X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בשבועות האחרונים פורסם דוח ה-oecd על מצב החקלאות בארץ ובעולם לאור תחזית של מחסור במזון, תחזית ההולכת ומתחזקת בעולם. בשונה מדוחות משווים אחרים, החקלאות והחקלאים הישראלים זוכים לשבחים בעולם למרות בעיות קשות מבית
▪  ▪  ▪
החקלאות הישראלית - זוכה להערכה ולשבחים בעולם [צילום: AP]
מתפעלים מהחקלאים שלנו
לפני מספר חודשים ביקרה בישראל משלחת של חקלאים מצרפת, מדינה שבה אזורים חקלאיים נרחבים. במסגרת ביקורם בארץ התפעלו חברי המשלחת הצרפתית בין היתר מהקשר היומיומי הקיים בין החקלאים למרכזי המחקר והפיתוח (מו"פ) הפזורים במקומות שונים בארץ והיישום של ממצאי המחקר בשטח

לפני מספר שבועות פרסם הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח (oecd) בשיתוף עם ארגון המזון והחקלאות (FAO) דוח על חקלאי ישראל בהשוואה לעמיתיהם שארצותיהם חברות בארגון. ארגון ה-oecd מפרסם מעת לעת דוחות השוואתיים בתחומים שונים של המדינות החברות בארגון, ובמרבית הדוחות הללו מצבה של ישראל עגום.
דווקא החקלאות והחקלאים הישראלים זוכים לשבחים, בניגוד לביקורות חוזרות ונשנות של כלכלנים ועיתונאים מסוימים וקבועים, אשר גם הדוח הזה של ארגון נייטרלי לא יבלבל אותם מלהמשיך ולהשמיץ את החקלאים. חשיבותם של דוחות הארגון לשיתוף פעולה היא בהעברת מידע אובייקטיבי על מצבה של כל מדינה החברה בארגון לעומת מדינות אחרות, ובכך לעודד את המדינה הנמצאת בפיגור בתחומים מסוימים, לפעול על-מנת שלא להישאר מאחור בתחומים הנבדקים כמו כלכלה, רווחה ובריאות.
מובילים בניהול טכנולוגיות לייעול משק המים
הדוח החדש, שמנתח את המגמות העולמיות בחקלאות בין השנים 2021-2012, קובע ממצא עגום: ברבע מהקרקעות בעולם איכות הקרקע החקלאית מידרדרת, דווקא בתקופה שצופה עתיד עם מחסור במזון וצורך בהגדלת תפוקה של 60%. משמעות ממצא זה היא שיש צורך להגדיל את פוטנציאל הייצור מכל דונם אדמה, קרי לנהל באופן יעיל את צריכת המים והדשנים.
הדוח של הארגון מציין את ישראל כדוגמה מצוינת, בשל היותה מובילה בניהול טכנולוגיות לייעול משק המים ובהן שיטת הטפטוף וחדירה לאזורים צחיחים. הדוח גם מציין את המעבר ממים שפירים למים קולחים, וישראל בעניין זה היא שיאנית עולם של ניצול של כ-86% מהמים המושבים, בעוד ספרד, הנמצאת במקום השני, מגיעה רק לכ-25%. יחד עם זאת, איכות המים המושבים אינה מספקת וראוי היה שכל מי הקולחין יהיו באיכות שלישונית, שכן מים מושבים באיכות נמוכה יותר, גורמים למליחות ותורמים לירידת איכות האדמה. הדוח הנוכחי מציין שכ-54% מהמים המושבים מתאימים לכל סוגי הגידולים וזהו גידול של 100% לעומת הדוח הקודם שפורסם ב-2007, אך עדיין יש מה לעשות על-מנת לשפר את איכותם של המים המושבים. הדוח צופה כי הקמתם של מתקני ההתפלה בישראל ישפרו את מצב המים.
עוד מציין הדוח את החקלאים הישראלים שמצליחים ליצור יותר מזון מדונם עם פחות מים, ובכך הופך את החקלאים הישראלים ליזמים פורצי-דרך.
הדוח אינו מציין זאת, אך לפני מספר חודשים ביקרה בישראל משלחת של חקלאים מצרפת, מדינה שבה אזורים חקלאיים נרחבים. במסגרת ביקורם בארץ התפעלו חברי המשלחת הצרפתית בין היתר מהקשר היומיומי הקיים בין החקלאים למרכזי המחקר והפיתוח (מו"פ) הפזורים במקומות שונים בארץ והיישום של ממצאי המחקר בשטח. זה אכן היופי של החקלאים בארץ, שלמרות שהתמיכה בחקלאות היא בין הנמוכות במדינות ה-OECD, מצליח החקלאי בזכות שימוש יעיל במים, ניצול הידע הנצבר במו"פ וההתמדה, להתמודד עם קשיים לא מעטים - ובהם פגעי הטבע, הצפה של תוצרת בשוק, בעיות של כוח עבודה, שערי מטבע ועוד.
גם מגדלים, גם יזמים, גם משווקים וגם כלכלנים
את החקלאים בישראל לא נמצא בין שיאני השכר בארץ והם גם לא קרובים לשם. ההכנסה לחקלאי הישראלי אינה מובטחת, שכן הוצאות גידול התוצרת מחייבות הוצאתן, אך לא מבטיחות הכנסה בצידה. מדובר באנשים מחוספסים הקמים עם אור ראשון ועובדים עבודה פיזית גם בשמש היוקדת וגם בימי החורף והרוחות. בעבודתם הם שומרים על שטחים פתוחים, מפנים מי קולחין (שאחרת היו נשפכים לים), תורמים לביטחון התזונתי, מבטיחים תוצרת טרייה, מרביתם בפריפריה ועוד.
החקלאים המודרניים נדרשים להיות מגדלים מוצלחים, יזמים, משווקים, כלכלנים, וגם להתאים את עצמם לצורכי השוק המשתנה ולדרישות איכות הסביבה ואיכות התוצרת. למרות הקשיים, החקלאים הישראלים זוכים להערכה ולהוקרה בעולם על הישגיהם החקלאיים. השאלה היא, מתי הערכה ובצידה תמיכה יגיעו גם מהמנהיגות בארצנו.

הכותב הוא עו"ד, פובליציסט ומזכ"ל כפרי האיחוד החקלאי.
תאריך:  23/08/2012   |   עודכן:  24/08/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שבחים לחקלאות הישראלית בדוח ה-oecd
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
הדבר מתבטא גם ביצוא חקלאי ענקי ל"ת
כתוב על זה  |  24/08/12 12:22
2
שטויות-"מועדון חברים בזוי"....
אליפז  |  24/08/12 15:11
 
- הארגון כן מתייחס
דודו קוכמן  |  25/08/12 07:12
3
בישראללא משווקים מספיק לאפריקה
ישראל יהודה  |  28/08/12 03:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלי אלון
ברחבי הארץ משווק באחרונה אבוקדו שנקטף מוקדם מדי ובטרם החלה עונת הקטיף שלו    מדובר בעיקר באבוקדו מזן "גליל"    צרכן הקונה אבוקדו זה, שנקטף טרם זמנו, נאלץ להמתין זמן רב עד להבשלתו, לעיתים חלק ממנו משחיר והופך לצמיגי, עד כי הצרכן נאלץ לעיתים לזרוק אותו לפח    משרד החקלאות מודע לתופעה מזה כמה שנים וראוי שייצא במסע הסברה ואזהרה לציבור מפני "תרמית האבוקדו"
יוסף קנדלקר
שמאה ועשרים זה מספר די מעניין. המחקר מגלה שמאה ועשרים זה לא רק הזמן שאדם ממוצע זוכה לראות בחתונת הנין שלו, או בפרסומו של מכרז חדש להקמת פרויקט "שערי העיר" או הרכבת הקלה, תלוי איפה אתה גר    מאה ועשרים זה גם מספר המשכורות החודשיות שאדם ממוצע משקיע מחייו כדי לזכות בדירה משלו
ד"ר חיים בר
אמת המידה לבחינת פעולותיו של הרופא תהיה זו של הרופא הסביר בנסיבות המקרה "ולא כל טעות מהווה רשלנות..." ובמקרה של קושיה על הרופא חלה חובת היוועצות ברופא הבכיר. הנחיות כאלו שבדין בנוסף לאמור בחוק זכויות החולה הינן מחובותיו וסמכויותיו של הרופא בחדר מיון, אך אל לנו להגזים בדרישות מהרופא שכן "עשויים אנו להביא את הרופאים לדאוג יותר מאשר לחולה להכנת הגנה פרוספקטיבית מפני תביעה משפטית
שולמית קיסרי
מה עושים עכשיו במדינת ישראל, באחת מתקופות השפל שידענו במדינה: מכינים קמפיין טלוויזיוני, הנראה כמו עולם אידילי, בפרבר אמריקני בסרט הוליבודי ישן, שמחירו 10 מיליון דולר שמגמתו לשכנע אותנו כמה טוב לנו לחיות בישראל עכשיו. אם צריכים לספר לנו בפרסומת ממשלתית כמה טוב לנו, כנראה שצריך לבדוק שוב, איפה כל כך טוב
ציפי לידר
בשולי הכותרות: מורשת אתיופיה - לא לגזענות    איפה הקמפיינים לעידוד התחבורה הציבורית?    ברבי לא לבד    די לפטפטת האירנית    דניאל מעוז מציג: דרמה בהמשכים    מה דעתכם על כיתת גן?    ולקינוח זה רב?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il