X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אברהם בן-עזרא מהנדס בניין בן-עזרא מתכננים ויועצים בע"מ
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
באמצעות שני פסקי דין שניתנו ביום 24/1/2002 על-ידי נשיא בית המשפט העליון כתוארו אז, השופט אהרן ברק, הובהר שוב כי לא בקלות ייפסל שופט מכהונתו לדון בתיק משפטי
▪  ▪  ▪
כאשר השופט מלגלג על המומחה מטעם בעלי הדין, לבעלי הדין הזכות לבקש פסלותו

ראשית יובהר כי ערעור על החלטת שופט שלא לפסול את עצמו דינו להישמע בבית המשפט העליון.
ע"א 15/02 קוזטשי נגד פסיפס בע"מ, הוגש על החלטתה של שופטת בית משפט השלום ברמלה ז' בוסתן שלא לפסול את עצמה.
בעקבות התבטאויותיה של שופטת השלום ברמלה כי [לטענת המערער] סיכויי זכייתו בדין קלושים, ולפיכך יינתן פסק דין נגדו, הוגשה בקשה לפסילת השופטת מלדון בתיק, בקשה שנדחתה על ידה; על החלטת הדחייה הוגש הערעור.
בית המשפט העליון קבע כי כדי להקים עילת פסלות, יש להצביע על קיומו של חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט, דבר שלא הוכח במקרה הנ"ל. התבטאויות מסוג זה של בית המשפט, בשלבים המוקדמים של ההליך, הן לגיטימיות בניסיונותיו של השופט להביא את הצדדים לדיון לידי פשרה ואינן בהכרח מלמדות על חשש להיעדר אובייקטיביות או למשוא פנים:
"המדובר הוא בעמדה לכאורה שהובעה בשלב מוקדם של ההליך, בטרם נשמעו ראיות בתיק, ואין בה כדי להעיד כי ננעל לבו של בית המשפט לפני טענות המערער או להצביע על קיומו של חשש ממשי למשוא פנים בניהול המשפט".
ע"א 19/02 ניר נגד ד"ר הרשקו ואחרים, הוגש על החלטתו של השופט טל שחר מבית משפט השלום בתל אביב שלא לפסול את עצמו מלדון בתיק, וכאן המערער טען טענות קשות נגד השופט שבעטיין ביקש את הפסילה, ומשלא התקבלה, ערער על ההחלטה.
המערער טען כי השופט שחר דחק בבא-כוחו לסיים את החקירה, התערב בשאלות שהציג, אמר לו כי הוא מאנפף, ושאל אותו מדוע הוא מתנהג כמו מסכן.
בדיון אחר - לפי המערער - השופט שחר הרים את קולו כלפי בא-כוח המערער וצעק עליו: "צא מהאולם", "אתה חסר כל נימוס", "אתה עושה פרצופים", ועוד.
גם במקרה זה החליט הנשיא א' ברק כי לא הוכח שבית המשפט נקט במשוא פנים או שהתעורר חשש לכך; לא הוכח הקשר בין התבטאויותיו אלו של השופט, לבין החשש להמשך ניהול הדיון תוך העדפת צד לדיון.
גם במקרה זה מדובר בשלבים מוקדמים של המשפט, שבהם מטבע הדברים מנסה השופט לגרום לפשרה ועדיין אינו בקי בסוגיות לעומקן, וודאי שטרם חרץ דין.
אלא שבמקרה קיצוני זה, לא חסך בית המשפט העליון דברי ביקורת כלפי השופט קמא, ובפסק הדין כלולות התבטאויות המדברות בעד עצמן:
"...הגם שמקובלת עלי עמדת ב"כ המערער לפיה מן הראוי כי בית המשפט יימנע מחלק מההערות אותן הפנה כלפיו",
וכן:
"אפשר שראוי היה לנסח את הדברים בצורה שונה, ואפשר שמוטב יהיה אם הטונים בשיג ושיח בין ב"כ המערער לבין בית המשפט יונמכו".
עוד קבע בית המשפט כי בקשה לפסול שופט צריך להגיש סמוך לאירועים ללא דחיות.
בשולי הדברים אעיר כי אכן עמדת בית המשפט בשלבים המוקדמים אינה בהכרח מעידה על פסק הדין, וכל כולה מטרתה בדרך כלל להניע את הצדדים לדיון זה לקראת זה לשם גיבוש פשרה שתמנע מבית המשפט דיונים והחלטות. בע"א 38/90-25 אברהם אלברט ואחרים נגד שיכון ופיתוח לישראל בע"מ ואחרים, בית המשפט המחוזי בחיפה [פורסם בספר "תכנון דירה כחוק" מאת א' בן עזרא בהוצאת "בורסי"], צוות שופטי הערעור [השופטים: י' מרגלית, מ' סלוצקי, ח' אריאל] לחצו על ב"כ המערערים עו"ד אלי הכהן להסכים לפשרה, ומשסרב, ניתן בתיק זה פסק דין מהותי בערך כספי גבוה פי 10 [!] מהצעת הפשרה של בית המשפט, זאת אף זאת, פסק דין זה מהווה אבן יסוד בתחום ליקויי הבנייה וזכויות דיירים.
ראוי לסיים נושא זה בחיבור המתאר אירוע של פסילת שופט, מתוך הספר"תבונת העדות" מאת א' בן עזרא בהוצאת "שי":
פסילת שופט
האירוע התנהל באולם בית המשפט בחדרה. מדובר בתביעת דיירים שונים מנווה הברון בזכרון יעקב, נגד חברות הבנייה משה"ב וברמ"ז. עורכי הדין של החברות הנ"ל קיימו דיון בלתי פורמאלי עם השופט קבל עם ועדה, שכן אולם המשפטים היה גדוש, ובין הנוכחים היו גם אנוכי,
ועורך-דין צעיר ממשרדו של עו"ד א' מרגלית - שייצג את התובעים.
השופט, וכנראה שגם עורכי הדין של הנתבעות, לא שמו ליבם לנוכחותנו באולם, שלא התבלטה. וכך, כאילו בינם לבין עצמם בחדרי חדרים, התלוצצו עוה"ד של הנתבעות עם השופט, "על חשבון" רצינות התביעה ובכללה מהימנות חוות הדעת המקצועיות שנערכו על ידי, מעשה שלא הוסיף כבוד ויקר לתביעה. במסגרת השיח הבלתי פורמאלי הנ"ל, התבטא גם השופט והביע דעתו נגד התביעה ונגד חוות הדעת.
הדבר חרה לי מכמה סיבות:
א. הנושא לגופו טרם נשמע בתיק זה, ולא הייתה כל הצדקה להביע עמדה כה מוקדם, מה גם שמבחינה מקצועית נעשתה על-ידי עבודה יסודית ורצינית.
ב. נפגעתי מהזלזול.
ג. היה בכך משום הלבנת פנים ברבים, כי היו באולם אנשים רבים, ביניהם לקוחותיי.
לפיכך, ביקשתי מעורך הדין לצאת עמי להפסקה קצרה, והעליתי הצעה כי יבקש מהשופט לפסול את עצמו מלדון בתביעה. תחילה עורך הדין דחה הצעה זו, בטענה שאם לא ייפסל, אזי צפוי שיתנכל לנו, והציע להתייעץ טלפונית עם בעל המשרד עבורו עבד, עורך הדין המנוסה אהרון מרגלית. משלא נוצר קשר טלפוני, והזמן דחק (שכן לא היה טעם רב לבקש פסילה כעבור זמן, נוכח התפזרות הקהל וצמצום האפקט של בקשה מעין זו), הוחלט כי עורך הדין ייכנס עמי חזרה לאולם בית המשפט ויבקש מכב' השופט כי יפסול את עצמו מיד, בעוד כל הנוכחים ששמעו את דברי הלעג - עדיין באולם.
וכך היה: נכנס עורך הדין, בחור ערבי צעיר וחדש במקצוע, ואמר בלשון רפה ובטון שקט - דברים כדרבנות, בערך כך:
"כבוד השופט, יש לי משהו לבקש בתיק זה, הפתוח לפניך".
"מי אדוני"? - שאל השופט.
"אני מייצג את הדיירים התובעים, ונמצא כאן עמי גם המהנדס בן-עזרא שנתן חוות דעת מקצועיות בתיק, וכל מה שאני רוצה להגיד זה..."
"רגע, זו בקשה אז צריך לרשום" - העיר השופט.
"אכן כך, בקשתי היא כי כבודו יפסול את עצמו מלדון בתיק".
דממה השתררה באולם.
הבעת פניו של השופט העידה בו על הפתעה מוחלטת ועל רצינות רבה. עורכי הדין ניסו להיאחז באווירה הקלילה והמבודחת שאפפה את האולם לפני כן, אך השופט היה חמור סבר, דבר שביטל כל אפשרות של קלות דעת.
נימוקי בקשת הפסילה היו ברורים ופשוטים, ונוסחו בערך כך:
"כב' השופט הביע דעה ועמדה בתיק זה בנוכחות התובעים, בא-כוחם, והמומחה שמונה על ידם בתיק זה. העמדה של השופט אינה לטובת התובעים, אם נשתמש בלשון המעטה. הצדק צריך שייראה, ולא רק שייעשה. במצב שנוצר, מרשיי אינם נותנים אמון בבית המשפט ומבקשים שכבוד השופט יפסול את עצמו מלדון בתיק זה".
עורכי הדין של הנתבעות, נימקו באריכות מדוע אין כל צורך בפסילה.
השופט פסל את עצמו מלדון בתיק זה.
מיד לאחר מכן, התייעצתי עם עורך הדין ויחדיו ניסחנו בו במקום בקשה המתבססת על החלטת הפסילה, והיא, שהשופט יפסול את עצמו מלדון גם בתיקים נוספים, אחרים, אשר גם בהם חיוויתי את דעתי המקצועית בנסיבות מקבילות, והשופט פסל את עצמו מלדון גם בתיקים הנוספים.
לעד מומחה אין מעמד וזכות להתערב בחלק ניכר מההליכים המשפטיים, אף כשהם נוגעים למהימנותו ולמומחיותו. זהו תפקיד של עורך הדין. במקרה הנדון, נמנע ניהול דיונים אצל שופט שזלזל במומחה, והדבר נעשה רק דרך פעולה משפטית שננקטה על-ידי עורך הדין, אשר בה המומחה לא היה כלל צד.
מסקנה
כעד, היה ערני לכל מה שקורה בין כותלי בית המשפט, והיה מעורב בהליכים בבית המשפט ככל האפשר. לשם כך היעזר בעורך הדין שהזמין אותך לעדות, או שהזמין ממך ייעוץ כמומחה.

תאריך:  19/09/2009   |   עודכן:  14/10/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עילות לפסלות שופט
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
מה דין שופט שעיוות-דין ביודעין
עידןסובול  |  19/09/09 22:02
2
האם חשבת מה הי קורה אם
אפרי  |  20/09/09 00:15
3
פסילת שופט? ואיך יעזרו לחברים?
פרסקי  |  20/09/09 04:19
4
שאלה אמיתית
123.456.789  |  20/09/09 11:42
 
- שופט עליון הוא מעל החוק
אנטי ביוטיקה  |  20/09/09 14:26
5
חייבים לשנות חוק זה
צדק חברתי  |  20/09/09 16:37
6
פסיקה נכונה, ההתבטאות הזאת לא
אלון_  |  20/09/09 22:17
7
שיטת המשפט שלנו ? צודק אבל...
ש. לופטין  |  21/09/09 02:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד משה גולדבלט
כפי שחיל היוצא לקרב מסתכן באי חזרה הביתה, כך גם על קצינים לדעת שהגנה על קיומנו פירושה הסתכנות בעמידה לדין בינ"ל    אל לה לישראל להתנצל כי חפצת חיים היא
יוסף אורן
התנועה הכפולה של "ספר הפרידות הגדול", המפתחת את ההווה של העלילה באופן ליניארי כרונולוגי, ובמקביל פורצת כל העת אל זמנים שונים מהעבר, היא פתרון נבון להיקפו ההיסטורי בן 70 השנים
עו"ד יוסי דר
אם ישראל הייתה משתפת פעולה עם הוועדה, היה עליה לחשוף בפני הוועדה את שמות הקצינים והחיילים - לרבות חיילים מהשטח בדרגות נמוכות - שהיו מעורבים בפעולות כאלה ואחרות, וכך לחשוף אותם לסיכון שיוגש נגדם כתב אישום לבית הדין הבינלאומי בהאג
אברהם בן-עזרא
שכני למגרש מטפח עץ עבות אשר שורשיו מתפרשים לעבר תחום המגרש שלי מתחת לפני הקרקע, וצמרתו פולשת אל המגרש שלי וגורמת להפרעה של לכלוך וטרדות אחרות של חסימת אור ואוויר    לטענת שכני, מכיוון שהעץ שתול בשטחו, ומטבע הדברים לעץ באשר הוא יש שורשים וצמרת, אין לי מה להלין על מצב זה    מהן זכויותיי?
מרדכי קידר
הממצאים הארכיאולוגיים שנחשפו בירושלים אין בהם כדי לשכנע את הפלשתינים, צאצאי בדווים מן החיג'אז שפלשו לארץ ישראל במאה השביעית, בקדמוניות היהודים בארץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il