X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
יורם לרדו [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]
משבר הסמכויות ברשות החירום הלאומית
רח"ל אינה פועלת מכוח החוק
ראש רשות החירום הלאומית לוועדת החוץ והביטחון: הפער הגדול ביותר בפעילות רח"ל היא העובדה שסמכותה נגזרת מהחלטות ממשלה בלבד, ולא מתוקף חוק יו"ר ועדת חו"ב: "חייב להיות מוגדר בחוק מי האחראי, כדי שבעת אירוע חירום הדברים יהיו ברורים ולא יחליטו רק אז מי מנהל את הדברים"
[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

ועדת החוץ והביטחון דנה (יום ד', 21.7.21) בפעילות רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון, בהשתתפות ראש הרשות, יורם לרדו.
יו"ר הוועדה ח"כ רם בן-ברק פתח את הדיון ואמר כי רשות החירום הלאומית עברה גלגולים רבים במהלך השנים, והיות שישראל באירוע חירום מתגלגל של הקורונה כבר תקופה ארוכה, הוועדה ביקשה ללמוד על פעילותה של הרשות.
ראש רח"ל, יורם לרדו, הסביר: "רח"ל מצויה בימים אלה בבנייה מחדש, הן מבחינת מיקוד הייעוד והתפקידים שלה, והן מבחינת מבנה ארגוני בהתאם לכך".
הוא ביקש לפתוח בסקירה היסטורית של נושא ההגנה על העורף בישראל, אשר הסתיימה ב"ועדת מזרחי". לרדו: "ב-2018, שר הביטחון ליברמן רואה שפיקוד העורף ורח"ל, שני הגופים שאמורים לסייע לו בניהול ההגנה על העורף, מתקוטטים ביניהם ומקים את ועדת מזרחי. הוועדה מבדילה, ומגדירה את פקע"ר כגוף האופרטיבי הגדול, האחראי על רמת הרשות המקומית והמחוז הממשלתי, ואת רח"ל לרמה האסטרטגית שמנחה את משרדי הממשלה בהכנה הכוללת לחירום ובמהלכו. המחוזות שהיו עד אז ברח"ל, בכפילות מסוימת עם פקע"ר, מפורקים, ורח"ל קטנה מ-63 עובדים ל-39 אנשים, שמהווים גוף מטה".
לרדו אמר כי חזון רח"ל כיום הוא "מדינת ישראל איתנה ומוכנה להתמודדות המרחב האזרחי עם מצב חירום", וייעודה ותפקידיה נגזרים ממספר החלטות ממשלה. לרדו הדגיש כי הפער הגדול ביותר בפעילות רח"ל הוא העובדה שסמכותה נגזרת מהחלטות ממשלה בלבד, ולא מתוקף חוק. עם זאת, ציין גם כי משרדי הממשלה וגופים רבים במשק שמחים לשתף פעולה עם ההנחיות בגלל שהיה צורך ממשי ו"צימאון" לגוף שירכז את הנושא, יגבש את תמונת המצב ויסייע "לעשות סדר".
תרחיש ייחוס מ-2016
ראש הרשות ציין כי תפקיד חשוב של רח"ל הוא בניית תרחישי הייחוס לאירועי החירום השונים - מלחמה, רעידת אדמה, מתקפת סייבר וכד'. לרדו אמר כי כעת ישראל עדיין פועלת לפי תרחיש ייחוס שאושר בשנת 2016, אבל התייחס עד לסוף שנת 2020, ובחודש ספטמבר רח"ל תסיים את העבודה על תרחישי הייחוס לשנים הקרובות ותוכל להציגו לוועדה.
לרדו נשאל מדוע לדעתו לא הוטלה האחריות על ניהול משבר הקורונה על רח"ל, והשיב כי בתחילת האירוע רח"ל הייתה עוד בתהליך של בניה מחדש, ולכן הוא משער שזו הסיבה שהמשימה לא הוטלה עליה.
יו"ר הוועדה העיר: "חייב להיות מוגדר בחוק מי האחראי, כדי שבעת אירוע חירום הדברים יהיו ברורים ולא יחליטו רק אז מי מנהל את הדברים".
ח"כ יאיר גולן הוסיף: "בדיוק בשל כך נדרש 'חוק עורף עדכני', הרי חוק הג"א מ-51', שעל פיו פועלים עד היום, לא ידע שתהיה רח"ל. החוק לא חייב להיות מהפכני - רוב הדברים שרירים וקיימים, רק דורשים עידכון. ההסדרה בחוק צריכה לקבוע מי מוביל את האירוע ולא למי יש סמכות על מי, כי הגדרת סמכות העל היא מה שהפיל את החוק בעבר. כל גופי החירום ממילא רוצים את טובת מדינת ישראל, ונוטים ממילא לשתף פעולה בחירום. ברגע שלא יוגדר מבנה היררכי, אלא של שיתוף פעולה בהובלת גוף מסוים, ניתן יהיה לקדם ולהסדיר הכל".
לא ניתן להנחות ספק אזרחי בחירום
עו"ד מעיין רוזנשטוק, היועצת המשפטית לרח"ל: "אסביר על קצה המזלג למה צריך את 'חוק העורף'. בהיבטי הפיקוד והשליטה כמעט אין פערים בחקיקה, וחוק הג"א עונה למצבי חירום צבאיים ופקודת המשטרה למצבי חירום אזרחיים.
"הפערים הם בכל הנוגע להיבטי משק לשעת חירום, שמעוגנים רק בהחלטות ממשלה. לרח"ל יש סמכות לתאם, לתכלל ולהנחות משרדי ממשלה, אבל רק מתוקף החלטות ממשלה ולא חקיקה. חוק העורף יקבע חוק מסגרת, שלא יעסוק בתרחיש זה או אחר, אלא בכל מה שייכלל בתרחיש הייחוס. כנגזרת של תרחיש הייחוס תיבנה תוכנית אבל לאומית ובאמצעותה יונחו משרדי הממשלה.
"מרבית הסמכויות בחוק לא יינתנו לשר הביטחון, אלא לממשלה כולה, ותחתיה יש סמכויות ספציפיות של שר הביטחון, ומהן סמכויות ותפקידים של רח"ל, שיעוגנו לראשונה בחוק. רח"ל תמשיך להנחות את משרדי הממשלה, והם את הגופים שבאחריותם - למשל: רח"ל מנחה את משרד הבריאות, משרד הבריאות את קופות החולים, והן מנחות את בתי המרקחת וחברות התרופות. כיום רח"ל לא יכולה להנחות שום ספק פרטי בחירום, אלא רק להתקשר עם ספקים לחוזי אספקה בחירום".
ח"כ אבתיסאם מראענה שאלה כיצד רח"ל נערכת לתת שירות וסיוע בחירום לאוכלוסיות שונות, בדגש על אלו שעברית אינה שפת אמם? ראש רח"ל השיב כי כפי שהגדירה ועדת מזרחי, המרחב האופרטיבי, של הרשות המקומית והאזרח בקצה, נמצא אצל פקע"ר, אשר יודע לפעול בכל השפות ומול כל האוכלוסיות.
ח"כ גולן הוסיף כי "לכל רשות מקומית, גם ערבית יש יחידת קשר, יקל"ר, ובראש יקל"ר כזה יש דובר ערבית, מתוך האוכלוסייה הערבית. כל חומרי ההסברה יוצאים בכל השפות. ובנוסף, ב-2010, היה לי הכבוד במפקד הפיקוד להקים פלוגת חילוץ והצלה ראשונה על טהרת הציבור הערבי, וכיום יש כבר מספר פלוגות שכאלה".
יו"ר הוועדה, בן-ברק, סיכם: "אנו כבר כשנתיים בסוג של חירום מתמשך, שבמהלכו היה גם סבב לחימה שהציף בעיות מסוג אחר. אנו יודעים באיזה אזור בעייתי ומסוכן אנו חיים, בו אירוע חירום יכול להגיע בכל רגע, וכל הזמן יש אפשרות של מצור על מדינה קטנה כמו שלנו.
"אני מתרשם שבהחלט נעשית עבודה טובה ואתם בעיצומו של תהליך, בו אתם עובדים ביחד עם פיקוד העורף, שאין תחליף ליכולת ההפעלה שלו של כוחות בשטח בזמן קצר. נעזור לכם לקדם את החוק, שיסייע להסדיר את התחום באופן ברור".

ת"ז – רשות החירום הלאומית / מצגת
יעוד רח"ל: לקבוע את המדיניות הלאומית להערכות לאירועי חירום במרחב האזרחי, להנחות ולתאם את כלל הגופים והארגונים ולהסדיר פערים לשם מימושה. לשמש גוף מטה מתאם לידו של שר הביטחון ולסייע בידו לממש את אחריות – העל לטיפול בעורף בכל מצבי החירום. לשמש כמטה מל"ח ארצי- להנחות ולתאם פעולות מערך מל"ח והרשויות הייעודיות על פי המדיניות הנקבעת ע"י ומ"ע. (19 עמ')
ההיערכות להגנת העורף מפני איום טילים ורקטות (מיגון פיזי, התרעה ופינוי אוכלוסייה) - ביקורת מעקב / דוח
בחודשים פברואר עד יוני 2019 ערך משרד מבקר המדינה ביקורת מעקב אחר תיקון עיקר הליקויים שעלו בביקורת הקודמת. הביקורת נעשתה בצה“ל: בפיקוד העורף, באגף המבצעים שבמטה הכללי, בפיקוד הדרום, בפיקוד הצפון ובחיל האוויר והחלל, וכן במשרד הביטחון לרבות ברשות החירום הלאומית. בדיקות השלמה נעשו עד אוקטובר 2019 במטה לביטחון לאומי; במשרד הפנים; במשרד הבריאות; במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים; במשרד לביטחון הפנים; וברשויות מקומיות ברחבי הארץ. ועדת המשנה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת החליטה שלא להניח על שולחן הכנסת ולא לפרסם חלק מן הנתונים שהובאו בדוח זה, לשם שמירה על ביטחון המדינה, בהתאם לסעיף 17 לחוק מבקר המדינה, התשי“ח-1958[ נוסח משולב[. חסיון נתונים אלה אינו מונע את הבנת מהות הביקורת. (54 עמ')
ההיערכות לטיפול בחללים אזרחיים באירועי חירום / יוסף שפירא
העדר יד מכוונת בנושא קבורת חללים אזרחיים בחירום מנע את אפשרות פתרונן של בעיות שונות, ואף הנציח אותן. בעיות אלה, אשר ידועות זה מכבר הן לגופים הביצועיים העוסקים בנושא והן לגופי המטה המעורבים בעניין, פוגעות בהיערכות עד כדי חוסר מוכנות לאומית
שירותים מקוונים של רשויות מקומיות בשגרה ובחירום / דוח מבקר המדינה
תאריך:  21/07/2021   |   עודכן:  21/07/2021
+משבר הוועדות בכנסת: הקואליציה מציעה אישור חוקי האופוזיציה
08:10 22/07/21  |  עידן יוסף

הקואליציה העבירה לאופוזיציה הצעה חדשה בעניין משבר איוש ועדות הכנסת: אם תסכים האופוזיציה להקים את הוועדות במתווה הקואליציה - תסכים הקואליציה להתחיל לאשר בכנסת גם חוקים של האופוזיציה (כאן חדשות).

+הממשלה תוקעת את תקנות החרם מחשש שלא יאושרו
18:56 21/07/21  |  

מחשש להתנגדות של רע"ם, מרצ והאופוזיציה - הממשלה אינה מקדמת את תקנות חוק החרם שמטילות עיצומים על תאגידים אשר מחרימים את ישראל דוגמת בן אנד ג׳ריס (סרוגים).

+בן-ברק לצ'כים: רואה בחברות הסייבר הפרטיות מכפיל כוח
18:33 21/07/21  |  עידן יוסף

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ רם בן-ברק, נפגש (ד') עם משלחת חברי הוועדה לענייני סייבר בבית הנבחרים הצ'כי, בראשות יו"ר הוועדה, פאבל ילינק.
חברי המשלחת הם חברי בית הנבחרים, הבית התחתון בפרלמנט הצ'כי, אשר ביקשו ללמוד על היערכותה והתמודדותה של ישראל עם אתגרי הסייבר השונים העומדים לפתחה. בן-ברק אמר במהלך המפגש כי איום סייבר יכול לגרום לנזק משמעותי למדינה, ולכן מדובר באתגר גם לאומת ההזנק (סטארט-אפ), אשר משקיעה בו רבות.
הצ'כים שאלו לגבי מעורבותן של חברות פרטיות בנושא הסייבר מבחינת ישראל, והח"כ השיב כי הוא רואה בהן מכפיל כוח, אך כמובן שיש להשגיח ולוודא את הדברים.

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור מעוז  אביר קארה / Abir  kara  אבתיסאם   מראענה / Ibtisam Mara'ana  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אופיר כץ / Ofir  Katz  אורי מקלב / Uri Maklev  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  איתן גינזבורג / Eitan  Ginzburg  אלון טל / Alon  Tal  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי כהן / Eli Cohen  אלינה ברדץ' יאלוב / Elina Bardach Yalov  אמילי חיה מואטי / Emilie Haya Moatti  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אפרת רייטן מרום / Rayten Marom Efrat  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גבי לסקי / Gaby  Lasky  גדי דסטה יברקן / Gadi Desta  Yivarken  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  ווליד טאהא / Waleed Taha  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  חיים ביטון / Haim Biton  חיים כץ / Haim Katz  יאיר גולן / Yair Golan  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב בן צור / Yoav Ben Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב סגלוביץ' / Yoav Segalovich  יואב קיש / Yoav Kish  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יום טוב חי כלפון / Yomtob Kalfon  יוסף שיין / Shain Yossi  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור מגן תלם / Limor Magen Telem  מאזן גנאים / Mazen  Ghanem  מאי גולן / May  Golan  מאיר יצחק-הלוי / Meir Itzhak Halevy  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכאל מרדכי ביטון / Michael  Biton  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam  Woldiger  מירב בן ארי / Merav Ben Ari  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה (מוסי) רז / Mossi Raz  מתן כהנא / Matan  Kahana  ניצן הורוביץ / Nitzan Horovitz  ניר אורבך / Nir  Orbach  נירה שפק / Nira  Shpak  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סימון דוידסון / Simon Davidson  סלאלחה עלי / Salalha Ali  סמי אבו-שחאדה / Sami  Abu Shehadeh  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  עודד פורר / Oded Forer  עודה איימן / Ayman  Odeh  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עידית סילמן / Idit  Silman  עמיחי שיקלי / Amichai Chikli  פטין מולא / Patin  Mula  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רון כץ / Ron Katz  רות וסרמן לנדה / Ruth Wasserman Lande  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שמחה רוטמן / Simcha  Rothman  שרן השכל / Sharren Haskel
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 24
איציק וולף
שר הדתות, מתן כהנא, תקף את התנגדות הרבנות הראשית לרפורמת הכשרות שהציג והציג את האבסורד שלפיו הרבנות הראשית לישראל סומכת על גופי כשרות פרטיים מחו"ל ועל רבנים שהוסמכו בחו"ל ולא מוכנה לסמוך על גופי כשרות שהיא תהיה הרגולטור שלהם, או על רבנים שהיא עצמה הסמיכה לרבנות
יסמין פרידמן
נאום הבכורה של חברת הכנסת מטעם יש עתיד הישיבה הארבעים-וחמש של הכנסת העשרים-וארבע [י"א באב התשפ"א, 20.07.2021]
ענבר בזק
נאום הבכורה של חברת הכנסת מטעם יש עתיד הישיבה הארבעים-וחמש של הכנסת העשרים-וארבע [י"א באב התשפ"א, 20.07.2021]
מירב ארד
על-פי הצע"ח: אדם שלא חוסן ונכנס לבידוד יקבל תשלום של עד 75%    הורה מלווה שילדו נכנס לבידוד - תשלום מלא
עידן יוסף
ועדת האתיקה תדון בהתנהלות חברי הכנסת דוד ביטן, בצלאל סמוטריץ' ויואב קיש בניסיון להטעות את מזכירת הכנסת באשר להצבעתו של ח"כ בן-גביר במליאה    יו"ר הכנסת מבקש מהיועץ המשפטי של הכנסת שיבחן את ההתרחשות, ואומר בשיחות סגורות: "נעשה כאן מעשה חמור מאוד"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il