X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חצי שנה חלפה מאז החלה האדמה לרעוד תחת רגלי המשטרים הערביים בכל המרחב שסביבנו. העולם שהופתע בצדק צריך כבר להתחיל להבין מה מתרחש ולמה. ספק אם זה קורה בפועל
▪  ▪  ▪
מפגינים בכיכר א-תחריר [צילום: AP]

אתם יודעים מי זה מוחמד בועזיזי? בהחלט ייתכן שהנכדים שלכם לא ידעו מי היה ברק אובמה, אבל את השם בועזיזי הם יכירו. ב-17 בדצמבר (עשרה בטבת לפי שעון ישראל), בעיירה קטנה ולא ידועה בדרום תוניסיה, מוחמד בועזיזי הצית את עצמו ומת אחרי שהמשטרה הרסה את דוכן הירקות הלא-חוקי שממנו התפרנס. בועזיזי היה צעיר אקדמאי בן 26, מובטל ורעב ומיואש, כמו מיליונים רבים במרחב הערבי הענק. חברים שלו הפיצו את תמונתו ואת סיפורו בפייסבוק, וכך התחילה המהפכה.
האירועים הגדולים באמת הם תמיד בלתי צפויים. לכן הפרשנים המופתעים, כמו גם אנשי המודיעין הכי מקצוענים, לא צריכים להתבייש או להתפטר בשל העובדה שיום לפני המהפכה לא היה להם מושג מה עומד לקרות. גם הסטודנטים והצעירים שיצאו להפגין ברחובות הבירה תוניס, ושכאילו חוללו את המהפכה, לא העלו בדעתם שהם מגלגלים כדור שלג שישנה את פני המזרח התיכון. הם בוודאי לא חשבו על הפלת מובארכ או על בשאר אסד, אפילו לא על הנשיא שלהם, זין אל-עבאדין בן-עלי, שרק שנה קודם לכן נבחר בפעם הרביעית או החמישית ברוב של 95 אחוזים. הם חשבו על בועזיזי המסכן ורצו רק עבודה ולחם, וכל היתר קרה מאליו.
אבל אחרי חצי שנה נגמר זמן ההפתעות וצריך כבר להתחיל להבין מה קרה מאליו, מה מסתתר מאחורי מה שנקרא מהפכת הפייסבוק, מהם הכוחות התת-קרקעיים שמובילים אותה ולאן הדברים הולכים. בהמשך הגיליון הזה ד"ר מוטי קידר מנתח וממיין את האירועים, ובעיקר טוען שזו אינה מהפכת הפייסבוק אלא מהפכת אל-ג'זירה. חובה לקרוא.
הרושם העיקרי שלי במלאת חצי שנה הוא שהמערב וישראל בתוכו, וברק אובמה בראשו, לא קוראים את המפה, לא מבינים מה השתנה, וממשיכים לחשוב על המחר במונחי האתמול. לא שאני יודע לומר מה יקרה מחר בתימן והאם המשטר בסוריה יחזיק מעמד עוד יומיים או עוד כמה שנים, אבל הנקודה החשובה איננה לדעת לנחש את הטווח המיידי אלא להבין את המגמה הכוללת לטווח ארוך.

זכותם לבחור, חובתנו להיזהר

במערב מתפעלים וקוראים לזה האביב הערבי, על משקל אביב העמים של אירופה או האביב של פראג, מחזיקים אצבעות לתהליך של התקרבות למערב ולרעיונות דמוקרטיים, כמו שקרה במדינות שהשתחררו מעולהּ של ברית המועצות. אובמה אומר שיעבור עוד זמן מה עד שנראה את הדמוקרטיה צומחת שם ושצריך סבלנות. ב'ניו-יורק טיימס' כבר מתבטאים יותר בזהירות ואומרים שלא בטוח שהאביב הזה יצמיח דמוקרטיה, אבל גם זה נשמע כאילו קרוב לוודאי שכן ורק אולי זה לא יצליח.
אלא שזו ראייה נאיבית של קוראי סיסמאות וצופי טלוויזיה וגם מבט של גנרלים שמתכוננים למלחמה הקודמת. כשהתמוטטה ברית המועצות, זו הייתה התפרקות של איחוד מלאכותי למרכיביו הטבעיים, עמים רבים שכל אחד מהם הקים את המדינה שלו. וזה התרחש בחלקו הגדול באירופה הנוצרית. התמוטטות המשטרים הערביים היא תהליך הפוך: התפרקות של פיצול מלאכותי בכוחו של מכנה משותף טבעי. וזה קורה בלב לבו של העולם המוסלמי. הצעירים בכיכרות אכן משמיעים סיסמאות של חירות ושחרור, אבל אלה היו גם הסיסמאות שנשמעו ברחובות טהרן ובסופו של דבר הביאו לשלטון את האייתולות של חומייני. דמוקרטיה מערבית לא תצמח שם, כי הכוח העולה היום במרחב הערבי הוא האיסלאם, והמשטרים השנואים שנגדם ההמונים מפגינים נתפסים שם כיושבים על כידוני המערב ובכך בוגדים בזהות הערבית. אני לא יודע אם ואיפה ייערכו בחירות בעקבות המהפכה הזאת, אבל במרחב הערבי כבר היו כמה מקרים (בודדים) של בחירות דמוקרטיות כמעט חופשיות וכמעט הוגנות, ובכל ניסיון כזה ניצחה מפלגה מוסלמית רדיקלית. זה קרה באלג'יריה, זה קרה בלבנון וזה קרה גם ברשות הפלשתינית. זה מה שהעם הערבי באמת בוחר כשניתנת לו הבחירה, וצריך לכבד את רצונו אבל לנהוג בזהירות ובלי אשליות כשהוא נוסע מולנו בכביש.

יותר דרמטי מגורבצ'וב

המהפכה הזאת נראית פחות דרמטית מהתמוטטות האימפריה הסובייטית בסוף שנות ה-80, מפני ששם התמוטטה מעצמה וכאן מתמוטט סדר ישן די חלש ולא מספיק מוגדר. אבל ההשוואה הזאת מזכירה את הילד ששואל את אבא למה עושים רעש גדול כשאדם חשוב מת ולא כשאדם חשוב נולד. יכול להיות שמה שנולד ממהפכת הפייסבוק עשוי להיות הרבה יותר דרמטי ממה שנולד ממהפכת גורבצ'וב. ומה שייוולד הוא לא דמוקרטיה ולא חירות ולא אביב, אלא התעצמות הלאומיות הערבית וראשית צמיחת המעצמה הערבית הגדולה.
בדבר אחד שתי המהפכות דומות: בשתיהן התמוטט סדר עולמי שנקבע בתום מלחמת העולם הראשונה והחזיק מעמד כמעט לאורך כל המאה ה-20, עד שכבר לא היה בעולם אדם חי שזוכר מצב אחר והתחושה הייתה שהמצב כמות שהוא הוא טבע העולם. ברוסיה אחרי מלחמת העולם הראשונה כבשו הבולשביקים את השלטון והנהיגו שם בדם ובאש את עולם המחר הקומוניסטי, שהחזיק מעמד 70 שנה. ובאותו זמן במזרח התיכון שוטטו ג'נטלמנים בריטים רומנטיים וקצינים צרפתים שרמנטיים, וחילקו את האומה הערבית הענקית למדינות מדינות, בהתאם לאינטרסים של האימפריות שלהם ובהתאם לצורכי החמולות והשבטים של מקורביהם ובעלי בריתם. וזה החזיק מעמד 90 שנה. האומה הערבית הגדולה, שהייתה בעבר הרחוק אימפריה ענקית בפני עצמה, ובעבר הקרוב יותר הייתה כבושה 500 שנה תחת שלטון הקיסרות העות'מאנית, הופרדה במחי שרטוט על מפות בריטיות וצרפתיות ל-20 מדינות כאילו עצמאיות כאילו מודרניות, ולמעשה נחשלות ונשלטות מבחוץ. זה היה המצב במזרח התיכון ב-90 השנים האחרונות, ולדעתי זה מה שמתמוטט עכשיו לנגד עינינו.
איך עבר אפקט הדומינו מתוניסיה ללוב ולמצרים, מדוע הוא הרעיד את כיסאו של אסד בסוריה, ולמה הוא מעורר פחד אצל עבדאללה מלך ירדן; מדוע הוא לא מפחיד את השלטון האלבני, לא את טורקיה ולא את זאיר. למה? כי כולם מבינים שמדובר בזעזוע פנים-ערבי ופאן-ערבי, תהליך שנוגע לכל משטר ערבי ורק למשטר ערבי. קורה כאן משהו שחותר תחת המבנה המלאכותי שחילק לפני 90 שנה את האומה הערבית למדינות. דרך האינטרנט צעירים בכל המדינות הללו מתאמים ביניהם פעולות, מחליפים חוויות, מוצאים שפה משותפת ואויב משותף, ושואבים אומץ לב אלה מאלה. אתה רואה את תמונות ההפגנות מקהיר, מדמשק, מבנגזי, מצנעא, ודבר אחד ברור עולה מהן: כמה הן דומות זו לזו.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  18/06/2011   |   עודכן:  18/06/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אז מה נשמע במהפכה
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
אורי אתה כותב נהדר ל"ת
גיזמו בון  |  19/06/11 01:10
2
ראייה מפוכחת ורציונלית על הנעש
ירדנה  |  19/06/11 07:31
3
מה זה חובה לקרוא?
סתם_1  |  19/06/11 11:43
 
- על גוגל שמעת?
אבי געזונט  |  19/06/11 11:57
 
- יגעתי מצאתי
סתם_1  |  19/06/11 16:08
4
כתבה מפוכחת ורצינית,מישהו ?
יואב 1  |  19/06/11 11:56
 
- יש באתר של ערוץ 7
עמי, ת"א  |  20/06/11 09:49
5
כשמתפללים יוצאים ממסגד וצועקים
אבי געזונט  |  19/06/11 12:15
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רועי אורן
בואו ננסה להבין מי אחראי להעלת מחירי מוצרי החלב והאם מתפתח לראשונה בישראל מרד צרכנים אמיתי
מיקי פרי
חיילת פרסמה בפייסבוק תמונותיה לצד עצירים פלשתינים כפותים וחייל אחר פרסם ביוטיוב סרטון בו הוא מרקד לצד אישה פלשתינית כפותה    שני החיילים צריכים להיענש בחומרה רבה!    בנוסף, מפקדי צה"ל צריכים לערוך חשבון-נפש בעקבות אירועים אלו
קיריל הדר
אי-אפשר להתעלם מכך שקיים פער משמעותי בין כותבים ישראלים שונים, חלקם יותר אידיאולוגים וחלקם פחות
יובל ברנדשטטר
מכיוון שאירופה מונעת על-ידי אינטרסים, יש הסבר הגיוני לפסיחתה על שני הסעיפים: הפחד
אלכס נחומסון
היה לנו חודש רב-תהפוכות שהחל בהכרזות מתלהמות של ה-IHH על נחישותו הרבה לפרוץ את הסגר לעזה, הכרזות שעומדות כנראה להסתיים בקול ענות חלושה, בתירוצים ובהסברים סותרים    נמצאו הסולמות לרדת מהעץ הגבוה...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il