X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מושחתים, נמאסתם. כבר הנביאים התריעו על כך. משפט התורה הוא משפט של נקיון כפיים, צדק, רחמים ושוויון חברתי המודל של חכמינו
▪  ▪  ▪
משה ולוחות הברית בציורו של רמברנדט

מי מפחד ממשפט התורה? - כולם, חוץ מהדתיים. ההוכחה לכך היא פליטת הפה המפורסמת של שר המשפטים, יעקב נאמן, שהציג בפורום רבני סגור את המשפט הדתי כמערכת אלטרנטיבית למשפט האזרחי, והמדינה הייתה כמרקחה. שוב הופרחו הסיסמאות לאוויר על השר החשוך, הפונדמנטליסט, המחזיר אותנו לחשכת ימי הביניים, וכי טהרן כבר כאן. הדוספוביה חגגה. הסערה הציבורית הוכיחה שוב, עד כמה הציבור שבוי בסטריאוטיפים, בדעות קדומות ובדימוי מסולף של התורה, שאין להם שחר, לצד בוּרוּת מדהימה בתכניה.

לא המדרש עיקר

משפט התורה הוא משפט של דוגמה אישית. זוכרים את סוקרטס, המטיף המוסרי הגדול, שנתפס על-חם בשעת מעידה, ואז הפטיר את אימרתו המפורסמת: "עכשיו אני סוקרטס האדם, ולא הפילוסוף". לעומת זאת, בתפיסת התורה "נאה דורש, נאה מקיים", והיא שוללת מכל וכל שניוּת זו בין דיבור למעשה.
ואומנם, מסופר בגמרא על תנא חשוב, שאיש אחד פנה אליו בשאלה הלכתית: העצים בגינתו נופם נוטה לרשות הרבים. האם הדבר תקין? הורה לו הרב לקצץ את העצים, כדי לא לגרום למכשול לעוברים ושבים. אלא שאז הסב האיש את תשומת ליבו של החכם, שהתופעה קיימת גם בחצרו. אמר לו התנא לבוא אליו למחרת היום, ואם יראה שהרב לא קיצץ את העצים, גם הוא לא יעשה כן. אולם מה הופתע האיש לראות כי בבואו אל הרב שוב, תוך יום אכן, כדבריו, קוצצו העצים, ובעקבות המודל האישי של התנא, חתך אף הוא את העצים בגינתו.

מציאות מול מיתוס

בציבור הרחב מזוהה התורה עם סגירוּת, פרימיטיביוּת וצרוּת אופקים. עין תחת עין? מיד קופצים הפיוזים בראש, ומצביעים על התורה כסמל לנקמה. אולם מדובר במיתוס, ולא במציאות. בניגוד למה שחשבתם, עיון בדברי רש"י מצביע על תשלום דמי נזק בשווי העין העקורה. ארבע מיתות בית דין? זהו המיתוס. אולם המציאות היא, כפי שמסבירים חז"ל, כי סנהדרין ההורגת אחת לשבעים שנה(!), זוכה לתואר המפוקפק "בית דין קטלני". הוא הדין למשפט בן סורר ומורה בסקילה, אשר כדברי חכמינו "לא היה ולא נברא, ורק משל היה". דהיינו, עונש המוות הוא תיאורטי בעיקרו, ולא בא אלא להמחיש את חומרת החטא, האמור לשמש מודל אנטי-חינוכי מובהק.
חוקי התורה מחייבים כבוד לאישה, התחשבות בזולת ושמירה על איכות הסביבה. הם גם אוסרים בתוקף על לקיחת שוחד. עד היכן הקפידו חכמינו על האיסור? מסופר על אחד התַּנָּאִים, שהקדיש את ימיו ולילותיו ללימוד תורה. משום כך החכיר את השדה שברשותו לפועל, שנהג מדי יום שישי להביא לרב מפירות שדהו. פעם אחת, עקב משפט שהיה לפועל בפני התנא ביום חמישי, הקדים להביא לו את הפירות לפני המשפט. מֶה עשה התַּנָּא? השעה עצמו מן המשפט מחשש לאבק שוחד, למרות שהיה מדובר בפירותיו שלו, ולא במתנה. זו דוגמה אחת מני רבות להקפדה של חכמינו בנושא.

משפט הרחמים

ואחרון אחרון, משפט התורה הוא משפט של לִפְנִים מִשוּרַת הדין (קראתם נכון). התורה מטיפה לבעל הדין לוותר ולא לנהוג בחומרת הדין, שזוהי מידת חסידוּת. יתרה מכך, חז"ל מציינים כי ההקפדה היתרה על הדין, היא שגרמה בין היתר לחורבן הבית. גם כאן מביאה הגמרא שני חכמים, המייצגים שתי אסכולות אלה, כשההכרעה היא על-פי אסכולת החסידות, הגוברת על מידת הדין.
מסופר על חכם אחד, שהפועלים ששכר שברו לו חבית יין. אולם במקום לחייב אותם לשלם עבור הנזק, חייב רב את החכם לשלם להם, בניגוד לדין ולשכל הישר, את שכרם היומי, לאחר שהפועלים התלוננו לפניו על עוניים. מידת הרחמים הכריעה אפוא את מידת הדין.
יהי רצון שנזכה במהרה למימוש חזון הנביא ישעיה: "ואשיבה שופטייך כבראשונה, ויועצייך כבתחילה. ציון במשפט תיפָדה, ושָׁבֶיהָ בצדקה".

משפט סוציאלי

משפט התורה הוא משפט סוציאלי. בין המצוות הסוציאליות שבמרכז פרשת משפטים, שקראנו השבת, בולטות מצוות השבת אבידה, ועזרה פיסית וכספית לזולת. מצוות רבות נוגעות לשכבות החלשות, המקופחות בדרך-כלל, כדי להימנע מאפלייתן. אסור להפלות עניים במשפט. הנטייה הרווחת היא להפלות אותם לרעה. משום כך ציוותה התורה "לא תטה משפט אביונך בריבו". אך תיתכן גם נטייה הפוכה, להפלות אותם לטובה מתוך רחמים על-רקע מצבם האומלל. לכן התורה אף הקדימה את הציווי "ודל לא תהדר (מלשון הדר וכבוד) בריבו". ולשני איסורי אפליית העני הקדימה התורה את הצורך להתחשב בו ולהימנע מעימות משפטי עימו. אסור לקחת ריבית מהעני על הלוואה, וגם אם נוטלים פיקדון מבעל החוב, אין להותיר אותו בחוסר כל, ללא כסות וקורת גג. אילו המשפט האזרחי היה מאַמץ את החוקים הסוציאליים של התורה, אין ספק שהיו נמנעים כל אותם מקרים טרגיים, בעקבות מדיניות ההוצאה לפועל.
עם זאת, מחוץ לכותלי המשפט מצווה לעזור להם במצוות הצדקה. ואכן, כך נהג ה'חפץ חיים': בשבתו כדיין על כס המשפט דן דין צדק את העני, וכשהדבר התבקש חייב אותו בתשלום כדין. אולם מיד אחרי המשפט, הופתע העני לראות את הרב רץ אחריו ומשלם לו כסף לכיסוי החוב. וכך גישר הצדיק בחייו בין צדק לצדקה.
אסור להציק ליתום, לאלמנה ולגר. הידעתם כי התורה ציוותה כחמישים פעם שלא להונות את הגר? זוהי אפליה מתקנת של התורה, השוללת את הגזענות מכל וכל. הגר, שחלות עליו כל מצוות התורה, הוא חלק בלתי נפרד מהעם היהודי.

משפט שלום

משפט התורה הוא משפט שלום. המדרש הבא ממדרש תנחומא משקף זאת בבהירות רבה:
פעם אחת פרץ ריב בין שני חמרים (בעלי חמורים) ידידים, ראובן ושמעון, ומאז הפכו השניים לשונאים מובהקים. לימים ראה שמעון את חמורו של ראובן כורע תחת כובד השקים שמעליו.
במבט מופגן של שמחה לאיד, חלף שמעון על פני חבר נעוריו, מבלי להושיט לו יד. אולם לא הרחיק האיש לכת, והנה נזכר בפסוק מן התורה: "כי תראה חמור שונאך רובץ תחת משאו - וחדלת מעזור לו?! עזוב תעזוב עימו" [שמות כ"ג, 5]. מיד חזר שמעון על עקבותיו, פרק את השקים מעל החמור, לתדהמתו הרבה של ראובן, ועזר לו לקושרם מחדש. רגשי הטינה ההדדית נמוגו כלא היו, והשניים שבו לחדש את קשרי הידידות ביניהם.
לפנינו סיפור מדהים, אשר בגרסה זו או אחרת, אקטואלי גם בימינו. התורה, הבקיאה ברזי נפש האדם, ציוותה לתת עדיפות בעזרה לחמור של שונא על פני חמור של אוהב ככלי לאהבת הזולת.

רובין הוד בגרסת התורה

משפט התורה הוא משפט שיקומי. עבד עברי הוא סוג של רובין הוד, שגנב מן העשירים, כדי לתת לעניים. אלא שהפעם העני הוא הגנב עצמו. במקום לאסור אותו, התורה דואגת לשיקומו. השהות במשך שש שנים בבית אדונו האמיד מהווה מסגרת שיקומית-כלכלית עבורו, לשיקום מצבו הכספי, כדי שלא יצטרך לגנוב עוד. אך בעיקר הבית מהווה עבורו מסגרת חינוכית, לשיקום מצבו המוסרי, כדי להימנע מגניבה, שלא יוכל לגנוב עוד מאחרים, ולאימוץ דפוסי התנהגות חדשים. המשפחה החדשה מהווה עבור העבד מודל להתנהגות חברתית נורמטיבית, כשהאדון חייב בכבודו, תוך העדפת העבד על פניו. כך למשל, כפי שמדגימים חז"ל, אם יש לאדון רק כרית אחת, עליו לתת אותה לעבד, ולא לקחת אותה לעצמו. עד כדי כך הקפידה התורה בכבוד העבד.

שוויון חברתי

משפט התורה הוא משפט שוויוני. תחת הסיסמה שוויון לכל, מדגישה התורה בפרשתנו את ההיבטים החברתיים גם של מצוות השמיטה ומצוות השבת, שהן בעיקרן מצוות שבין אדם למקום. ביסודן מונחת האמונה בה', בניגוד לתפיסה הרכושנית, והן זכר ליציאת מצרים.
מצוות השמיטה, המחייבת הפקרת הקרקעות החקלאיות בשנה השביעית, לשֵם הפקעת הרכושנות מהן והכרה בבורא העולם, מטַפחת גם את ערך השוויון בין העניים לבעלי האדמות, שמפקירים את תוצרתם לנזקקים.
הוא הדין למצוות השבת. בצד ההכרה בבורא, ששבת מבריאת העולם, מבליטה התורה גם את השוויון החברתי שהוא העיקרון המַנְחֶה בפרשה: "וביום השביעי תשבּות, למען ינוח שורך וחמורך ויִנָּפֵשׁ בן אמתך והגֵר". שוויון לכל, אפילו לחיות, השור והחמור, שלא להעבידם בשבת, וכמובן לגֵר ולשפחה. העני שווה לעשיר במנוחת השבת. כפי שראינו חוק שעות עבודה ומנוחה, האוסר על פתיחת עסקים בשבת, הוא אפוא לא רק חוק דתי, אלא חוק סוציאלי מובהק, שמקורו בתורה ומטרתו למנוע אפליה כלכלית בין העובדים. הקניונים הפתוחים בשבת, בניגוד לחוק, ומושכים אליהם קהל קונים - גוזלים את פרנסתם של בעלי החנויות הסגורות בשבת.

תאריך:  15/02/2010   |   עודכן:  15/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי מפחד ממשפט התורה?
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
סנהדרין קטלנית
דב מאיר1  |  15/02/10 15:07
2
אני !!!
ישמעאל  |  15/02/10 15:13
3
הבעיה בדיינים, לא בתורה.
אליהו חיים  |  15/02/10 18:51
4
מי מפחד? האנשים ההגונים ל"ת
ע.ג3  |  16/02/10 00:12
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חיים נוי
מחזהו המפורסם של מקסים גורקי "בשפל" עבר עיבוד ישראלי והפך ל"בפסגה"    גור קורן ביחד עם הבמאי סלבה מלצב, הופכים המחזה לתמונה קודרת, מהולה באהבה ובחמלה, על המתחולל במקומות החשוכים של העיר
יוסף אליעז
אמי, הדסה לוין לבית הירשוביץ, שחסכה לחם מפיה כדי להשביעני, הייתה ידענית, חדת-עין ומוכשרת    זיכרונות מלחמה של ילד בן 5
ד"ר בת-שבע שפירא
"אי-הבנה" היא תכונה אפרורית, בלתי-ברורה, שהלכה ופשטה במחוזותינו ונחשפת אצלנו דווקא אצל ראשי השלטון
רות פורסטר
הגיעה העת כי בתי המשפט בישראל יעברו ריוויזיה רצינית. רוב האזרחים שנזקקו לעזרת ביהמ"ש יצאו ממנו מזועזעים, כועסים ונדהמים
שלמה גזית
המבחן האמיתי של מדיניותנו לא ייקבע בהצהרות ובקוד ההתנהגות המושלם שאותו ננסח    התנהגותם של אלפי חיילים ושוטרים, של מאות עובדי המינהל האזרחי הפועלים בשטח ויחסם היומיומי של אלה לאוכלוסייה שבשליטתנו - הם מבחן האמת שלנו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il