X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
זרוע העבודה. תת-אכיפה למרות חוק להגברת אכיפה [מתוך סרטון תדמית של משרד הכלכלה]
חוק הגברת האכיפה בעבודה: רק 1200 כתבי אישום למעסיקים
למרות החוק שנועד להגביר את האכיפה על דיני העבודה, מתברר כי קנסות בסך 352 מיליון שקלים בלבד הטילה זרוע העבודה על מעסיקים, והמצב בשטח השתפר מעט ראש מינהל הסדרה ואכיפה: ״בשנים האחרונות החזרנו יותר מ-40 מיליון ש"ח לעובדים"
להיפטר מפנקס העבודה
זרוע העבודה במשרד הכלכלה אינה זקוקה להרבה מפקחים כדי להתחיל לאכוף כמו שצריך. ישראל של 2012, שבה כמעט כל עסקה מתבצעת בצורה ממוחשבת, אינה ישראל של שנות החמישים. הטכנולוגיה השתכללה מאוד מאז ואין סיבה שהאכיפה לא תהיה אלקטרונית ואוטומטית. כבר היום למשל, מתקיימת בקרה אלקטרונית על מפעילי התחבורה הציבורית ומפעילים שמאחרים להוציא אוטובוסים או לא מבצעים נסיעות נקנסים אוטומטית.
את פנקסי העבודה יש להחליף ביישומונים, שבהם גם המעסיקים ירשמו את שעות העבודה וגם העובדים, ואליהם יוזנו הפרופילים של כלל העובדים במשק. אפשר לעשות זאת במדורג, קום העובדים המוחלשים ועובדי המדינה ואחר כך כל היתר. הגיעה העת.

לפני עשר שנים נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה. מדובר בחוק נדיר, שכמותו נחקק רק חוק אחד - החוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות וניגודי העניינים בשוק ההון בישראל, ואפילו לגבי דיני התעבורה אין חוק להגברת אכיפה. אלא שחוק לחוד ומעשים לחוד.
נתונים שפרסמה זרוע העבודה במשרד הכלכלה מעלים כי בכל העשור שבו קיים החוק
נבדקו 28 אלף מעסיקים בלבד. הוטלו רק 43 אלף התראות מנהליות, הוגשו רק 1,200 כתבי אישום והוטלו עיצומים כספיים בכ-352 מיליון שקלים - סכום זעום הן לעומת גופי אכיפה אחרים במדינה והן לעומת כמות ההפרות הסיטונאית בתחום.
בכנס שנערך (יום ג', 29.11.22) במלאת עשור לחוק, דנו הנוכחים במה שקרה מאז נכנס החוק לתוקף בפרקטיקה - הן מצד המאסדר, והן מצד מערכת המשפט, אנשי מקצוע, נציגי המעסיקים והעובדים. לקראת הכינוס נערך סקר מיוחד בו נמצא כי 82% מהמשיבים מצאו את החוק מרתיע ומחולל שינוי.
על אף ההפרות הרבות, החוק הגביר במידה מסוימת העסקה הוגנת ושמירה על זכויות עובדים, בין היתר תוך הפעלת מידרג עיצומים על מעסיקים מפרים והבחנה בין מעסיק נורמטיבי לבין מעסיק שהוא מפר סדרתי; החוק הקנה כלי אכיפה חדש ויעיל בנוסף לאכיפה הפלילית, במטרה ליצור אכיפה הולמת עם ענישה התואמת את ההפרה ע״י הטלת עיצומים כספיים והתראות.
הישגים נוספים במסגרת החוק: תיקון ההפרה, מניעת הישנותה, שימוש בבדיקות תקופתיות ע"י בודק שכר מוסמך והקפדה על העסקה הוגנת תספק הגנות למעסיק מפני העמדה לדין פלילי; שיפור תנאי העסקה של עובדי קבלן; הגברת האכיפה באוכלוסיות מגוונות: עובדי קבלן, עובדים זרים, חברה חרדית וערבית.

רק שני עובדים אוכפים את חוק שעות עבודה ומנוחה
מאיר דוד, ראש זרוע העבודה

במשרד הכלכלה אומרים כי 76 עובדים מוקצים לאכיפת החוק, ולכן לא ברור מדוע מכת המדינה של הפרת דיני העבודה נמשכת. מושג לכך ניתן אולי ללמוד מדברים שאמר בכינוס שערך בשבוע שעבר מכן הרטמן, מנהל תחום היתרים לפי חוק שעות עבודה ומנוחה במינהל הסדרה ואכיפה, נעם עדני, שהתייחס לתת-האכיפה וחשף כי מבין כל מאות העובדים במשרד, הממונים על אכיפה הם רק שניים, הוא ועובדת נוספת. עוד גילה עדני, כי בניגוד לטענה כאילו אנשים מעוניינים לעבוד בשבת בגלל השכר הגבוה, גם מעסיקים שיש להם היתרי עבודה בשבת מתקשים להשיג עובדים משום שרבים אינם מעוניינים לעבוד במנוחה השבועית. תוצאות תת-האכיפה בהתאם - בשנת 2021 נרשמו 9 קנסות בלבד ו-225 התראות בנושא הפרת חוק שעות עבודה ומנוחה.
במסגרת ציון העשור לכניסתו לתוקף של החוק, ערך מינהל הסדרה ואכיפה הליך שיתוף ציבור, שכלל פנייה לכ-150 שותפים ובעלי עניין, בין היתר: נציגי ארגוני עובדים, חברה אזרחית, מומחי אקדמיה, ארגוני מעסיקים, עו״ד מתחום דיני העבודה, רואי חשבון ועוד במטרה לבחון את השפעות החוק על שוק העבודה בעשור האחרון, והאתגרים שבפתח.
ככלל, צוין כי החוק הגביר את המודעות ותרם לאכיפה יעילה יותר. אולם 40% סבורים כי אם זרוע העבודה הייתה קונסת באופן אוטומטי והופכת את קנס להתראה אם המעסיק היה מתקן את הליקויים, הייתה האכיפה יעילה יותר. 35% סבורים כי מה שימנע את הישנות העבירה הוא ביטול ההתראה בתמורה להצגת תיקונים והימנעות מהישנות ההפרה לגבי כלל ההפרות. רבע (25%) מהנשאלים בהליך שיתוף הציבור סבורים שיש להתנות את ההתראה בתמורה להצגת תיקונים (ללא ביטול ההתראה), ואם לא הוצגו - מתן קנס אוטומטי.
מאיר דוד, ראש מינהל הסדרה ואכיפה בזרוע העבודה מסר: ״בשנים האחרונות החזרנו יותר מ-40 מיליון ש"ח לעובדים, כתוצאה מהליכי הסברה ואכיפה. החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה הוא פרי עבודה וחזון משותפים הן של ארגוני העובדים וארגוני המעסיקים והן של משרדי הממשלה. שיתוף הפעולה הוכיח כי כאשר כולם משלבים ידיים למען המטרה, הרווח הוא לעובדים והן למשק הישראלי״.

תאריך:  29/11/2022   |   עודכן:  29/11/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק הגברת האכיפה בעבודה: רק 1200 כתבי אישום למעסיקים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
הוסיף: מערכות היחסים שבדרך כלל אנחנו מסתכלים עליהם בעיניים ביטחוניות - הופכות להיות כלכליות וחברתיות    על האיום האירני: "העיסוק באירן הופך להיות קונצנזוס בינלאומי"    ציין כי לקראת כניסת הממשלה החדשה אנחנו בונים את "תוכנית 100 הימים" לקליטת קבינט חדש
מירב ארד
בן-גביר: "בתגובה: "מדובר במחטף של גורמים בפרקליטות הצבאית שמנסים לסכל את הערעור"    אביו של החייל: " החייל המסור והמותקף מקבל עונש - התוקף יוצא לחופשי"    איזנקוט: בן-גביר מערער את שדרת הפיקוד של הצבא
איתמר לוין
טוענת שפלאפון הציגה עשרות חנויות פרטיות כאילו הן תחנות שירות שלה ושהרכבת נמנעה מלבדוק לעומק את מלוא טענותיה
מירב ארד
כ-5 מיליארד ש"ח מהסכום אושרו במסגרת העברת עודפי תקציב משנת 2021 לשימוש בשנת התקציב 2022    כ-80 מיליון ש"ח יועברו לשמטרה ולשב"ס - לטובת שדרוג ושיפוץ מבני כליאה בשירות בתי הסוהר    כ-11.5 מיליון יועברו למשרד רה"מ - תקציב לקרן למורשת הכותל
מירב ארד
על הגבול שבין פייק ניוז לחופש הביטוי בתקופת בחירות אמר: "על כל נאום של טראמפ הכניסו הערות שוליים בכלי התקשורת הקלאסיים והחברתיים לכך שדבריו הינם שקר. הבעיה של הסתה או קריאה לאלימות קיימת לא רק בתקופת בחירות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il