X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נראה כאילו ארצות הברית איבדה עניין במזרח התיכון וכן היא איבדה את הדמיון היוצר במדיניות החוץ הטוב ביותר שרומני הציע, בהסכמה במשתמע לדברי אובמה, היה לעזור לחברה הערבית במימוש הדמוקרטיה והשוק החופשי על-ידי תוכניות סיוע ושלטון החוק
▪  ▪  ▪
אובמה. נוקט בלשון זהירה [צילום: AP]

הנשיא אובמה והמועמד הרפובליקאי מיט רומני נפגשו בבוקר יום אתמול לעימות הטלוויזיוני, שבמרכזו נושא מדיניות החוץ. הכותרת שהיא גם תוצאת העימות ברורה: המשכיות והסכמה על עקרונות הבסיס של מדיניות החוץ האמריקנית. שני המתמודדים לא שירטטו מתווה חדש למדיניות זו. שניהם לא הצהירו, כי יתקפו את מרכזי הגרעין האירני או ידחפו לפתרון הסכסוך הישראלי-פלשתיני. שניהם, מאידך, כיוונו לדעת הקהל האמריקנית, שהביאה לרתיעה מפני השימוש בכוח ולהינתקות איטית מן המזרח התיכון. תהיה התוצאה בבחירות אשר תהיה, בינואר 2013 יהיה לישראל ידיד בבית הלבן, מישהו המוכן "לעמוד לצד" "בן הברית הגדול ביותר של ארצות הברית במזרח התיכון". ואף על-פי כן, במידה שהעימות שיקף את תוכניות המועמדים, זו תהיה ארצות הברית השונה מתקופתם של קלינטון ובוש (הבן). זו תהיה ארצות הברית שתיתן תמיכה דיפלומטית איתנה ותמיכה כספית, והיא אפילו תגביר את שיתוף הפעולה הצבאי והמודיעיני. אבל בנושאי מלחמה ושלום, יהיה על ישראל להיחלץ בעצמה ממצוקותיה כשארצות הברית רק "לצידה".
בתקופות כהונתם של קלינטון ובוש ראינו ארצות הברית שונה. זו הייתה ארצות הברית, שלטוב או לרע, ניסתה לקדם את תהליך השלום והייתה פחות מסויגת משימוש בכוח על-מנת לעצב את המזרח התיכון. זו גם הייתה ארצות הברית שהייתה פעלתנית יותר בשנים הראשונות של אובמה כנשיא ושלא חששה מלהתעמת עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בנושא תהליך השלום.
החוב הלאומי התופח, עייפות הציבור האמריקני ממעורבות צבאית והאביב הערבי כפו שינויים עמוקים. ארצות הברית השתמשה אומנם בכוח צבאי בלוב, אך בעימות האחרון אף אחד מן המועמדים לא המליץ להשתמש שוב בכוח כזה בסוריה. שני המועמדים הסכימו, כי יש להסיג את כוחות ארצות הברית מאפגניסטן והם הזכירו רק בחטף את המלחמה בעירק ותוצאותיה. הנושא הפלשתיני, שבעבר היה במרכז השיח האמריקני בנושאי חוץ, גם הוא הוזכר ביעף רק פעם אחת על-ידי רומני ואפילו לא פעם אחת על-ידי אובמה.
שניהם נקטו בלשון זהירה בנושא אירן, שניהם תמכו בסנקציות, כאשר רומני טוען שהיה צורך לאמצן מוקדם יותר וביתר עוצמה. זו אולי נקודה הברורה מאליה אבל משמעותית—בארצות הברית יש תמיכה מסיבית בסנקציות. איש משני המועמדים לא ויתר אומנם על האופציה הצבאית, אף ששניהם התייחסו אליה כאמצעי של "בלית ברירה". שניהם לא גילו התלהבות רבה למשמע הצעתו של המנחה בוב שיפר לברית הגנה עם ישראל (שלפיה התקפה על ישראל תיחשב כהתקפה על ארצות הברית). שני המועמדים היו חלוקים בתשובתם לשאלה: באיזה שלב יש לעצור את אירן? רומני חזר על אמירתו, שאסור שאירן "תפתח יכולת גרעינית" ושוב הביע התנגדות לכך שאירן תגיע למצב שבו היא תוכל לפרוץ במהירות לקראת פצצה. אובמה לעומתו אמר שלמקבלי ההחלטות האמריקנים יהיה מידע מעודכן אם אירן תבקש לעשות פריצה כזו. זהו אכן הבדל בעל משמעות אך ללא הבהרה לאירן מה הן המשמעויות הנגזרות מתפישות אלה עלולה הבחנה זו להישאר נטולת משמעות מעשית.
איבדו עניין
בנושא זה כבנושאים אחרים אובמה ורומני כוונו דבריהם למצביעים מתלבטים במרכז המפה הפוליטית שמצויים בתוך האוכלוסיה האמריקנית שבעת המלחמות. השניים ניסו להיבּדל זה מזה בנושאים כגון דרך הופעתם יותר מאשר לחדד את ההבדלים בדעותיהם. רומני תקף את הקרנת החולשה של אובמה ושב להאשים את אובמה ב"מסע מתנצל" למזרח התיכון. רומני גם קרא להגדלת תקציב הביטחון ובמיוחד לצי האמריקני. אובמה דחה את הטענה של מסע ההתנצלות וכינה אותה כ"כנראה השקר הגס ביותר" של מסע הבחירות. הוא גם לגלג על רומני על אי ידיעתו את הצרכים הצבאיים האמיתיים בהשוותו את בניין האוניות הנוספות לתוספת של סוסים וחרבות שנעשו מיותרים כתוצאה מהקִדמה הטכנולוגית. רומני ניסה להבחין בין חולשה ועוצמה ואילו אובמה ניסה להבחין בין חשיבה מעמיקה לאימפולסיביות. הבוחר יחליט.
נראה מהדיון כאילו ארצות הברית איבדה עניין במזרח התיכון וכן היא איבדה את הדמיון היוצר במדיניות החוץ. הטוב ביותר שרומני הציע, בהסכמה במשתמע לדברי אובמה, היה לעזור לחברה הערבית במימוש הדמוקרטיה והשוק החופשי על-ידי תוכניות סיוע ושלטון החוק. קידום הדמוקרטיה היה מאז ימי הנשיא קנדי עמוד תווך במדיניות החוץ האמריקנית עם אסטרטגיה שהותוותה למעשה על-ידי האיחוד האירופי. ועם זאת, אירופה כמעט ולא הוזכרה בעימות. רוסיה, אפריקה, ואמריקה הלטינית זכו רק לאזכורים קצרים.
ובאשר לזווית הישראלית—כאמור ארצות הברית תעמוד לצִדה. שדרת יחסיהן של ארצות הברית וישראל לא נפגעה משינוי דעת הקהל באשר למעורבות ארצות הברית בזירה הבינלאומית. שני המועמדים הניפו בגאווה את נאמנותם ל"בעלת הברית הגדולה שלנו באזור" בהוכיחם את עמידות מערכת היחסים בין שתי המדינות. זו עמדה בפני תלאות משך עשור של מלחמות של ארצות הברית באזור, מערכת הדה-לגיטימציה של ישראל, החרדה מפני החוב הלאומי העצום וה"אביב הערבי". אף אחד משני המועמדים לא רצה שרתיעתו משימוש בכוח בנושא האירני תראה כסימן לשמירת מרחק מישראל. שניהם חשבו שחשוב להדגיש שהם רוצים לשמור על תקינות היחסים והצלחתם.
מאידך, בעימות הבהבה נורת אזהרה לישראל וקובעי מדיניותה. לתוצאות של הבחירות לנשיאות בארצות הברית ולכנסת בישראל תהיה חשיבות רבה לעתיד היחסים ביניהן. ממשלה ישראלית הקרובה בדעותיה לממשל האמריקני עשויה למצוא עצמה במצב נוח לניהול שיתוף פעולה בנושאים כגון תהליך השלום, אירן וההשלכות האזוריות של ה"אביב הערבי". עם זאת, אין להוציא מכלל אפשרות שיתוף פעולה ותיאום בין ממשלת מרכז-ימין בישראל לממשל בקדנציה שנייה של אובמה. שיתוף פעולה כזה יצריך כיול מחודש של עדיפויות מדיניות והדרכים להשגת היעדים המדיניים. יתר על כן, זה יצריך שיקום האמון והיכולת לבטוח בצד השני בדרגים הגבוהים של קובעי המדיניות.
יהיה הנשיא הנבחר אשר יהא, דעת הקהל האמריקנית תהווה מכשול לכל מי שיבקש לנקוט במדיניות אקטיבית של נכונות להתערבות אמריקנית פעילה, אם בסוריה או אירן או בכל זירה אחרת. כל אחד משני המועמדים, כאשר ייבחר, יחוש בלחץ עליו שלא להפעיל כוח צבאי אמריקני. ההנחה היא שהשימוש בכוח יתאפשר רק אחרי שתוכח חיוניות הפעלת הכוח. ממשלה ישראלית שתבקש לשווק את הצורך להפעיל כוח אמריקני, תוכל להשיג הפעלה של הכוח מצד ארצות הברית רק אחרי ששכנעה מעל לכול ספק את דעת הקהל האמריקנית. בשנים הקרובות זה עשוי להיות המפתח לניהולם המוצלח של יחסי ישראל-ארצות הברית.

תאריך:  24/10/2012   |   עודכן:  24/10/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
העימות בין רומני ואובמה על מדיניות החוץ
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבי וינברום
זמן בחירות הוא זמן של התחדשות: זמן בו מחדשים את רשימות האנשים לכנסת, שבסופו של יום רובם הם אלה שכבר היו בה; זמן בו מחדשים הבטחות שאת רובן לא יקיימו; זמן בו משנסים מותניים ומפשילים שרוולים - לעתים של חולצות חדשות, אך בדרך כלל של ישנות ומסריחות; ובעיקר, זמן בו מחדשים תפאורות, עוטים מסכות חדשות ומדקלמים
נורית גרינגר
מה שעושה את שלושת הוירטואוזים סא"ל שי אברמסון, החזן נתנאל ברעם והחזן מרקוס פלדמן לטובים כל כך היא העובדה שהם מעוררים לחיים את מוסיקת החזנות היהודית העתיקה בעידן המודרני ובכך הם מבטיחים שדורות היהודים הבאים ימשיכו את מורשת העם היהודי
ורד כהן, רענן בר-און
ה"מלחמה" במחזיקי ומפיצי חומר תועבה אינה יכולה לעצור בשלב החקיקה. על-מנת שמלחמה נחוצה זו תהא אפקטיבית, יש צורך להחמיר בפועל בעונשם של עוברי עבירות אלה
איתמר לוין
עד המדינה במשפט הולילנד נתון למתקפה צולבת רב-זרועית, היוצרת רושם של תיאום ותכנון. בעוד חלק מן הצעדים לגיטימיים לחלוטין, אחרים מעוררים תהיות שתמיהות. הפרקליטות תצטרך למצוא דרכים להגן על העד שלה, והשופט רוזן יצטרך להתעשת כדי להבטיח משפט צדק
עקיבה לם
ביום ראשון נפתחה שנת הלימודים האקדמאית עם כשלוש מאות אלף סטודנטים    עם משכיל אנחנו    כה משכיל, שאנו נמצאים במקום השני במדינות ה-OECD ביחס בין השכלה לאוכלוסיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il