X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
פוגלמן. מנעד רחב של מקרים [צילום: לע"מ]
העליון: מתנות יכולות להיות שוחד או הפרת אמונים
פוגלמן מפרסם את הנימוקים להרשעתו של איתמר שמעוני בשוחד במקום במרמה והפרת אמונים, כאשר המתת היה בבחינת "שלח לחמך על פני המים" הקביעות העקרוניות על גבולות העבירות עשויות להיות רלוונטיות לתיק 1000
סופית: ארבע שנות מאסר לאיתמר שמעוני על שוחד
איתמר לוין
ראש עיריית אשקלון לשעבר קיבל מאות אלפי שקלים מאנשי עסקים בעיר כדי לממן תשלומי השתקה לנשים שטענו שביצע עבירות מין * הסכמה בביהמ"ש העליון בערעוריהם של שמעוני, אחיו עופר ואיש העסקים משה פונטה
לרשימה המלאה

מתנות לעובד ציבור, כולל על-רקע של חברות, עשויות לעיתים להוות שוחד ולעיתים מרמה והפרת אמונים, גם אם מדובר ב"שלח לחמך על פני המים" ולא בתמורה ישירה - קובע (יום ג', 12.7.22) המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן. הדברים נאמרים בנימוקים להרשעתו של ראש עיריית אשקלון לשעבר, איתמר שמעוני, בשוחד במקום במרמה והפרת אמונים (ראו קישור משמאל), ועשויה להיות להם בעתיד השלכה גם על משפטו של בנימין נתניהו.
בתיק 1000 - המצוי כעת בעיצומה של עדות המפתח של הדס קליין - טוענת המדינה, כי נתניהו ביצע עבירה של מרמה והפרת אמונים לאחר שקיבל מתנות במאות אלפי שקלים מארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר. רבים בפרקליטות סברו שיש להאשים את נתניהו בקבלת שוחד, אך היועץ המשפטי דאז, אביחי מנדלבליט, החליט להסתפק במרמה והפרת אמונים. טענת ההגנה המרכזית היא שהמתנות ניתנו מתוך חברות אמיתית עם בני הזוג נתניהו.
לדברי פוגלמן, "קבלת טובות הנאה על-ידי עובד הציבור נפרסת אפוא על פני מנעד רחב ביותר של מקרים: בקצהו האחד מעשים שאינם מהווים הפרה של איסור משפטי כלשהו; חלקם נטועים במישור המשמעתי; וחלקם נופלים בגדרם של איסורים פליליים ובראשם עבירות השוחד". הוא מצטט את קביעתו של בית המשפט העליון (השופט סלים ג'ובראן) בפרשת הולילנד:
"אין פירוש הדבר שכל אימת שעובד הציבור מקבל טובת הנאה, עולה הדבר כדי עבירה פלילית. ראשית, סייג 'זוטי הדברים' על מכונו עומד, ומקום שבו מדובר בטובת הנאה 'קלת ערך', ברי כי אין להחיל לגביה את המשפט הפלילי. שנית, לעולם יש לבחון אם מדובר בהתנהלות הפוגעת בשלושת הערכים המוגנים על-ידי עבירת המרמה והפרת אמונים. זהו המפתח לפתיחת שעריה של עבירה זו. לא מתנת יום הולדת שעובד ציבור מקבל מבן משפחתו הקרוב, כטובת הנאה המוענקת על-ידי גורם פרטי שתחום עיסוקו משיק לתחום אחריותו של עובד הציבור. הנה כי כן, לא עצם קבלת טובת ההנאה היא המגבשת את פליליות המעשה, כי אם קבלת טובת ההנאה בצירוף הנסיבות האופפות אותה".
פוגלמן מציין את הקושי הקיים לעיתים להבחין בין שוחד לבין מרמה והפרת אמונים, וממשיך: "ההבדל נעוץ בשאלה האם טובת ההנאה ניתנה בעד פעולה הקשורה בתפקידו של עובד הציבור (ובמקרה שלנו על-מנת להטות למשוא פנים בדרך כלל) ובשאלה האם האחרון היה מודע לכך. הוכחת יסודות אלה בעבירת השוחד אפשר שתיעשה באמצעות החזקות העובדתיות שנקבעו בפסיקה. כדי להכיר בכך שהשוחד ניתן על-מנת להטות למשוא פנים בדרך כלל, יש להראות כי קיימת 'אפשרות סבירה' שיצטלבו בעתיד דרכיהם של נותן ומקבל טובת ההנאה. אולם ככל שיימצא הסבר חלופי למתן טובת ההנאה, וייקבע שאין מקום להחיל את החזקה וככל שיסודות אלה לא יוכחו בדרך אחרת, ניתן יהיה לבחון אם מתקיימים במקרה דנן יסודות עבירת הפרת האמונים".

אינטרסים שניתן לקדם בעתיד

פוגלמן שב ומצטט את פסיקת בית המשפט העליון: "עובד הציבור אינו רשאי לקבל טובת הנאה אפילו מידיד, כל עוד קיים מגע כלשהו ביניהם במסגרת תפקידו של עובד הציבור. ככל שההיכרות האישית רופפת יותר, טובת ההנאה 'נכבדה' יותר, או הקשר עם התפקיד אמיץ יותר, כן תגבר הנטייה להסיק מן הנסיבות של הנתינה והלקיחה את היסוד הנפשי הנדרש". הוא מוסיף: "כאשר עסקינן בטובת הנאה שניתנה בבחינת 'שלח לחמך', ניתן להידרש, בין היתר, גם לנסיבות הבאות: טיב הקשרים בין נותן טובת ההנאה לבין מקבלה (האם קיים קשר שחורג מהיכרות פורמלית, דוגמת קשר משפחתי או חברי); האינטרסים האישיים והכלכליים של נותן טובת ההנאה; ונגיעתו של מקבל טובת ההנאה לאינטרסים אלה".
פוגלמן מוסיף: "איני סבור כי תנאי בלעדיו אין להחלת החזקה [שמדובר בשוחד] הוא הוכחת אינטרס ממשי-מיידי של נותן טובת ההנאה שלעובד הציבור יש אפשרות לקדמו. אכן, מקום שבו קיים אינטרס מיידי ומובהק, עשוי הדבר לחזק את המסקנה כי עסקינן בשוחד (גם אם, לדוגמה, קיימים בין מקבל טובת ההנאה לנותנו יחסים חבריים). עם זאת, קביעת תנאי שכזה לא עולה בקנה אחד עם ההגמשה וההרחבה של דרכי השוחד שקובע סעיף 293 לחוק; ומצמצמת את האפשרות ששוחד יינתן שלא בעד פעולה מסוימת אלא 'כדי להטות למשוא פנים בדרך כלל' (כפי שקובע סעיף 293(3) לחוק העונשין). עלינו לבחון אפוא אם קיימים (או עתידים להתקיים בעתיד הנראה לעין) אינטרסים של נותן טובת ההנאה שבידי עובד הציבור האפשרות לקדמם.
"...להבדיל - מקום שבו יוכח כי לנותן טובת ההנאה אין אינטרסים כלשהם שקשורים לתפקידו של מקבלה; ואף נראה שלא יתקיימו כאלה בעתיד הנראה לעין, יהיה קושי ממשי להסיק את יסוד ה'בעד' והמודעות לו מנסיבות המקרה בלבד... הנה כי כן, הקו המפריד בין שוחד שניתן לעובד ציבור על-מנת להטות למשוא פנים בדרך כלל לבין הפרת אמונים בדרך של קבלת טובת הנאה, ניצב בבחינת הטעם להעברת טובת ההנאה. בהעדר ראיות ישירות להוכחת טעם זה, יש לבחון את מכלול הנסיבות ובהן את מערכת היחסים שבין עובד הציבור לנותן טובת ההנאה ולראות אם זו מלמדת, מניסיון החיים, כי בשוחד עסקינן.
"על-מנת שמתן טובת הנאה תינתן במבט צופה פני עתיד, בבחינת שלח לחמך, יש לעמוד על כך שקיימים לנותן אינטרסים שניתן יהיה לקדמם בעתיד. באין ראיה על אינטרס של נותן השוחד ולו בעתיד הנראה לעין, קיים קושי בשימוש בחזקת בן-עטר [לפיה מדובר בשוחד] להוכחת שוחד שניתן על-מנת להטות למשוא פנים בדרך כלל. זאת מאחר שמי ששילח את לחמו עשה כן על-מנת למוצאו ברבות הימים".
בית המשפט העליון שינה, בהסכמת הצדדים, את הרשעתו של שמעוני ממרמה והפרת אמונים לשוחד בנוגע ל-100,000 שקל שקיבל מן הקבלן גבי מגנזי. המדינה התנתה את הסכמתה למתווה שהציע העליון בכך שהוא יבהיר את הסיבה לשינוי זה וכעת התפרסמו הנימוקים. השופטים דוד מינץ ועופר גרוסקופף הסכימו עם פוגלמן. את המדינה ייצגו עוה"ד אבי וסטרמן, שרית משגב, נגה בן-סידי, ירון גולומב והילה גבאי, ואת שמעוני - עו"ד אשר אוחיון.

תאריך:  12/07/2022   |   עודכן:  12/07/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון: מתנות יכולות להיות שוחד או הפרת אמונים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כך שלחו שופטים בקרן וקסנר
יש  |  12/07/22 14:46
2
כל הפילפוליסטיקה הזאת
סיני  |  14/07/22 14:57
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק וולף
יו"ר מפלגת הציונות הדתית טוען כי אין כל הצדקה בעולם לתתי מפלגות בציונות הדתית    "ישבתי עם איתמר ומאוד מאוד הפצרתי בו שנביא בשורה אמיתית. מספיק כבר עם תתי המפלגות, בוא נתאחד למפלגה אחת"
איציק וולף
קבוצת חג'ג' כי מפעלים פטרוכימיים הפרה את תנאי מימוש זכות הסירוב הראשונה שלה לעסקת מכירת מניות בז"ן ואינה עומדת בתנאים הבסיסיים ביותר שלה    "לעמדת החברה, על החברה לישראל החובה לדחות את הודעת מימוש זכות הסירוב של פטרוכימיים, ולפעול להשלמת הסכם הרכישה, כפוף להתקיימות התנאים המתלים"
איציק וולף
פרופ' רהב ניהלה את המכון למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא בתל השומר והייתה ממובילי המאבק במחלת הקורונה בישראל    תצטרף לסגל הרופאים הבכיר של בית החולים מעייני הישועה
איציק וולף
הצילום הראשון מטלסקופ ווב הוצג בתדריך מיוחד שהתקיים בבית הלבן ובו ניתן לראות מצבור גלקסיות המכונה SMACS0723    ביידן: חלון חדש להיסטוריה של היקום
איתמר לוין
רשות המיסים קבעה סכום זה בעקבות שתי עסקות ענק שביצעה הפטריארכיה בקרקעות בירושלים - אך לאחר מכן ביטלה אותן; הפטריארכיה מבקשת למנוע מראש שומות על-פי מיטב השפיטה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il