X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
סופרנובה בגלקסיה שכנה שופכת אור חדש על כוכבים מתפוצצים
▪  ▪  ▪
סופרנובה [צילום: מכון ויצמן למדע]

האור הנפלט מסופרנובות מסוג 1a מסייע לחוקרים המעוניינים למדוד מרחקים קוסמיים ביקום - כמו, לדוגמה, המדענים שגילו לראשונה את התפשטותו המואצת של היקום, אשר קיבלו על תגליתם זו את פרס נובל לפיסיקה לשנת 2011 - אך מדענים עדיין אינם מבינים מדוע וכיצד מתרחשות ההתפוצצויות העצומות האלה. מחקר חדש שפירסמו מדעני מכון ויצמן למדע, השותפים בתוכנית מחקר בינלאומית לחקר סופרנובות במצפה הכוכבים פאלומר שבקליפורניה (PTF), מפזר חלק מהערפל, ומסביר מדוע כוכבים מסוימים מסיימים את חייהם כסופרנובה.
הממצאים החדשים התקבלו באמצעות טלסקופים אוטומטיים, שמטרתם לזהות סימנים של סופרנובות בשלבי התפתחות ראשונים, אשר הצליחו לקלוט התפוצצות כזו חצי יום בלבד לאחר התחלת התהליך. ההישג הגדול נבע לא רק מהתזמון המדויק, אלא גם ממיקום הסופרנובה - ב"גלקסיית השבשבת", הממוקמת 6.4 מגה-פרסק בלבד (כ-21 מיליוני שנות אור) מכדור הארץ - האירוע הקרוב ביותר ב-25 השנים האחרונות.
מדעני מכון ויצמן למדע, ד"ר ערן אופקוד"ר אבישי גל-ים מהמחלקה לפיסיקה של חלקיקים ואסטרופיסיקה, פירסמו באחרונה 3 מאמרים, 2 מתוכם הופיעו בכתב-העת המדעי Nature ואחד ב-The Astrophysical Journal, המבוססים על התצפיות והניתוחים הראשוניים של הסופרנובה השכנה.
המצב ההתחלתי שמוביל להתפוצצות
התצפיות בסופרנובה נעשו באמצעות טלסקופים המבוססים על קרני רנטגן ועל גלי רדיו, אשר מוצבים על פני כדור הארץ או בחלל. בנוסף, המדענים חזרו ובדקו צילומים של "גלקסיית השבשבת" שנעשו בעבר על-ידי טלסקופ החלל "האבל", כדי לנסות לזהות סימנים למערכת הכוכבים שהולידה את הסופרנובה, עוד לפני ההתפוצצות.
להפתעת המדענים, תצפיות קרני הרנטגן וטלסקופ הרדיו לא הניבו נתונים משמעותיים, וגם במחקר הארכיוני לא התגלו כל נתונים מקדימים. אולם דווקא החוסר הזה איפשר לפסול כמה מהתסריטים השונים המוצעים לגבי המצב ההתחלתי שמוביל להתפוצצות.
התסריטים האלה משתייכים לאחת משתי קטגוריות כלליות, ובשתיהן לוקחים חלק כוכבים עתיקים וצפופים הקרויים ננסים לבנים. בתסריט אחד, שני ננסים לבנים מתמזגים, והמאסה המשולבת, הלא יציבה, גורמת לפיצוץ תרמו-גרעיני. בתסריט שני, הננס הלבן הכבד מושך חומר מ"כוכב מלווה" עד שהוא עובר את גבול המשקל היציב, וכך נגרם הפיצוץ. את תפקיד ה"מלווים" עשוי למלא טווח רחב של כוכבים, החל בענקים אדומים עשויים גז, ועד לכוכבים בגודל בינוני, כמו השמש שלנו.
תוצאות המחקר כללו ניתוח של החומר ששוגר לחלל במהלך הפיצוץ, וכן ניתוח של "פריצת ההלם", המתחוללת כאשר האור המשוחרר בגל ההלם עובר דרך מאסת החומר המועף לחלל - שביצע תלמיד המחקר איתי רבינק מקבוצתו של פרופ' אלי וקסמן במכון ויצמן למדע. הממצאים הראו, שהכוכב המתפוצץ היה, כצפוי, ננס לבן. התמונה שהצטיירה לעיני המדענים הצביעה על כוכב דחוס מאוד: קוטרו קטן בהרבה מזה של השמש שלנו. הצוות לא הצליח לפסול אף אחד משני התסריטים האפשריים ביחס להתפוצצות, אבל קבע גבול עליון לגודל של המלווה האפשרי, והראה כי הוא אינו יכול להיות כוכב גדול במיוחד, כמו, לדוגמה, ענק אדום.
"למרות שאי-אפשר לשלול את התסריט של התמזגות בין שני ננסים לבנים", אומר ד"ר אופק, "התוצאות שלנו מצביעות על אפשרות נוספת, והיא, שכוכב מסדר גודל בינוני - דומה בגודלו לשמש - מספק את החומר הנוסף הדרוש ליצירת סופרנובה".

תאריך:  18/03/2012   |   עודכן:  18/03/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מכון ויצמן למדע
גישה חדשנית לטיפול במחלות אוטו-אימוניות מונעת תסמיני מחלה בעכברים
עליס בליטנטל
מלאכה לא פשוטה נטל על עצמו שי פיטובסקי, ראש קבוצת "הצעירים של הבימה", כשכתב יחד עם הדרמטורגית שחר פנקס מחזה שבעצם נוצר מתחקיר שעשה, ומעבודת הצוות עם השחקנים והיוצרים. והנה, עולה כעת "ארץ חדשה" בתיאטרון הבימה, שהיא כעין רפורטז'ה מומחזת, אך טובלת ברגשות היוצרים והבימאי הצעיר והמוכשר. הצגה המעוררת רגשות אמפתיה בלב הצופים, אך בה בעת, מעלה שאלות והרהורים
הרצל חקק
סיפורם של דוורי ירושלים מימי המנדט ומימי ראשית המדינה הוא סיפור מיוחד במינו. היסטוריה של ימים אחרים, דואר של מדים וחברות טובה, בלי לשכוח את הנעימות והניגונים של הדוור אברהם אבוגנים, שהרבה להופיע בתוכניות המוזיקה של קול ישראל
יואב יצחק
רכישת השליטה בבנק לאומי - זו אחת ההצעות שהועלתה בפני המיליארדר חיים סבן    ההזדמנות נקרית עתה בפניו מחדש 11 שנים לאחר ניסיונו הקודם לרכישת הבנק    גליה מאור מוזכרת כמועמדת טבעית לתפקיד יושב-ראש
זיו יצחקי
צמד האקטיביסטים החליט למחזר את אותם נושאים שמציפים את מהדורות החדשות ואת העיתונים בשבוע האחרון של אוגוסט ולהפוך אותם לסרט דוקומנטרי. מעבר לעריכה קצבית ואנימציה חיננית, מדובר בפופוליזם זול ובאג'נדה נטול כיוון
רשימות נוספות
עריכה תחת לחץ  /  מכון ויצמן למדע
חיקוי עם שיניים  /  מכון ויצמן למדע
הבשלה  /  מכון ויצמן למדע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il