X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  פסיקה
כך נפסק בתגובה לבקשת ידיעות אחרונות להתיר פרסום פרוטוקולי העדויות בית המשפט העליון העדיף את הזכות לצנעת הפרט של המתלוננות על פני אינטרס פומביות הדיון
▪  ▪  ▪
קצב עם עורכי דינו. הזכות לפרטיות עדיפה על זכות הציבור לדעת [פלאש 90]
משה קצב העיד 5 שעות
מחלקה ראשונה
לרשימה המלאה

משה קצב החל במסירת עדות במשפטו
עידן יוסף
לרשימה המלאה

היום יסתיים שלב עדויות התביעה במשפט קצב
מחלקה ראשונה
לרשימה המלאה

בית המשפט: פרוטוקולים ממשפט קצב לא יפורסמו
רותי אברהם
נדחתה בקשת ידיעות אחרונות לפרסום עדויות המתלוננות בסמוך למתן העדות * שופטי קצב: "צינזור" קטעים מהעדויות יותיר תמונה "חסרה וחוטאת לאמת"
לרשימה המלאה

"השיקול של צנעת הפרט חשוב במיוחד בפרסום עדויות בעבירות מין, שהרי "צנעה ובושה אלו יכול תבאנה מתלוננת שלא להתלונן על אותן עבירות שמא יהא עליה לחשוף בפומבי את המעשים. היעדר תלונה על מעשים שנעשו תפגע, למותר לומר, בעניינו של הכלל... הדברים עשויים להיות נכונים גם לאחר שהעדות נתנה במשפט, שכן בכל נקודת זמן במשפט יש להתחשב בכך שהפרסום עלול להרתיע מתלוננות אחרות במקרים אחרים. שיקול זה הוא חלק מן ההגנה שמעניקה שיטת המשפט לנפגעות עבירות מין". כך קבעה (יום ג', 26.01.10) שופטת בית משפט העליון, מרים נאור, בערעור שהגיש עיתון 'ידיעות אחרונות' על החלטת בית המשפט המחוזי, הדן בעניין משה קצב, שלא להתיר את פרסום עדויות המתלוננות.
בית המשפט קבע כי האינטרס של הגנה על זכותן לפרטיות עולה במשקלו על האינטרס של זכות הציבור לדעת, וכן כי אם יושמטו מן הפרוטוקולים קטעים שלמים לצורך מניעת זיהוין של המתלוננות, ממילא הפרסום ילקה בחסר, לא ישקף תמונה שלמה ויסתור את 'זכות הציבור לדעת'.
על כך ערער עיתון ידיעות אחרונות לבית המשפט המחוזי, תוך שהוא מביע דאגה מכך שבית המשפט המחוזי סותם את הגולל על אפשרות פרסום עדויות המתלוננות "אי פעם", לדבריו. בית המשפט העליון מרגיע את חששו זה של ידיעות אחרונות בקובעו כי פתוחה הדרך בפניו להגיש בקשת פרסום עם השתנות הנסיבות, ובציינו כי לא כל נימוקי בית המשפט המחוזי מקובלים עליו - כך לדוגמה להבדיל מבית המשפט המחוזי סבור בית המשפט העליון הן כי יש עניין לציבור בפרסום העדויות, והן, כי אין חשש ל"הכתמת" עדויות מתלוננות נוספות.
עם זאת, קובע בית המשפט העליון כי בשקלול כולל של מכלול הערכים המתנגשים:
"בנסיבות המקרה שלפנינו איננו סבורים כי יש מקום להתערב באופן בו איזן בית המשפט המחוזי בין השיקולים השונים, בשים לב לנקודת הזמן בה מצוי ההליך. לא שוכנענו כי ניתן היה לקבוע איסור פרסום חלקי אפקטיבי אחר, שיש בו להשיג את התכליות האמורות ובכלל זה את שיקול ההגנה על מתלוננות בעבירות מין".
הערעור נדחה, אם כן, תוך שבית המשפט העליון אינו מחייב את 'ידיעות אחרונות' בהוצאות ותוך שהוא משאיר לו פתח לבקש מחדש את פרסום העדויות, עם השתנות הנסיבות.

עובדות המקרה

בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופטים: השופטים ג'ורג' קרא, מרים סוקולוב ויהודית שבח) מתנהל משפט פלילי נגד נשיא המדינה לשעבר משה קצב המואשם בעבירות מין שונות ובעבירה של הטרדת עד ושיבוש מהלכי משפט. המשפט מתנהל בדלתיים סגורות, על-פי החלטת בית המשפט המחוזי מיום 9.6.2009.
זוהי אינה עתירתו הראשונה של ידיעות אחרונות. העיתון כבר עתר לפרסום הפרוטוקול, בכפוף להגנה על עניינן של המתלוננות. בית המשפט העליון הורה לעיתון להגיש את הבקשה ישירות לבית המשפט המחוזי, כאשר האחרון יתחשב באיזון הנדרש בין עיקרון פומביות הדיון לבין הצורך להגן על פרטיותן של המתלוננות.
עיתון ידיעות אחרונות שב ופנה לבית המשפט המחוזי בבקשה לפרסם את הפרוטוקולים בסמוך למועד הינתנם, תוך הסרה של פרטים מזהים של המתלוננות. בית המשפט המחוזי דחה את הבקשה בקובעו כי אין בהיות הנאשם דמות ציבורית בכדי להתיר את חשיפת הפרוטוקולים, נהפוך הוא – "התרת הפרסום במקרה כזה עלולה לגרום בעתיד להימנעות מוחלטת של מתלוננות בפוטנציה מהגשת תלונה וחשיפת עבירות נגד אישי ציבור, ויצא שכרו של הציבור בהפסדו". כן קבע בית המשפט המחוזי כי פרסום הפרוטוקולים "יזהם" את העדויות של מתלוננות שטרם העידו אך נחשפו לפרוטוקולים. עוד ציין בית המשפט המחוזי כי פרסום שכזה עלול להרתיע מתלוננות נוספות מלהעיד עדות מלאה וחופשית, שכן "מתלוננות רבות העידו בהסתמך על ההחלטה שהדיון יהיה בדלתיים סגורות, והתרת הפרסום תפגע באינטרס ההסתמכות שלהן".
בית המשפט המחוזי הוסיף כי המתלוננות מתנגדות נחרצות לפרסום, גם בהשמטת פרטיהן המזהים ושמותיהן. בית המשפט המחוזי מסכם החלטתו בקובעו כי נזק הפרסום יעלה על התועלת, וכי צנזור קטעים שלמים שינבע מן הצורך להשמיט פרטים מזהים על אודות המתלוננות ממילא יציג תמונה-חסרה של העדות, ובכך אינטרס 'זכות הציבור לדעת', ממילא לא יצא נשכר.
על החלטה זו ערער ידיעות אחרונות לבית המשפט העליון.

טענות הצדדים

לטענת ידיעות אחרונות, מהחלטת בית המשפט המחוזי בנדון, עולה כי לעולם לא יפרסם את עדויותיהן של המתלוננות. 'ידיעות אחרונות' מצביע על מקרים שבהם עדות קורבן עבירת מין פורסמה בעיתונות תוך השמטת פרטים מזהים, חרף העובדה שלא דובר בדמות ציבורית.
לדעת העיתון, לא נערך איזון נכון וראוי בין זכות הציבור לדעת לבין הרצון להגן על המתלוננות. הוא קובל גם על האמירה שצוטטה לעיל כי ההליך אינו מתייחס לאופן מילוי התפקיד הציבורי של הנשיא לשעבר, וכן גם נגד הקביעה כי הפרסום עלול להביא ל"זיהום" ההליך המשפטי.

קביעות בית המשפט

  • יש לדחות את הערעור, חרף העובדה שלא כל נימוקי הערכאה הראשונה עומדים - כך לדוגמה אין כל חשש ל"זיהום" עדויות מעצם פרסום הפרוטוקולים שכן זה קיים בכל מקרה בו מתנהל משפט המעורר עניין ציבורי, כאשר עדים חשופים ללמוד על תוכן דברי העדים הקודמים באמצעי התקשורת. כן, חרף קביעת ביהמ"ש המחוזי כי עדויות המתלוננות אינן כרוכות באופן שבו מילא הנאשם את תפקידו הציבורי ועל כן לכאורה אין בהן עניין לציבור, הרי שיש עניין ציבורי בפרסום.
  • עיקרון פומביות הדיון לעומת הזכות לפרטיות של מתלוננות - עיקרון פומביות הדיון הינו נגזרת של עיקרון זכות הציבור לדעת שהוא נגזרת של עיקרון חופש הביטוי. שיקולים אלה פועלים לכיוון של התרת פרסום. אולם קיימים שיקולים נוספים, שגם בהם אין להקל ראש, ובהם הזכות לפרטיות, הפועלים לעת הזו לכיוון ההפוך. השיקול של צנעת הפרט חשוב במיוחד בפרסום עדויות בעבירות מין, שהרי "צנעה ובושה אלו יכול תשבאנה מתלוננת שלא להתלונן על אותן עבירות שמא יהא עליה לחשוף בפומבי את המעשים. היעדר תלונה על מעשים שנעשו תפגע, למותר לומר, בעניינו של הכלל... הדברים עשויים להיות נכונים גם לאחר שהעדות נתנה במשפט, שכן בכל נקודת זמן במשפט יש להתחשב בכך שהפרסום עלול להרתיע מתלוננות אחרות במקרים אחרים. שיקול זה הוא חלק מן ההגנה שמעניקה שיטת המשפט לנפגעות עבירות מין".
  • האם יש להתערב באופן שבו ערך בית המשפט המחוזי את האיזון? - "בנסיבות המקרה שלפנינו איננו סבורים כי יש מקום להתערב באופן בו איזן בית המשפט המחוזי בין השיקולים השונים, בשים לב לנקודת הזמן בה מצוי ההליך. לא שוכנענו כי ניתן היה לקבוע איסור פרסום חלקי אפקטיבי אחר, שיש בו להשיג את התכליות האמורות ובכלל זה את שיקול ההגנה על מתלוננות בעבירות מין".
  • לא בנקל תתערב ערכאת הערעור בשאלת פרסום עדויות מתלוננות בעבירות מין - "יודגש כי לא בנקל יתערב בית המשפט של ערעור בהחלטה בבקשה לרשות פרסום הניתנת במהלך משפט פלילי. מדובר בהחלטה במסגרת הליך פלילי שלא הסתיים. בית המשפט המחוזי הוא הבקיא בפרטי הבקשה. הוא שמע את העדויות ויש לו תמונה כוללת על ההליך והצפוי בו דבר המאפשר לו להעריך, אם ניתן לחשוף בשלב זה חלק מהעדויות בלי פגיעה שראוי להימנע ממנה במתלוננות, ובאופן שהפרסום ישקף נכונה את התמונה הכוללת. לדעת בית המשפט המחוזי, המכיר את ההליך לפרטיו, טרם הגיעה השעה ליישום האמור בסיפא להחלטתו הראשונה. בנסיבות אלה יש ליתן להכרעתו משקל נכבד ולהעמיד את בית המשפט בחזקתו כי יבחן בשלב המתאים פרסום בהיקף כזה או אחר".

תוצאת ההליך

עדויות המתלוננות לא תפורסמנה, אך בנסיבות העניין אין צו להוצאות.

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון
- בפני השופטים מרים נאור, יורם דנצינגר, ניל הנדל
- בשם 'ידיעות אחרונות' – עו"ד פז מוזר, עו"ד רינת מודיאני
- בשם מדינת ישראל – עו"ד תמר בורנשטיין, עו"ד מיטל אילן
- בשם משה קצב – עו"ד אברהם לביא

בש"פ 8773/09 ידיעות אחרונות נ' מדינת ישראל ומשה קצב
תאריך:  26/01/2010   |   עודכן:  26/01/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון: לא תפורסמנה עדויות המתלוננות בפרשת קצב
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
המתלוננות שהופיע בטלויזיה ?
איזו צביעות  |  26/01/10 20:41
2
כעו"ד אני מתבייש עבור ביהמ"ש  ל"ת
סתם מגיב  |  27/01/10 09:48
3
הנסתר והנגלה
zoomarch  |  27/01/10 11:09
4
לפרסום הפרוטוקול, בכפוף להגנה
ציונה  |  27/01/10 20:47
5
איך קצב לא חס תקף נאף בעל ואנס
אֵיך? אֵיך? אֵיך?  |  29/01/10 21:27
 
- קוף על זה המשפט.
שפתי לביבון  |  31/01/10 19:34
6
Katsav Onesh Lekoolanoo ל"ת
Mishmayim  |  1/02/10 10:34
7
כששופט/ת רוצה גם מטאטא יורה...
איכס עלובים   |  6/02/10 18:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ענבל בר-און
הטעם: הגולש כתב בצורה עילגת, דבריו אינם מעוררים אמון, מה גם שהדברים שהטיח בעיתונאי נסתרו שכן העיתונאי לא "שב לרוסיה" כדברי הגולש, אלא המשיך לעבוד בעיתון
ענבל בר-און
כך פסק בית המשפט המחוזי בירושלים בעקבות שורה ארוכה של פסיקות שבהן חויבו סרבני גט לפצות את מסורבות הגט    "מדובר בתופעה מנוולת וכוחנית אשר פוגעת באוטונומיה האישית של הזולת, גבר או אישה"
ענבל בר-און
פלשתינים תושבי השטחים נכנסו לישראל שלא כדין, ונפגעו בתאונה    נפסק כי הם זכאים לפיצויים מקרנית, שכן לא ביצעו פשע, אלא עוון
ענבל בר-און
זאת בשל הפעלת שיחות אירוטיות    השופטת שרה גדות: כל הראיות הנסיבתיות מובילות למסקנה כי קווי זהב ידעה כי המרכזיה שלה מנתבת אל השיחות האירוטיות, וכי קווי זהב עצמה יצאה נשכרת מכך
ענבל בר-און
כך נקבע בתגובה לעתירתו של נכה צה"ל    טענת המדינה ולפיה התקנות מורות על מימון חלקי נדחתה היות ולאורך השנים ממנה את רכב-הנכה של העותר מימון מלא, מה שהוביל להסתמכות הנכה
רשימות נוספות
קטעי ראיון עם א' שצונזרו יימסרו לקצב  /  רותי אברהם
עו"ד פלדמן תוקף: מזוז הגיש אישום כנקמה   /  רותי אברהם
א' ממשרד התיירות סיימה עדותה  /  רותי אברהם
יום הולדת למשה קצב  /  טל רבינוביץ'
סיפור בזיגזג  /  עו"ד יובל יועז
כאן פג תוקף כרטיסך  /  רפי מן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il