X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
במחנה הפליטים זועמים על הממשל שפיתה צעירים להסתער על גבול ישראל. מפגינים סורים ב'יום הנכבה' [צילום: פלאש 90]
הצהרה מוזרה מדמשק
מה מסתתר מאחורי ההודעה הסורית המפתיעה על הכרה במדינת פלשתין בגבולות 67'?
אחת השאלות המרכזיות שהעלו הנציגים הערבים באוזני הפלשתינים נוסחה כך: אם המהלך ייכשל, האם תסכימו לנוסחה משלנו לחידוש השיחות עם ישראל? אבו-מאזן, כך על-פי המקורות, חזר על תנאיו: גבולות 67' ועקרונות נאומו של אובמה. אולם אז העלה לפני הנציגים הערבים שאלת-נגד: האם לכל הפחות אתם, נציגי מדינות ערב, תכירו במדינת פלשתין בגבולות 67'?

אחת האגדות על דברי ימי העיתונות העברית בארץ ישראל מספרת שבאחד הערבים של ישראל המנדטורית התרחשו כל כך הרבה אירועים, עד שעורך הלילה בעיתון 'דבר' לא ידע את נפשו. בבוקר המחרת, כך מספרת האגדה, הכותרת הראשית של היומון הייתה: "העולם כמרקחה".
בזמן האחרון נדמה שהעולם שוב כמרקחה. עד כדי כך, שהודעתה של ממשלת סוריה בשבוע שעבר שלפיה היא מכירה במדינת פלשתין בגבולות 67' שירושלים בירתה - עברה בקול דממה דקה. ידידי, חבר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, המזרחן פינחס ענברי, הסב את תשומת לבי לכך שבימים כתיקונם הייתה הידיעה מרעידה את אמות הסִפים. אבל הימים אינם כתיקונם, ומאחורי ההודעה הסורית אכן מסתתר סיפור מעניין.
כבר קרוב לשישים שנה דמשק מושלת בסוריה באמצעות מפלגת הבעת'. התפישה הבסיסית של מפלגת הבעת' הסורית היא שהמרחב המזרח תיכוני אינו ניתן לחלוקה, והגבולות הנוכחיים אינם גבולות לגיטימיים אלא סד אימפריאליסטי שכפו מעצמות המערב על עמי ערב במסגרת הסכמי סייקס-פיקו.
תפישת המרחב הזאת כה עמוקה, שלא רק שאידיאולוגיית הבעת' לא הכירה מעולם בגבולות 'פלשתין', אלא גם לא בגבולותיה של סוריה עצמה. שמה הרשמי של סוריה עד עצם היום הזה הוא "הפרובינציה הסורית", ובערבית: "אל-קוטור א-סורי".
אם כך, האם ההודעה על ההכרה בפלשתין בגבולות 67' ובירושלים כבירתה אכן מרמזת על נכונות סורית לנפנף הצִדה את האידיאולוגיה של מפלגת הבעת' בתגובה לדרישה המערבית לרפורמות? ענברי אומר שכך התפרשה השבוע ההודעה לפחות בחוגי חמאס. במאמר שהופיע בפורום של הארגון נאמר כי ההודעה הסורית משקפת את רצונו של המשטר בדמשק לבדל את עצמו מארגוני הסירוב הפלשתינים וחמאס בכללם, מכיוון שלדעת דמשק הארגונים כשלו בתמיכה במשטר בשעתו הקשה והעדיפו לבטא דעות פושרות עד ניטרליות.
למעשה, אי-הנחת בדמשק גברה לאחר שהשייח' יוסף קרדאווי, מנהיג האחים המוסלמים, תנועת-האם של חמאס, ביטא בדרשותיו עמדות אנטי-סוריות קיצוניות. כאשר נדרש מנהיג חמאס לעניין הבהיר חאלד משעל כי עמדת הארגון בעניין זה שונה מעמדתו של קרדאווי, אך בדיעבד לא הייתה בדבריו הפגנת נאמנות מספקת עבור המשטר הסורי. כפי שהדברים נראים כרגע - בצמרת המשטר הסורי התגבשה התחושה שבעת מבחן לא עמדה לצדם מנהיגות חמאס כפי שציפו.
גם בקרב המגזר הפרו-סורי בלבנון התקבלה ההודעה הסורית בתחושת תמיהה ואי-נוחות. ראש ממשלת לבנון לשעבר סלים אל-חוס, הידוע בעמדותיו הפרו-סוריות, תהה מהי משמעות ההכרזה הסורית לגבי ההכרה בזכות השיבה של הפליטים הפלשתינים.
המקום היחיד שבו התקבלה ההכרזה הסורית בחיוב היה הרשות הפלשתינית, אולם המהלך פורש לא כמחווה כלפי הרשות אלא דווקא כלפי ישראל, שהרי הכרה במדינת פלשתין בגבולות 67' ובירושלים כבירתה כמוה לשיטתם כהכרה בגבולות מדינת ישראל. על-פי הפרשנות הפלשתינית מדובר באיתות ברור לוושינגטון ולישראל שתכליתו לשדר מסר חיובי לגבי המשך שלטונו של בשאר אסד.
כאן נכנס פיתול נוסף לעלילה. בשבוע שעבר התכנסה ועדת המעקב הערבית בדוחה בירת קטר, לדון בבקשת הרשות הפלשתינית להציג באו"ם בקשה מטעם מדינות הליגה הערבית להכיר במדינה הפלשתינית. הערבים הסכימו, אולם האווירה הכללית הייתה שלילית. הורגש שהמנהיגים הערבים בעצם מחפשים דרך שתוריד את אבו-מאזן מהעץ.
לדברי מקורות ברשות הפלשתינית, אחת השאלות המרכזיות שהעלו הנציגים הערבים באוזני הפלשתינים נוסחה כך: אם המהלך ייכשל, האם תסכימו לנוסחה משלנו לחידוש השיחות עם ישראל? אבו-מאזן, כך על-פי המקורות, חזר על תנאיו: גבולות 67' ועקרונות נאומו של אובמה. אולם אז העלה לפני הנציגים הערבים שאלת-נגד: האם לכל הפחות אתם, נציגי מדינות ערב, תכירו במדינת פלשתין בגבולות 67'?
בנקודה הזאת, על-פי המקורות ברשות, נחשף הדיסוננס: עד כה, אף מדינה ערבית לא אימצה את עמדות היסוד הנדרשות לקראת ספטמבר, ובראשן ההכרה במדינת פלשתין בגבולות 67'. זה, אומרים המקורות, הגורם שנתן לסורים את ההזדמנות להביך את מדינות ערב עד העצם - ובראש ובראשונה את המארחת, קטר. כך הייתה סוריה המדינה הערבית הראשונה ואולי היחידה שמכירה במדינת פלשתין בגבולות 67'.

דבר "האנשים החופשיים של ירמוך"

עד כמה מורכבים ומסוכסכים היחסים בין הסורים לפלשתינים, אפשר ללמוד לא רק מהטנגו המתמשך עם תנועת חמאס אלא מהכרזה שפרסמו השבוע אנשי מחנה הפליטים ירמוך, הסמוך לדמשק. ביום ראשון הוציא ארגון המתקרא "האנשים החופשיים מירמוך" מנשר הדורש מבשאר אסד לשחרר את כל האסירים הפלשתינים שבבתי הכלא הסוריים ומתרה בו לבל תיפול שערה מראשם.
כזכור, במחנה הפליטים ירמוך פרצה סערה לאחר שהתברר כי בין ההרוגים בהסתערות על גדר הגבול ברמת הגולן ביום הנכבה היו צעירים ממחנה הפליטים אשר פותו על-ידי ארגונו של אחמד ג'יבריל, הפועל בחסות המשטר הסורי, להגיע לרמת הגולן.
"אנו דורשים את שחרורם של כל האסירים הפלשתינים הנמצאים בבתי הכלא של המשטר הסורי", נאמר במשפט הפותח של המנשר. "ב-19 ביולי פתח המשטר בקמפיין אלים שבמהלכו נעצרה קבוצת פלשתינים עקב עמדתם הבלתי מתפשרת, שלפיה לא יניחו לאף אחד מן הצדדים הניצים בסוריה לנצל את העניין הפלשתיני לטובתו - ובכלל זה הניסיון של המשטר בדמשק להשתמש בפליטים כקלף מיקוח בעניין רמת הגולן או להציגם כבני ברית של המשטר.
"אנו רואים במשטר הסורי אחראי בלעדי לחיי העצורים ולשלומם. עד כה התייחסנו לאירועים בסוריה כאל עניין פנימי, למרות היותנו אנשים אוהבי חירות לאומית ותמיכתנו במהפכת עמי ערב השואפים לחירות ולכבוד המקרבת אותם אלינו. העמדה הניטרלית שהצגנו עד כה בסכסוך הסורי לא תשרוד אם ימשיכו אנשינו להיעצר. אף מחנה פליטים פלשתיני לא יעמוד מן הצד אם מצב העניינים הנוכחי יימשך.
"חירות לכל העצורים הפלשתינים בבתי הכלא של המשטר הסורי. על החתום - האנשים החופשיים של ירמוך".

תשובה סורית לאל-ג'זירה?

הערוץ החדש הוגדר כ"תחנת לוויין המתמחה בעניינים סוריים ותומכת בהתקוממות העם הסורי כנגד שעבוד ואי-צדק". התחנה מציגה עצמה כערוץ של לוחמי החופש בסוריה, קולם של המעונים אשר דמם נשפך על אדמת סוריה למען האל - מה שכבר מגדיר אותה כתחנת האחים המוסלמים הסורים

האופוזיציה הסורית משיקה ערוץ לווייני חדש התומך בהתקוממות כנגד משטר אסד. מידת ההצלחה של הערוץ תיבחן במהלך חודש הרמדאן הקרוב
▪  ▪  ▪

נראה שאין איש שיחלוק על מרכזיותן של תחנות הלוויין בהתפתחויות הדרמטיות במזרח התיכון. "אביב העמים הערבי" לא היה מה שהוא בלעדיהן. לכן הייתה זו רק שאלה של זמן עד שגם האופוזיציה הסורית תאמץ לחיקה כלי תקשורת לווייני משלה. העיתון 'א-שרק אל-אווסט' דיווח השבוע על עלייתו לאוויר של ערוץ ההתקוממות 'סוריה – א-שעב'. השידורים החלו ביום שישי שעבר, ובהמשך צפוי לגדול מספר התדרים. זוהי ככל הנראה התשובה ליוזמות אחרות בשטח כמו ערוץ 'אל-ברדה' הפועל מלונדון, הממומן חלקית בשנתיים האחרונות על-ידי ארגונים אזרחיים אמריקניים ועל-ידי אנשי עסקים סורים.
ההכרזה על פתיחת השידורים התרחשה בשולי ועידת חכמי דת שהתכנסה להביע תמיכה בעם הסורי. הערוץ החדש הוגדר כ"תחנת לוויין המתמחה בעניינים סוריים ותומכת בהתקוממות העם הסורי כנגד שעבוד ואי-צדק".
התחנה מציגה עצמה כערוץ של לוחמי החופש בסוריה, קולם של המעונים אשר דמם נשפך על אדמת סוריה למען האל - מה שכבר מגדיר אותה כתחנת האחים המוסלמים הסורים. לא בטוח ששאר המיעוטים הסוריים - הכורדים, הארמנים, הנוצרים וכל השאר - היו מצטרפים להגדרה.
לתחנה החדשה יש גם אתר אינטרנט שבו היא מנסה לאמץ חלקים רחבים יותר מהקהל בסוריה באמצעות הגדרת מטרותיה כ"קידום המטרות הלאומיות של העם הסורי ללא מגמות של בדלנות, גזענות, שחיתות, עריצות ודיווח שטחי, תוך פנייה לכל העדות והקהילות בסוריה בשאיפה לצדק, לחירות, לכבוד ולעתיד טוב יותר לכול". הנשק שבידי הערוץ הוא המילים, הם מבטיחים, החדשות יהיו חדשות אמת והדעות יהיו מכובדות ובוגרות.
עד כאן המילים החגיגיות. השאלה העיקרית היא כמובן מי עומד מאחורי הערוץ החדש. מאין המימון. כל מה שיש לערוץ 'סוריה א-שעב' לומר בעניין הוא שמדובר ב"קבוצת אזרחים המנסים לקדם את מטרות העם בסיועם של סורים וערבים בעלי אמצעים". רחוק מאוד מהשקיפות והאמת שאמורים להיות נר לרגלי הערוץ החדש.
מאז עלתה התחנה החדשה לשידור היא נתונה לשיבושי שידור קשים. השידור מוגבל כרגע לארבע תוכניות יומיות הכוללות שידור של 'חדשות המהפכה', תוכנית אירוח וניתוחים פוליטיים בשידור חי. עד כה התארחו בתוכנית עיתונאים, שייח'ים, אנשי דת ואיש צבא סורי לשעבר. השידורים מלווים במוזיקה ערבית מלהיבה מהסוג הידוע מערוצים אחרים.
מידת ההצלחה והכיוונים של התחנה החדשה צפויים להיחשף במהלך חודש הרמדאן הבא עלינו לטובה. אז גם אפשר יהיה לראות את מידת השפעתו בתוך סוריה.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  03/08/2011   |   עודכן:  03/08/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פזית רבינא
בניגוד למאהל בשדרות רוטשילד, את המחאה הדרום תל אביבית הרבה יותר קשה לעכל. רשמי ביקור
מנפרד גרסטנפלד
ראש ממשלת נורווגיה ינס סטולטנברג אמר כי תשובתה של ארצו לפשע הנורא תהיה "עוד דמוקרטיה, עוד הומניות, אבל לעולם לא עוד נאיביות". אם הצהרה זו היא יותר מסתם תעמולה, הרי שבפני ממשלת נורווגיה ובפני האליטה שלה עומדת דרך ארוכה וקשה
סופיה רון-מוריה
מבחינה פוליטית מצבו של נתניהו איתן. לשתי המפלגות שבכוחן לערער את הקואליציה, ישראל ביתנו ושס, אין עניין בהקדמת הבחירות. אבל מהבחינה הציבורית, מצבו של ראש הממשלה גרוע. לכשתגיע מערכת הבחירות, המאבקים החברתיים עשויים, כמו בעבר, להעביר קולות ימין למחנה השמאל
נחום אבניאל
אין ויכוח שהרופאים התורנים צריכים לישון יותר, שהרופאים בבתי החולים צריכים להרוויח יותר, ושהמאושפזים צריכים להצטופף פחות. אז למה מאבק הרופאים נמשך כל כך הרבה זמן, ומה גרם לכמעט-הסכמה להתפוצץ?
עליס בליטנטל
גם אם ראיתם בתערוכה ציורים מהעת העתיקה ומשחר ההיסטוריה, ובהם מתוארים טקסים בהם אוכלים בני השבט חלקי גופות אדם שבושלו לנגד עיניהם - הרי היחס כאן למעשה הוא כאל טקס ותו לא
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il