X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
שדה מגד. מיליון חביות [צילום: אהרון כהן]
העליון פסק: היפרדות בין השותפים בגבעות עולם נפט
החברה שבשליטת שמואל בקר ונוגה בן-דוד ובה שותף טוביה לוסקין היא מפעילת שותפות גבעות עולם הציבורית ובעלת שדות הנפט מגד ברק-ארז: שני הצדדים נהגו בצורה בעייתית; רק היפרדות תשים קץ לסכסוך הממושך

שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק-ארז, הורתה (18.8.22) לבצע היפרדות בין בעלי חברת גבעות עולם נפט - טוביה לוסקין, שמואל בקר ונוגה בן-דוד. החברה היא המובילה את השותפות המוגבלת גבעות עולם חיפושי נפט, הנסחרת בבורסה בשווי של 304 מיליון שקל; הנכס העיקרי שלה הוא שדות הנפט מגד שליד ראש העין, ממנו הופקו עד היום מיליון חביות.
ההיפרדות אמורה להביא לקיצה שותפות שהחלה לפני 30 שנה ולסיים סכסוך קשה הנמשך שבע שנים. על אופן ההיפרדות יחליט בית המשפט המחוזי מרכז, לאחר שברק-ארז קיבלה את הערעור על פסק דינו (השופטת הלית סילש) ולפיו ניתן להמשיך להפעיל את החברה לאחר ביטול סעיפים בלתי חוקיים בתקנונה. לוסקין הוא גאולוג ופעיל ותיק בחיפושי נפט, המחזיק ב-25% ממניות החברה; בקר ובן-דוד הם מחותנים שהזרימו לה את ההון עם הקמתה ב-1993 ומחזיקים ב-75% ממניותיה.
הסכסוך פרץ בשנת 2015, כאשר נוצר צורך בהזרמת הון לחברה כדי למנוע את קריסתה והיא קיבלה הלוואה של 20 מיליון שקל מחברה שבשליטת משפחת בן-דוד. במקביל קבע משרד עורכי הדין אגמון-רוזנברג-הכהן, כי יש לתקן סעיפים מרכזיים בתקנון החברה, שנקבע לפני אישור חוק החברות וכעת עמדו בסתירה לו: הענקת זכות ההכרעה הבלעדית בנושאים מקצועיים ללוסקין ומתן זכות וטו לדירקטורים מטעם בעלי המניות (אך לא לדח"צים); עוד הומלץ להגביל את יכולתו של לוסקין להחליט לבדו בנושאים פיננסיים. הדירקטוריון והאסיפה הכללית אימצו שינויים אלו למרות התנגדותו של לוסקין. בן-דוד ובקר הודיעו ללוסקין על ביטול ההסכמים עימו, ובמקביל הזרימו הון והקצו לעצמם מניות שהעניקו להם רוב של 75% הדרוש לשינויים בתקנון.
אי-אפשר להמשיך במצב הקיים
שני הצדדים פנו לבית המשפט, המחוזי קיבל חלקית את טענותיהם ולבסוף קבע, כי עם הסרת הסעיפים הבעייתיים מתקנון גבעות עולם - היא יכולה להמשיך ולפעול, כאשר לוסקין הוא בעל מניות מיעוט וללא כל זכויות עודפות. אולם, ברק-ארז מצאה שבמצב שנוצר בין הבעלים, הדרך היחידה היא היפרדות. היא מותחת ביקורת קשה על התנהלותם של שני הצדדים לאורך השנים ואומרת שהייתה נגועה בחוסר תום לב.
ברק-ארז דחתה את ערעורו של לוסקין, אשר ביקש להחזיר על-כנם את הסעיפים בתקנון שבוטלו. "התמונה הכללית שהצטיירה בפנינו היא כזו שלפיה המערכת ההסכמית [המקורית] אינה מאפשרת עוד לחברה לתפקד", היא מדגישה. "השארת המצב על-כנו, אף מבלי להידרש לשאלת החוקיות, אינה מאפשרת את ניהולה התקין של החברה, על בסיס של תהליכי עבודה סדורים. הדבר עלול לפגוע בחברה ובשותפות, וכן בצדדים שלישיים. במובן זה ההסכמים אינם בני-ביצוע". הותרם על-כנם תהווה פגיעה מהותית בקבוצת בן-דוד, וקיים קושי משפטי משמעותי במימוש הוראות שהיו חוקיות בעת שנקבעו, אך כיום סותרות כאמור את חוק החברות.
מצד שני, ממשיכה ברק-ארז, הותרת ההסכמים על-כנם תוך ביטול הסעיפים הבעייתיים - כפי שפסק המחוזי - יוצרת סכנה ממשית לקיפוחו של לוסקין כבעל מניות מיעוט, כפי שכבר נעשה כאשר אחזקותיו דוללו כדי להעניק לבן-דוד ובקר רוב מוחלט. התנהלותה של קבוצת בן-דוד מעוררת קושי לא מבוטל גם במישור החוקיות של חלק מצעדיה, ולכאורה נפלו פגמים משמעותיים בדרך בה הגדילה את אחזקותיה. היה עליה לפנות לבית המשפט ולא לפעול בצורה חד-צדדית תוך ניצול כוחה, מדגישה ברק-ארז. ואילו התנהגותו של לוסקין מעלה גם היא חשש לחוסר תום לב, משום שלא ניסה למצוא מקור מימון אחר לחברה (במקום ההלוואה ממשפחת בן-דוד) ואין לו מענה מעשי למצב בו יבוטלו הקצאות המניות והחברה תידרש להחזיר למשפחת בן-דוד את כספה.
סולברג בדעת מיעוט: לא לכפות
כאמור, ברק-ארז הגיעה למסקנה שהדרך היחידה היא להורות על היפרדות - למשל בדרך של רכישה כפויה (של מניות לוסקין בידי בן-דוד) או בדרך של התמחרות הדדית. היא החליטה על כך למרות שלוסקין - המערער - לא ביקש זאת: קבוצת בן-דוד הציעה זאת במחוזי, בדיון בעליון נוצר הרושם שלוסקין יסכים גם אם בלב כבד ופסיקת העליון מאפשרת להורות על היפרדות גם ללא בקשת הצדדים. הדבר מוצדק גם כדי לשים קץ להליכים, הנמשכים כאמור שבע שנים. מדובר אומנם בהליך מורכב, אך הוא עדיף על פירוק החברה או על הפעלתה במצב הנוכחי.
השופטת יעל וילנר הסכימה עם ברק-ארז. השופט נעם סולברג סבור בדעת מיעוט, כי יש לאמץ את פסק דינו של המחוזי ולהמשיך בהפעלת גבעות עולם. הוא מציין, כי אכן היפרדות היא הפתרון הטוב ביותר ואף נעשה ניסיון להגיע לכך במקביל לדיון בערעור, אך כאשר הצדדים לא הסכימו - אין לכפות אותה עליהם. כפייה שכזאת מעוררת קושי דיוני ואין לה הצדקה במישור העובדתי; היא גם קשה מבחינה מעשית ותוביל להתדיינויות נוספות.
בקר ובן-דוד חויבו בהוצאות בסך 50,000 שקל. את לוסקין ייצגו עוה"ד רן שפרינצק ונעמה ארליך; את בקר ובן-דוד ייצגו עוה"ד אפי אברמזון, רפי שפירא ורן קינן; ואת גבעות עולם הציבורית - עו"ד אריק הררי.

תאריך:  18/08/2022   |   עודכן:  18/08/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העליון פסק: היפרדות בין השותפים בגבעות עולם נפט
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
כלל התוכניות, בעלות של כ-150 מיליון שקלים, צפויות להסתיים עד פברואר 2023    חולדאי: הפתרון הנכון בנסיבות התחבורתיות המורכבות בעת הזאת    מיכאלי: מובילה מהלך שאיש מקודמיי לא העז לעשות
איתמר לוין
סוכן הביטוח תבע מן החברה 35 מיליון שקל - אך המחוזי דחה 90% מתביעתו וקיבל את תביעת מנורה נגדו    השופט כשר דחה את ערעורו של מושקוביץ
מירב ארד
פינלנד הודיע כי תפחית החל מהספטמבר את מספר בקשות הוויזה של אזרחים רוסים    גם אסטוניה, צ'כיה ולטביה נקטו אמצעים להגבלת כניסתם של רוסים לאיחוד האירופי    מנגד - קנצלר גרמניה מאמין בסנקציות על המעגל הפנימי המקורב לפוטין    אירופה מתקשה להציג קונצנזוס בנושא
מירב ארד
המכרז פונה לבנקים, חברות אשראי, ובעלי ניסיון מוכח של שנתיים לפחות להציע הצעות במכרז
מירב ארד
1,483 דירות להשכרה שאושרו בת"א ב-67 תוכניות    בירושלים אושרו 1,187 דירות ב-33 תוכניות    העיר השלישית היא חריש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il