X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עירק מנסה לחזק את קשריה עם המדינות הערביות השכנות סעודיה מודאגת מהתעצמותה של עירק כמעצמת נפט מתחרה
▪  ▪  ▪
כרזה נגד השיעים בבגדד. המדינות הסוניות אינן אוהבות את התקרבות עיראק לאיראן השיעית

על-רקע "הפריסה מחדש" של הכוחות האמריקנים ולמרות המתיחות הנוכחית עם סוריה, עירק עושה צעדים מדודים, כדי לחזור ולהשתלב במרחב הערבי. במסגרת זאת, מצרים נקבה לאחרונה בשמו של שגרירה המיועד לבגדד ואילו קטר, עומאן וסעודיה אותתו כי הן תשלחנה שגרירים מטעמן לבגדד עם התייצבות המצב הביטחוני שם. לא מן הנמנע כי "נכונות" ערבית זו להעמיק את היחסים הדיפלומטיים עם עירק ולהגביר באמצעותם את הפיקוח על המתרחש בה, נועדה לנסות לבלום את השפעתה הגוברת של אירן בה. עירק מצדה מבקשת להדק את שיתוף הפעולה עם המדינות הערביות גם כדרך להביא, כך היא מקווה, למחיקת חובות העבר, לחידוש ההשקעות בה ולמניעת ההתערבות השלילית בענייניה הפנימיים.
שכנותיה הערביות של עירק הזהירו כנגד המלחמה והרגישו מרוחקות מתהליך קבלת ההחלטות שקדם להפלת שלטון סדאם. המשטרים הסונים, בעיקר במפרץ, טענו כי הפלת משטרו של סדאם חוסיין לא תביא בהכרח יציבות לעירק, וחלקם אף התקשה לתמוך בפומבי במאמץ המלחמה האמריקני. עם זאת, כמה ממדינות המפרץ, כווית בראשם, העמידו את שטחן לטובת הכוחות ששימשו להתקפה נגד עירק. הפלתו של סדאם גרמה בתחילה לתחושת הקלה במרחב הערבי, אך עם הפיכתה של עירק לזירה של מאבק בינעדתי חריף גבר חששן של מדינות המפרץ מההשפעה הפוטנציאלית של מאבק זה עליהן .
השלמת ההיערכות מחדש של הכוחות האמריקנים בעירק ב-28 ביוני 2009, במסגרתה יצאו הכוחות ממרכזי הערים - ללא שכוחות הביטחון העירקים מיומנים דיים - עלולה להביא, בראייתן של מדינות אלו, לגלישת המתיחות הבינעדתית, לשטחן. חיזוק המרכיב השיעי בעירק, בחסות אמריקנית, היה לצנינים בעיניהם של השליטים הסונים, שמודאגים גם ממה שנראה כחוסר יכולת של הממשלה העירקית לשמור על האינטרסים של האלמנטים הסונים. באותן מדינות בהן חיים מיעוטים שיעים משמעותיים כמו בחריין (70%), כווית (30%), וסעודיה (15%), גבר החשש כי יתחזקו התביעות להטבת התנאים הכלכליים והייצוג הפוליטי, והשיעים אף יתקוממו, בעידודה ותמיכתה של אירן, כפי שארע בעבר.
בראייתן של כמה מדינות ערביות, בדגש על סעודיה, עירק תחת שלטון אל-מלכי מזוהה כעושה דברה של אירן, שמצידה תעשה כל שביכולתה להגביר את השפעתה ואת קשריה עם כל גורמי הכוח במדינה לקראת יציאתם הצפויה של כוחות צבא ארצות הברית. יתכן ושליטי המדינות הגובלות בעירק חוששים גם מהתבססות של דגם דמוקרטי בעירק, שיכול להוות מודל אלטרנטיבי למונארכיות ולמשטרים הטוטליטריים, שמתמודדים זה זמן עם דרישה גוברת לרפורמות שלטוניות וליתר ליברליזציה בתהליך הפוליטי.

עירק יוצרת מגעים

ממשלת עירק נדרשת לפתח עד כמה שניתן תחושת זהות עירקית לאומית בתוך המרחב הערבי, ולהתוות מדיניות חוץ וביטחון חדשה. על-רקע העזיבה ההדרגתית של כוחות ארצות הברית משטחה, עירק תאלץ לאזן את קשריה עם אירן ממזרח ועם שכנותיה הערביות ממערב ומדרום. לאחרונה נדמה כי אל-מלכי עושה בדיוק זאת: הוא מעביר מסרים לאירן בדבר מעורבות היתר שלה בעירק ומדגיש, לאוזניים ערביות, את הצעדים בהם הוא נוקט לטובת הסונים. למרות מגמת ההתקרבות שתוארה לעיל, נותרו עדיין משקעים לא מבוטלים ביחסים שבין עירק לשכנותיה הערביות.
סוריה. למרות שהיחסים הדיפלומטיים בין המדינות חודשו ב-2006, התבססותם בסוריה, לאחר הפלת משטר סדאם, של אלמנטים בעת'יסטים, הימצאותם של מעל מיליון פליטים עירקיים על אדמתה והיותו של הגבול הסורי-עירקי "שער הכניסה" העיקרי של טרוריסטים לעירק, מעיבים על יחסי שתי המדינות. בעקבות הפיגועים הקשים ב-19 באוגוסט, החזירו שתי המדינות את שגריריהן והן נעזרות בתיווך חיצוני כדי להתגבר על המחלוקות. עירק דורשת להסגיר לידיה את מבצעי הפיגועים הנמצאים לטענתה בשטח סוריה ואילו האחרונה טוענת, כי על-ידי האשמתה, אל-מלכי מנסה להתחמק מאחריותו להידרדרות המצב הביטחוני. יתכן גם שאל-מלכי מנסה למנף את הלחץ האמריקני על סוריה במטרה "לסחוט" ממנה תמורות כגון אטימת הגבול המשותף. סוריה מצדה הועמדה במבוכה משום שהיא מבקשת להוכיח לארצות הברית כי היא עושה מאמצים למנוע כניסת מפגעים מתחומה לעירק.
ירדן. הממלכה התנגדה למלחמה ב-2003 אך גם היא העניקה סיוע שקט לאמריקנים. מאז, הירדנים מבקרים תדיר את מה שלטענתם היא דחיקה מתמשכת של הסונים לשוליים. אך בניגוד לשכנותיה האחרות של עירק, לירדן יכולת מוגבלת להתערב בענייניה הפנימיים של עירק והיא חוששת מהשפעת המצב בעירק על הפוליטיקה, הכלכלה והביטחון הלאומי הירדני. ירדן מנסה מאז 2007 לאטום את הגבול עם עירק כדי למנוע מפליטים, בעיקר חסרי כל, מלהצטרף לחצי מיליון הפליטים מעירק שכבר נמצאים בתחומה ומכבידים על כלכלתה.
כווית. גם מול כווית, שציינה לאחרונה 19 שנה לכיבוש העירקי, תלויות ועומדות מחלוקות בעיקר בכל האמור לסימון הגבול הבינלאומי (ושדות הנפט לאורכו) ושאלת הפיצויים שחייבת עירק לשלם על-פי החלטות האו"ם. בתחילת השנה, שר החוץ הכוויתי, אל-סבאח, ערך אומנם ביקור היסטורי בבגדד - ראשון של אישיות כוויתית בכירה מאז 1990 - אך כווית עדיין מסרבת, למרות בקשתה של שכנתה, למחוק או אף להפחית, את החוב העירקי.
סעודיה. היחסים בין המדינות מתוחים, למרות שאינטרסים חופפים הביאו לשיתוף פעולה בעיקר במשך מלחמת אירן-עירק. סעודיה, שאומנם התנגדה למלחמה ב-2003 העניקה לבסוף לארצות הברית סיוע "לוגיסטי" אך הפצירה בה מאז שלא לעזוב (בחופזה) את עירק. בראש מעייניה: מניעת גלישת הקונפליקט בעירק לתחומה, דאגה לאינטרסים הסונים וניסיון לבלום את השפעתה הגוברת של אירן בעירק. בטווח הארוך, סעודיה חוששת כי שיקומה של תעשיית הנפט בעירק יבוא על חשבון מעמדה כיצואנית נפט מובילה ושעירק תבנה מחדש את כוחה הצבאי ותשוב לאיים על מדינות המפרץ. מאז 2003 נמנעה סעודיה מהתערבות פוליטית או צבאית גלויה בענייניה של עירק, והיא מתמקדת בבניית מכשול ביטחוני לאורך גבולן המשותף ובהידוק המעקב אחר היוצאים מתחומה לעירק.

פורסם במבט על, גיליון 130, 14 בספטמבר 2009.
תאריך:  15/09/2009   |   עודכן:  15/09/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השתלבות עירק במרחב הערבי: טוב שכן קרוב?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דודו אלהרר
שני יתרונות יש ליאיר לפיד - הוא בנו של עיתונאי ענק ואלוהים חנן אותו ביפי-פרצוף. כ"עיתונאי", הוא אינו מוסיף ואינו גורע ואין שום חשיבות לנוכחותו כל זמן שהוא אינו סוטה משטויותיו, אך במילות ההספד שלו על אסון משפחת רמון - סטה גם סטה
גדעון מנדה
סמלי החג מנסים באדיקות להדגיש עבורנו את צדה המתוק והנעים של החגיגה, אך יש אנשים החשים שאינם שותפים לה    שמחה רבה? - לא בהכרח...
רותי ברקן
השמנה של מספר קילוגרמים קטן במהלך החיים נחשב נורמלי ולא מזיק    השמנה בטנית היא המסוכנת והמזיקה ביותר
עדי המאירי
נשים רבות מפחדות מ"הארוחה הגורלית" בראש השנה בחיק משפחותיהם של בעליהן    החמות, איך לא, היא מקור הבעיות, ואולי לא...
יצחק מאיר
בהפרש של 6 שנים נהרג אסף רמון, בנו של טייס החלל הישראלי הראשון, אילן רמון    תוגת משפחתם היא גם התוגה הגדולה בה אנחנו חיים תמיד, כולנו, את ימי חיינו בארץ הזאת שאין כמותה בעולם    לא כובשים דמעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il