X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
החומה במבט מפסגת זאב [צילום: ג'מאל עוואד, פלאש 90]
דוח מבקר המדינה:
גדר ההפרדה נכשלה, ממשלת נתניהו התעלמה
קרוב למחצית הגדר הייתה בלתי כשירה או כשירה חלקית בסוף 2021; מספר המסתננים הגיע באותה שנה ל-1.4 מיליון ממשלת בנט-לפיד החלה לטפל בליקויים במקביל ל"שובר גלים"

גדר ההפרדה נכשלה, מאות אלפי פלשתינים מסתננים מיהודה ושומרון לישראל - כולל מחבלים. הדרג המדיני בראשותו של בנימין נתניהו לא דן בנושא מאז 2017, ורק בשנת 2020 - בימי ממשלת בנט-לפיד - החל טיפול בבעיה בעקבות שורה של פיגועים קשים. אולם, גם כיום הגדר אינה נותנת את המענה הביטחוני הדרוש. כך קובע (28.2.23) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן.
בשנת 2002 החל מימוש תוכנית מרחב התפר, שתרמה לצמצום משמעותי של פעילות הטרור מיהודה ושומרון לישראל. בעת הקמת מכשול קו התפר, פעלו ביהודה ושומרון כמה עשרות גדודים, שחלקם עסקו בפעילות ביטחון שוטף לאורך מכשול קו התפר. התפיסה המבצעית שנקבעה באותו מועד הייתה, כי גדר קו התפר תתריע על ניסיון לחצייה או לחיתוך שלה, וכי המענה המבצעי יתבסס על כוח צבאי אשר יגיע במהירות לנקודה ויטפל באירוע. עם זאת, בשנים 2019-2002 צנח ב-70% מספר החיילים ביהודה ושומרון.
במקביל לירידת מספר החיילים, התקיימה תופעה של פעולות חבלה ופגיעה בגדר קו התפר על-ידי פלשתינים כדי להסתנן לישראל. חלק מהנזקים התאפיינו בהרס טוטלי של כל מרכיבי הגדר לאורך קילומטרים רבים. רבים מהנזקים שתוקנו, נפרצו שעות או ימים מועטים לאחר מכן. צמצום הסד"כ פגע ביכולתו של צה"ל לשמור על הגדר, ובשנת 2017 החליט צה"ל להפסיק לתקן את הנזקים החוזרים בגדר. במחצית הראשונה של שנת 2022 ביצעו מחבלים שהסתננו לישראל דרך פרצות בגדר קו התפר שלושה פיגועים בהם נרצחו 11 בני אדם, ובעקבותיהם ביצע צה"ל את מבצע "שובר גלים".
נכון לסוף 2021, מגלה אנגלמן, קרוב למחצית מאורך גדר קו התפר הייתה לא כשירה או בכשירות חלקית, דהיינו במצב המאפשר הסתננות ללא התרעה. בגזרת החטיבות המרחביות אפרים ומנשה, ש-62% מאורך גדר קו התפר נמצא בשטחן, 61% (73 ק"מ) ו-34% (34 ק"מ) מהגדר היו לא כשירים או בכשירות חלקית. נכון לסוף מרס 2022 הסתננו דרך הפרצות אלפי פלשתינים מדי יום, הן ברגל והן ברכב. גדוד האיסוף הקרבי זיהה 900,000 כניסות בלתי חוקיות ב-2020 ו-1.4 מיליון בשנת 2021, דרך הפרצות בגזרות חטיבות אפרים ומנשה.
להחלטת צה"ל מ-2017 להפסיק לתקן את הנזקים החוזרים בגדר קו התפר, לא קדם תהליך סדור שכלל בחינה של ההשפעות הצפויות ממנה. החלטה זו אינה מתחשבת בהסכם הביטוחי בין משרד הביטחון ובין הקבלן הראשי לתחזוקת גדר קו התפר, שעל פיו תיקון מרבית הנזקים כלול בהסכם ואינו כרוך בתשלום נוסף. החלטה זו לא תועדה במסמכי משרד הביטחון וצה"ל, והיא לא הובאה לדיון לפני שר הביטחון דאז, אביגדור ליברמן, ההחלטה הובילה לכך שכשירות הקו התדרדרה צ-92% ב-2018 ל-52% בלבד ב-2021. "משמעותה הפקרת מכשול קו התפר ואובדן המשילות במרחב, וזאת בלי שנמצא מענה אחר למניעת הסתננות לשטח ישראל", קובע אנגלמן.
התרופפות ההגנה במרחב התפר הוצגה מאז 2017 הן לדרג מקבלי ההחלטות במשרד הביטחון והן לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולקבינט המדיני-ביטחוני. עם זאת, הקבינט לא דן בפעולות לשיפור האפקטיביות של מכשול קו התפר עד הפיגועים של מרס-אפריל 2022. ירידת הכשירות של הגדר וצמצום הסד"כ תרמו לערעור תודעת הגדר והמשילות בגזרת מרחב התפר ולהגברת הסיכון הביטחוני, ובפועל סיכון זה התממש במשך השנים, ובייחוד בשנת 2022.

המשטרה נכשלה בלכידת המסתננים
מעבר בגדר ליד סלפית [נאסר אישתייה, פלאש 90]

באפריל 2022 אישר הקבינט 360 מיליון שקל לצורך הקמת חומה שתחליף מקטע גדר באורך 40 ק"מ בגזרת חטיבת מנשה. עלות הקמה של חומה לאורך כל קו התפר מוערכת ב-2.4 מיליארד שקל. "השקעה זו עשויה אומנם לצמצם את תופעת ההסתננות במקטע מסוים, אולם בהעדר תוכנית שלמה ומקיפה יש חשש שתימשך תופעת ההסתננות, על הסיכון הנשקף בגינה", מזהיר אנגלמן.
עד לפיגועים במחצית הראשונה של 2022, הגדרת משימת צה"ל בנוגע להסתננות פלשתינים מיהודה ושומרון לישראל לא הייתה ברורה ולא הייתה מתואמת בין הדרגים המבצעיים השונים (מטה כללי, פיקוד, אוגדה, חטיבה). המסרים הלא-אחידים והשינוי בהגדרת המשימה ממניעת תופעת ההסתננות, דרך צמצומה וכלה בתיעולה ובניטורה, התרחשו בלי שחל שינוי בהנחיות שר הביטחון לגבי תפקיד מכשול קו התפר.
מערך האיסוף, המשמש מרכיב חשוב במענה המבצעי במרחב התפר, לוקה בחסר וכך נפגעת היכולת של כוחות צה"ל להתמודד עם תופעת המסתננים. חלק ניכר מאזור מכשול קו התפר אינו נצפה במערכות התצפית הקיימות, קיים מחסור בתצפיתניות (10%-25% מהתקנים אינם מאוישים) ויש מגבלות באמצעי התצפית הקיימים. נוכח החוסרים שצוינו לעיל. ההצטיידות באמצעי איסוף מסוימים שעתידה להתרחש עד סוף 2023 צפויה לשפר את יכולות האיסוף בתפר, אולם נוכח העובדה שהתוכנית אינה כוללת הקמה של כל אתרי התצפית הנדרשים, שדרוג של כל האתרים הקיימים ושילוב של מערכת תצפית מסוימת, המענה האיסופי ימשיך להיות חלקי - קובע אנגלמן.
במאי 2022 אישר הרמטכ"ל דאז, רב-אלוף אביב כוכבי, תוכנית להמשך מבצע "שובר גלים" ולהרחבתו ב-472 מיליון שקל, הן לתגבור כוחות ביטחון שוטף בידי גדודי מילואים והן לתיקונים בגדר ולהוספת רכיבים פיזיים במרחב הגדר. אלא שגם לאחר מכן נכנסים לישראל עד 6,000 שוהים בלתי חוקיים ביום, ומדי יום נעשות 100 פרצות המתוקנות בתוך יממה. "משמעות הדבר היא שהמענה המבצעי הקיים נכשל", קובע אנגלמן. גם המשטרה נכשלת: בשנת 2021 היא עצרה פחות מ-7,000 שוהים בלתי חוקיים; כאמור, באותה שנה עמד מספרם על 1.4 מיליון. משמר הגבול מצידו עיכב לחקירה 3,200 מסתננים. במקביל נעצרו רק 5% ממי שהסיעו את המסתננים.

תאריך:  28/02/2023   |   עודכן:  05/03/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גדר ההפרדה נכשלה, ממשלת נתניהו התעלמה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כל יום שעובר עלינו כאן, הוא נס ל"ת
וינטר הניה  |  28/02/23 17:10
2
ספר לנו מי היו שרי הביטחון ?
מתעב מסיתים  |  28/02/23 18:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות גדר הביטחון
משה לשם
כמומחה בתחום הביטחון וכמפקד בצה"ל שהיה אחראי למערכת מכשול בגזרת פיקוד המרכז, אני בא ומכריז כי "גדר הפרדה" היא אשליה מסוכנת ובאה לשרת מאוויים פוליטיים
איתמר לוין
עמית הנחה את המשטרה והמינהל האזרחי כיצד לפעול כדי למנוע דוחק של פלשתינים - לאחר שהצהיר שאינו מתערב בשיקולי ביטחון ובריאות    מזכיר את "מסלול הייסורים" של הפלשתינים בדרכם לעבודה בישראל
עידן יוסף
צה"ל אומר כי סגירת הפרצות בגדר אינה יעילה, וממליץ לבנות חומה היכן שיש פרצות    המל"ל: עלות החומה - 1.3 מיליארד שקל לכל קו התפר, וכרגע אין לה מקור תקציבי מוגדר
עידן יוסף
ועדת החוץ והביטחון סיירה בגדר המערכת והתוודעה לתפישת ביטחון חדשה שמקוממת את התושבים    יו"ר הוועדה, ח"כ דיכטר: "אם המפקד חסר אונים, מה יגיד האזרח?!"
יצחק דנון
תובעת 5 מיליון שקל בעקבות תפיסת קרקעות שלה לצורך הקמת גדר הביטחון ומעבר אל-ח'דר    טוענת שהמדינה עקרה גפנים וזיתים עתיקים
רשימות נוספות
כחמישים אלף שב"חים בישראל  /  עידן יוסף
שוטר יפצה מכיסו על מעצר שווא  /  איתמר לוין
בנייה בלתי חוקית עיכבה את הגדר  /  איתמר לוין
מחדל הגדר הפרוצה   /  ישראל רוזנבלט
הטור של פריצי  /  אברהם (פריצי) פריד
בזמן שלא הסתכלנו  /  אריאל י. לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il