X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
המחאה מנעה ירידה חדה יותר [צילום: חיים גולדברג, פלאש 90]
נתניהו חזר לשלטון - וגם ההחמרה בדירוג השחיתות
הדירוג השנתי של Transparency International: ישראל ירדה ברציפות בשנים 2021-2016, זינקה בשנת 2022 וירדה שוב בשנת 2023, בעיקר בשל הרפורמה המשפטית

מצב השחיתות בישראל הורע בשנת 2023, לאחר שיפור ב-2022 - שבא לאחר התדרדות רצופה שהגיעה לשפל בשנת 2021. כך מוסר (30.1.24) ארגון "שקיפות בינלאומית" (Transparency International) במדד השנתי שלו. יצוין, כי השינויים תואמים לשינויים הפוליטיים: ממשלות נתניהו רושמות ירידה בדירוג, בעוד ממשלת בנט-לפיד רשמה עלייה.
הציון 100 הוא למדינה הנקייה ביותר בשחיתות; בראש הדירוג בשנה שעברה - השנה השישית ברציפות - נמצאת דנמרק, עם 90 נקודות. אחריה, עם 87-82 נקודות: פינלנד, ניו-זילנד, נורבגיה, סינגפור, שבדיה ושווייץ. המדינות המושחתות ביותר בעולם הן סומליה, ונצואלה, סוריה, דרום סודן, ניקרגוואה, קוריאה הצפונית, האיטי וגינאה המשוונית.
ישראל מדורגת במקום ה-33 עם 62 נקודות. בשנים 2021-2016 ירדה ישראל בצורה עקבית בדירוג מ-64 נקודות ל-59 בלבד; ציון של 50 נקודות ומטה ניתן למדינות מושחתות. בשנת 2022 עלה הציון ל-63 נקודות וישראל עלתה למקום ה-31. בשנה שעברה, כאמור, התחדשה הירידה. מבין 38 חברות ארגון OECD, ישראל ממוקמת במקום ה-23. את ישראל מקדימות לא רק מדינות מפותחות ומובילות (כמו ארה"ב, בריטניה, גרמניה, קנדה, יפן וצרפת), אלא גם מדינות הנתפסות כמתפתחות: אסטוניה, אורוגוואי, איי סיישל, ברבדוס, בוטן, איחוד האמירויות, צ'ילה, איי בהאמה וקייפ ורדה. ישראל מקדימה את פורטוגל, ספרד, איטליה ויוון.
עמותת שקיפות בינלאומית ישראל (שבי"ל), השלוחה הישראלית של הארגון הבינלאומי, אומרת: "מדינות בהן מתקיימת דמוקרטיה ליברלית אשר הביטוי לה נמצא, בין היתר, במערכת משפט עצמאית וחזקה, בביקורת שיפוטית על ההתנהלות השלטונית, במניעת שחיתות שלטונית באמצעות שומרי סף מקצועיים ועצמאיים, בהגנה חוקית וחוקתית על זכויות האדם ובתקשורת חופשית, מתאפיינות ברמת שחיתות נמוכה ולהפך. בתוך כך, מדד 2023 עומד במיוחד על הקשר בין שחיתות שלטונית והשלכותיה לבין מערכת משפט חלשה הנתונה להשפעות זרות של המערכת הפוליטית בהיבטים של שחיתות וחוסר צדק".
יו"ר העמותה, נילי ארד (לשעבר מנכ"ל משרד המשפטים ונשיאת בית הדין הארצי לעבודה), מוסיפה: "העלייה במדד 2022 שיקפה את ההתנהלות השלטונית בישראל באותה שנה, כדמוקרטיה ליברלית, תוך הקפדה על מערכת משפט חזקה ועצמאית, הגנה על שומרי הסף ותקשורת חופשית. בהתנהלות שלטונית זו חל שינוי מהותי בשנת 2023, כאשר עיקר ביטויו היה בפעולות גורמי השלטון להחלשת עצמאותה של מערכת המשפט ולערעור המעמד של שומרות ושומרי הסף.
"בדיקה מעמיקה של תוצאות מדד 2023 מעלה, כי המאבק האזרחי להגנה מפני פגיעה בקיומה של דמוקרטיה מהותית, מנע ירידה משמעותית יותר בציון של ישראל במדד לשנה זו. עלינו אפוא להקפיד, כי ערכי היסוד של הדמוקרטיה המהותית בישראל יישמרו מפני פגיעה בכלל, ובמיוחד בכל הנוגע לעצמאות מערכת המשפט באופן זה תימנע התדרדרותה של ישראל לעבר המדינות הנתפסות כמושחתות דוגמת הונגריה, פולין וטורקיה".
להגן על המוסדות המשפטיים
במישור הבינלאומי אומר הארגון, כי רוב המדינות התקדמו מעט - אם בכלל - במאבק בשחיתות הציבורית מזה למעלה מעשור. למעלה משני שלישים מהמדינות קיבלו פחות מ-50 נקודות - דהיינו, כאמור, שהן מושחתות. למעלה מ-80% מתושבי העולם מתגוררים במדינות בהן הציון הוא מתחת לממוצע העומד על 43 נקודות. הארגון גם משווה בין שוחד לשופטים לבין התערבות פוליטית במערכת המשפט, כגורמים העלולים להוביל למניפולציות בהליכים המשפטיים, אכיפה בררנית ומתן הגנה למושחתים - מה שמאפשר לקבוצה קטנה להרוויח על חשבון הכלל.
"כדי לחסום את הנטייה לשחיתות, ממשלות חייבות להעניק למערכות המשפט את העצמאות, המשאבים והשקיפות הדרושים כדי להעניש ביעילות את כל עברייני השחיתות ולספק איזונים ובלמים מול בעלי הכוח. במידת הצורך, עליהן גם להנהיג נהלים וחוקים טובים יותר כדי לסייע למוסדות המשפט להגן על עצמם מפני שחיתות", מוסיף הארגון.
הארגון מסר, כי מדד השחיתות נערך בידי 13 מכוני מחקר בינלאומיים עצמאיים ובלתי תלויים בעלי מומחיות בתחומי המשילות, החברה האזרחית, הכלכלה ומינהל העסקים. בחינת רמת השחיתות נעשית על-ידי חוקרים באקדמיה, מומחים ואנשי עסקים בתחומים אלה במכוני המחקר ובמדינות הנבדקות. כל מדינה נבדקת בידי שלושה עד עשרה מכוני מחקר, המבצעים מחקרים וסקרי עומק ואוספים מידע על התמודדות עם שחיתות והמהלכים למיגורה.
החוקרים בודקים את הנקודות הבאות: מנגנוני אכיפה אפקטיביים והעמדה אפקטיבית לדין פלילי של אנשי ציבור מושחתים; אנשי ציבור אשר עשו שימוש לרעה בכוחם ובסמכותם; נבחרי הציבור העושים שימוש שלא כדין בקופה הציבורית, לרבות העברת כספי ציבור שלא בשקיפות; שימוש במשרה הציבורית לתועלת אישית מבלי לשאת בתוצאות; נפוטיזם, מינוי קרובים ומקורבים מפלגתיים במגזר הציבורי; מידת ההגנה המשפטית לחושפי שחיתויות במגזר הציבורי ולחוקרים המתריעים מפני מקרים של שוחד ושחיתות; הגנה על חופש העיתונות במדינה; שמירה על זכויות האזרח ועל מרחב הגישה של פעילי החברה האזרחית למידע במרחב הציבורי.

תאריך:  30/01/2024   |   עודכן:  30/01/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נתניהו חזר לשלטון - וגם ההחמרה בדירוג השחיתות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גם רמת הכתבים ירדה בהתאם
ארכימדס  |  30/01/24 09:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סדום ועמורה
איתמר לוין
הפרקליטות: ארבעה פסיכיאטרים הנפיקו 6,000 אישורים כוזבים על פוסט-טראומה וחמישה רופאים נוספים הנפיקו את הקנאביס על פי אישורים אלה
איתמר לוין, יצחק דנון
סיגל חורש טוענת שהייתה קורבן למסע התעללות בשנים 2018-2014, לאחר שחשפה חשדות לשחיתות בקדנציה של ישראל זינגר, וזאת למרות צו הגנה שקיבלה ממבקר המדינה
איתמר לוין
היו"ר לשעבר, המנכ"ל לשעבר ושני בכירים נוספים יודו בכך שהתשלומים נמשכו לאחר שהחוק הישראלי אסר לשלם שוחד בחו"ל - אך לא באחריות ישירה לביצועם
יואב יצחק
הממונה על הליכי חדלות פרעון ממליץ למנות שני מנהלי הסדר בתיק חנן מור, מתוך רשימה של חמישה שאותה הציג: משניים מהם קיבל בעבר שכר נדיב; לגבי אחד מהם מסר מידע כוזב; לגבי הרביעי - המליץ למנותו למרות שבעבר הודח מתפקיד דומה על-ידי בית המשפט
איתמר לוין
מייחסת לחוגג עבירות מרמה, גניבה והלבנת הון לאחר שגייס 290 מיליון דולר למיזמים בתחום הקריפטו    לא נמסר האם יש ראיות לעבירות מין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il