X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הפטור הסטטוטורי מאגרת תביעה הקבועה בתקנה 19(7) לתקנות בית המשפט (אגרות) תשס"ז-2007 חל גם במקרה בו התביעה הוגשה ע"י התובע בטרם ניתן לו סיוע משפטי, ואף במקרה בו נדחתה, טרם קבלת הסיוע, בקשה שהגיש לפטור מאגרה לפי סעיף 14 לתקנות
▪  ▪  ▪
בקשה לפטור מאגרת תביעה [צילום: פלאש 90]

שופט: אלכס קיסרי
למערער: עו"ד אסיא סיון, במינוי מטעם הלשכה לסיוע משפטי - מחוז חיפה
למשיב: עוה"ד יעקב סלומון, ליפשיץ ושות'.
פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה בערעור בגלגול שלישי, מצטרף לשני פסקי דין קודמים של בתי המשפט המחוזיים במחוז תל אביב ובמחוז המרכז[1], אשר דנו בחלותה של תקנה 19(7) לתקנות במקרה בו הוענק סיוע משפטי לאחר שנדחתה בקשת התובע לפטור מאגרת תביעה.
על-פי התקנה, בין בעלי הדין הפטורים מחובת תשלום אגרה נמנה גם: "בעל דין המיוצג על-ידי עורך דין מטעם לשכת סיוע משפטי, בהליך שלגביו אושרה בקשתו לקבלת שירות משפטי מהטעם שידו אינה משגת לשאת בו;..."
הרקע לערעור
בתביעה נשוא הערעור עמד גובה האגרה על כ-2,000,000 שקלים, ובקשת התובע לפטור מאגרה התקבלה חלקית, כך שהוא נדרש לשאת בתשלום בסך 300,000 שקלים.
הנתבע הגיש ערעור על החלטת הרשמת לבית משפט השלום בחיפה, הערעור התקבל וגובה האגרה המלא הוחזר על-כנו. גם בקשת רשות ערעור שהוגשה ע"י התובע לבית המשפט המחוזי נדחתה.
בצר לו, פנה התובע, המתקיים מגמלת זקנה, ללשכה לסיוע משפטי בחיפה (להלן: "הלשכה") וקיבל סיוע משפטי לייצוגו בתביעה. הלשכה מסרה הודעה בדבר יצוג על ידה לצורך הפטרת התובע מאגרה בהתאם לתקנה 19(7) לתקנות, וכב' הרשמת קבעה כי התובע פטור מאגרה.
הנתבע, שלא השלים עם ההחלטה, שב והגיש ערעור על החלטת הרשמת, ואף ערעור זה התקבל, למרות עמדת הפרקליטות בשם הנהלת בתי המשפט כי היא סבורה שהתובע פטור מאגרה. על פסק דין זה (להלן: "פסק הדין") נסובה בקשת רשות הערעור נשוא סקירה זו.
פסיקת בית המשפט קמא
לטעמו של בית המשפט קמא - כבוד השופט רטנר, מאחר שנושא בקשת הפטור מאגרה כבר נדון בשלוש החלטות שיפוטיות מנומקות, יש להעדיף החלטות אלו על פני החלטת הלשכה שאותה תיאר "כמשיכת קולמוס לאקונית של רשות מנהלית ללא הנמקה או ביסוס".
בית המשפט קמא קבע כי הפטור הסטטוטורי לא יחול במקרה זה, בטענה כי יש לפרש את תקנה 19(7) באופן שהפטור אינו חל שעה שבקשה לפטור מאגרה כבר נדונה ונדחתה בהתאם לתקנה 14 לתקנות, וזאת בהסתמך על הסיפא לתקנה 19(7): "למי שידו אינה משגת".
לשיטתו של בית המשפט קמא, משקבע בית משפט כי אין לפטור את המערער מאגרה, הוא אינו יכול להיחשב כמו שידו אינה משגת לשלם את האגרה, והתקנה איננה חלה עליו.
חיזוק לעמדתו זו ראה בית המשפט קמא בעמדת הלשכה שנמסרה לבית המשפט, לפיה אין היא בודקת כלל את עניין הפטור מאגרה, ואף אינה מעניקה בהליכים אזרחיים תעודה המעידה על חוסר יכולת לכאורה לעמוד בתשלום האגרה, ועל כך שהקריטריונים הקבועים בחוק הסיוע המשפטי ותקנותיו שונים מאלו המנחים את בתי המשפט על-פי תקנה 14 לתקנות. מכאן הסיק בית המשפט קמא כי אין בהחלטת הלשכה לסיוע משפטי בדבר הענקת סיוע בכדי לסתור את ההחלטות השיפוטיות הקודמות שקבעו כי ידו משגת לשלם את האגרה.
עוד קבע בית המשפט קמא (אשר הורה ללשכה לסיוע משפטי לנמק את החלטתה), כי מאחר שהחלטת הלשכה לסיוע משפטי בדבר הענקת סיוע משפטי איננה מנומקת, היא איננה עומדת באמות המידה הדרושות להחלטה מנהלית תקינה, וקל וחומר שאינה יכולה לשנות החלטה שיפוטית קודמת.
פסיקת בית המשפט המחוזי
בית המשפט המחוזי בחיפה - כב' השופט קיסרי הפך את פסק דינו של בית משפט השלום, וקבע כי אין מקום לקבל את פרשנותו של בית המשפט קמא לפיה גם הפטור לפי תקנה 19(7) נתון לשיקול דעת של בית המשפט, וזאת משני טעמים:
א. בית המשפט קבע כי פרשנותו של בית המשפט קמא לסיפא של תקנה 19(7) היא מרחיקת לכת וקוראת לתוך לשון התקנה מה שאין בה. ככל הנראה כוונת בית המשפט היא לכך שהסיפא מתייחסת לכך שידו של המבקש אינה משגת לשאת במימון ההליך המשפטי, וכלל אינה עוסקת ביכולתו לשאת בתשלום האגרה (שהיא רק חלק, קטן בדרך כלל, ממימון ההליך כולו). 2
ב. קיימת אבחנה מהותית בין תקנה 14 העוסקת בבקשות פטור מאגרה של מי שחייב באגרה, לבין תקנה 19 העוסקת ב 'בעלי דין פטורים מאגרה'.
וזו לשון תקנה 19: "אלה פטורים מחובת תשלום אגרה:...."
כלומר בתקנה זו מדובר על פטור סטטוטורי מעצם חובת התשלום לרשימה של מיני גופים ובעלי דין שונים, אותם בחרה המדינה לפטור מחובת תשלום אגרה.
למעשה, מדובר בשני מסלולים שונים - מסלול של מי שחייב באגרה ומבקש בה פטור ואזי בקשתו נבדקת לפי הקריטריונים המקובלים בבית המשפט למתן פטור ומסלול של מי שכלל אינו חייב באגרה שכן הוא נכנס לגדר מקבל סיוע משפטי (או גוף אחר מהמנויים בתקנה).
בית המשפט המחוזי התייחס גם ליכולתו של בית משפט אזרחי לבקר החלטות של הלשכה לסיוע משפטי - כפי שעשה בית המשפט קמא במקרה זה.
בפסק הדין הובהר כי בית המשפט קמא לא יכול היה להגיע למסקנה אליה הגיע בדבר העדר תקינות החלטתה של הלשכה, וזאת משני טעמים: האחד - כי הדבר אינו בגדר סמכותו של בית משפט אזרחי בכלל. ושנית, לשם בחינה כזו יש לבחון את הליך קבלת ההחלטה במלואו, לרבות העובדות שהובאו בפניה על-ידי המבקש, וכן את השיקולים שנשקלו על-ידי הלשכה3. בית המשפט ציין בהקשר זה, כי העובדה שהחלטת הלשכה עומדת בסתירה להחלטות שיפוטיות, אינה פוסלת אותה.
זכות הגישה לערכאות
פסיקת בית המשפט קמא ניתנה בניגוד לעמדת המדינה (היא בעל האינטרס העיקרי כי האגרה תשולם) שנמסרה לבית המשפט לפיה התובע כלל אינו מחוייב בתשלום האגרה, וצידדה בעמדת המשיב שהוא בעל עניין למנוע את בירור התביעה.
בית המשפט המחוזי העיר כי מתן משקל יתר לעמדת בעל דין, בניגוד לעמדת המדינה שהיא המשיב העיקרי בעניין אגרה, מביא לתוצאה הבלתי רצויה שאחד מבעלי הדין יכול למנוע מבעל הדין השני את בירור תביעתו, דבר המהווה פגיעה בזכות הגישה לערכאות.
ערעור בגלגול שלישי
בית המשפט המחוזי דן בערעור חרף היותו ערעור שני. בהקשר זה קבע בית המשפט כי מדובר בשאלה עקרונית המצדיקה דיון בגלגול שלישי, שכן מדובר במקרה בו בית המשפט קמא הכפיף את התקנה לתנאי שאינו מנוי בה, באופן שלכאורה נוגד את כוונתו של מתקין התקנות.
גם לעובדה כי בין שתי הערכאות הקודמות נפלה מחלוקת (דהיינו שהערעור התקבל, להבדיל ממצב בו ערעור נדחה) קבע בית המשפט כי יש ליחס משקל המכרסם בטענה לפיה יש להימנע מלדון בערעור שני.
רע"א (מחוזי חיפה) 34559-05-10 אסנין נ' בנק לאומי (מיום 16.6.11)

הערות:

1. רע"א (מחוזי מרכז) 627-08-08 אלוני גרופ הפקות בע"מ ואח' נגד ריבוע כחול – ישראל בע"מ (מיום 21.5.09, פורסם בנבו)
בש"א (מחוזי תל אביב) 8923/08 פינקו נ' פינקו (מיום 27.7.08, פורסם בנבו)
2. לכאורה לא ברור לפי הסבר זה מדוע היה צורך בכתיבת הסיפא, במיוחד לאור ההשוואה לגופים אחרים המנויים באותו סעיף. ייתכן כי המחוקק ראה לנכון לציין זאת בשל כך שיכול וסיוע משפטי יינתן גם ללא עמידה במבחן זכאות כלכלית, והפטור לפי תקנה זו הוא רק במקום שהסיוע שניתן היה כפוף למבחן זכאות כלכלית. ואכן, במקרים בהם ניתן סיוע מכח התוספת לחוק הסיוע המשפטי, נדרש סעיף משנה אחר בתקנה על-מנת לפטור מאגרה.
3. אלו גם אלו כמובן חסויים בחיסיון עו"ד - לקוח, ולכן למעשה בירור כזה כלל אינו יכול להתקיים.

פורסם במקור במגזין "עת סיוע", כתב עת מקוון לאגף סיוע משפטי
במשרד המשפטים (גליון מס 1, יולי 2011).
תאריך:  02/08/2011   |   עודכן:  02/08/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
היקף תחולת הפטור הסטטוטורי מאגרה למקבלי סיוע משפטי
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד דקלה רגב
בית המשפט השלום בחדרה הורה לחבר את התובעת לשירותי הכבלים ולבטל את יתרת החוב הרשומה על שמה בחברת "הוט" תוך שהיא מקבלת במלואה את גרסתה. נקבע כי הימנעות החברה מהצגת הקלטות בשיחות שיכולה הייתה להמציא בנקל מרישומי המידע שברשותה מלמדת כי אם היו מובאות הראיות היה בהם כדי לחזק את גרסת התובעת
אהרון שחר
מורה נבוכים לאזרח הקטן והגדול לצורך הבנת המחאה    בנוסף: איך עושים מהפכה חברתית אמיתית שתהווה ציון-דרך בדרכה של המדינה והאנושות    חלק ב': על מה המחאה
דאוד מאזן
לאור תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל והוראת מעבר הנוגעת לו, ניתנה לרשם ההוצאה לפעול הסמכות לדון בשאלת תוקף הוויתור על זכות החיוב לקבלת דיור חלוף על-פי סעיף 38 לחוק ההוצאה לפועל. דומה כי הסמכת רשם ההוצאה לפועל לדון בסוגייה זו לא פגעה בסמכותו הטבעית של בית המשפט לדון בשאלה זו
יואל קרני
מי אתם, יושבי שדרות רוטשילד? סוציאל-דמוקרטים? קומוניסטים או אנרכיסטים? אתם לא אף אחד מהללו! אתם מתהדרים בתחפושת של סוציאליסטים, כאשר ידוע בעליל, שסוציאליזם לא קיים יותר ולא יכול להתקיים בשום מקום בעולמנו
עו״ד דודי זלמנוביץ׳
לפני כעשור התמודדנו עם שאלות בדבר הנחיצות באתר אינטרנט. לפני חמש שנים עסקנו עם עורכי הדין בשאלה האם לקדם את האתר במנועי החיפוש, ומזה כשנתיים התחדשנו בשאלות האם לפתוח עמוד בפייסבוק? האם רצוי שיהיה זה דף עסקי או פרטי? והאם לרכוש טלפון נייד בעל יישום מובנה לטוויטר? מרבית המשרדים עדיין בוחנים מדיות אלו בעין זהירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il