X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
הנדל מקדיש קרוב לשליש מפסק דינו - במחלוקת בין שאנל לבין חברה ישראלית המבקבקת מחדש את הבשמים שלה - למובאות מן המשפט העברי מסקנתו: ההלכה מעניקה הגנה לסימני המסחר בשל חשיבותם לכלכלה המודרנית
▪  ▪  ▪
הנדל. לדון שוב [צילום: סקצ'יי לליט, AP ויונתן זינדל, פלאש 90]

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, ניל הנדל, מוצא מקורות במשפט העברי להכרעה בסכסוך בין יצרנית הבשמים הצרפתית הנודעת שאנל לבין חברת סנט וויש הישראלית, ובמבט רחב יותר - לקניין רוחני בכלל ולסימני מסחר בפרט. הנדל הורה (יום א', 31.10.21) לבית המשפט המחוזי בתל אביב לשוב ולדון במחלוקת, תוך שהוא מקדיש תשעה מבין 31 עמודי פסק דינו למשפט העברי.
הנדל מציג את המחלוקת: "סנט וויש רוכשת בקבוקי בשמים יוקרתיים - וביניהם גם בשמים של שאנל - ומעבירה את תכולתם לבקבוקונים קטנים יותר. אלה נמכרים תוך ציון שם הבושם המקורי ושם יצרניתו, במחיר נמוך ממחיר הבקבוק המקורי. פעולה זו של 'ביקבוק מחדש' מאפשרת למשיבה למכור בשמים יוקרתיים גם למי שנמנע מרכישת בקבוק הבושם המקורי עקב מחירו. השימוש בשמה של שאנל ובשם הבשמים - שהם סימני מסחר רשומים בישראל - על גבי הבקבוקונים ובמסגרת פרסומם, הוא שעומד במרכזו של הליך זה".
שאנל טענה, כי סנט וויש מפרה את זכויותיה בכך שהיא מוכרת מחדש את הבשמים מתוצרתה, בנימוק של הטעיית הצרכן, חשש מפני נזק ואיסור על עצם השימוש. בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופטת תמר אברהמי) הורה לסנט וויש לתקן מספר היבטים בפעילותה וקבע שבמצב זה היא רשאית להמשיך ולשווק את הבשמים בבקבוקונים משלה. הנדל הורה לה לשוב ולדון בשאלת שינוי תכונות הבושם בעת העברתו לבקבוקונים בידי סנט וויש, והאם שינוי זה עלול לפגוע בבריאות הציבור.
חוטים מצמר גפן בביירות
בפרק המשפט העברי מביא הנדל פסיקה המתחילה בימי הרמב"ם ומגיעה עד פוסקי השנים האחרונות. הוא אומר: "עם התרבות סימני המסחר והתחזקות מעמדם בשוק התרבו גם המשתמשים בהם ללא רשות, ופוסקי ההלכה נדרשו לתת את הדעת לשאלה זו. המשוכה המרכזית שבה נתקל המשפט העברי במישור זה היא התייחסותם של דיני הקניין בהלכה, ככלל, לחפצים ועצמים בעלי ממשות פיזית. הקושי הוא כפול פנים. ראשית, לא ברור באיזו מידה יוצר סימן המסחר הוא בעל זכויות קניין במובן הרגיל של המונח. שנית - והדברים קשורים - שמו של יוצר הסימן הוא דבר מופשט ולא פיזי. בנסיבות אלה פנו הפוסקים לאפיקים אחרים, וניסו למצוא עילת תביעה ליוצריהם של סימני מסחר במסגרת ענפי משפט אחרים, תוך הדגשת היסודות של נזק, הנאה ממאמציו של הזולת ודיני התחרות ההוגנת".
תשובה אחת אותה מצטט הנדל היא של ר' חיים פלאג'י, מגדולי חכמי טורקיה במאה ה-19, בנוגע למכירת חוטים מצמר גפן בביירות הדומים לאלו של השואל שהיו מסומנים בסימן מסחרי. תשובה נוספת היא של ר' מלכיאל צבי הלוי טננבוים, שפעל באותה מאה בבלארוס ובפולין (בעל "דברי מלכיאל"), ועסקה בתחרות על "מים מתוקים ומריחים" שגם עליהם היה לשואל סימן מסחרי. "לשניהם ברור שיש למצוא דרך לאסור על השימוש בסימן המסחר של האחר, תוך שימת דגש על החשש מפני פגיעה כלכלית בבעל הסימן. שניהם גם פוסקים כי ניתן למנוע זאת הלכה למעשה", אומר הנדל.
"חיי מסחר שוקקים ומפותחים דורשים הגנה על סימני מסחר", ממשיך הנדל. "אין כיום פוסק שמתיר את השימוש בסימני מסחר של אחר. פוסקי ההלכה בני זמננו דנו בנושא מזוויות שונות, וביססו את מסקנותיהם על יסודות שונים... יש שקבעו כי הבסיס לאיסור על שימוש בסימן מסחר של אחר הוא דיני התחרות ההוגנת... אפשרות נוספת היא לקבוע כי כיום 'מנהג הסוחרים' או 'תקנת הסוחרים' הם שסוחר אחד לא ישתמש בשמו של סוחר אחר, נוכח ערכם הרב של המוניטין בחיי המסחר כיום... גישה מעניינת מציעה לפרש את האיסור על 'גניבת דעת' כמקנה לבעליו של קניין רוחני זכות ייחודית להשתמש בו".
כללי מוסר במשפט העברי
הנדל מוסיף: "לענייננו החשיבות אינה טמונה דווקא בגישה המדויקת של כל אחד מהפוסקים, אלא התמונה העולה מן המכלול. דומה כי ההכרה הגורפת כיום במעמדם של סימני המסחר אינה רק על-רקע הפגיעה בפרט, אלא נובעת מהבנת תפקידם של סימני המסחר במציאות הכלכלית המודרנית, קרי השוק, שממנה לא ניתן להתעלם... הצרכן מוגן מפניה הטעיה ביחס לתכונות המוצר במסגרת דיני המכירה. ברם, מעבר להגנה על הצרכן, המשפט העברי מפנה את מבטו גם אל המשתמש בסימן.
"...אונאת הממון, דיני הטעות והאיסור על גניבת דעת הם יריעות שונות של מטריית האיסור. חלק מהדינים מתמקדים בזכותו של הצרכן ובהגנה עליו, וחלקם מתמקדים בפגם שנפל במעשי המוכר ובאיסורים החלים עליו. ככל שמעשיו של המוכר כרוכים בהטעיה, הרי שיש בהם אף משום גזל מצדו של המוכר, היה ולא יבוטל המקח והממון יוחזר לבעליו".
הנדל מסכם: "השיטה מתבססת על איסורים שנגזרים מכללי מוסר במשפט העברי. אין לרמות, אין להטעות, אין לגנוב דעת. השוק רשאי - ואף חייב - להשתנות. אך הוא חייב להיות הוגן והגון, תוך שימוש ב'מהלכים' אבל גם בהליכות והלכות. זהו שימוש אחר בדברי הרב אברהם יצחק הכהן קוק - 'הישן יתחדש והחדש יתקדש'". השופטים דוד מינץ ויוסף אלרון הסכימו עם הנדל. את שאנל ייצגו עוה"ד שי ישראל וחוסני זועבי, ואת סנט וויש - עוה"ד סער גרשוני ורן גרינוולד.

תאריך:  31/10/2021   |   עודכן:  31/10/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פסק דין בעליון: בושם שאנל, הרמב"ם והרב קוק
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
ראש הממשלה המריא לגלזגו שבסקוטלנד וניצל את הרגעים לפני עלייתו למטוס לטעון כי האופוזיציה תנסה בשבוע הקרוב לפרסם חדשות כזב רבות    "הם נואשים להפיל את התקציב ולהוביל לבחירות חמישיות, זו מטרתם. לכן, אנחנו צפויים לשבוע הפייקים הגדול"
איציק וולף
הטבת המס לתושבי אזור קו עימות דרומי צפויה לפקוע בסוף 2021    על-פי תזכיר החוק שהגיש שר האוצר - היא תוארך לארבע שנים נוספות בעלות מוערכת של כ-90 מיליון שקל לשנה לקופת המדינה
איציק וולף
פרויקט ׳זאבי פארק׳ בחיפה עתיד לכלול כ-216 יח״ד ושטחי מסחר. שלב א׳ של הפרויקט שיוצא לדרך יכלול הקמת 79 דירות בשני בניינים בהשקעה של כ-120 מיליון שקל    שלב ב' של הפרויקט עתיד לכלול הקמתן של 137 יחידות דיור נוספות בשני בניינים
מירב ארד
היו"ר אורבך: "אחרי שלוש שנים בהם לא הצביעו על חוק התקציב, סופסוף אנחנו השבוע הולכים לעשות זאת שוב. זו בשורה למשק הישראלי"    ח"כ קרעי: "מי כתב לך את השקרים האלו?    ח"כ טיבי התנגד: אין הצדקה להקדים את הדיון
מירב ארד
שר האוצר, שר השיכון ושרת הפנים הציגו את התוכנית הממשלתית לטיפול במשבר הדיור    מס הרכישה יועלה ל-8%, ייאסר על שימוש בדירות במרכז הארץ ל-Airbnb    הטבות מס יינתנו בגין פיצול דירה לשם השכרה    יבוצעו השקעות בהתחדשות עירונית בפריפריה, שנועדו להגדיל את היצע הדירות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il