X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אם חשבתם שסאגת מינוי הרמטכ"ל הסתיימה - אז תחשבו שנית. מוסד הרמטכ"לות עדיין תחת אש צולבת ועכשיו גם תחת חשדות מעיקים. ועדת טירקל מצאה את אלוף גנץ ראוי לתפקיד, למרות פגמים בהתנהלותו בעבר. ההבדל בין גנץ לגלנט - באיכות הפגמים ובעיתוי
▪  ▪  ▪
בני גנץ. לראות את טובת ביטחון המדינה [צילום: אבי אוחיון/לע"מ]

פרשת מינוי הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, תיכנס להיסטוריה הצבאית של מדינת ישראל, באווירה ובדרך לא מחמיאה לממשלת ישראל ולשר הביטחון אהוד ברק. אחרי סערת גלנט - לאמור מינויו לרמטכ"ל על-ידי הממשלה ואישור וועדת טירקל - קמה סערה תקשורתית שהביאה לבדיקה על-ידי מבקר המדינה וחוות דעת היועץ המשפטי לממשלה. הממשלה, נסוגה, נבהלה מעתירה לבג"צ ומיהרה למנות את גנץ שהיה בין המועמדים, אך לא נבחר בסיבוב הראשון.
וועדת טירקל, שהכשירה את מינויו של אלוף גנץ, בדקה הפעם ביסודיות את כל התלונות והחריגות שהיו בעברו ומצאה כי למרות ההתנהלות הפגומה בפרשיות כמו:
א. הפקרת פצוע בשכם (פרשת החייל מדחת יוסוף). במקרה זה היו מעליו מפקדים בכירים בשטח שהחליטו על המהלכים.
ב. הפקעת שטח ציבורי וסיפוחו כגינה פרטית + מרפסת עץ.
ג. פרשיה של אי דיווח לפי נוהלי הצבא, על השכרת הדירה באזור המרכז בעת שקיבל דיור בצפון בכספי צה"ל בהיותו אלוף פיקוד הצפון. ולמרות זאת, הוא ראוי לתפקיד, מאחר שבמעשיו אלו לא נמצאו אלמנטים פליליים, לאמור, כוונה או התנהגות פלילית, כך שמבחינה איכות העבירות משקלם הערכי לא היה בפגם המונע ממנו את קבלת התפקיד.
להתנהלות הנ"ל הייתי מוסיף גם טענה שלא נבדקה על-ידי וועדת טירקל, והיא חלקו הפאסיבי במלחמת לבנון השניה בהיותו אחד הקצינים הבכירים במפקדת פיקוד צפון. כזכור, עם פרוץ מלחמת לבנון השניה, בפיקוד צפון היה אלוף הפיקוד - האלוף אדם.
עם תחילת המלחמה והסתבכותה, נשלח האלוף קפלינסקי, שהיה סגן הרמטכ"ל לפקד על הזירה הצפונית כמפקד על (בנוסח מלחמת יום הכיפורים כשרב אלוף במילואים בר-לב נשלח ע"י הרמטכ"ל דדו לפקד על הזירה הדרומית).
בצוות הפיקודי העליון - היה גם האלוף גנץ, שהיה מפקד זרוע היבשה ובעברו אלוף פיקוד צפון ואיש מערך היבשה והצנחנים. גם אלוף קפלינסקי וגם אלוף גנץ - שניהם ממערך היבשה ופיקוד צפון - לא עשו את המהלך המתבקש להפעלת כוחות היבשה בצורה מושכלת, מקצועית ונבונה, ובמקום זאת התבטלו בפני הרמטכ"ל האווירי דן חלוץ, לא הפעילו עליו לחץ פיזי מתון כפי שהתבקש מהאירועים בשטח וכפי שמצופה מגנרלים מנוסים במעמדם, כאשר ביטחון ישראל ותדמית צה"ל וכוח הרתעתו עומדים במבחן.
בשל מהלכים שליליים אלה הייתי רושם להם ברקורד נקודה שלילית, אבל מאידך, ראוי להדגיש, כי מי שמשרת בצה"ל ואת המדינה שנים כה רבות, יכול להרשות לעצמו כמה חריגות כמו כל אדם מהישוב ואנחנו נסלח לו על כך.
ההבדל בין גלנט לגנץ
במאמר באתר זה, שהתייחס לאלוף גלנט תחת הכותרת: "רמטכ"ל תחת אש צולבת", כתבתי כי המבחן העיקרי בפרשה זו הוא, האם גלנט, שיקר לבית המשפט או לרשויות המדינה, בפרשת הקרקעות. אם אכן, שיקר, ע"י הגשת תצהיר לא אמת בכמה נקודות מהותיות, חל העיקרון שנקבע - בפרשת תא"ל צ'יקו תמיר ותא"ל פרס "שיקרת שוחררת". ואכן חוות דעת המבקר והיועץ המשפטי לממשלה הכריעו את הכף והממשלה ושר הביטחון, מיהרו לבטל את המינוי.
לזכותו של האלוף גנץ - יש לומר: שכאשר התברר לו, בפרשת הגינה והמרפסת שהרשויות לא מוותרות, היה לו מספיק שכל ישר, לסגת להרוס המרפסת ולוותר על השטח הציבורי ובכך - תיקן במו ידיו את הפגם שיצר, אולי בתום לב.
כלומר: כאשר משווים בין גלנט לגנץ, איכות ההתנהלות החריגה הייתה שונה באיכות בכמות ובעיתוי. דברים אלה פעלו לטובתו והתפקיד ניתן לו בשל עברו הצבאי, המעשים וההישגים בעברו ואישיותו. הכשרתו ומסלולו הצבאי המרשים, עמדו לו, לעת הזאת, לקבלת המינוי. לכך יש להוסיף את העובדה החשובה שגנץ היה סגן הרמטכ"ל של אשכנזי, בקי בחומר, מכיר את המטכ"ל וביחסים טובים עם האלופים המכהנים.
ואלה האתגרים המיידיים העומדים בפני הרמטכ"ל החדש:
א. המשך בנייתו, שיקומו ואחזקתו של צה"ל.
ב. בניית הרתעה ביטחונית - יישומה ושימורה.
ג. האתגר הגרעיני האירני.
ד. השינויים האזוריים בעקבות המהפך במצרים.
ה. ציר הרשע, אירן, סוריה, לבנון - חיזבאללה.
ו. טורקיה שהייתה ידידה והפכה לגורם זר מסוכן ומאיים.
ז. חמאס עזה - שעלול להתעורר ולקבל חיזוקים דרך סיני ושימוש בסיני - כדי לפגוע בישראל, עקב החלשות מצרית.
ח. לפעול לפי העיקרון "הקלאסי" הישן: "הרוצה בשלום יתכונן למלחמה".
ט. לראות את טובת המדינה וביטחונה - ולא להיות רמטכ"ל פוליטי.
י. להצליח לחזק ולאחד את צה"ל על כוחות הסדיר והמילואים לטובת המדינה, ביטחונה, שגשוגה והשגת מטרותיה המדיניות באיזור.
ולסיום, הפרחים לצה"ל וברכותינו להצלחה בתפקיד החדש הקשה התובעני, אך החשוב והמרכזי במדינה ריבונית ודמוקרטית.

הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר מדריך בקורס קציני שריון, ראש לשכה של האלוף טל, פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה.
תאריך:  15/02/2011   |   עודכן:  15/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רמטכ"ל חדש - אתגרים מיידיים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
"מגיע לו" עאלק....
ירון זכאי  |  15/02/11 09:48
2
לעם מושחת ובטלן מגיע רק גנץ..
ראספוטין בן מדביד  |  15/02/11 13:36
3
שישנה את שמו ההונגרי ל- מגן ל"ת
הדוכס פרדיננד  |  15/02/11 14:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דודו אלהרר
העיתונאית אבירמה גולן רואה בְּריקְבון רבדים מסוימים בחברה הישראלית - שיקוי בריא. היא בעד טיפוחו אף על-פי שהדשן ההכרחי לו הוא אנשים חיים    אין ברירה אפוא אלא להעלות מן האוב את הזכות שלא להירקב ולהילחם בריקבון הזה עד לסילוקו המוחלט
עמוס גבירץ
בימים רביעי וחמישי בשבוע שעבר, 10.2-9.2, הרסו את אל-עראקיב בפעם ה-15 ובפעם ה-16 בתוך שמונה חודשים, ולראשונה - באמצעות דחפורי קק"ל. ביום ה', 10.2, היו גם פצועים ועצורים
דניאל גיגי
מאבק אשכנזי-ברק הוא מלחמת הגנרלים השלישית, שבדומה למלחמות גנרלים בעבר יכולה לפגוע קשות בצבא    למאבקים פוליטיים בתוך הצבא היו השלכות קשות על בטחון המדינה, כשאינטרסים פוליטיים גברו על אינטרסים ביטחוניים והובילו למחדלים    צריך להוציא את הפוליטיקה מהצבא    הדרך לעשות זאת: להוציא את הצבא מהפוליטיקה
יהושע רץ
מצרים היא מדינה מרתקת, בהיסטוריה שלה, העתיקה והמודרנית, ובאירועים הדרמטיים בימים אלו. ואצלנו בולטת בעליבותה רמת הידע ביחס לשכנה. אולי המתרחש במצרים יביא לחיזוק העניין במדינות הערביות השכנות, בתרבותן ובשפתן הערבית
מנשה בן-מאיר
היועץ המשפטי של הכנסת קבע ש"עצם הקמתן של ועדות חקירה פרלמנטאריות... יוצר אווירה ציבורית שמאיימת על חופש המחאה והמחשבה"    17 ח"כים בלבד התנגדו להקמת ועדות החקירה    האם בהצבעה הסופית השבוע יחסמו הח"כים את ההצעה שדגל שחור מתנוסס מעליה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il