X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
64 שנה לניצחון בנות הברית על גרמניה הנאצית

שני האנשים ששינו את מהלך ההיסטוריה

שעה שצ'רצ'יל ניצב על במת בית הנבחרים האנגלי ונשא את נאומו המפורסם: "אין בידי להבטיח לכם דבר, זולת דם, זיעה, סבל ודמעות..." ייתכן שראה בעיני רוחו מעמד מקביל אחר, שהתרחש 22 שנה קודם לכן כשקלימנסו עמד, בנסיבות כמעט זהות, מול בית הנבחרים הצרפתי המיואש, והכריז בקול נמרץ: "אנו נילחם עד הסוף!"
▪  ▪  ▪
ענק שבענקים. צ'רצ'יל [צילום: AP]

מוות או ניצחון
ב-16 בנובמבר 1917, בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, עמדה צרפת על סף הייאוש: הגרמנים התקדמו לכל אורך החזיתות, בנות הברית נחלו תבוסה אחר תבוסה, מלאי האספקה כמעט שאזל, שביתת הנשק בחזית הרוסית שחררה מאות בטליונים גרמנים, שנהרו לעבר פריז; מיום ליום רבו הקולות בצרפת, שדרשו "שלום עם גרמניה", לרגע נדמה היה, שאפסה כל תקווה להמשיך במערכה, והמלחמה כבר אבודה - אותה שעה, נקרא ז'ורז' קלימנסו לעמוד בראש הקבינט. הוא הסתער על הזירה בשצף קצף. אכן לא לשווא כינוהו "הנמר".
"אתם שואלים מה תהיה מדיניות פנים שלי?" הרעים בפני חברי בית הנבחרים: "אומר לכם בקצרה: "לנהל מלחמה!" מה תהיה מדיניות החוץ? - "מ ל ח מ ה !" ומהי מטרתי? - "ל נ צ ח !" "מוות או ניצחון!" - סיכם - "אין פשרה עם האויב!"
האם היה זה מקרה, שבנאומו הראשון, כראש ממשלה, ב-13 במאי, 1940, חזר צ'רצ'יל על אותם המשפטים בפני בית הנבחרים: ...אתם שואלים, מהי הפוליטיקה שלנו? אומר לכם: "זה לערוך מלחמה, בים, ביבשה ובאוויר, בכל עוצמתנו, ובכל הכוח שאלוקים יעניק לנו" - אתם שואלים מה היא מטרתנו? אשיב במילה אחת: "ניצחון - ניצחון בכל מחיר!"

בצוואתו ביקש קלימנסו מסע הלוויה צנוע

על מקום קבורתו כותב צ'רצ'יל בספרו "גדולי הדור" (שפורסם לראשונה ב-1939): "...מבתו קיבלתי איגרת זו: אם תיסע פעם לעלות לקברו, ללא שם וללא כתובת חקוקה עליו, סבורתני שייגע הדבר אל לבך; במקום הצנוע והנידח ההוא, מקום שם רק קול הרוח מהלך בין האילנות - בעבי יערות "מנדיי", ממקום שם יצא בית קלימנסו "דה קולומבייה" לפני מאות בשנים...".
וינסטון צ'רצ'יל נקבר בטקס ממלכתי מלא. 90 מטחי תותחים נורו בבירת בריטניה וסימלו לא רק את קצה של הדרמה האנושית הגדולה, הנקראת וינסטון צ'רצ'יל, אלא הרבה יותר מכך: סיומה של תקופה המקשרת שתי מלחמות עולם: תקופה בה התגלה האדם על כל יצריו האפלים, על כל האכזריות והסדיזם שבקרבו - עדי הגיעו לדרגת חיית טרף משתוללת. אולם גם תקופה בה התעלה האדם לשלבים העליונים של ההקרבה העצמית; בה התגלו בו מעיינות בלתי נדלים של כוחות נפשיים להילחם בשלטון העריצות - תוך נכונות למות ולא להיכנע; תקופה בה למד האדם להכיר את משמעותה העמוקה של המילה חופש. וכל זאת, בהנהגתם האמיצה של שני אישים בעלי שיעור קומה. שני ענקים, שידעו להמחיש לעמי אירופה את ערכה של הסיסמה: חופש או מוות. והודות לשני אלה - ז'ורז' קלימנסו ווינסטון צ'רצ'יל - זכה העולם לחגוג פעמיים את ניצחון רוח האדם על יצר החיה שבו.

שני ענקים שהתנבאו בלשון אחת

לא! אין זה מקרה, ששני האישים נאמו בסגנון אחד. גורל אחיד, מוזר, מלווה אותם בכל דרך חייהם; שניהם לוחמים משחר נעוריהם, שניהם מושכים בעט-סופרים, עיתונאים מחוננים ונואמים מזהירים. כמנהיגים הייתה בהם תערובת מוזרה של פילוסופיה ומדיניות; לעתים הייתה יד הפוליטיקאי שבהם על העליונה - ולפרקים, גברה יד הוגה הדעות. על כן, לא תמיד הצליחו להבינם - ואין זה פלא שפה ושם האשימום בצביעות. כיוון שעלו בשיעור קומתם הרבה מאוד, מעל הממוצע - הרי שאנשים התייראו מהם, ולא העמידום בראש השלטון - רק שעה שלא נראתה להם ברירה אחרת. וינסטון צ'רצ'יל וז'ורז' קלימנסו חזו את הסכנה הגרמנית - כל אחד בתקופתו - הרבה זמן לפני שהיתר נתנו דעתם על כך, ושניהם נרדפו ונודו, בשל צלצולי האזעקה שלהם - צלצולים שלא נעמו לאוזני מרבית אזרחי מדינותיהם שהעדיפו את האשליה הנעימה על ההכרה בסכנה הקרובה... ושניהם סולקו מהשלטון מיד לאחר שהביאו לעמיהם את הניצחון.
יום יבוא וההיסטוריון המעמיק יגלה את השפעתו הגדולה של ז'ורז' קלימנסו על וינסטון צ'רצ'יל. בתקופתו של "הנמר" - במלחמת העולם הראשונה - היו אמצעי הפרסומת והתעמולה דלים, לאין ערוך, מאלה הנהוגים בימינו. מכשיר הרדיו לא שיחק אז כל תפקיד בהעברת נאומים; וכך אירע, שנאומיו המזהירים של קלימנסו לא הגיעו אלא לאוזניהם של חוגים מצומצמים בלבד - אפילו בצרפת גופא, ובמרוצת הזמן נשכחו כליל. נאומיו המלחמתיים של צ'רצ'יל - לעומת זאת - עברו מיד מפה לאוזן באמצעות הבי.בי.סי - ובמהרה הפכו לשם דבר, ברחבי העולם החופשי, כשבני אדם גומאים בצמא כל מילה ומילה מהם. כוחו של צ'רצ'יל בנאומיו היה ביכולתו לבטא במשפטים קצרים את מה שחשו האנשים, אותה תקופה, בלבותיהם. הוא ידע להפיח תקווה גם ברגעים הקודרים ביותר ולרומם את הנפש שנמצאה על סף הייאוש. לעתים נדמה היה, שלא מדינאי הוא שחיבר את הנאומים - אלא סופר ומשורר - והוא הדין לגבי ז'ורז קלימנסו.
מרבים להזכיר את הכרזתו האמיצה של צ'רצ'יל, לאחר נפילת צרפת: "נילחם על החופים, נילחם בשדות וברחובות, נילחם בהרים - לעולם לא ניכנע!"
במרס 1918, שעה שהגרמנים עמדו שנית על המרנה - היה זה קלימנסו, שהקדים להשתמש באותם המשפטים. והנה מה שסיפר על כך וינסטון צ'רצ'יל במסה הגדולה, שחיבר על "הנמר": "הגיעה שעת המשבר, השעה המכריעה. הגרמנים עמדו על גדות המרנה. מעל רמת "מונמרטר" בפריז אפשר היה לראות את אש התותחים, המאירה את פאתי השמים. האמריקנים נלחצו ב"שטו-פיירי" כמו במלכודת - דומה היה כאילו כל כלי מלחמה לא יצלח נגד הגרמנים - אבל קלימנסו, אף הוא היה כך. בחדרו אשר במיניסטריון המלחמה אמר לי מילים, שחזר עליהן אחר כך, מעל בימת הפרלמנט: "אני אלחם בשערי פריז; אני אלחם בתוך פריז; אני אלחם מאחורי פריז!" ואלה שהכירו את קלימנסו, ידעו שאין אלה דברי התפארות גרידא..." הדגיש צ'רצ'יל. ואין ספק, ששעה שמצא עצמו חוזר על אותם הדברים, 22 שנה לאחר מכן, בתקופת ה"בליץ" של לונדון - הוא חש היטב במשמעותם הגורלית, ואולי, מי יודע - ראה אז נגד עיניו את דמותו של "הנמר" בפריז המופגזת? - אילו שעה העולם לאזהרותיו של קלימנסו ב-1917.
אולם לא רק בנאומים דמו שני האישים - אלא גם בדרך התנהגותם בתקופת שתי המלחמות. במקביל לכהונותיו הציבוריות המשיך קלימנסו לעסוק בעיתונות. בין השאר היה פעיל במסגרת המאבק הדרייפוסי. ב-1898 פרסם בעיתונו "לאורור" את מאמרו הבלתי נשכח של אמיל זולא "אני מאשים". בשנת 1906 נבחר לכהן כראש ממשלת צרפת והתפטר ב-1909. ערב מלחמת העולם הראשונה הזהיר בכתב ובעל-פה מפני כוונותיה של גרמניה וקרא לשווא לצרפת להתכונן לקראת הסכנה. בשנת 1917, בהיותו בן 76, נקרא לקבל לידיו את ראשות הממשלה וכיהן בתפקיד במשך השנה האחרונה של המלחמה ועד לשנת 1920.
על-אף העובדה שקלימנסו היה מבוגר מצ'רצ'יל ב-11 שנה, שעה שהתמנה לראש הממשלה, והוא אז בן 77 - ביקר תכופות בחזית והתרועע עם החיילים. דמותו המוצקה, כובע הקרב שלו והמקל שבידו - הפכו במרוצת הזמן לסמל ולאגדה בקרב הלוחמים. לעתים, נוהג היה לנופף במקלו בזעם לעבר הקווים הגרמנים ולשאוג: "חכו, חזירים - עוד ידנו תשיג אתכם!", ובכך קנה את הערצת חייליו.
קלימנסו מת בגיל 88, ועד יומו האחרון נותר פעיל. המוות מצאו באמצע כתיבת ספרו: Grandeurs et misères d’une victoire
- "העליות והמורדות של הניצחון" (האין זה מזכיר את ספרו של צ'רצ'יל "ניצחון וטרגדיה"...?).

תאריך:  01/09/2009   |   עודכן:  01/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שני האנשים ששינו את מהלך ההיסטוריה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
מקסים!! מעורר מחשבה
גרנש  |  2/09/09 00:51
 
- למה נפטרו מהם לאחר הניצחון
ציפורה  |  2/09/09 19:25
 
- כן, אבל איך העם נתן להם ללכת? ל"ת
גרנש  |  4/09/09 13:05
2
ענקי האתמול לעומת גמדי ההווה..
אחת העם  |  2/09/09 20:17
3
האצ'ל והלח'י ניצחו את הבריטים  ל"ת
גילוי האמת  |  5/09/09 16:54
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צילה שיר-אל
נסיגת הכוכב מרקורי - תפקידה להאיר על-ידי אירועים שונים בעיות שהיו תמיד, אך בזמן רגיל יש נטייה להתעלם מהן - הנסיגה - שלילית? לא בהכרח    תחזית שבועית כללית לילידי כל המזלות
דני בז
תשע-עשרה שנים לאחר שאומה שלמה נישאה על משק כנפי ההיסטוריה במבצע שלמה - שהיה לגאוות עם ישראל - קשה לחזות בגזענים רעי-לב המבקשים לפגוע בעמל כפינו    דני בז, מפקד ההכשרה לכוחות המיוחדים של אתיופיה, במאמר כואב
אליקים העצני
שכנים טענו שבגללי אין שלום בשכונה ובאו אלי במשלחת. הם הסבירו, שהשכן רוצה את אשתי והם, למען השלום, מציעים פתרונות פשרה - טריטוריאליים, פונקציונליים, ולתקופת המו"מ - הקפאת היחסים ביני לבינה. "השתגעתם?", התפרצתי עליהם, וגירשתי אותם מהבית. הרי אני אוהב את אשתי; ומה עם בנימין נתניהו?
יוסי ריבלין
ביום הזה, שני שרים לשעבר יהיו אורחים נוטים ללון לשנים לא מעטות בכלא על מעשי שחיתות; ביום זה גם נפתח משפטו של נשיא המדינה לשעבר בגין חשד למעשי אונס; ביום זה גם פלשה גרמניה הנאצית לפולין, מה שסימן את מלחמת העולם ה-2 וכן פורסם ספר חדש של עגנון "אורח נוטה ללון" שחזה את החורבן    יום שחור שכזה
צפורה בראבי
אדם שיידע לחיות בשמחה ובנחת, על-פי הרמב"ם, רבים סיכוייו להיות בריא כל חייו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il