X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
[צילום: סטיב הלבר/AP]
דוח עונש המוות של אמנסטי לשנת 2020
מצרים שילשה את מספר ההוצאות להורג
על אף המגיפה העולמית, מדינות חתרו באכזריות לעונשי מוות ולהוצאות להורג הגדילה סין, שדרשה עונשי מוות בגין עבירות הקשורות למאמצי מניעת התפשטות הקורונה ארה"ב הוציאה להורג 10 אנשים בתוך פחות משישה חודשים מספר ההוצאות להורג העולמי שנרשם הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון, שלוש שנים ברציפות

האתגרים חסרי התקדים של מגפת קורונה לא הרתיעו ולא מנעו מ-18 מדינות לבצע הוצאות להורג בשנת 2020. כך קובעת אמנסטי אינטרנשיונל בדוח השנתי הסוקר את עונש המוות בעולם. חרף מגמת הירידה הכוללת, מספר מדינות המשיכו לנקוט או אפילו הגדילו את מספר ההוצאות להורג בשנת 2020 בתקופה שבה תשומת הלב העולמית התמקדה בהגנה על אנשים מפני נגיף קטלני.
המדינות המוציאות להורג ב-2020 כללו את מצרים, ששילשה את מספר ההוצאות להורג השנתי שלה בהשוואה לשנה הקודמת; וסין, שהודיעה על מאמץ מרוכז נגד פשיעה הפוגעת במאמצי המניעה של מגפת הקורונה, וכתוצאה מכך, לפחות אדם אחד נידון למוות והוצא להורג. בתוך כך, ממשל טראמפ חידש את ההוצאות להורג על-ידי הממשל הפדרלי, לאחר הפסקה של 17 שנה, והוציא להורג מספר מחריד של עשרה אנשים בתוך פחות משישה חודשים. הודו, עומאן, קטאר וטייוואן חידשו אף הן את ההוצאות להורג.
למגבלות הקשורות לנגיף הקורונה היו השלכות על הגישה לייעוץ משפטי והזכות למשפט הוגן במספר מדינות, כולל בארה"ב, שבה סניגורים טענו שאינם יכולים לבצע עבודות תחקיר נחוצות או לפגוש את לקוחותיהם פנים אל פנים.
חמש המדינות המובילות בהוצאות להורג
ממשלת סין מסווגת את המספר הכולל של הוצאות להורג וגזרי דין מוות שניתנו בה כסוד מדינה, ומונעת ביקורת עצמאית. משום כך, הנתונים של אמנסטי אינטרנשיונל על כל ההוצאות להורג הידועות אינם כוללים הוצאות להורג בסין. עם זאת, הסברה הקיימת היא שסין מבצעת אלפי הוצאות להורג בכל שנה, דבר שהופך אותה, גם השנה, למוציאה להורג הפעילה ביותר בעולם, לפני אירן (246+), מצרים (107+), עירק (45+) וערב הסעודית (27). אירן, מצרים, עירק וערב הסעודית ביצעו 88% מכלל ההוצאות להורג הידועות בשנת 2020.
מצרים שילשה את מספר ההוצאות להורג השנתי והפכה למדינה השלישית בעולם במספר ההוצאות להורג בשנת 2020. לפחות 23 מאלה שהוצאו להורג נידונו למוות במקרים הקשורים לאלימות פוליטית, לאחר שהליכים משפטיים בלתי הוגנים כללו "הודאות" שחולצו בכפייה והפרות חמורות אחרות של זכויות אדם, כולל עינויים והעלמויות. עלייה חדה בהוצאות להורג התרחשה באוקטובר ובנובמבר, שבהם הוציאו להורג הרשויות המצריות לפחות 57 אנשים - 53 גברים וארבע נשים.
למרות שמספר ההוצאות להורג המתועדות באירן הוסיף להיות נמוך יותר בהשוואה לשנים קודמות, הרפובליקה השתמשה יותר ויותר בעונש המוות כנשק לדיכוי פוליטי נגד מתנגדי משטר, מפגינים ומיעוטים אתניים, תוך הפרה של החוק הבינלאומי.
מדינות רבות באזור אסיה והאוקיינוס השקט המשיכו בהפרת החוקים ואמות המידה הבינלאומיים האוסרים על שימוש בעונש מוות בגין פשעים שאינם מערבים רצח בכוונה תחילה. כך, עונש המוות ניתן בגין עבירות סמים בסין, באינדונזיה, בלאוס, במלזיה, בסינגפור, בסרי לנקה, בתאילנד ובווייטנאם; בגין מעשי שחיתות בסין ובווייטנאם; ובגין חילול הקודש בפקיסטן. בבנגלדש ובפקיסטן, פסקי דין מוות הוטלו על-ידי בתי משפט שהוקמו באמצעות חקיקה מיוחדת ואשר לרוב מתנהלים באופן שונה מבתי משפט רגילים. באיים המלדיביים, חמישה אנשים שהיו מתחת לגיל 18 בזמן הפשע ממשיכים להמתין להוצאתם להורג.
ארצות הברית הייתה המדינה היחידה ביבשת אמריקה שביצעה הוצאות להורג בשנת 2020. ביולי, ממשל טראמפ ביצע את ההוצאה להורג הראשונה מזה 17 שנה ע"י הממשל הפדרלי, וחמש מדינות בארה"ב הוציאו להורג שבעה אנשים בסך הכול.
מספר ההוצאות להורג הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון
ברחבי העולם, ידוע על לפחות 483 הוצאות להורג בשנת 2020 (לא כולל מדינות אשר מסווגות את נתוני עונשי המוות כסודות מדינה, או מדינות שהמידע הזמין עבורן מוגבל: סין, קוריאה הצפונית, סוריה ו-וייטנאם). מספר זה הוא המספר הנמוך ביותר של הוצאות להורג שנרשמו על-ידי אמנסטי אינטרנשיונל מזה עשור לפחות. מספר זה מייצג ירידה של 26% בהשוואה לשנת 2019, וירידה של 70% מהשיא של 1,634 הוצאות להורג שנרשמו בשנת 2015.
על-פי הדיווח, הירידה בשיעור הכללי של הוצאות להורג מקורה בירידה בשיעור ההוצאות להורג במדינות מסוימות, ובמידה פחותה, בהשהיות של הוצאות להורג בתגובה למגפת קורונה.
ההוצאות להורג שנרשמו בערב הסעודית ירדו ב-85%, מ-184 בשנת 2019 ל-27 בשנת 2020, וביותר ממחצית בעירק - מ-100 הוצאות להורג בשנת 2019 ל-45 בשנת 2020. לא נרשמו הוצאות להורג בבחריין, בבלארוס, ביפן, בפקיסטן, בסינגפור ובסודן - מדינות שביצעו הוצאות להורג בשנת 2019.
מספר עונשי המוות שהוטלו ברחבי העולם (לפחות 1,477) ירד אף הוא ב-36% בהשוואה לשנת 2019. אמנסטי אינטרנשיונל תיעדה ירידה ב-30 מתוך 54 מדינות בהן ידוע שנגזרו עונשי מוות. נראה ירידה זו ניתנת לשיוך במספר מקרים לעיכובים ודחיות בהליכים משפטיים, אשר חלו בתגובה למגפת הקורונה.
היוצאות מן הכלל הבולטות היו אינדונזיה, אשר מספר עונשי המוות שהוטלו בה בשנת 2020 (117) גדל ב-46% בהשוואה לשנת 2019 (80); וזמביה, שבה בוצעו 119 הוצאות להורג בשנת 2020, 18 יותר מאשר בשנת 2019, והשיעור הגבוה ביותר שנרשם באפריקה שמדרום לסהרה.
ביטול עונש המוות
ב-2020 בוטל עונש המוות בצ'אד ובמדינת קולורדו שבארה"ב, קזחסטן התחייבה לביטול עונש המוות על-פי החוק הבינלאומי, וברבדוס חתמה על רפורמות לביטול חובת עונש המוות בגין עבירות מסוימות.
נכון לחודש אפריל 2021, 108 מדינות ביטלו את עונש המוות המשויך לכל הפשעים, ו-144 מדינות ביטלו את עונש המוות בחוק או בפועל.
עם 123 מדינות - יותר מאי-פעם - התומכות בקריאתה של העצרת הכללית של האו"ם להקפאת ההוצאות להורג, הולך וגובר הלחץ על המדינות הקיצוניות יותר ללכת בעקבותיהן. וירג'יניה הפכה באחרונה למדינה הדרומית הראשונה בארה"ב שביטלה את עונש המוות, ומספר הצעות חוק לביטולו ברמה הפדרלית של ארה"ב ממתינות להחלטת בית הנבחרים".

תאריך:  21/04/2021   |   עודכן:  21/04/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מצרים שילשה את מספר ההוצאות להורג
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חברים של ביידן
פלג א  |  21/04/21 14:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות זכויות אדם
איתמר לוין
קוראים במאמר בניוזוויק ללחוץ על חברות מערביות גדולות להפסיק לפעול במחוז הסיני, בו מאות אלפים מבני המיעוט המוסלמי הפכו לעבדים
איתמר לוין
יניב לוזון, רשם בכיר בבית המשפט בקריות, העלה נימוק זה כאחת הסיבות לדחיית תביעה של הורים ערבים למימון הסעות לבית ספר מחוץ לכרמיאל; טען שזו המסקנה המתבקשת מחוק הלאום    נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, רון שפירא, ביטל חלק זה של פסק הדין, תוך שהוא רומז לשיקולים זרים של לוזון: האזכור היה שגוי והוא עלול לעורר תחושה ש"לא נעשה למטרת ההכרעה במחלוקת המשפטית שבין הצדדים"
מירב ארד
קובע: יותר ממחצית העצירים בגואנטנמו כיום הוחזקו טרם הבאתם לשם בתוכנית המעצר של ה-CIA    גם השיפורים שנעשו בבתי המשפט הצבאיים עדיין הותירו פעילותם בלתי חוקית על-פי החוק הבינ"ל    אמנסטי קורא לממשל הנכנס לסגור את המתקן לתמיד
עידן יוסף
מחקר אמנסטי: אירן חסמה במכוון את הגישה לאינטרנט במחאות נובמבר 2019 כדי להסתיר מקרי ההרג הבלתי חוקיים    הפשיטות הקטלניות גבו את חייהם של לפחות 304 בני אדם
איתמר לוין
אקונומיסט: חברות מערביות מצויות תחת לחץ גובר להימנע מרכישת חומרי גלם ממחוז שיניאנג בסין, בשל הדיכוי הקשה ועבודות הכפייה של המיעוט המוסלמי
רשימות נוספות
רק שוטרת אחת מטפלת בסחר בנשים  /  עידן יוסף
רק 40% מהאסירים זוכים למרחב של 4.5 מ"ר  /  עידן יוסף
"אף אסיר לא חלה בקורונה"   /  עידן יוסף
מניעת סכנות או צנזורה  /  איתמר לוין
ונהפוך הוא   /  איתמר לוין
ברקודים על שתי רגליים  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il