X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
42% מהנבדקים - בסיכון מוגבר [צילום: טיימי אלווארז/AP]
פאוצ'י. ציפה ל-75% בלבד [צילום: AP]
צופה שתוכל לייצר עד מיליארד מנות ב-2021

מודרנה: 95% יעילות לחיסון לקורונה

מדובר בתוצאות הראשוניות של הניסוי הקליני בשלב השלישי החיסון של מודרנה יעיל אף יותר מזה של פייזר, שהגיע ל-90% הצלחה; החברה צופה שתנאי אחסונו יהיו פחות קשים וחיי המדף שלו יותר ארוכים - בעוד מחירו עשוי להיות כפול משל פייזר גם החיסון של מודרנה מצריך קבלת שתי מנות
▪  ▪  ▪

יצרנית התרופות האמריקנית מודרנה הודיעה (יום ב', 16.11.20), כי החיסון שלה לקורונה נמצא יעיל ב-94.5% מן המקרים. מדובר בתוצאות ראשוניות של הניסוי הקליני בשלב השלישי והמכריע. ההערכה היא, כי יחלפו חודשים רבים עד שהחיסון יהיה זמין בכמויות משמעותיות, אולי רק באביב 2021. החברה אומרת כי תוכל לייצר בשנה הבאה בין חצי מיליארד למיליארד מנות – ויש צורך בשתי מנות לכל אדם.
מודרנה היא החברה השנייה המודיעה על הצלחה ניכרת בפיתוח החיסון, אחרי פייזר שהודיעה בשבוע שעבר על יעילות של 90%. עשר חברות נוספות נמצאות בשלב השלישי של הניסויים, ולמעלה מ-50 – בשלבים מוקדמים יותר של פיתוח החיסון. מינהל התרופות והמזון של ארה"ב (FDA), רגולטור התרופות החשוב בעולם, דורש יעילות של לפחות 50% כתנאי למתן אישור לשימוש בחיסון. על החברות לספק בין היתר נתונים על בטיחות החיסון במשך חודשיים לאחר שניתן למתנדבים. המינהל מצידו ערוך לבדוק את החיסונים ולאשר אותם, אם יעמדו בתנאים, בתוך חודש. עד כה לא התגלו תופעות לוואי רציניות של שני החיסונים, ואלו שדווחו – למשל חום, כאבי שרירים ורגישות באזור הזריקה בשריר הזרוע - אינן אמורות למנוע את אישורם.
בכל הניסויים מחולקים המתנדבים לשתי קבוצות: אלו המקבלים את החיסון ואלו המקבלים זריקות-דמה (פלצבו). לאחר מכן הם נחשפים לנגיף הקורונה, כדי לראות האם הגוף פיתח נוגדנים לנגיף. בניסוי של מודרנה לקו 95 מהנבדקים בקורונה – חמישה שקיבלו את החיסון ו-90 שקיבלו את הפלצבו; 11 מהמקרים היו חמורים, כולם מבין מקבלי הפלצבו. מודרנה פיתחה את החיסון יחד עם חוקרים מהמכון הלאומי לאלרגיות ולמחלות מדבקות, בראשו עומד ד"ר אנתוני פאוצ'י, הרופא המוביל של הממשל במאבק בקורונה. פאוצ'י אמר כי היה מרוצה אילו היעילות הייתה 75%, וכי אומנם שאף ל-95%-90% - אך לא ציפה ששאיפתו תתממש.
מודרנה החלה את הניסוי הקליני ב-27.7.20 – באותו יום בו החלה פייזר את הניסוי שלה – וב-22.10.20 הודיעה שסיימה את מתן הזריקות ל-30,000 המתנדבים, ש-90% מתוכם כבר קיבלו שתי מנות. החברה תכננה להודיע על התוצאות הראשוניות כאשר מספר החולים יגיע ל-53, אך התוצאות היו טובות מן המצופה וכאמור 95 כבר לקו בקורונה וכך ניתן לבחון את יעילות החיסון. 37% מן המשתתפים הם שחורים ולטינים, שחלקם בכלל הנפגעים מן הקורונה בארה"ב גדול בהרבה מחלקם באוכלוסייה; 42% הם בסיכון מוגבר, בשל היותם בני 65 ומעלה או בעלי מחלות רקע כמו השמנת יתר, סוכרת או בעיות לב.
הן מודרנה והן פייזר מסרו על התוצאות בהודעות לתקשורת ולא במאמרים מדעיים שעברו ביקורת כמקובל, וזאת כחלק מן ההליך המואץ למציאת החיסון. שתי החברות הדגישו, כי מדובר בממצאים ראשוניים וכי הניסויים נמשכים, וכי אין לראות תוצאות אלו כהחלטיות משום שטרם נבדקו לעומקן. כך למשל, עדיין לא ברור לכמה זמן יהיה כל חיסון יעיל: האם יהיה צורך לקבל אותו מדי שנה (כמו חיסון לשפעת רגילה) או שהוא יעניק חסינות ארוכת זמן ואף לכל החיים (כמו חיסונים נגד טטנוס וחצבת). שתי החברות הבהירו שהחיסון שלהן יצריך קבלת שתי מנות בהפרש של חודש זו מזו.
מודרנה אומרת שתוכל לייצר עד סוף השנה 20 מיליון מנות, ופייזר הודיעה על 50 מיליון; מספר המתחסנים יהיה כאמור מחצית. הדברת הקורונה מחייבת לחסן 70%-60% מאוכלוסיית העולם, דהיינו 5.5-4.7 מיליארד בני אדם – מבצע אדיר וחסר תקדים, אשר יצריך משאבים עצומים וארגון מדוקדק, ואמור להימשך לפחות שנה. עם זאת, ניתן יהיה להכריז על ערים, מחוזות ומדינות כבטוחים לאחר מתן יחס דומה של חיסונים לתושביהם.
כמו-כן, יש עדיין לקבוע האם החיסון יהיה יעיל לכל קבוצת גיל, או שמא יידרשו מינונים שונים ואף חיסונים שונים בהתאם לגיל ולקיומן של מחלות רקע. שאלה מרכזית נוספת היא האם המתחסנים עדיין יהיו עלולים להיות נשאים ולהעביר את הנגיף לאחרים; אם התשובה לכך שלילית, יהיה זה צעד ניכר בדרך להדברת הקורונה.
שתי החברות משתמשות בטכנולוגיה חדשנית וחסרת תקדים בתחום החיסונים: במקום להזריק נגיף מוחלש או מומת, החיסונים משתמשים במקטע מן הגנום שלו. טכניקה זו נמצאת בניסויים כבר מספר שנים, כולל במאמץ למצוא חיסון לסרטן, אך טרם אושרה בחיסון כלשהו. לכן, הצלחתן המסתמנת של פייזר ומודרנה היא בעלת משמעות עצומה גם מעבר למאבק הקורונה.
החיסון של מודרנה מסתמן כבעל יתרון משמעותי על זה של פייזר, בכך שהוא מצריך אחסון בטמפרטורה של מינוס 20 מעלות (כמו מקפיא ביתי) לעומת מינוס 70 מעלות של פייזר, קור המצוי רק במקפיאים שבשירות בתי חולים גדולים. בכך ניתן יהיה לשנע ולאחסן את החיסון של מודרנה בקלות רבה יותר, אם כי הקור הדרוש עדיין עלול להוות מכשול כאשר מדובר באיזורים כפריים ובמדינות מתפתחות. מודרנה אומרת כי אורך חיי המדף של החיסון יהיה 30 יום, ולא שבעה כפי שהניחה עד כה, וכי ניתן יהיה להחזיקו 12 שעות בטמפרטורת החדר – עוד שני יתרונות מול פייזר.
הממשל האמריקני הודיע שהוא ירכוש את החיסונים ויחלק אותם חינם לציבור. מודרנה אומרת כי מחיר החיסון שלה יהיה 37-32 דולר למנה. הממשל הקציב 2.5 מיליארד דולר לסיוע למודרנה בפיתוח החיסון, ובמחיר זה יהיה עליו להוציא עוד 1.2 מיליארד דולר לרכישת החיסונים ממנה. פייזר לא נטלה סיוע כלשהו מן הממשל, אך הממשל התחייב לרכוש ממנה 100 מיליון מנות ב-1.95 מיליארד דולר – דהיינו 19.50 דולר למנה. אם הפרש המחירים יישאר כזה, יהיה צורך לחשב את ההפרשים בעלויות השינוע והאחסון, בשל יתרונותיה של מודרנה בתחומים אלו.

תוצאות ראשוניות מניסוי שלב 3 בחיסון מתוצרת Moderna / דוח
התוצאות הראשוניות מעידות על יעילות של למעלה מ-94 אחוזים ומעלות את הסבירות ליעילותם של חיסונים נוספים המפותחים היום כנגד הנגיף. Moderna הייתה החברה הראשונה אשר החלה בניסויים קליניים של חיסון על בני אדם כבר בתחילת מרץ 2020 ובמהלך אוגוסט פתחה בניסוי שלב 3 לבחינת היעילות בפועל. במסגרת ניסוי שלב 3 גויסו, עד ה-22 באוקטובר, כ-30,000 מתנדברים בני 18 שנים ומעלה ברחבי העולם. Moderna הודיעה (16 בנובמבר) על תוצאות ראשוניות של ניסוי שלב 3 של חיסון הקורונה בפיתוחה, לאחר צבירת 95 מקרים מאומתים של חולי קורונה בקרב משתתפי הניסוי. התפלגות מקרי התחלואה בין המשתתפים שקיבלו את החיסון לבין אלו שקיבלו את תרופת הדמה (פלצבו), חמישה מקרים לעומת 90 בהתאמה, מראה כי יעילות החיסון במניעת תחלואה עומדת על כ-94.5% באופן מובהק סטטיסטית - הרבה מעל לרמת הסף (50%) שהוגדרה על ידי ה-FDA. לאור הדימיון בתוצאות הביניים של החברות Moderna ו-Pfizer ובפרט לאור איכותן הגבוהה, סביר כי עד סוף 2020, יהיו (לפחות) שני חיסונים מערביים יעילים המאושרים לשימוש כנגד הקורונה. (10 עמ')
תאריך:  16/11/2020   |   עודכן:  16/11/2020
+קלנסואה ואכסאל הוכרזו אזור מוגבל לשבוע
23:03 16/11/20  |  איציק וולף

ועדת השרים לאזור מוגבל הכריזה (יום ב', 16.11.20) על קלנסואה ואכסאל אזורים מוגבלים החל ממחר, 17.11.20 בשעה 8:00 בבוקר ולמשך שבוע. כמו כן האריכה הוועדה את ההכרזה על בוקעאתא כאזור מוגבל למשך שבוע.

+מחר: מסחר במרכזים פתוחים;
הלימודים יורחבו בשבוע הבא
18:08 16/11/20  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

הלימודים בכיתות ה'-ו' יחודשו בשבוע הבא בערים ירוקות ובערים צהובות  ▪  שבוע לאחר מכן יחודשו הלימודים לכיתות י"א ולכיתות י"ב  ▪  ההקלות כפופות לרמת התחלואה  ▪  ראש הממשלה: שוחחתי עם ולדימיר פוטין על אופציה לרכישת החיסון הרוסי לאחר שיפותח  ▪  "המטרה שלי היא להביא כמה שיותר חיסונים לכמה שיותר אזרחים. זה ייקח זמן, אבל לא מדובר בשנים אלא מדובר בחודשים"

מרכזי הקניות הפתוחים נותרו מאחור [צילום: יח"צ]
עיקרי ההחלטות שהתקבלו היום [צילום: לע"מ]
+בעלי הקניונים הציגו למשרד הבריאות מתווה לפתיחה
16:24 16/11/20  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

הצריכה - 42% מהתל"ג, שרובו נעשה ב-17 אלף החנויות, מתוכם כ-12 אלף בקניונים  ▪  יו"ר ועדת הקורונה: פתיחת חנויות-הרחוב אך הגבלת הקניונים - גורמת לצפיפות במקום לפיזור האוכלוסייה

קניון ברמות [צילום: אוליביה פיטוסי/פלאש 90]
+לפיד: להתנהל כאילו אין חיסון
14:50 16/11/20  |  עידן יוסף

יו"ר יש עתיד-תל"ם, ח"כ יאיר לפיד, אומר כי יש להתנהל כאילו אין חיסון משום שהחיסון אינו קרוב. בפתח ישיבת הסיעה אמר: "‏הנזק הכי גדול של הממשלה הזאת, זה אובדן האמון של הציבור. אנחנו כבר לא נאמין להם, כי אי אפשר להאמין להם. "אני רוצה להפנות מפה שאלה לראש הממשלה נתניהו. מר נתניהו, למה אתה לא אומר את האמת בעניין החיסונים? החיסון של פייזר לא עבר את כל הבדיקות. לא עבר את השלב האחרון".

+מצב הסטודנטים בישראל לנוכח מגיפת הקורונה
13:44 16/11/20  |  מיכאל ליאב   |   לרשימה המלאה

ניתן לראות שבשל מגיפת הקורונה נוצרו מגוון רחב של בעיות בחייהם של הסטודנטים  ▪  אחת מאותן הבעיות הינה שמרבית הסטודנטים החיים מחוץ לבתי הוריהם אינם יכולים לממן את עצמם

העתיד של המדינה [צילום: מרטין מייסנר, AP]
+הקורונה בבריטניה: מחלה מעמדית
13:25 16/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

העניים ביותר נפגעים בצורה הקשה ביותר מן הקורונה ומצויים בסכנת המוות הגדולה ביותר - ולאור זאת ייתכן שהם צריכים להיות בראש התור לקבלת החיסון

מצב הקורונה בבריטניה, 13.11.20 / BBC
לונדון, 10.11.20 [צילום: פרנק אגוסטין, AP]
+מדוע לא השתמשו בבדיקות הסרולוגיות? - התשובות מתחמקות
11:19 16/11/20  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

משרד הבריאות: בעיה בממשק המחשובי  ▪  המל"ל: מחודש מאי לא דנו בכך  ▪  פקע"ר: לא עוסקים בכך; האוצר: לא הוגשה בקשה לתקצב כזה מערך  ▪  ח"כ שלח: "למה לדון בפתרון מעולה וזול כשאפשר לשבת שבע שעות על סגירת חנויות ולא להחליט? ככה לא מנהלים מדינה!"

[צילום: ערוץ הכנסת]
ח"כ שלח. "למה לחשוב מחוץ לקופסה" [צילום: ערוץ הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מודרנה: 95% יעילות לחיסון לקורונה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מודרנה מתכוונים שיש 95% סיכוי
חסן  |  16/11/20 16:02
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
מיכאל ליאב
ניתן לראות שבשל מגיפת הקורונה נוצרו מגוון רחב של בעיות בחייהם של הסטודנטים    אחת מאותן הבעיות הינה שמרבית הסטודנטים החיים מחוץ לבתי הוריהם אינם יכולים לממן את עצמם
איתמר לוין
העניים ביותר נפגעים בצורה הקשה ביותר מן הקורונה ומצויים בסכנת המוות הגדולה ביותר - ולאור זאת ייתכן שהם צריכים להיות בראש התור לקבלת החיסון
מירב ארד
משרד הבריאות: בעיה בממשק המחשובי    המל"ל: מחודש מאי לא דנו בכך    פקע"ר: לא עוסקים בכך; האוצר: לא הוגשה בקשה לתקצב כזה מערך    ח"כ שלח: "למה לדון בפתרון מעולה וזול כשאפשר לשבת שבע שעות על סגירת חנויות ולא להחליט? ככה לא מנהלים מדינה!"
מירב ארד
613 נדבקים חדשים אובחנו ביממה האחרונה    שר החינוך: "הסגירה של המוסדות לא תרמה בחודש האחרון ולו במעט להורדת התחלואה"    סגן שר הבריאות: "לקבינט יש אתגר עצום"
איתמר לוין
החיסון לקורונה מחייב טמפרטורה של מינוס 70 מעלות - מה שיוביל לכך שיהיה קושי מהותי להפיצו לאיזורים כפריים ובמדינות עניות    הבשורה הטובה: החיסונים האחרים שבדרך מצריכים אחסון פשוט יותר, ופייזר עצמה מבטיחה שבעוד שנתיים יהיה חיסון שניתן יהיה לאחסן במקרר ביתי    בינתיים דרושה סבלנות, כנראה עד סוף 2021
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il