X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עוד פטנט לחסום את אור השמש?! עד עתה, מי שנבדקה תלונתו על שופט רשאי לפרסם את המימצאים. במערכת המשפט לא אוהבים זאת. ביום 7.2.12, תדון ועדת החוקה בהצ"ח ממשלתית לאסור את הפרסום. זוכרים את פרשת הילה כהן וזיוף הפרוטוקולים? שם, הוזכר שהיו מקרים חמורים יותר שלא הובאו לידיעת הציבור. הכי טוב שמש שחורה!!
▪  ▪  ▪
טובה שטרסברג-כהן. דחתה תלונות בטענת סגנון לקוי? [צילום: בוצ´צ´ו]
לסמוך על המוסד
מציעי התיקון לחוק, מבקשים שנסמוך על מוסד נציב תלונות הציבור על השופטים, שאינטרס הציבור יהיה לנגד עיניו כאשר עליו להחליט בענייני איזונים ושקיפויות, אילו מהתלונות שהתבררו מותר למתלוננים לפרסם.

בחוק נציב תלונות הציבור על השופטים (נת"ש), קיימת מטבע הדברים חובת הסודיות מצד מי שמטפלים בתלונה (סעיף 13). לכשהסתיים הבירור, רשאים לפרסמה שר המשפטים ונשיא ביה"מ העליון, כאחד, וכך גם המתלונן.
אלא שמצב זה אינו נוח למערכת המשפט וביום 7.2.12, תדון ועדת החוקה בתיקון לחוק, ולפיו רק הנת"ש יפרסם תוצאות בירור, לאחר התייעצות עם השר והנשיא ובתנאי שלתלונה יש חשיבות ציבורית. בנוסף, המתלונן עצמו, זה שסיכן את עורו ועתידו ויצא נגד המערכת, ייאלץ לשתוק ולהסתפק בעובדה שהוא צדק.
בדברי ההסבר נכתב: "מוצע להסדיר את נושא הפרסום ולקבוע כי לא יפרסם אדם ממצאי בירור של תלונה שהוגשה לנציב אלא באישור הנציב ההוראה המוצעת נועדה להביא לאיזון ראוי בין הצורך בשקיפות ובפרסום לציבור לבין הצורך בשמירה על העצמאות השיפוטית."
איך אפשר לסמוך על בעלי תפקידים שהתמנו בניגוד לחוק?
דהיינו, בא התיקון לחוק ומבקש מאיתנו שנסמוך על הנציב שיקבע עבורנו מהו "איזון ראוי" בענייני שקיפות, אך מה לעשות, ולכותב שורות אלה - ולמיטב ידיעתו הוא אינו האזרח היחיד בישראל האוחז בדיעה זו - אין כל אימון בנציב ובשיקול דעתו בכל הקשור לאיזונים ושקיפויות, קל וחומר כשמדובר בשר הנוכחי (נאמן) ומיותר אפילו לשאול מה עם הנשיאה הנוכחית (ביניש).
נתחיל בכך שהנציב הנוכחי ואף קודמתו לתפקיד, נבחרו בניגוד לחוק בהיותם מעל גיל 70.
בחוק נכתב כי לתפקיד הנציב יוכל להיבחר "מי שכשיר להתמנות שופט של בית משפט עליון", והואיל ובגיל 70 עליהם לפרוש מכהונתם, בוודאי שאינם כשירים להתמנות לבי"מ עליון. אולי קשה להאמין, אך השגה נגד שטרסברג-כהן שהפניתי בשעתו לשר המשפטים, נשיא בי"מ עליון והיועמ"ש, נענתה במכתב שאין מגבלת גיל להיבחר לבית משפט עליון (קישור).
גם גולדברג התמנה בגיל מופלג שלא מאפשר לו להיבחר לבי"מ עליון. להשגה ששלחתי, נעניתי שהוועדה לבחירת שופטים דנה והחליטה שאין מקום לנהוג בגולדברג אחרת מאשר בקודמתו.
איך אפשר לסמוך על נציב תלונות שמברר תלונות על מי שמינתה אותו?
על-פי החוק, הנת"ש יתמנה בידי הוועדה לבחירת שופטים, לפי הצעת שר המשפטים ונשיא בית המשפט העליון, ומכאן שגולדברג חייב את מינויו הפסול לשר המשפטים דאז פרידמן, ולנשיאה ביניש.
עובדה זו לא הפריעה לגולדברג לברר (באופן נייטראלי) רק לאחרונה שתי תלונות על ביניש. בתחילת דצמבר 2011, הפורום המשפטי למען ארץ ישראל, התלונן על דברי ביניש ב-1.12.11, בהם טענה שקיימת הסתה מכוונת של שרים וחברי כנסת נגד בית המשפט. גולדברג דן (באופן נייטראלי) בתלונה, דחה אותה (באופן נייטראלי), ואף הצדיק (באופן נייטראלי) את ביניש.
גם אם נניח לרגע בצד את סוגיית ניגוד העניינים ונבחן את ההחלטה כאילו ונכתבה על-ידי גורם נייטראלי, הרי שההחלטה מוטית באופן קיצוני עד כדי לעורר סלידה. הרי על כל דבר ביקורת מצד פוליטיקאי, אפשר למצוא לפחות שני מבקרים חריפים יותר ממערכת המשפט ומהאקדמיה, אלא שביניש מנהלת את ההגנה שלה באמצעות התקפות רק על הפוליטיקאים, כאילו שהם אחראים למצב במערכת המשפט. אז כיצד מומחה-על לתלונות, מי שהיה שופט עליון ומבקר מדינה והוא עתה נציב תלונות, לא העלה כל תהייה מדוע מבין כל המבקרים והמתקיפים, ביניש מוצאת לנכון להתקיף רק פוליטיקאים?
בירור שני הוא ערך בסוף דצמבר 2011, בהתייחסו לשלוש תלונות על כך שביניש אירחה בלשכתה את ראשי הקרן החדשה לישראל בעת שנמסרה לקרן תרומה על סך עשרים מיליון דולר מקרן פורד. גולדברג דחה את התלונה ובין השאר הסתמך על דברי ביניש, שבמסגרת תפקידה היא נוהגת להיפגש עם קבוצות וארגונים שונים. מקריאת דבריה, עלתה בי המחשבה לבחון את נכונותה להיפגש עם קבוצות כמו נפגעי ההוצאה לפועל, נפגעי בתי משפט למשפחה, נפגעי מס רכוש ונוספים. במחשבה שנייה, ויתרתי.
ואולי גולדברג לא בקי דיו בסוגיות ניגודי עניינים?
בע"פ 8710/96, דוד וינמן נ' מ"י, מיום 18.12.97 (משפט הדיסקונטאים), גולדברג כתב את אחד מפסקי הדין החשובים בתחום, ניתח באופן מלומד, מעמיק ויסודי את עבירת השוחד, והבהיר שהיא במהותה פעולה במצב של ניגוד עניינים. באותם ימים, במסגרת המאבק לביטול מס רכוש, ניהלתי סדרת בג"צים וניצחתי לבסוף בקרב איתנים את היועץ המשפטי לממשלה, שהתעקש לשמר את ניגודי העניינים הקיצוניים בוועדות הערר למיסוי מקרקעין, עד כדי סירוב בכתב לקיים את פסק הדין של בג"ץ. בעתירותי, למדתי על בוריים את כל פסקי הדין שנכתבו עד לאותה עת, ונעזרתי היטב בפסק הדין המושחז של גולדברג.
מי שחפץ להבין עד כמה חמורים מעשיהם של גולדברג וביניש, מומלץ שיעיין בפסק הדין הנ"ל. הכל שם. מי שלאחר מכן מבקש שנאמין להם ולהמלצותיהם, מוטב שינמק את דבריו היטב היטב.
האם אצל שטרסברג-כהן זה היה אחרת?
כזכור, שטרסברג-כהן התמנתה בניגוד לחוק, הודות להחלטת השר לפיד (ז"ל), הנשיא ברק והיועמ"ש רובינשטיין, שהצדיקו את המינוי הפסול. אז כיצד היא נהגה בבדיקת תלונה על השופט העליון אליקים רובינשטיין? ביום 10.6.07, פניתי בתלונה נגדו אל שר המשפטים, בטענה שאשתו היא המשנה לפרקליט המדינה, והואיל ובפניו מופיעים בקביעות מי שכפופים לה, הרי שמדובר בעבירת אתיקה מובהקת.
שר המשפטים הודיעני שהתלונה הועברה אל הנציבה, ולא הועילו התרעותי שמדובר בניגוד עניינים הואיל והיא חייבת לנילון את משרתה. זמן קצר לאחר מכן, קיבלתי תגובה מהנציבה... לפעמים קשה לתפוס עד היכן מרחיקים הדברים לכת. בתגובתה היא התנערה מכך שמדובר בעבירת אתיקה וטענה שמדובר בטענת פסלות שצריכה להתברר בבית המשפט ועל כן תלונתי נדחית.
באוקטובר 2007, מרים רובינשטיין התפטרה מתפקידה. במרס 2008, התפרסם דוח הנציבה לשנת 2007, וממנו למדתי כי למרות שהיא דחתה לדבריה את התלונה (שלא נשלחה אליה), היא החליטה בכל זאת לברר אותה (איקון של סמיילי). שטרסברג-כהן תיארה את התלונה שלי כבוטה ומשתלחת, וזו שיטה מקובלת ליצור דה-לגיטימציה נגד המלין; כנציבת תלונות, ושופטת בדימוס שבנה ובעלה הם עורכי-דין, היא לא נמנעה מלבדוק תלונה על ניגודי עניינים הנובעים מקשר בין שופט ובני משפחתו; היא גוננה על שופט ואשתו שהפרו באופן חמור את כללי האתיקה ויש בכך חשש לכאורה להפרת אמונים; ולבסוף, במסגרת מאמציה להצדיק את הפרת כללי האתיקה, השתמשה בדוגמאות מבישות בחומרתן ובלתי רלוונטיות והציגה מידע חלקי ומגמתי.
שטרסברג-כהן דחתה תלונות בטענת סגנון לקוי, מבלי לפרט
מספר פעמים, נתקלתי מצידה בדחיית תלונות על הסף, בטענה שהתלונה "נכתבה בלשון בוטה ומשתלחת". פרט לכך שזו עילת דחייה שלא מופיעה בסעיף 17 בחוק (תלונות שאין לברר אותן), יש בכך לעורר בעיה חמורה. הואיל והנציבה לא פירטה היכן לדעתה שגה הכותב, האם היא רשאית לטרוק את הדלת בפני הציבור המלין, בטענה שהתלונות לדעתה אינן מנומסות דיין? ובהנחה שיתכן שמלין פגוע אינו אדם כה נאור כמו החברים של הנציבה, והוא כותב את התלונה בסערת רגשות ומשתמש בלשון בוטה ומשתלחת? מה יעשה אזרח שבעל תפקיד חוסם אותו ואין לו אלטרנטיבה?
לסיכום
מציעי התיקון לחוק, מבקשים שנסמוך על מוסד נציב תלונות הציבור על השופטים, שאינטרס הציבור יהיה לנגד עיניו כאשר עליו להחליט בענייני איזונים ושקיפויות, אילו מהתלונות שהתבררו מותר למתלוננים לפרסם. אומנם הם התמנו לתפקידיהם בניגוד לחוק, ואמנם הם מבררים תלונות על מי שמינו אותם תוך ניגודי עניינים קיצוניים, ואמנם הם נמנעים מטיפול בתלונות מביכות בעילות סרק, אך מה כל זה לעומת איזונים ושקיפויות?
מה דעתך?
כך או אחרת, מבוקש מלחין למלות השיר הבאות: אהובי יבנה לי בית, בצד האפל של הירח...

תאריך:  06/02/2012   |   עודכן:  06/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
עד לאן תידרדר נציבות התלונות על השופטים
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
אם את רוצה שהשופט יתנקם באלגנט
הגישי עליו תלונה  |  6/02/12 16:09
2
גם לא לגלות לנילון על התלונה
איש עצוב  |  6/02/12 19:04
3
אשה שנותנת תשובות נאציות למתלו
שמעון בללתי  |  6/02/12 22:22
4
שופט נילון
אזרח ישר  |  6/02/12 23:37
5
התנהלות דיקטטורית במסוה שויון
פרצלה  |  7/02/12 00:18
6
להתלונן על מה שלא כתוב בפרוט'? ל"ת
מי יאמין  |  7/02/12 01:56
7
מה נשאר במדינה הזו ?????
כלב מוכה  |  7/02/12 07:24
8
...עד תחתית הביבים....
-י-  |  7/02/12 08:05
9
שטרסברג הנייטראלית ובנה העו"ד
שבתאי עזריאל  |  7/02/12 13:31
 
- מזעזע ל"ת
איש עצוב  |  7/02/12 20:49
10
יום אחד יפקע המיתר ואז....
נחום שחף  |  7/02/12 18:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
נשיאת בית המשפט העליון הזמינה למפגש פרידה את כל אמצעי התקשורת - פרט ל-News1. הנשיאה והדוברת שלה כנראה שכחו את חובתה של רשות שלטונית: לנהוג בשוויון. אבל אם הן חשבו שבכך יענישו אותנו - טעות בידיהן. אנו נמשיך בדרכנו, נחשוף את הליקויים ונתריע על המחדלים
הלל ויס
בוודאי שאם אובמה אומר שישראל לא קיבלה החלטה יש בכך איום על ישראל. אובמה מרגיש צורך להרגיע את הציבור האמריקני ולהזהיר את ישראל כי הוא יודע מה הבטיח לו עבדו נתניהו שעסוק במסירה ציונית של הר הבית ובנעילתו בפני יהודים. נתניהו יעסיק את הצבא בגירוש החדש ולא בתכליתיות שלמענה קמה הציונות
איתן קלינסקי
השיח הוא כואב, כי קשה לקבל גישה, שבבסיסה יש התעלמות מאנושיותם של עמי כנען ודמוניזציה שלהם. השיח הוא כואב לנוכח מגמה הולכת ומתחזקת, לפיה התלמיד בבית הספר כיום מחיל את מסר הכתובים למציאות הפוליטית של ימינו
עו"ד יורם שפטל
אמירתו המרושעת של השופט בדימוס שלי טימן, לפיה משה קצב נהג כאחרון העבריינים כשבחר בעו"ד שפטל כדי לייצגו, היא הנוטלת ממנו את כבודו    תגובה למאמרו של טימן
משה גביש
סביר וראוי כי בג"ץ יגן על בעל משרה ששר רוצה לסלקו מתפקידו (אם אותו בעל משרה אינו במשרת אמון או בחוזה המאפשר הפסקת עבודתו), אך אין זה סביר שבג"ץ יכפה מינוי שטרם נעשה על שר שאינו מעוניין בו, כאשר לא השתנה לרעה מצבו של המועמד בשל אי מינויו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il