X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שיח הזכויות השתלט לחלוטין על השיח הפוליטי, ובמקום לערוך חשבון נפש נוקב על נזקיו של שיח הזכויות וכיצד הכשיל כל תקווה להסדר, ממשיכים הדוברים וכותבים אחרים לעסוק בנושאי הזכויות
▪  ▪  ▪

שאלת כיבוש שטחי הגדה המערבית, עזה, סיני והרמה היא שאלת המפתח בפוליטיקה הישראלית מאז מלחמת ששת הימים. הוויכוח בין מצדדי הנסיגה המלאה או החלקית, למצדדים בתפישת אף שעל ובכל השקפות הביניים הקרובות לתפישה זו, התנהל במלוא חריפותו. אולם בדרך כלל היה יסוד משותף לצדדים הניצים, כמעט כולם דיברו במונחים פוליטיים. אלו שהאמינו בזכותנו הבלתי מעורערת על ארץ ישראל ודגלו בתפיסת ארץ ישראל השלמה השתדלו לבסס את טיעוניהם על נימוקים פוליטיים וביטחוניים. גם אלו שקראו לנסיגה מיידית ללא הסדר שלום (וזכורים בהקשר זה פינחס לבון מי שהיה שר הביטחון והפרופ' ישעיהו ליבוביץ') עשו זאת על בסיס הנחה שלא ניתן יהיה להשתמש בשטחים כקלף מיקוח לשלום, כי הסדר שלום הוא בלתי אפשרי מחד-גיסא, ומאידך-גיסא החזקת השטחים תטיל על ישראל נטל כבד מנשוא.
הבסיס העיקרי לתפיסות המרכזיות בשמאל הציוני היה שניתן להגיע להסדר שלום פוליטי יציב. אורי אבנרי הוא דוגמה בולטת לדרך חשיבה זו. אבנרי וחבריו להשקפה היו מתחלחלים לו היו מציגים בפניהם תפיסה המבוססת בלבדית על זכויות אדם ושמירת אמנות האו"ם. מלחמה ושלום הן שאלות פוליטיות מורכבות ובכך יש לטפל. אבנרי בוודאי היה מתנגד נמרצות להחזיר את הגדה לירדן ולחדול בדרך זו מהכיבוש, שכן צעד כזה היה מנוגד לתפיסתו את תפקיד הפלשתינים בסכסוך.
במשך שנים נטענה הטענה הפוליטית לפיה ישראל יכולה וחייבת להגיע עם אש"ף, שהוא "הנציג הלגיטימי היחיד של העם הפלשתיני", להסדר, ומה שיושג בהסדר כזה יכובד וישרת את האינטרס הישראלי. תפיסה זו שללה בתכלית השלילה מו"מ עם ירדן בעבר ומאוחר יותר עם החמאס, שכלל אינו יכול להיות צד להסדר שלום. הייתה גם התנגדות למו"מ עם הנהגה מקומית של תושבי השטחים שאין לה (לפי הנטען) סמכות ויכולת לדון על הסכם שלום בשם העם הפלשתיני, ועל כן המו"מ שנוהל עם המשלחת הירדנית-פלשתינית במסגרת נוסחת ועידת מדריד בשנת 1992 אינו יכול להביא לתוצאות חיוביות כלשהן. יש לזכור כי כבר ב-1992-1991 כבר חשה עצמה ההנהגה המקומית מאוימת מאוד על-ידי תנועת החמאס שצברה תמיכה רבה.
ממשלת רבין שאפה מאוד להתקדם במו"מ עם הפלשתינים. העדפתה הראשונה הייתה מתן אפשרות למצות הסיכוי למו"מ עם המשלחת הפלשתינית-ירדנית, במסגרת נוסחת ועידת מדריד. בשלב זה הייתה ברורה עובדת יסוד אחת - כל עוד החמאס קיים בעוצמתו הנוכחית בשטחים לא ניתן יהיה להגיע להסדר כלשהו - זו הייתה עובדה פוליטית גסה ומצערת, אך ברורה מאוד לכל מי שצריך לקבל החלטות.
ב-17.12.1992, לאחר חטיפת איש משמר הגבול ניסים טולדנו ורציחתו, החליטה ממשלת רבין על צעד אסטרטגי נועז - גירוש כל פעילי החמאס המרכזיים (כ-400 פעילים) ללבנון. המטרה לא הייתה לגמול על הרצח אלא לפגוע פגיעה אסטרטגית אנושה בארגון החמאס על-מנת לאפשר קיום מו"מ ממשי עם הפלשתינים.
למרות הניסיון לשמור על הגירוש בסוד, המידע דלף. עורכת הדין לאה צמל והאגודה לזכויות האזרח עתרו בבהילות לבג"צ נגד הגירוש. השופט התורן, אהרן ברק, הוציא צו ביניים שעצר את האוטובוסים עם המגורשים על הגבול. הלבנונים התארגנו במהירות וחסמו את המעבר, ועד שבג"צ ביטל את צו הביניים והכשיר את הגירוש (נשיאת העליון היום סירבה להגן על עמדת המדינה) כבר לא ניתן היה לבצעו כמתוכנן. המגורשים התרכזו במחנה ליד הגבול ששימש במה לתעמולת החמאס וגיבוש הנהגתו. במחי צו אחד, שניתן בהסתמך על שיח הזכויות המעוגן באמנת ג'נבה הרביעית, נחלה ישראל מפלה אסטרטגית - את תוצאותיה אנו חשים עד היום.
חלום השלום מת

יש הסבורים כי מאחר שהפלשתינים מעולם לא התכוונו להגיע לשלום, ממילא אין הבדל בין הפלגים השונים בעם הפלשתיני ביחס לישראל. איני בטוח בכך כשם שאיני בטוח שהמשך ניהול המו"מ עם ההנהגה הפלשתינית המקומית לאחר חיסול החמאס כתנועה בעלת השפעה לא היה עשוי להצליח. אין כמובן היסטוריה אלטרנטיבית ולא ניתן להוכיח מה שלא נוסה.
אני רואה באירוע ההוא נקודת מפנה בה השיח הפוליטי בקרב השמאל הישראלי קרס ופינה מקומו לשיח הזכויות החוקיות. תהליך זה לא התרחש ביום אחד, אך פרשה זו מהווה נקודת ציון בולטת. המפלה האסטרטגית שנחלנו במאבק בחמאס הייתה בסופו של דבר למפלתו של השמאל. הואיל והגירוש נכשל, היה על ישראל לנטוש לחלוטין את האפשרות להגיע להסכם עם ההנהגה המקומית, ששוב לא חשה בטוחה אל מול יריביה בשטחים. ממשלת רבין החלה לנהל מו"מ מואץ עם אש"ף ששאף לחזור במהירות לשטחים לבל תאבד לו השפעתו והתוצאה הייתה הסכם אוסלו. הסכם זה קרס מסיבות רבות, העיקרית שבהן הייתה התנגדות החמאס ופיגועי ההתאבדות שאורגנו על-ידי תנועה זו.
יצחק רבין המנוח קיווה שאש"ף יחסל את החמאס "בלי בג"צ ובלי בצלם", שהנהיגו את שיח הזכויות וסיכלו כל אפשרות לפתרון ישראלי לבעיית החמאס, ובכך ייפתח הפתח למו"מ עם הנהגה פלשתינית חזקה ומאוחדת (לאו-דווקא דמוקרטית - עוד המצאה משונה). בדיעבד התברר, שמה שישראל לא הצליחה לעשות, היא לא יכלה לקוות כי הפלשתינים יעשו במקומה. התקווה הפוליטית לשלום שהצית הסכם אוסלו נמוגה והציבור הישראלי כבר אינו נותן שמץ אמון במי שמספר לו על אפשרות כזו.
התקווה לשלום קרסה גם בשמאל הישראלי וכבר אין מדברים עליו ברצינות. שיח הזכויות השתלט בו לחלוטין על השיח הפוליטי, ובמקום לערוך חשבון נפש נוקב על נזקיו של שיח הזכויות וכיצד הכשיל כל תקווה להסדר, ממשיכים הדוברים וכותבים אחרים לעסוק בנושאי הזכויות - פשעי מלחמה, עדויות חיילים ומה שתרצו. איש אינו טוען כי יש דרך פוליטית אמיתית לשלום ויש לעשות כך וכך כדי לממש תקווה זו.
פעילי השמאל עסוקים גם בפרסום עלילות דם על חיילי צה"ל וקריאה גלויה או סמויה לסרבנות, או ב"ריגול" אחר ההתנחלויות במימון ממשלות זרות (שלום עכשיו) - דינאמיקה ברורה של הרס עצמי, שכן בתעמולה זו הם השניאו את עצמם על רובו המוחלט של הציבור. תנועה פוליטית רצינית אינה יכולה לשאוף להשפעה מעמדה כזו. התוצאות הפוליטיות של התנהלות זו ברורות, השמאל היהודי-ציוני, במשמעות הרחבה ביותר שניתן להקנות למונח זה, אינו מונה יותר מאשר 16 חברי כנסת - זאת אם מתעקשים במיוחד לכנות את מפלגת העבודה בשם שמאל.
הצומת האחרון בו התגלתה במלוא חריפותה כסילותם של פעילי השמאל היה במבצע "עופרת יצוקה". במקום להעניק גיבוי מלא ולהציב דרישה חד-משמעית כי על צה"ל למגר באופן צבאי לחלוטין את החמאס, מה שהיה מאפשר בהמשך כינון הנהגה פלשתינית אחת, שעמה ניתן היה אולי לנהל מו"מ רציני על הסדר קבע, הסתער השמאל על הממשלה ודרש לעצור את המבצע, ומאז הוא עוסק בפרסום עלילות הדם על רצח אזרחים. הפיצול במחנה הפלשתיני היה לעובדה קיימת ולאור עובדה זו, סיכויי הצלחת התהליך המדיני על-פי "רוח אוסלו" נמוכים מאוד. חלום השלום מת, נותרה רק אמנת ג'נבה הרביעית והוויכוחים הלגאליים בקשר לתחולתה. קיראו את האמנה המקודשת הזאת, היא אינה אומרת דבר וחצי דבר כיצד להגיע לשלום.

תאריך:  27/08/2009   |   עודכן:  27/08/2009
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
זכויות, זכויות, אך איה השיח הפוליטי?
תגובות  [ 5 ]מוצגות  [ 5 ] כתוב תגובה 
1
אין אח ורע לדו שיח כזה בגלובלW
בלשן  |  27/08/09 13:56
2
הסכם שלום כדרך לממכר משקה קולה
מטאטא  |  27/08/09 14:40
3
שלום שלום ואין שלום
גדעון אמיר  |  27/08/09 20:33
4
זה כל כך פשוט
מרק  |  27/08/09 21:45
5
מה שחסר זה דיון בנושא דת
אלון_  |  28/08/09 10:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הרב ישראל רוזן
בעד עונש מוות בספר החוקים לפשעים חמורים באופן קיצוני, אך הצבת משוכות גבוהות לפני הביצוע
מיכאל פואה
מי שמסתובב בימים אלו בסניפי הליכוד, יודע ש"מפקד הארגזים" רוחש מתחת לפני השטח    הסיבה בגללה מוכן נתניהו להחזיר את השחיתות לליכוד, היא בדיוק אותה סיבה של שרון
יצחק מאיר
אין דבר כזה בתי ספר שהם פרטיים לעניין ערכי, לא רק מפני שהממשלה או הרשות העירונית היא שותף בכיר בפרטיותכם המושאלת אלא מפני ששום דבר אינו פרטי כשמוסד חינוכי בישראל מפלה אתיופים, או כל אדם באשר הוא אדם לרעה
עמוס שריג
הפסוק הנ"ל נאמר על ד"ר גורדון, ד"ר פפה ודומיהם, שעל-פי סגנונם והתעמולה השקרית בה הם נוקטים נגד המדינה - הם הוציאו מזמן את עצמם מקהל עדת ישראל
צבי גיל
הערות בעקבות הכרזת ראש הממשלה בלונדון כי הכרת הפלשתינים בנו כמדינה יהודית הוא תנאי בל יעבור לשלום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il