X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
הדיון בוועדה. "למנוע תחושה כי הרשות נתונה" [צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת]
הייעוץ המשפטי לכנסת בוועדה המיוחדת:
״לנמק מדוע נידרש תיקון לחוק היסוד בעיתוי האמור"
בלשכה המשפטית הדגישו: "קיומה של ביקורת שיפוטית גם במינוי שרים יש בה כדי לתרום לתפקידו החשוב של בית המשפט בשמירה על אמון הציבור בשלטון, וכן לחובה לקבוע בלמים גם לצרכים הפוליטיים" ח"כ ארבל: "עילת הסבירות היא עילת סלקטיבית כשמדובר במינויי שרים"

הוועדה המיוחדת לתיקונים בחוק יסוד: הממשלה, המשיכה (יום א', 12.3.23) בסדרת הדיונים בהצ"ח העוסקת בביקורת שיפוטית לעניין כשירות במינוי, כהכנה לקראת קריאה ראשונה.
לקראת הדיון שנערך היום, פרסמה הלשכה המשפטית של הכנסת מסמך הכנה בעניין הצעת החוק. ע"פ הייעוץ המשפטי, כפי שנכתב במסמך, "על מציעי הצעת החוק לנמק מדוע נידרש תיקון לחוק היסוד בעיתוי האמור, תוך תשומת לב כי החוק ישפיע על גורמים נוספים במערכת הפוליטית ולא רק על ח״כ דרעי״.
״אפשרות לצמצום הקושי מפני חשש לשימוש לרעה בסמכות המכוננת היא קביעת הוראת תחולה מאוחרת, שתעקר את החשש מפני דחיפות מיוחדת בשינוי חוק-יסוד". ועל כן "יש לתת את הדעת על המשמעות שבצמצום הביקורת השיפוטית דווקא על מינוי משרה בכירה של שר בממשלה לעומת תפקידים אחרים".
בעניין ההצעה להגביל את הביקורת השיפוטית נכתב כי "ניתן לטעון שאכן יש מקום לצמצם את הביקורת שיפוטית במינוי שר על-ידי ראש הממשלה, נוכח העובדה כי מדובר בהחלטה פוליטית-משטרית יותר מאשר מנהלית, כך שאין מקום להפעלת עילות "עמומות" בעניינה״. אך זאת "בהתעלם מעיתוי התיקון", לשון המסמך.
עוד צוין, "ניתן לטעון כי אין בנמצא בעולם הסדר חוקתי דומה המאפשר הדחה של שר על-ידי בית המשפט באמצעות תקיפה חוקתית רגילה, וכי שיקול דעתו של בית המשפט ביחס לאמון הציבור אינו עדיף על זה של ראש הממשלה או חברי הכנסת״.
מנגד, הדגישו בלשכה המשפטית כי "קיומה של ביקורת שיפוטית גם במינוי שרים יש בה כדי לתרום לתפקידו החשוב של בית המשפט בשמירה על אמון הציבור בשלטון, וכן לחובה לקבוע בלמים גם לצרכים הפוליטיים, כך שלא תהא תחושה כי "הרשות נתונה". יש לשים לב כי קביעת כלל של אי-שפיטות עלול להוביל לפגיעה בעקרונות של טוהר המידות, ואת העובדה שאין לאף אדם "זכות קנויה" להתמנות לתפקיד שר".
ע"פ הייעוץ המשפטי, " יש מקום לשקול קיומו של מנגנון נוסף על-מנת להפחית את החשש מפגיעה באמון הציבור או להגדיל את עיקרון הייצוגיות, למשל, באמצעות אישור הודעה על מינויו של שר שעלול לפגוע באמון הציבור על-ידי הכנסת, בין היתר, בשל הגשת כתב אישום".
המרצה למשפטים, האונ' העברית בירושלים, פרופ' יואב דותן: התיקון המוצע כאן, בעייתי. מדובר בחוק שכל מטרתו להכשיר מינוי שר של אדם שהורשע בדין פלילי בפסק דין חלוט לפני שמן לא רב. התהליך יוביל בסופו של מינוי של שר אוצר שהורשע בהעלמת מס. בחוק זה, בשונה מחוק הנבצרות, לא מדובר באדם שחשוד בעבירה, אלא באדם שהורשע ע"פ הודעתו".
מרצה למשפטים, אונ' בר-אילן, פרופ' גדעון ספיר: ״בית משפט המוסיף קומה נוספת על מה שקבעה הכנסת ביחס לעילת הסבירות, מבטא חוסר כבוד ביחס לחוקה שלנו. יש כאן פגיעה חמורה בהפרדת הרשויות. לא ראוי שבית המשפט יחייב את ראש הממשלה לפטר שר מנימוק של חוסר סבירות. כי אם מינוי של שר מחייבת את אישור הכנסת, כך יהיה גם בכיוון ההפוך, בפיטורי שרים, גם תידרש אמון הכנסת".
מנהל מחלקת מדיניות וחקיקה, התנועה לאיכות השלטון, עו"ד הידי נגב:״ האיסור על בית המשפט להעביר ביקורת שיפוטית פוגעת פגיעה קשה בדמוקרטיה. בית משפט עליון צריך להעביר ביקורת שיפוטית, זה התפקיד שלו, זו פגיעה באיזונים ובלמים. שר המשפטים בעצמו הגיש בעבר עתירה על אי-מינוי שר לבית המשפט".
ח"כ משה ארבל: ״בית המשפט לא צריך להיות שחקן פוליטי. פסק הדין עצמו שניתן השנה, שהוא העתק הדבק ממחלקת בג"צים, הוא מסמך מזוהם שכל מטרתו לפסול בחירה של 400 אלף איש ויותר. הדיון בנושא צריך להיות רק פרלמנטרי. עילת הסבירות היא עילת סלקטיבית כשמדובר במינויי שרים, והוא שונה לגמרי מסוגיות אחרות הבאות לפתח בית המשפט, שם אכן יש צורך בעילת סבירות. החקיקה היא לא פרסונלית, היא מתייחסת גם לאישים נוספים. היא צופה פני עתיד והיא מבקשת להסדיר את יחסי בית המשפט והכנסת".
היועמ"שית לכנסת, עו"ד שגית אפיק: "כשבית המשפט קבע את הילכת דרעי-פינחסי בראשיתה מטרתה הייתה להתמודד עם שחיתות שלטונית. ההכרעה אם לבטל אותה, היא החלטה ערכית שאתם תצטרכו לקבל. תחולה עתידית על החוק אולי תוכל לפתור את שאלת העיתוי".
בתום הדיון ביקש יו"ר הוועדה מהייעוץ המשפטי לכנסת להכין את הערותיהם להצעת החוק לקראת קריאה ראשונה, ולהוסיף גם את נושא סגני השרים להצעת החוק.

תאריך:  12/03/2023   |   עודכן:  12/03/2023
+מיכאלי: קידום חוק הנבצרות - מחטף לא חוקי
01:02 13/03/23  |  עידן יוסף

יו"ר העבודה ח"כ מרב מיכאלי פנתה ליועמ"ש הכנסת שגית אפיק וביקשה ממנה שתתערב ותמנע את ביזוי תהליך החקיקה, כלשונה. לטענתה, ההודעה לילית כי בבוקר יוכן חוק הכרזה על נבצרות ראש הממשלה היא מחטף לא חוקי שלא מאפשר לציבור להשתתף בדיון ולהשמיע את קולו.

+ביטן: משרד החקלאות צריך לרכז את הטיפול הסטטוטורי במעבר ללולים חדשים
00:46 13/03/23  |  עידן יוסף

יוקר המחיה בענף המזון ממשיך להטריד את ועדת הכלכלה. הדיון האחרון בסדרה נדון (א') המעבר ללולים ללא כלוב, למגדלי התרנגולות ולשינויים הטכניים הדרושים לקבלת אישורים. היו"ר ביתן הדגיש את הצורך לעקוב גם אחר מחיר הביצים לצרכן וגם המחיר שמקבלים החקלאים. הוא אמר כי משרד החקלאות צריך לרכז את הטיפול הסטטוטורי במעבר ללולים חדשים.
חברי הוועדה הביעו את חששותיהם מהמשא-ומתן בענף הצומח, שימוש בכלובי סוללה ותקנות להרחבת כלובים. מזכ"ל ארגון מגדלי העופות שיתף במאבקם לשדרוג לולים וליציאה מהענף. הוועדה מתכננת להתכנס מחדש כדי לבחון את הנושא. מנהל השירותים הווטרינריים הביע דאגה מכך שתרנגולות מטילות ולולים לא יעמדו בתנאי ערבות השירותים הווטרינריים.

+השרים בעד מענה "רך" למשברי חולי הנפש
19:29 12/03/23  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

ח"כ שמחה רוטמן הגיש הצעת חוק להקמת צוותי התערבות במשבר למתן מענה ראשוני ורך יותר במצבי משבר נפשי  ▪  הצוותים יפעלו בפריסה ארצית לאחר קבלת קריאה ממוקד הארצי לסיוע נפשי ויתווכו בין הנקלע למשבר לבין מערכות הטיפול, בקהילה או בבית החולים לצורך קבלת טיפול

מיגור תופעת "הקרימיניליזציה של בריאות הנפש"
+בן גביר: חוק החסינות לא מגן על פשעי מלחמה ועל עבירות במזיד
10:28 12/03/23  |  איציק וולף

יו"ר מפלגת עוצמה יהודית, השר איתמר בן גביר, תוקף את היועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, וטוען כי היא מתנגדת באופן אוטומטי לחוק חסינות לחיילים וכי העבירה את חוות דעתה לתקשורת בטרם העבירה אותה למפלגתו.
"זו עוד יוזמה שבעד חיילי צה"ל ונגד אויבנו, שבלשכת היועמ"שית מתנגדים אליה", טען והוסיף כי בניגוד למשתמע מחוות דעתה, החוק אינו מגן על פשעי מלחמה ועל עבירות שנעשו במזיד.
"קיימים משפטנים רבים הסוברים הפוך ממנה. אגב, בחוק האזרחי קיים חוק חסינות לחיילים ושוטרים ואין שום סיבה לא לאפשר אותו גם בחוק הפלילי. התנגדותה לא תרפה את ידנו בדרך לחקיקת החוק הזה, שהוא חובה מוסרית לחיילים שלנו, אותם אנו שולחים לשדה הקרב להילחם עבורנו ולשמור על חיי כולנו", טען.

+עוצמה יהודית: בליכוד ביקשו לדחות הדיון בחסינות חיילים, מתנהל מו"מ בין הצדדים
09:55 12/03/23  |  איציק וולף

מפלגת עוצמה יהודית מכחישה את הפרסום שלפיו נדחה בחודש הדיון על חוק חסינות חיילים שהגיש ח"כ צביקה פוגל.
"בניגוד לפרסומים, טרם התקבלה החלטה אם לדחות את חוק חסינות חיילים בחודש. בליכוד ביקשו לדחות את החוק כדי לערוך בו מספר שינויים וכרגע מתנהל מו"מ בין הצדדים. נמשיך לשמור ולהגן על חיילי צה"ל והשוטרים ולהעביר את החוק, זו המחוייבות שלנו", אמרו במפלגה.

+נדחה הדיון בהצעת החסינות לכוחות הביטחון
09:12 12/03/23  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

דחייה של חודש בדיון בוועדת השרים לחקיקה לאחר אזהרתה של מיארה: הצעתו של צביקה פוגל תסכן את אנשי כוחות הביטחון בהליכים פליליים בינלאומיים

מיארה ופוגל. חסר תקדים בעולם [צילום: אבשלום ששוני ויונתן זינדל, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי דיכטר / Avi Dicter  אברהם בניהו בצלאל / Avraham Benayahu  Bezalel  אוהד טל  אופיר כץ / Ofir  Katz  אוריאל מנחם בוסו / Uriel Busso  אורית פרקש-הכהן / Orit Farkash-Hcohen  אורנה ברביבאי / Orna  Barbivai  אושר שקלים / Osher  Shekalim  אימאן ח'טיב יאסין / Iman  Khatib Yassin  איתמר בן-גביר / Itamar  Ben Gvir  אליהו דלל / Eli Dallal  אליהו רביבו / Revivo Eliyahu  אלמוג כהן / Almog  Cohen  ארז מלול / Erez  Malul  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  בועז ביסמוט / Boaz  Bismuth  בועז טופורובסקי / Boaz  Toporovsky  בני גנץ / Benny  Gantz  גד איזנקוט / Gadi  Eisenkot  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלית דיסטל אטבריאן / Galit  Distal Atbaryan  גלעד קריב / Gilad Kariv  דבורה ביטון / Dvora  Biton  דוד  ביטן / David Bitan  דן אילוז / DAN Iluz  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  ואליד אל הושלה / Waleed  El Hawashla  ולדימיר בליאק / Vladimir Beliak  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  חמד עמאר / Hamad Amar  חנוך דב מילביצקי / Hanoch Dov Milwidsky  טלי גוטליב / Tali  Gottlieb  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יואב גלנט / Yoav Galant  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יונתן משריקי / Yonatan Mishraki  יוסף עטאונה / Youssef  Atauna  יוראי להב הרצנו / Yorai  Lahav-Hertzano  ינון אזולאי / Yinon  Azoulay  יסמין פרידמן / Yasmin Fridman  יעקב אשר / Yakov  Asher  יצחק קרויזר / Kroizer Yitzhak  יצחק שמעון סרלאוף  ירון לוי / Yaron Levi  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כץ / Israel  Katz  לימור סון הר-מלך / Limor  Son Har-Melech  מאי גולן / May  Golan  מאיר כהן / Meir  Cohen  מטי צרפתי הרכבי / Matti  Sarfati Harkavi  מיכאל מרדכי ביטון / Michael Mordechai Biton  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירב כהן / Meirav  Cohen  מנסור עבאס / Mansour Abbas  משה אבוטבול / Moshe Abutbul  משה ארבל / Moshe Arbel  משה גפני / Moshe Gafni  משה רוט / Moshe  Roth  מתן כהנא / Matan  Kahana  נאור שירי  ניר ברקת / Nir  Barkat  סימון  מושיאשוילי / Simon  Moshiashvili  סימון דוידסון / Simon Davidson  עודד פורר / Oded Forer  עופר כסיף / Ofer  Cassif  עמית הלוי / Amit  Halevi  צבי ידידיה  סוכות / Tzvi Yedidia  Sukkot  צביקה פוגל / Tzvika  Foghel  צגה צנגש  מלקו / Tsega  Melaku  קארין אלהרר / Karin  Elharar  רון כץ / Ron Katz  רם בן ברק / Ram  Ben Barak  שלום דנינו / Shalom  Danino  שלי טל מירון / Shelly Tal Meron  שלמה קרעי / Shlomo  Karhi  שרון ניר / Sharon Nir  שרן השכל / Sharren Haskel
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
״לנמק מדוע נידרש תיקון לחוק היסוד בעיתוי האמור"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 25
איתמר לוין
דחייה של חודש בדיון בוועדת השרים לחקיקה לאחר אזהרתה של מיארה: הצעתו של צביקה פוגל תסכן את אנשי כוחות הביטחון בהליכים פליליים בינלאומיים
עידן יוסף
ס' יועמ"ש ועדת חו"ב: החוק קובע כי לא יזומן חייל לשירות מילואים לצורך העסקה מבצעית יותר מפעם אחת בתקופה של שלוש שנים רצופות, אך מסמיך את שר הביטחון, באישור הוועדה, לקבוע בצו תפקידים ועיסוקים בהם ניתן לקרוא    שר הביטחון גלנט ביקש לקבוע חריגים נוספים, נוכח המצב הביטחוני, המחייב את הצבא לעבות את מערך המילואים
מירב ארד
ח"כ טור פז: החוק מעקר את השפיטות, לא רוצה כוח אינסופי לרשות אחת שמחזיקה את כל הרשויות    ח"כ רייטן-מרום: החוק הזה, כמו חוק המתנות הם חוקי שחיתות שפותחים את הדלת לשחיתות ברשות המבצעת
עידן יוסף
יו"ר דירקטוריון הדואר מצדיק את הרפורמה בדואר שמנעה לדבריו פשיטת רגל ואומר: "צמצום פערים בפריפריה זה לא לפתוח עוד סניפים אלא לעזור לאנשים לעבור מהעולם הישן לחדש; זה לא מדע טילים"
עידן יוסף
חתימותיהן של שתי עובדות חינוך בכירות של המועצה האזורית מטה אשר הופיעו על מכתב נגד מפלגת נעם על-אף האיסור על עובדי ציבור להתבטא בנושאים פוליטיים    בירור של מנכ"ל המועצה העלה כי חתימת אחת העובדות פוברקה ולעובדת אחרת הובהר כי מעשיה אינם מקובלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il