X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נתניהו ידע שהוא תוקע לעולם אצבע בעין בהחלטתו לקדם את הליכי הבנייה ב-E1. בנייה בשטח זה, 'מבשרת אדומים', משמעותה סיכול התוכנית הפלשתינית לרצף אורבני בין בית-לחם לרמאללה והעמדת קושי עצום בפני כינון מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלשתינית. התגובה הצבועה של אירופה למהלך הישראלי הייתה צפויה
▪  ▪  ▪
E1 וברקע מעלה אדומים. אי של זקיפות קומה [צילום: AP]
אולמרט הרתיח את נתניהו
כשהוא מחוץ לישראל, בניגוד לכל כלל מקובל, יצא אולמרט בסדרת התבטאויות נגד מדיניות הממשלה הנבחרת. בין השאר אמר ל-CNN: "הבקשה הפלשתינית להפוך למדינה משקיפה תואמת את רעיון שתי המדינות, ולכן אני לא רואה סיבה להתנגד לה". נתניהו רתח

אם עשרה קבין של צביעות ירדו לעולם, תשעה נטלה אירופה. אם עשרה קבין של בוגדנות ירדו, תשעה נטלו אהוד אולמרט וציפי לבני. כחלק ממלחמת הקודש להפלת בנימין נתניהו חצתה אירופה וחצו השניים הנ"ל קווים אדומים חדשים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, נשיא צרפת פרסנואה הולנד וראש ממשלת איטליה מריו מונטי למעשה הוליכו את ישראל שולל. הם נתנו לנתניהו ולליברמן להבין שיתמכו בהם בהצבעה באו"ם, אך כשהגיע רגע האמת שינו כיוון. חמור יותר, שנייה אחר כך, במקום להתנצל על ההונאה, עוד הענישו את ישראל בנזיפות ובגינויים.
כדי להבין את פשר ההתנגשות בין ירושלים לבירות המערב צריך לחזור קצת אחורה. לכל אורך חודש נובמבר, בכלל זה במהלך ימי 'עמוד ענן', הבהירו המנהיגים האירופים הנ"ל לישראל כי לא יתמכו במהלך החד-צדדי של הפלשתינים. הם עשו זאת בפומבי, ואמרו דברים ברורים עוד יותר בחדרים הסגורים. חלק מהדברים אף הובאו בעמודים אלה בשבועות האחרונים. הגדילה לעשות גרמניה של אנגלה מרקל, זו שהשכם והערב מאשימה את נתניהו בחוסר אמינות. לא רק לישראל אלא גם למדינות אחרות באיחוד האירופי הבטיחה גרמניה שתתנגד למהלך הפלשתיני, כחלק ממדיניות השוללת צעדים חד-צדדיים ומאמינה שרק משא-ומתן עשוי להביא הסדר במזרח התיכון.
ימים אחדים לפני ההצבעה נפגשתי עם פקיד בכיר במשרד החוץ שכבר הריח את המפולת המתקרבת. הוא העריך שההבטחות האירופיות יתנדפו וישראל תמצא את עצמה די לבד. המציאות הייתה גרועה אפילו מהתרחישים שלו. למעט צ'כיה, אף לא אחת ממדינות אירופה הצביעה עם ישראל. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שינתה את דעתה 48 שעות לפי ההצבעה. שני ישראלים גרמו לה לעשות כן. המנצח והפסנתרן דניאל בארנבוים שערק מזמן לצד הפלשתיני, וראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט.
האחרון אומנם לא התקשר למרקל כפי שעשה בארנבוים, אבל הדברים שאמר באמריקה הספיקו. כשהוא מחוץ לישראל, בניגוד לכל כלל מקובל, יצא אולמרט בסדרת התבטאויות נגד מדיניות הממשלה הנבחרת. בין השאר אמר ל-CNN: "הבקשה הפלשתינית להפוך למדינה משקיפה תואמת את רעיון שתי המדינות, ולכן אני לא רואה סיבה להתנגד לה". נתניהו רתח. "אולמרטיזם" ו"שלפנות" הוא קרא להתנהלות קודמו בתפקיד. מרקל בברלין עודכנה בדברי אולמרט והחליטה על בסיסם להפר את הבטחתה לישראל. במקום להצביע נגד הבקשה הפלשתינית, כפי שהבטיחה לכל אורך הדרך, הורתה לשגרירה באו"ם להימנע. במקביל לה נעו משבצת אחת שמאלה הצרפתים, האיטלקים ורבים אחרים, ובמקום להימנע או להתנגד הצביעו בעד. ישראל נותרה כמעט לבד.

נזיפה מתואמת
אנדרו סטנלי [צילום: AP]

ההבטחות התנדפו
ימים אחדים לפני ההצבעה נפגשתי עם פקיד בכיר במשרד החוץ שכבר הריח את המפולת המתקרבת. הוא העריך שההבטחות האירופיות יתנדפו וישראל תמצא את עצמה די לבד. המציאות הייתה גרועה אפילו מהתרחישים שלו. למעט צ'כיה, אף לא אחת ממדינות אירופה הצביעה עם ישראל

אבל בכך לא הסתיימה הבוגדנות האירופית. פחות מיממה אחרי ההחלטה באו"ם הודיע נתניהו על תגובת ישראל: "בניית 3,000 דירות ביו"ש ובירושלים וקידום הליכי תכנון של אלפי יחידות דיור בירושלים ובגושי ההתיישבות, לרבות הקטע המחבר בין ירושלים למעלה-אדומים, E1". נתניהו ידע שהוא תוקע לעולם אצבע בעין. בנייה ב-E1 מבחינת הפלשתינים היא פעולה רגישה יותר מבנייה בירושלים או בהתנחלויות, מכיוון שמשמעותה הערמת קושי עצום בפני כינון מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלשתינית. זאת בשעה שאירופה מזמן קבעה את מזרח העיר כבירה העתידית של פלשתין.
הודעת נתניהו חייבה את המנהיגים האירופים להגיב. אחרי שתמכו במהלך החד-צדדי והמנוגד להסכמים של הצד הפלשתיני, היה עליהם להתייחס לצעד החד-צדדי, שאינו מנוגד להסכם, שנקטה ישראל. השכל הישר אומר כי מתווך נטול פניות יגיב באופן שוויוני. כלומר, אם האירופים צידדו באקט הפלשתיני עליהם לצדד או לכל הפחות לגלות הבנה לאקט הישראלי. אבל אירופה הצבועה, באופן שלא הפתיע איש, עשתה בדיוק להפך. היא גינתה בקול גדול את ישראל ונזפה בשגרירינו במהלך מתואם חוצה יבשת. ככה ייעשה לישראל אשר אירופה חפצה בהשפלתה.
את השאלה מדוע נהגה אירופה כך הפניתי לשגריר האיחוד האירופי בישראל אנדרו סטנדלי, ולמקבילו - ראש המשלחת האירופית לרשות הפלשתינית, ג'ון גת רותר. ביום שלישי קיימו השניים את התדרוך החצי-שנתי הקבוע לעיתונות הישראלית. השניים הביעו את דאגתם העמוקה מצעדי הענישה של ישראל. רותר אמר כי הוא חושש לעתידה הכלכלי של הרש"פ בעקבות קיזוז 400 מיליון שקלים מכספי המסים שישראל מעבירה לרש"פ. הם כמובן הסבירו שלאירופה "התנגדות ארוכת-שנים לבנייה בהתנחלויות, ובכלל זה במזרח ירושלים".
שני הצדדים נקטו בשבוע האחרון צעדים חד-צדדיים. חברות האיחוד הגיבו בדרך שונה - ישראל ספגה גינויים ושגריריה זומנו לשיחות נזיפה, והפלשתינים לעומת זאת נהנו מתמיכה רחבה. האם לדעתכם זו תגובה הוגנת ושוויונית?
"יש לנו דאגה ותסכול מתמשכים ממצבו של תהליך השלום", ענה רותר. "השורה התחתונה היא שדברים לא זזו. עבדנו עם הצדדים בניסיון להניע את המשא-ומתן. המאמצים לא הצליחו. במשך כל השנים האלה עבדנו מקרוב מאוד עם הפלשתינים על בניית מוסדות המדינה הפלשתינית. עבדנו כדי לקדם את האווירה החיובית. זה לא צלח". כשלעצמי, לא הבנתי את הקשר בין השאלה לתשובה.
השגריר סטנדלי תרם הסבר משלו. "המדינות רצו לוודא את המשך הקיום של רעיון המדינה הפלשתינית. זו הדרך הטובה ביותר לשלום. התגובה להחלטת ישראל לבנות ב-E1 נועדה להראות שיש עדיין מחויבות למדינה פלשתינית".
זה מסביר מדוע ננזפו השגרירים הישראלים, אבל מדוע לא ננזפו השגרירים הפלשתינים בברלין ובלונדון?
סטנדלי הרים את ידיו ושתק. וכי מה יענה. הסטנדרט הכפול הרי זועק לשמים. מדינות אירופה, שחלק מהן חתומות כערבות על הסכמי אוסלו, נתנו זה עתה את ידן להפרתם. לא זו אף זו, הן כאמור הוליכו שולל את ישראל עד הרגע האחרון. והחמור ביותר – בסוף הענישו את ישראל במקום את הפלשתינים. אנחנו הישראלים כבר כל כך רגילים לחטוף, ומה גם שרוב התקשורת מלבה את הפגיעה בישראל, עד שאיבדנו את הרצון להתקומם. שינזפו. מגיע לנו. הרי אנחנו אשמים. כל כך אשמים, עד שבא ראש הממשלה הקודם ושופך עוד דלק למדורה.
אחרי שפגע בישראל פעם אחת המשיך אולמרט במסע. בכנס סבן בוושינגטון הגדיר ראש הממשלה לשעבר את החלטת נתניהו לבנות בהתנחלויות ולקדם את התוכניות ב-E1 כסטירת לחי לנשיא ארה"ב אובמה. לולא נאמרו הדברים בחו"ל ולולא הייתה זו עת בחירות, אולי אפשר היה להתייחס לביקורת של אולמרט כעניינית. אך מה לעשות, רשת האינטרנט אינה שוכחת ואינה סולחת. לפני שש שנים, בתקופתו של ממשל בוש האוהד, נשאל אולמרט על-ידי עיתון 'הארץ': "האם תבנה באזור E1, בין ירושלים למעלה-אדומים, למרות ההתנגדות האמריקנית?" תשובתו הייתה חיובית וחד-משמעית. "בוודאי. הרי לא יעלה על הדעת שאנחנו נדבר על מעלה-אדומים כחלק ממדינת ישראל, ונשאיר אותה כאי או כמובלעת מבודדת. ברור לחלוטין שהרצף מירושלים למעלה-אדומים יהיה רצף בנוי. זה ברור גם לפלשתינים וגם לאמריקנים. לדעתי, יש בעניין הזה קונצנזוס מוחלט בישראל. אפילו יוסי ביילין, שאני בדרך כלל חלוק עליו בכל דבר, אמר שמעלה-אדומים חייבת להישאר בישראל". כך אמר אולמרט ב-2006.
התשובה ההיא של אולמרט אכן משקפת את העמדה המסורתית והמתבקשת של ממשלות ישראל. שנה לאחר שחתם על הסכמי אוסלו הורה רבין להכין תוכנית לבנייה בשטח והגדיר אותה כאסטרטגית. נתניהו ואהוד ברק המשיכו לקדם את התוכנית. הפלשתינים מנגד לטשו עיניים לשטח בדיוק מאותה סיבה. הטיעון הפורמלי שלהם הוא הצורך בנתיב תחבורה בין חלקיה הצפוניים והדרומיים של המדינה הפלשתינית העתידית, אך לא זה העיקר. העיקר הוא שאיפתם לפתח בעתיד רצף אורבני בין בית-לחם לרמאללה כדי לעטוף את ירושלים משלושה כיוונים, צפון, דרום ומזרח. רבין והבאים אחריו הבינו שמי שיבנה ב-E1 יבטיח לעצמו את ירושלים המזרחית, ולכן ביקשו לתקוע טריז בטבעת החנק הפלשתינית באמצעות רצף יהודי ממבשרת ציון במערב ועד מבשרת אדומים, הלא היא E1, במזרח.

צ'כיה בעקבות צ'רצ'יל

איפה עומדים האירופים בסיפור הזה? לא קשה לנחש. הם מקפידים להצהיר על תמיכתם ב"מדינה פלשתינית בת-קיימא בעלת רציפות טריטוריאלית". המינוח הזה מתייחס בין היתר ל-1E. אם האזור המדובר יהיה בידי ישראל, לפלשתינים לא יהיה רצף בנוי בין בית-לחם לבית-חנינא. האירופים, ובמקרה זה גם האמריקנים, מצדדים בפלשתינים. 1E הוא סדין אדום עבורם מכיוון שהוא מאיים על חזונם לכינון מדינה פלשתינית בהתאם לתנאיהם. לכן הגיבו באופן חריף כל כך. "לכסף שאנו משקיעים כאן יש מטרה", הסביר השגריר רותר, "הוא נועד לבניית מדינה". לא מתאים לאירופים שישראל תפעל על-פי האינטרסים שלה ולכן הם מנסים לכפות עליה לפעול על-פי האינטרסים שלהם. על הדרך יש כמובן מערכת בחירות, ואם אפשר לחבוט קצת בנתניהו אז למה לא. בסוף זו הרי אותה שיטה עתיקה של שיתוף פעולה בין השמאל הישראלי, התקשורת הישראלית והקהילה האירופית.
בתוך ים הצביעות הזה, מדינה אירופית אחת נצמדה בהגינות לעקרונותיה. צ'כיה. זה לא קל לצ'כים. אחרי הכול מדובר במדינה קטנה התלויה בשכנתה הגדולה גרמניה, אלא שלצ'כים יש עקרונות. "שמרנו על המדיניות העקבית שלנו, הקוראת להימנע מצעדים חד-צדדיים", מסביר שגריר צ'כיה בישראל, תומס פוג'ר. "יש לנו עמדה עקבית בת 20 שנה המתבססת על הניסיון שלנו, כאשר צ'כיה נפרדה מסלובקיה. אנחנו חושבים שהדרך להשיג שלום ולפתור סכסוך היא משא-ומתן ישיר, בלי צעדים חד-צדדיים ובלי הכתבות מהקהילייה הבינלאומית. זו הגישה שלנו והצגנו אותה גם בדיוני האיחוד האירופי. אנו מגיבים באופן שוויוני לישראל ולפלשתינים ואיננו מפתיעים שום צד. זה בסיס המדיניות שלנו".
הרקע לעמדה הזו של צ'כיה הוא הסכם מינכן הידוע לשמצה. הצ'כים זוכרים את מה שהישראלים משום מה נוטים לשכוח. לאירופה, כפי שחוותה ישראל בשבוע האחרון, יש רקורד מוכח של בגידה בחברים, על אחת כמה וכמה יהודים. הקהילייה הדיפלומטית והתקשורת הבינלאומית קידשו את ההסכם עם היטלר, ממש כפי שהן סוגדות היום לתהליך המדיני. צ'מברליין הכריז אז על "שלום בזמננו", ורק צ'רצ'יל קלקל את החגיגה כשאמר: "בריטניה יכולה הייתה לבחור בין חרפה למלחמה. היא בחרה בחרפה ותזכה במלחמה".

גושפנקה לדוח לוי

אולי מטעמי בחירות, אולי מטעמים ענייניים ומן הסתם בגלל שילוב בין השניים, ישראל לא בחרה בחרפה. מעבר להודעה של נתניהו ביום שישי שעבר ובנוסף להחלטת המנהל האזרחי לקדם את הבנייה ב-1E בזמן שנתניהו בביקור מדיני באירופה – אימצה הממשלה מתחת לרדאר הצהרה חשובה. למעשה, הפרק המהותי ביותר מתוך דוח לוי קיבל גושפנקה רשמית.
בישיבת הממשלה ביום ראשון שעבר קיבלה הממשלה החלטה הצהרתית המגדירה, אומנם בזהירות, את שטחי יו"ש כנתונים במחלוקת. זאת בניגוד להגדרה המקובלת בעולם הרואה בהם שטחים תחת כיבוש. בהחלטה נאמר: "לעם היהודי זכות טבעית, היסטורית וחוקית למולדתו ולבירתה הנצחית, ירושלים. למדינת ישראל, כמדינת העם היהודי, יש זכות ותביעה לאזורים שמעמדם שנוי במחלוקת בארץ ישראל". עוד נאמר כי הממשלה החליטה "לדחות את החלטת העצרת הכללית ולקבוע כי אין בהחלטה האמורה כדי לשנות את מעמד האזורים השנויים במחלוקת, אין בה כדי להקנות כל זכות ואין בה כדי לגרוע מזכויות כלשהן של מדינת ישראל והעם היהודי בארץ ישראל".
ראש הממשלה השמיע באותה ישיבה דברים שלא נשמעו מפיו זמן רב. אחרי שנים שבהן הוא מתחייב לתהליך המדיני, ומדבר על "הסכם תוך שנה", אמר נתניהו כי "הפלשתינים רוצים להשתמש בתהליך המדיני כדי להביא לקִצה של מדינת ישראל. ההליכה לאו"ם היא חלק מזה". כדאי לזכור את המשפט ליום שבו יתחדש המשא-ומתן.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  10/12/2012   |   עודכן:  10/12/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חסימה של מבצע הכיתור
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
תגובה
צנחן  |  10/12/12 12:52
2
מאיר עינים
עז כועסת  |  10/12/12 15:08
3
סוף סוף זכינו במאמר ראוי ל"ת
ב_שמואל  |  10/12/12 19:12
4
האירופאים משתוללים כיBB סמרטוט
מומחה ל-ZB  |  10/12/12 19:28
 
- התנהלותו של נתניהו היא ראי
אראל  |  11/12/12 10:47
5
ישראל אינה שלטון כובש ביו"ש
דודי30  |  11/12/12 11:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
מחזמר שונה מכל אלה שהילדים והנוער הורגלו בהם, "מלך סיאם", עולה בתיאטרון אורנה פורת. לא סיינס פיקשן, לא מכשפים ומפלצות, ולא דוגמנים ודוגמניות בתור שחקנים. אלא הצגה איכותית ברמה בלתי רגילה. ולא בכדי
אדלינה קליין
(סיפורים לטף) הוצאת "צבעונים", ת"א (2006), פועה שלו-תורן    הגלוי והנסתר במעשיות לילדים
קלמן ליבסקינד
ד"ר גלעד נתן יושב בצומת מרכזי בפרלמנט הישראלי. כחלק אינטגרלי ממרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) וכמי שאמון על ניפוק נתונים ומחקרים שיעזרו לחברי הכנסת ולשרים לבסס מדיניות, הוא החליט לעשות במידע כבשלו, הכול כדי שיתאים לאג'נדה שהוא מחזיק בה. כך הפך פעיל שמאל רדיקלי הקורא לישראל מדינה גזענית וחשוכה לאיש שיקבע אם יש באמת "בעיית מסתננים" במדינה. הוא כמובן חושב שאין, יש מי שמקשיב לו
סינורא לוגסי
השעה 18:00. העומס במיון כבד, מספר הפונים עולה, החולים צועקים. בשעה 20:00 החלטתי לקרוא לאחות נוספת לעזרה שכן הצוות כבר מתמוטט ועדיין אף אחד לא אכל או שתה. יומנה של אחות
שרלי שטרית
כותבים עליהם כל הזמן, אך לא רבים יודעים כיצד הם נראים. היום בפינת המיליארדר השבועית: שלדון גארי אדלסון. כמה מילים ותמונה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il