X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  ספרים
הספר "זיקוקי די-נור בעלטה" הוא ספרו השני של גיל כהן "שום דבר משמעותי במהלך חיי, לא הכין אותי לעובדה שבגיל שלושים וחמש אשכב בחדר נעול, חשוך ומנותק מן העולם, לבוש בבגדים מקוריים של אסיר באושוויץ" - כך נפתח הספר. איך הוא נגמר?
▪  ▪  ▪
בין מציאות לדמיון [צילום: עומר שיקלר]

גיל כהן הוא מורה לטאי צ'ואן וצ'י גונג בסגנון צ'ן, מטפל ברפואה סינית מסורתית ויועץ בכיר לארגונים גדולים בתחום של טכנולוגיות מידע ועסקים. ספרו "זיקוקי די-נור בעלטה" הוא הרומן הראשון שלו ואיננו סיפור אוטוביוגרפי, אך מאידך-גיסא, ברור שכל סופר כותב מתוך עולמו ומתוך נקודת השקפתו.
החומרים בספר מבוססים על התנסותו הן כמורה לטאי צ'י צ'ואן והן כמטפל ברפואה סינית מסורתית. בספר באה לידי ביטוי תקופת התמחותו בבית החולים תל השומר שבה עבד עם מטופלים פוסט-טראומתיים בשלבים שונים. בספר ישנן השפעות נוספות שהקוראים יוכלו לזהות בקלות. לתפישתו, כתיבה היא תהליך טיפולי אישי מורכב מאוד, שאם מתמידים בו מכל הלב, היא עלולה לקחת את הכותב למחוזות עצמיים שלא דמיין את דבר קיומם.
גיל בחר לספר על ספרו באמצעות שאלות ותשובות בגוף ראשון, המחזקות את תחושת התהליך הטיפולי אותו עובר גיבור הספר.
במה עוסק הספר "זיקוקי די-נור בעלטה"?
הספר זיקוקי די-נור הוא רומן. הספר מסופר מנקודת מבטו של צעיר שאפתן ומצליח בשם ערן שנסיבות חייו הביאו אותו לסיטואציה מאוד קיצונית ומפתיעה:
  • "שום דבר משמעותי במהלך חיי, לא הכין אותי לעובדה שבגיל שלושים וחמש אשכב בחדר נעול, חשוך ומנותק מן העולם, לבוש בבגדים מקוריים של אסיר באושוויץ, כשהעיסוק המרכזי שלי במשך ימים הוא עיון בלתי פוסק במחברת אשר נכתבה, בסערת נפש, על הסופר שאיננו סופר, ק. צטניק".
זהו המשפט הפותח של הספר והוא מתווה את סיפור המסגרת המרכזי. ערן יושב בחדר ותוך כדי קריאת מחברת אשר הגיעה אליו באופן שהוא איננו יודע להסביר, נזכר באירועים שהביאו אותו לאותה נקודת שפל בחייו.
זהו סיפור על אנשים בודדים הכמהים לדמות אב שתיתן להם משמעות בהתמודדות היומיומית שלהם עם מציאות שהיא מאוד לא פשוטה. כל אחת מהדמויות המופיעות בספר נמצאות בקשרים מאוד מיוחדים עם דמויות אב חיות ומתות ובמידה רבה זאת אלגוריה על הכמיהה האנושית של כולנו לדמות אב שתנחה ותיתן לנו את הביטחון להמשיך ולצעוד בדרך.
דמויות אב המופיעות בספר ומשפיעות הן דמותו של ק. צטניק, הצרוב בתודעה הישראלית כסופר, יחיאל די-נור והעדות והתמוטטות הבלתי נשכחת שלו במשפט אייכמן, ודמותו של יצחק רבין שהרצח שלה הוא אחד הטריגרים להתמוטטות שעוברת על ערן. אבל היפה בספרים הוא שלספר, מהרגע שנכתב ויצא לאור, יש לו חיים משלו וכל אחד מוזמן לקרוא את הספר ולהפיק ממנו את התובנות שהוא רואה בו.

לא ספר שואה

מה הקשר שלך לנושא השואה?
הספר "זיקוקי די-נור בעלטה" איננו ספר שואה. הוא דן בנושאים הקשורים לטראומה ופוסט-טראומה ומנסה להאיר בזוית אחרת את תהליך ההתמודדות של אנשים עם עברם או של עם שלם עם אירוע טראומתי מאוד בעברו. משפחתו של אבי נמלטה ב-1936 מגרמניה לישראל לאחר שסבי היה עד להלוויה יהודית שמשתתפיה נרגמו באבנים על-ידי הנאצים. ההלוויה הייתה של בנקאי יהודי עשיר שתמיד חזר ואמר "להלוויה שלי יגיעו מכל רחבי גרמניה", שסבי ראה מה עלה בגורל ההלוויה של אותו מכובד הוא הבין מיד איך הסיפור הזה ייגמר ותוך זמן קצר לקח את כל המשפחה ועלו לארץ ישראל. אבי, תמיד אומר שזאת הייתה ההחלטה החשובה בחייו אך אותה לקח עבורו אביו שהוא סבי. אמי ז"ל נולדה בארץ ורוב משפחתה לא היו מעורבים בשואה, זה איננו סיפור אישי, זאת איננה עדות. זהו ניסיון לקחת נושא מורכב ולהראות אותו בהקשרים אחרים ולהגיע לתובנות אחרות.
עבורי זאת סגירת מעגל לא עם התמודדות אישית שלי עם השואה אלא התבוננות בהקשרה הקולקטיבי של השואה. לפעמים יש לי תחושה של הקלה, במידה מסוימת יש פה מעין "החזרת חוב" לחברה. עסקתי, אם כי בעקיפין, אולי בנושא הכי טעון שיש בבסיס קיומנו כעם במדינה הזאת, עכשיו אני חופשי לעסוק גם בנושאים אחרים.
אתה מדבר על מדיטציה בהשראת השואה, איך אתה רואה שדווקא מהמקום הממית והמשמיד יכולה לצמוח הירגעות ותובנה? האם יכולה לצמוח ישועה ממקום כל-כך אכזר?
השאלה הזאת אכן נוגעת לרבדים עמוקים יותר של הספר, היונקים מתוך עיקרי התפישה של הפילוסופיה הסינית ובעיקר לתפישת היין-יאנג, אותם כוחות פופולריים מנוגדים, המשלימים זה את זה, יוצרים זה את זה וכל אחד מהם מכיל את האחר. לכן בראייה נוכחת המתבססת על אותה תפישה גם במקום השחור והרע ביותר, קיימת נקודה של אור ודווקא היא בעלת הפוטנציאל הגדול ליצירת "שינוי", לכן זה משחק של הפוך על הפוך ודווקא ממקום של מוות ושמד יש את ניצוצות השינוי או זיקוקי השינוי להירגעות, תובנה וצמיחה.
למה בחרת דווקא בדמותו של ק. צטניק כדמות שמובילה את העלילה? כיצד ק. צטניק הוא דמות אקטואלית שאפשר לעשות קישור דרכה למציאות שבה אנו חיים?
הספר נע על הגבול הדק מאוד של מציאות ודמיון ולעיתים ההבדלים הברורים מאוד בין מציאות ודמיון מטשטשים, זה קורה בעלילה, זה קורה לדמויות ואולי הקורא הרגיש יחוש זאת בעקבות הקריאה. אפשר להתייחס לק. צטניק רק כשמו הספרותי של יחיאל די-נור כמו שסופרים רבים בוחרים בשם אחר. אבל פה יש משהו שהוא הרבה יותר טעון, בגלל הסיטואציה שבה נבחר השם, המשמעות של השם, והשסע בין מי שהיה יחיאל פיינער לפני המלחמה ויחיאל די-נור אחריה. לכן דמותו של ק. צטניק שהיא עצמה נעה בערבוביה בין מציאות לבין דמיון היא דמות מתאימה, אבל ישנן עוד הרבה סיבות שאני בטוח שהקורא יוכל להסיק בעצמו.
האם אפשר לעשות קישור למציאות שבה אנו חיים? זאת שאלה ועם השאלה הזאת מנסה להתמודד ערן גיבור הסיפור דווקא מתוך הסיטואציה האישית המאוד מורכבת שהוא נקלע אליה. אי-אפשר להסיק מתוך ההתמודדות של ערן לגבי התמודדות של כל אחד ואחד. זה תלוי מאוד בנסיבות חיים, מבנה האישיות של כל אחד והתפישות הבסיסיות שיש לו לגבי החיים ומשמעותם. בספר הגיבורים עושים את הבחירות שלהם, ובחיים על כל אחד לבצע את הבחירות שלו.

טיפול לכל אחד

איך באה לידי ביטוי דרך הריפוי שבה אתה מאמין בתהליך ההחלמה של הגיבור בספר?
אם יש משהו שלמדתי מהשנים שאני מטפל, היא ההבנה המאוד ברורה שלכל אחד יש את דרך הטיפול המתאימה לו ולכל אחד יש את דרך ההחלמה שלו. ערן הוא טיפוס מאוד מורכב ולכן דרך ההחלמה שהוא בחר מאוד קיצונית ומאוד שנויה במחלוקת, אך כל אדם רשאי לבחור לעצמו את דרך הטיפול המתאימה לו.
אני חושב שבספר ניסיתי לבחון שוב שאלות קשורות: מהי בריאות? מהו חולי? מהו בעצם תהליך של החלמה והאם באמת החלמה היא אפשרית? ברור שערן פוסע בדרכי ריפוי הלקוחות מעולם התוכן בו אני עוסק, אך בספר כמו במציאות זה לא תמיד מספיק, לפעמים משהו משתבש בדרך, במיוחד למישהו מורכב כמו ערן, שתמיד שואף ליותר. אפשר כמובן להתבונן בזה מנקודת מבט רחבה יותר ואז נשאלות שאלות: האם קריאה יכולה לשמש כתהליך טיפולי? האם כתיבה היא תהליך טיפולי? ומה הם יחסי הגומלין הנוצרים בין הקורא לבין הכותב? כמובן שבספר זה מאוד מודגש בגלל היחסים בין ערן לבין אבנר ובין אבנר לבין ק. צטניק.

הספר "זיקוקי די-נור בעלטה" נמכר ברשת "סטימצקי", במסגרת פרויקט "חממה ספרותית". אתר הספר: [קישור]. לפרטים נוספים: גיל כהן - gilc98@gmail.com.
תאריך:  03/02/2012   |   עודכן:  03/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יצחק רבין / Rabin Yitzhak
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עפר דרורי
ריחני בחר את האירועים המשמעותיים במלחמה והספר יכול לסייע למעלעל ולמתעניין בתולדות המלחמה הזו
עפר דרורי
הספר מלווה את סטיבן המנסה לפתור את תעלומת הירצחו של דודו ע"י רוצח ילדים סדרתי ולהחזיר לחייו את השקט והשלווה שכה חסרים לו
משה ניסנבוים
פירוש התגלות הנביאים איננו רק שוני מן הפן האישיותי של המתנבא המקבל לפתע תפנית, אלא אף מהפך תודעתי-חברתי דרמטי המבדל אותו מן האנושי בד-בבד עם התקרבותו אל האלוהי    ביקורת לספר "ויפגע במקום", הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשע"א
עפר דרורי
ספר מצוין הפותח את הציבור הרחב, לא רק הדתי, לעולמם של הרבנים ומראה כי המרחק בין הישראלים ליהודים אינו גדול כל כך
עפר דרורי
'סיפור' המתחיל בפולין של מלחמת העולם השנייה. ו'הלא גמור'? - קראו ותבינו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il