X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חופשת לידה? הס מלהזכיר מעתה אמור - 'פגרת הורות' מקדם החוק, גיא רוה מתנועת הורות שווה, סבור שטשטוש ההבדלים בין המינים יקדם שוויון מקינון הייתה חולקת עליו
▪  ▪  ▪
כן, הוא יכול להניק! שנלר [צילום: פלאש 90]

גיא רוה, חבר ועדת תנועת הורות=שווה, קידם הצעת חוק המציעה לשנות את המונח חופשת לידה בחוק הישראלי ולהתאימו לתקופתנו אנו, כך שבחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954, בכל מקום בו רשום "חופשת לידה" יבוא המושג "פגרת הורות".
מדברי ההסבר של הצעת החוק שהניח על שולחן הכנסת ח"כ עתניאל שנלר:
"בעידן בו אנו שואפים לשוויון בין המינים, המילה "לידה" עושה עוול לאבות. במאה ה-21 קיימת שאיפה לעודד הורות שוויונית, וכחלק ממנה מאפשרת החקיקה בישראל גם לאבות לשהות תקופה עם הוולד. לפיכך, מוצע להחליף את המילה "לידה" המקושרת לאקט בו רק האם לוקחת חלק, למילה "הורות" המשקפת את השוויון המצופה באחריות הטיפול בילדים.
"הגם שמדובר רק בהחלפת שמה של התקופה, קיימת חשיבות רבה להצעת החוק, כיון שמתוך פניות רבות של אמהות ואבות לאחר לידה עולה כי שמות וכינויים משפיעים בלי ספק על התפיסה החברתית".
מדינת ישראל מאפשרת לאמהות ולאבות אחרי לידה לצאת לתקופה בת 14 שבועות של שהייה עם הילוד. תקופה זו מכונה בחקיקה בישראל "חופשת לידה". הצעת חוק זו, מבקשת לשנות את שמה של תקופת השהייה עם היילוד לאחר הלידה ל"פגרת הורות" ובכך לתקן שתי עוולות.
המילה "חופשה" הינה בעלת קונוטציה של נופש, מנוחה, זמן מרגוע נטול עבודה ("חירות, דרור" מתוך מילון אבן שושן). הקונוטציה הזאת אינה משקפת נכוחה את המשמעות האמיתית של תקופת השהייה עם היילוד. ההורה מצוי בתקופה בה כמעט שלא מתאפשר לו לנוח או לישון והוא מוצא עצמו טרוד יומם וליל בטיפול בוולד, בהנקה, בהחלפת חיתולים, בהכנת בקבוקים, באמבטיות, במתן חיסונים ועוד. המילה "פגרה" הגם שמשמעה הוא "חופש לתקופה מסוימת בין עונה לעונה הניתן לעובד או ללומד" (אבן שושן) היא נטולת הקונוטציה החברתית של נופש בו האדם פטור מחובות. לפיכך מוצע להחליף את המילה "חופשה" במילה "פגרה".
לדברי רוה, הצעת החוק הונחה בכנסת ה 17 על-ידי ח"כ מלכיאור, אך לא קודמה לחוק בישראל.

מילים שמכוננות הכרה

הצעת החוק כולה, למעשה, אינה משנה דבר, למעט את הטרמינולוגיה. אך טרמינולוגיה זה הרבה. היפותזת ספיר וורף בבלשנות קובעת כי קיים יחס ישיר בין הקטיגוריות הלשוניות של השפה בה אדם מדבר, לבין האופן שבו אותו אדם מבין את העולם ומתנהג בו1. זו הסיבה שהשליטים ב-"1984" התעקשו כל כך על ה- newspeak, וזו הסיבה שמכונני התנועה הציונית כוננו, בשנות העשרים של המאה העשרים, ספרות חדשה בה היהודי החדש הקשור לאדמה, מככב בסיפורת עברית חדשה אשר מתרחשת במושבים, בקיבוצים, על שפת הכינרת ובמחתרות (אם להתייחס לסיפורת שנות הארבעים והחמישים).
הצעת החוק של ח"כ עתניאל שנלר אינה משנה דבר במעשה, אלא מתמקדת בשינוי השפה, וזאת בכדי שתודעתנו תתעצב לאור הקטיגוריות החדשות שלה: לא עוד "אישה מניקה" אלא "הורה מניק" (כדברי הצעת החוק, לא משנה שה- newspeak הזה מנוגד לטבע!). לא עוד "לידה" אלא "הורות". חוזרים, במובן מסוים, לימי החסידה אך לא מטעמים של טהרנות מינית, אלא מטעמים של 'ניטרליות מגדרית'. האמנם ניטרליות מגדרית מקדמת שוויון?

שוויון אריסטוטלי - טשטוש הזהות המגדרית

התפיסה הסכמטית ביותר של הערך החוקתי "שוויון", גורסת כי בכדי לזכות בשוויון על בני האדם להיות שווים תוך טשטוש זהותם. זה מה שהוביל את בן-גוריון בראשית ימי המדינה לאיין, להעלים ולעקר זהויות אתניות-עדתיות בכור ההיתוך של הצבר הישראלי, של "שרוליק" (כפי שהגדיר אותו, כ-19 שנים מאוחר יותר, קריקטוריסט השבט של ימי-הנצחון, דוש). אך ברעיון ולפיו שוויון דורש טשטוש זהות, יש משום אפליה מובנית, כי הוא מאפשר רק לבעלי הזהות השלטת, לזכות בשוויון, כי הם נחשבים כ'ברירת המחדל'. במה דברים אמורים? בחברה שלנו 'גבר' הינו הגדרת המחדל, ואישה היא ה'יוצא דופן'. על כן יש "רפואת נשים" (כי נשים זה החריג לכלל) אך אין "רפואת גברים" (זו פשוט 'רפואה'). על כן מילון אבן-שושן מגדיר גבר כ"איש" / "אדם", ואישה כ"רעיה" / "אשתו של איש". כי גבר נתפס כברירת המחדל. השוויון-הנסמך-על טשטוש הזהות, בפועל, במסווה של דוקטרינת "זכויות אדם", מבנה את המוסדות החברתיים, את החוקים ואת הנחות היסוד החברתיות 'המובנות מאליהן', על-פי עולמו של הגבר, ואינו מאפשר לנשים לזכות בנתח שווה בעוגת המשאבים החברתית, בשל השוני.
קת'רין מקינון, במאמרה, "שוני ושליטה: על אפליה מינית"2, מבקרת את הגישה הסטנדרטית של 'שוויון לשווים'. לשיטתה, גישה זו נחזית כ'נאורה' ו'מתקדמת', אך הנחת היסוד המובלעת שלה דכאנית עד מאוד: הגבר הוא המודל, האישה נשרכת, הן לעניין הזהות והן לעניין השוני: הכל נמדד כאשר הגבר הוא הקריטריון, הסטנדרט: לשיטתה, זו גישה דכאנית במסווה של גישה נאורה: לפי הגישה הזו, המשפט לא יכול להעניק זכויות ל'נשים', כי אז תהא פה אפליה מגדרית, יחס מיוחד; הוא חייב להעניק את הזכויות לאנשים, קרי ל'גברים' ופועל יוצא הוא שכל זכות באשר היא, כדי שתינתן לנשים, חייבת לעבור קודם את משוכת 'הינתנה לגברים'.
מקינון גורסת שאין לטעון כנגד אפליה מתקנת: היא כבר קיימת, כלפי גברים, אולם רק כאשר הנשים דורשות את האפליה המתקנת, זו נתפסת ככזו.

האבסורד של השוויון האריסטוטלי

בשנות השבעים של המאה העשרים העניקה חברת ג'נרל אלקטריק ביטוח בריאות שוויוני לכל עובדיה. הביטוח כיסה את כל סוגי המחלות, אך לא כיסה סיכוני הריון. קבוצת העובדות במפעל תבעה את חברת ג'נרל אלקטריק בגין אפליה, שכן הביטוח שהחברה העניקה לעובדיה לא כיסה סיכונים ייחודיים לנשים. בית המשפט העליון בארצות הברית, בפסק דין משנת 1976, קבע כי אינו מבחין בין נשים לגברים, הוא רואה "בני אדם", ואילו ניתן כיסוי ביטוחי לסיכוני הריון, נשים היו מופלות לרעה.
פסק דין הזה מציף מעל פני השטח את הניסיון לכפות שוויון מדומה על המציאות: בכדי ליצור מראית עין של שוויון – אשר דובריו הבולטים סבורים בטעות שתנאי הסף לו הוא טשטוש הבדלים – נוצר שיח אבסורדי: בפסק הדין ג'נרל אלקטריק דיברו על כך שלו גברים היו נכנסים להריון, כיסוי ביטוחי לסיכוני הריון היה מקיים את עקרון השוויון: בהצעת החוק של ח"כ עתניאל שנלר מעלימים את המילה "לידה" מתחת לפני השטח, וכמו פוטושופ של בחירות אשר מעלים את סממני הגיל (והותק הפוליטי) מציבים תחתיה טרמינולוגיה "ניטרלית" כביכול: "הורות".
שיא האבסורד הוא כאשר מדברים על "הורה" ש"מיניק" – והכל מתוך הנחה שרק כאשר נטשטש את ההבדלים בין המינים, נשיג שוויון, וכי ריטוש השוני בפוטושופ של שיח "ניטרלי" הוא – לכאורה – דרך המלך לשוויון. הצעת החוק של עתניאל שנלר, אם כן, אינה מקדמת שוויון בין המינים כמו שהיא קובעת כי בכדי שיתקיים שוויון מאולץ, על נשים להסיר את סרח העודף של נשיותן בכדי להתקבל כ'שוות': הס מלהזכיר את הטרמינולוגיה 'לידה', אשר מהדהדת לנו, כי ישנו הבדל תהומי, לפחות בעניין הבאת ילדים לעולם, בין גברים לבין נשים. ה'ניו ספיק' החדש הוא: הורות, כאילו ששני ההורים היו שותפים במידה שווה במעשה הזה, ולא חלילה, שהאישה נשאה הריון במשך תשעה חודשים, והתנסתה, "במקרה", באי אלו צירי לידה.

מקורות

1. בנג'מין לי וורף "שפה, מחשבה, מציאות" הוצאת אוב-ז.ע.פ
2. קתרין מקינון, "שוני ושליטה: על אפליה מינית" בתוך קתרין מקינון – פמיניזם משפטי בתיאוריה ובפרקטיקה (עורכת דפנה ברק-ארז, תרגום מאנגלית: עידית שורר, 2005)

תאריך:  25/06/2009   |   עודכן:  25/06/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יוסף פנדריך
בית המשפט העליון הכביר מילים באשר לחשיבות הביקורת הפומבית על אישי ציבור    עד שזה מגיע לפתח ביתו    ביקורת נכונה על בית המשפט העליון יכולה להיחשב כעבירה    "זילות בית המשפט" - האם עבירה זו חוקתית?
אפרי הלפרין
ככה זה כשהעליון יושב בשמים, מנותק בכלל ממה שקורה בארץ
צפורה בראבי
דברי איתו, הביטי בעיניו, הכירי אותו - עצות פשוטות, יומיומיות ושימושיות לאם הטרייה החפצה להיות הטובה ביותר
משה שלם
העוול שנגרם לאלפי משפחות המטופלות על-ידי משרד הרווחה מתחיל מהפגישה הראשונה עם פקיד הסעד בלשכת הרווחה, ואינו נגמר...    מן הראוי כי בישראל נאמץ את מה שעשו אזרחי אירלנד לטובת ילדיהם, ולמען עתידם. יש להקים ועדת חקירה ממלכתית על נפגעי משרד הרווחה ופיצוים
עו"ד אברהם פכטר
הרבה עורכי דין, הרבה דיונים ופאנלים וקצת רעיונות יצירתיים. עו"ד צמרת, מתחככים בצמרת המשפטית של ביהמ"ש העליון והפרקליטות ומציגים עמדה אחידה בנושא חיוניות שלטון החוק ועצמאות המערכת המשפטית. מי שהציל את הכינוס - הצהרה של מני מזוז
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il