X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
השופטת ביניש קבעה כי הכרות שנסתימה לפני 15 שנים אינה מקימה חשש ממשי למשוא פנים החזקה: שופטים הם אובייקטיבים
▪  ▪  ▪
אם חברים לא שופטים (בשביל זה יש הלכות איסור משוא פנים?) [ איקי פוטודינו]
איסור ניגוד עניינים
ענבל בר-און
בכדי להגן על האזרח מפני פקידי רשות אשר מנצלים את סמכותם לרעה לצורך האינטרסים האישיים שלהם נוצר במשפט המנהלי כלל איסור ניגוד העניינים
לרשימה המלאה

קשרי עבודה והיכרות קודמים מצדיקים פסלות שופט
עו"ד ליאת בכר-סגל
בית המשפט העליון קבע, כי הדיון בתביעות המשיבה במסגרת תיק גירושין בינה לבין המערער, שמתנהלות בבית המשפט לענייני משפחה, יועבר לשופט אחר, לאור העובדה שלפני 8 שנים, בתקופה בה טרם מונתה השופטת הדנה בתיק לכהונתה, וניהלה משרד עורכי דין, עבדה אצלה המשיבה למשך 3 חודשים כעורכת דין שכירה
לרשימה המלאה

מסתבר: ל"בית המשפט" אין רגשות
ענבל בר-און
השופטת דורית ביניש קבעה כי היכרות שנסתיימה לפני כ-15 שנה אינה היכרות המקימה חשש למשוא פנים * ובכלל, מי כמונו אובייקטיבים השופטים * אמת או מניפולציה?
לרשימה המלאה

"אכן, כאשר ישנה היכרות אישית עם היושב בדין, יש בכך כדי להקים לעתים חשש ממשי למשוא פנים. ואולם, אין לקבוע כלל קטגורי של פסלות במצב זה, אלא יש לבחון את כלל נסיבות המקרה בשים לב לאופי ההיכרות, מסגרתה, משכה ומשך הזמן שעבר מאז ההיכרות... במקרה שלפניי, כעולה מדברי השופט עצמו, מדובר בהיכרות מן העבר בין בית המשפט לבין עו"ד אלטלף, שהינו בעל דין, אשר נוצרה במסגרת לימודיהם בעבר ואף המשיכה לפרק זמן לא ארוך למסגרת חברתית-אישית. ואולם, הקשר נותק לפני כ-15 שנים לערך ומאז לא קיים כל קשר בין השופט לבין עו"ד אלטלף למעט אמירת שלום הדדית בעת מפגשים אקראיים. בנסיבות המתוארות אכן מדובר בהיכרות אישית מן העבר, ואולם משך הזמן מאז נותק הקשר בין עורך הדין אלטלף לשופט הינו כה ארוך, עד כי נראה כי אין די בעצם ההיכרות וקשרי העבר כדי להקים עילה לפסילת בית המשפט מלדון בתיק הנוכחי שהובא לפניו. כך קבעה (יום ג', 12.01.10) נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש.
קביעתה של ביניש ניתנה בתשובה לבקשת פסלות שהגיש אחד הצדדים, לפסול את השופט נחום שטרנליכט מלשבת בדין עקב היכרותו המוקדמת עם עו"ד אברהם אלטלף, הוא הצד שכנגד. השופטת קבעה כי היכרות שנסתיימה לפני כ-15 שנה אינה מקימה חשש ממשי למשוא פנים, ואין נפקא מינה אם השופט עצמו הצהיר על הכרות זו אך ורק בישיבת המשפט השלישית ואילו עו"ד אלטלף לא הצהיר כלל על הכרות זו, שכן ההלכה הפסוקה הידועה זה מכבר היא ששופט, בהיותו מיומן בשפיטה, יכול להתעלות מעל "השפעתה של הכרות שגרתית", כדברי השופטת.

עובדות המקרה

חברת דוד בגדדי אחזקה ושיפוצים בע"מ הגישה ערעור על החלטת בית משפט השלום בפתח תקוה (השופט נחום שטרנליכט), לפיה סירב בית המשפט לפסול את עצמו מלדון בעניינם של המערערים ב.א. 12601-12-08.
חברת האחזקה הגישה תביעה כספית שבבסיסה הסכם קבלנות לבניית שלד לבית כנסת. המשיבה 2, עמותת מי לה' אלי, הגישה כתב הגנה וכתב תביעה שכנגד נגד המערערים.
במועד הדיון המקדמי הצהיר השופט שטרנליכט כי קיימת היכרות בינו לבין עו"ד אלטלף. עקב כך ביקש בא-כוח המערערים כי בית המשפט יפסול את עצמו מלדון בעניינם.
השופט שטרנליכט דחה את הבקשה. הוא קבע כי אכן קיימת הכרות בינו לבין עו"ד אלטלף שראשיתה לפני שנים רבות, כתוצאה מלימודים משותפים במכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן ודרך חברים משותפים. עוד הוסיף השופט כי אף במשך פרק זמן לא ארוך במיוחד השתתפו הם יחד עם בנות זוגם בחוג חברתי משותף. ואולם, בית המשפט הבהיר כי הקשר נותק לפני כ-15 שנה או קצת פחות ומאז מתמצה באמירת שלום הדדית בעת מפגשים אקראיים. לפיכך קבע השופט שטרנליכט כי לא קיים חשש ממשי למשוא פנים, אלא חשש סובייקטיבי בלבד ודחה את הבקשה לפסילה.

טענות הצדדים

המערערים טוענים כי טיב ההיכרות בין השופט שטרנליכט לבין עו"ד אלטלף מקים חשש ממשי למשוא פנים, שכן ההיכרות עולה לכדי קרבה ממשית אחרת. מדובר בקשר חברי, ממושך ואישי ואין לדעתם, לייחס משקל ממשי לעובדה שהקשר נותק. לטענת המערערים אף אופן התנהלות השופט שטרנליכט, אשר ידע בדבר היכרות זו עם קבלת התיק לידיו לפני כשמונה חודשים, אך הצהיר עליה רק לאחר מתן שלוש החלטות בתיק, מקימה עילה כשלעצמה לפסילת השופט.
הבהרת השופט שטרנליכט כי חרף היכרות זו ידחה טענת פסלות אם תעלה (הבהרה אשר לא באה לידי ביטוי בפרוטוקול), העלאתו של המערער 2 לדוכן העדים לחקירה שהוכנה מבעוד מועד על-ידי השופט ובטרם התבררה לצדדים מסגרת הדיון, וכן, שתיקתו של עו"ד אלטלף שהינו בעל דין בתביעה בנוגע להיכרות עם השופט שטרנליכט, מובילים אף הם, לדעת המערערים, למסקנה כי יש לפסול את המותב הנוכחי ולהעביר את הדיון לידי מותב אחר.

קביעות בית המשפט

  • הכרות אישית עם שופט – כל מקרה לנסיבותיו - אכן, כאשר ישנה היכרות אישית עם היושב בדין, יש בכך כדי להקים לעתים חשש ממשי למשוא פנים, ואולם, אין לקבוע כלל קטגורי של פסלות במצב זה, אלא יש לבחון את כלל נסיבות המקרה בשים לב לאופי ההיכרות, מסגרתה, משכה ומשך הזמן שעבר מאז ההיכרות: "ההחלטה בדבר פסלות שופט במקרה של היכרות אישית היא נגזרת של אופי ההיכרות, כמו גם אופי הסכסוך שבפני השופט. ייתכנו מקרים בהם עשויה היכרות לגרום לשופט לפסול עצמו במקרים מסוימים, כשם שייתכנו מקרים בהם האיזון הראוי בין אופי ההיכרות, אופי ההליך ויעילות הדיון יאפשר את קיום הדיון חרף קיומה של היכרות אישית". (ע"א 1011/97 יעקב פדידה נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (לא פורסם, 10.3.1997); יגאל מרזל, דיני פסלות שופט 243 (2006)).
  • פסלות שופטים לעיתים מזומנות תפגום ביעילות הדיון - יפים לעניין זה דבריו של הנשיא מ' שמגר, בציינו כי: "אם השופט יפסול עצמו בכל מקרה בו קיימת היכרות מן העבר או מן ההווה, בלי שהדבר מעוגן ביחסי קירבה מיוחדים, יפריז לצד החומרה ללא הצדקה עניינית וגם יכביד ללא צורך על פעולתה של המערכת השיפוטית. היכרות, ותהיה זו היכרות שבהווה, אינה הופכת את השופט לפסול. היא אינה יוצרת מראש חריצת דין אישית כה מהותית כלפי האדם עד שיהיה בכך כדי ליצור נטיית לב המשתלטת על שופט מקצועי בעזות כה רבה עד שאינו יכול להגיע להכרעה עניינית. זהו תחום מובהק אשר בו בא לידי ביטוי היישום של אמת המידה של השופט המקצועי היודע להשתחרר מהשפעתה של היכרות שיגרתית עקב כוחו והרגלו של בעל משרה שיפוטית היודע להתעלות מעל השפעתה של היכרות שיגרתית."
  • ההכרות האישית במקרה הנדון אינה יוצרת משוא פנים - במקרה שלפניי, כעולה מדברי השופט עצמו, מדובר בהיכרות מן העבר בין בית המשפט לבין עו"ד אלטלף, שהינו בעל דין, אשר נוצרה במסגרת לימודיהם בעבר ואף המשיכה לפרק זמן לא ארוך למסגרת חברתית-אישית. ואולם, הקשר נותק לפני כ-15 שנים לערך ומאז לא קיים כל קשר בין השופט לבין עו"ד אלטלף למעט אמירת שלום הדדית בעת מפגשים אקראיים. בנסיבות המתוארות אכן מדובר בהיכרות אישית מן העבר, ואולם משך הזמן מאז נותק הקשר בין עורך הדין אלטלף לשופט הינו כה ארוך, עד כי נראה כי אין די בעצם ההיכרות וקשרי העבר כדי להקים עילה לפסילת בית המשפט מלדון בתיק הנוכחי שהובא לפניו.
  • אין נפקא מינה שהשופט הודיע על הכרותו עם בעל הדין אך ורק בישיבה השלישית - אשר לטענה כי היה על בית המשפט להודיע על דבר היכרותו עם עו"ד אלטלף קודם לכן הרי שגם אם נכון הדבר והייתה לבית המשפט הזדמנות לעשות כן, משהודיע על דבר ההיכרות בתחילת הדיון ומשנתאפשר למערערים להביע דעתם בעניין, זכותם בהליך לא נפגעה. אף אין בטרוניה כנגד עו"ד אלטלף על שנמנע מחשיפת הקשר בעצמו כדי לשנות מן המסקנה ולפיה בבחינה כוללת של נסיבות העניין לא הוכח קיומו של חשש ממשי למשוא פנים מצד בית המשפט, מסקנה העולה בקנה אחד עם דברי בית המשפט בהחלטתו.

תוצאת ההליך

בקשת הפסלות נדחתה

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
- בפני השופטת דורית ביניש
- בשם המערערים: עו"ד גור אוזן

ע"א 9174/09 דוד בגדדי אחזקה ושיפוצים בע"מ נ' עו"ד אברהם אלטלף
תאריך:  12/01/2010   |   עודכן:  12/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שופט לא נפסל חרף היכרות אישית עם עורך דין
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
סקירה יפה וממצה .
ישמעאל  |  12/01/10 23:43
2
צדק צריך להיראות, ובלה בלה...
פינסקר  |  13/01/10 01:24
3
הריקבון של מערכת המשפט
צ'חי גושן  |  13/01/10 08:46
4
בית המשפט כבית פרטי
עידןסובול  |  13/01/10 13:27
5
בייניש דוגמא רעה לאחרים
שלוסר  |  13/01/10 16:06
6
בית המשפט
הפי  |  25/01/10 01:00
7
החלטה מקוממת של בית המשפט
גרי  |  30/01/10 18:42
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
השופטת רות לביא קבעה כי גם בהיעדר זדון מצד התביעה, הצטברות מחדלי החקירה, הגם שנעשו ברשלנות, מצדיקים את קבלת הטענה המקדמית ואת ביטול כתב האישום    שיקולי זכויות הנאשמים גברו, לטענת השופטת, על שיקולי העמדה לדין של מי שגרמו למוות ברשלנות
מאיר הילזנרט
חברת רויאל קונקשיין בע"מ הבטיחה לתובעים למכור עבורם את יחידת הנופש שבבעלותם תמורת דמי תיווך בסך 19,000 ש"ח    החברה לא פעלה לקידום מכירת יחידת הנופש ונעלמה עם הכסף    ביהמ"ש לתביעות קטנות חייב את בעל המניות העיקרי בחברה להשיב את הכספים
מאיר הילזנרט
למרות שהעבירות בהן הורשעו חמורות במיוחד סירב בית המשפט המחוזי לגזור על האחים אוחנה ועל שלום שטרית עונשים לריצוי בפועל מלבד עונש מאסר העולם    הסיבה : המשטרה אספה ראיות שלא כדין
מאיר הילזנרט
הבעל הנבגד קבע עם אשתו כי יבוא אל דירתה על-מנת לאסוף את חפציו    מאחר שהבעל נהג לשאת נשק ולאיים בשימוש בו התנדבו זוג ידידיה של האשה לשהות בדירה בזמן בואו    הבעל השתולל וכשהשלושה יצאו ירה והרג את הידיד ופצע את אשתו    ביהמ"ש: צריך מסר מרתיע
מאיר הילזנרט
הבעל הנבגד קבע עם אשתו כי יבוא אל דירתה על מנת לאסוף את חפציו    מאחר והבעל נהג לשאת נשק ולאיים בשימוש בו התנדבו זוג ידידיה של האשה לשהות בדירה בזמן בואו של הבעל    הבעל התחיל להשתולל וכשהשלושה יצאו ירה והרג את הידיד ופצע את אשתו   ביהמ"ש: צריך מסר מרתיע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il