צריכת ירקות מגנה מפני מחלות שונות ותורמת לשמירה על הבריאות ואיכות החיים. מומחים רבים מוצאים קשר הדוק בין צריכת ירקות לבין הפחתת הסיכון לתחלואה מהמחלות הכרוניות.
הרמב"ם אמר כי "בכל ברואי העולם, קיימות סגולות ותכונות מיוחדות, אשר האדם, יכול להיעזר בהם, אם לבריאותו ואם לעבודתו וכן להאשרת חייו והצלחתו". אולם מעבר להשפעה המגינה של הירקות מפני פריצת מחלות רבות, חשוב גם צבע הירק. הצבעים השונים של הירקות אינם מקריים ולכל צבע סגולות רפואיות וטבעיות משלו.
במאמר זה נדון על משפחת המצליבים שהינה משפחת הצמחים השכיחה ביותר באזור הים התיכון. משפחת המצליבים ידועה כמשפחה גדולה וחשובה המכילה כ-350 סוגים וכ-3,000 מינים. המאפיין את משפחת המצליבים הן ארבעת עלי הכותרת המסודרים בצורת צלב.
הצמחים הנכללים במשפחת המצליבים מאותו מין והבולטים ביניהם הינם: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב הקלח (קולרבי) וכרוב ניצנים. המאפיין את הירקות הללו הינו עושר התרכובות הפעילות שבהם. הירקות ממשפחת המצליבים מכילים נוגדי חמצון, אנטיאוקסידנטים, שהם תרכובת אורגנית, המגנות על התאים בגוף מפני נזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לרדיקלים חופשיים. אותם רדיקליים חופשיים נחשבים לגורם משמעותי בהזדקנות ובתחלואות השונות כגון מחלות לב, סוכרת וסרטן.
בנוסף להיותם עשירים באנטיאוקסידנטים המגנים מפני מחלות שונות ומאטים תהליכי הזדקנות, ירקות ממשפחת המצליבים מכילים כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. סיבים אלו הם פחמימות שאינן נספגות לנו בגוף, אלא עוברות במערכת העיכול ויוצאות החוצה. אולם בדרכן במערכת העיכול הן תורמות לנו רבות. סיבים תזונתיים תורמים לנו לתחושת שובע מאחר שתופסים נפח בקיבה, קושרים את הסוכר ומאטים את ספיגתו ובכך תורמים במניעת סוכרת, משפרים את פעילות מערכת העיכול, מורידים כולסטרול ומונעים סרטנים של המעי. עם זאת, צריכה רבה ולא הדרגתית של סיבים תזונתיים מכל סוג ובייחוד מקבוצה זו, עלולה לגרום לגזים ולכאבי בטן אצל אנשים עם מעי רגיש ולכן קיימת נטייה ברפואה האלטרנטיבית לסלק אותם לחלוטין מהתפריט גם של מי שאינו סובל מאכילתם על-אף יתרונותיהם הרבים לבריאות.
משפחת המצליבים