X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מפלגה שמגמתה היא להשפיע על דרכה של המדינה כולה במגוון רב של נושאים אינה סקטוריאלית, גם אם רוב מתפקדיה מחזיקים באותם ערכים ולבושים באופן דומה
▪  ▪  ▪
חוטובלי. מי פה הסקטוריאלי [צילום: פלאש 90]

בשבועות האחרונים, במסגרת מערכת הבחירות, חברינו אנשי הציונות הדתית שבליכוד חוזרים וטוענים שהם נמצאים ב"מפלגת שלטון" שרק דרכה אפשר באמת לפעול ולהשפיע, ואילו הבית היהודי הוא "מפלגת נישה", "מפלגה סקטוריאלית" וכדומה. לעניות דעתי נראה שנוצר כאן בלבול לא קטן, וברצוני לנסות לעשות סדר בדברים.
נתחיל בטענות שהן סתם עיוות של העובדות והמציאות. במאמרו של שבח שטרן על חשיבות ההשתלבות בליכוד הוא כותב: "כמפלגת שלטון הליכוד יעצב את העקרונות בנושאים המדיניים, הכלכליים והחברתיים, ואילו למפלגות השותפות בקואליציה יחלקו רק פירורי שלטון, תיקים שיסייעו בעיקר לסקטור מצומצם".
וכאן יש לשאול: האם משרדי הפנים והשיכון שהיו ברשות ש"ס בקדנציה האחרונה הם "פירורי שלטון" שיכולים לסייע בהכרח "בעיקר לסקטור מצומצם"? האם משרד החינוך שהיה בידי המפד"ל בכמה קדנציות הוא "פירורי שלטון"? ואפשר להזכיר עוד דוגמאות. האם רק משרדי החוץ, הביטחון והאוצר, שאכן נשארים בדרך כלל אצל מפלגת השלטון, הם המעצבים את פני החברה והמדינה? ובעצם, בקדנציה האחרונה גם משרד הביטחון ניתן ל"מפלגת נישה" (יהיו שיאמרו "נישה בריבוע").
הגדיל לעשות חבר הכנסת יריב לוין, שצוטט ב'מקור ראשון' כך: "תמיכה מועטת בליכוד הופכת את נושא ההתיישבות לעניין אישי של המתיישבים". חבר'ה, קצת התבלבלתם! האם הליכוד הוא "כלל ישראל" ורק הצבעה לו היא הקישור של האדם לכלל? היא ההופכת את עשייתו למען העם והארץ לכלל ישראלית?
ומכאן לעניין העקרוני יותר - הקביעה הברורה והנחרצת שהבית היהודי הוא "מפלגה סקטוריאלית".
מפלגה סקטוריאלית היא מפלגה שעניינה לדאוג למגזר שבחר בה, ועיקר מציאותה הוא למען קידום ענייניו. כך אפשר אולי לומר על יהדות התורה ואף על ש"ס, וגם זה רק באופן חלקי, אך ודאי לא על הבית היהודי, שהקמתו ומגמת פעילותו נועדו להשפיע על דרכה של המדינה כולה במגוון רב של נושאים כלליים.

השקפת עולם מובנית

ממה נוצרה המחשבה המוטעית המזהה את הבית היהודי עם ראייה סקטוריאלית? נראה שהדבר נובע מכך שרוב מצביעי הבית היהודי ובוחרי מועמדיו לכנסת שייכים ל"ציבור שלנו". אומנם כיום לפי מה שנראה בסקרים הדבר אינו מדויק, אבל גם אם כך היו פני הדברים – העובדה שאנשים מאמינים באותם ערכים, בקב"ה ותורתו, בערכו המיוחד של עם ישראל, בחשיבותה של ארץ ישראל ואף בערך האלוהי של המדינה לא הופכת את המפלגה "שלהם" למפלגה סקטוריאלית.
הדבר נכון גם ביחס למפלגות אחרות. ניקח לדוגמה דווקא את מרצ, בתקווה שהקוראים הימניים לא יסקלוני על ההשוואה. גם במפלגה זו כל הבוחרים מאמינים פחות או יותר באותם ערכים. האם מפני זה מישהו מכנה אותה "מפלגה סקטוריאלית"? האם שבח שטרן היה מציע גם לחבר מרצ לבחור דווקא במפלגת העבודה? ואם כבר מזכירים את מרצ, הרי כ"מפלגת נישה" (12מנדטים בזמן הסכמי אוסלו) היא השפיעה לצערנו על המדינה אולי יותר ממפלגת העבודה שהייתה "מפלגת שלטון".
אכן, בבית היהודי מתכוונים לדאוג בכנסת גם ל"סקטור שלנו", והם אף מזכירים זאת בקמפיין של מערכת הבחירות. אבל אני רוצה לומר כאן דבר שייראה אולי מהפכני ולחלק מאנ"ש אף אפיקורסי. לעניות דעתי הצורך במפלגה דתית לאומית בעיקרו איננו לצורך דאגה לסקטור שלנו. לא כדי לדאוג לתקציבים למוסדות החינוך שלנו, עם כל החשיבות שאכן יש בזה, ואפילו לא כדי לדאוג שימונו רבנים ודיינים מהציבור שלנו, שזה ודאי דבר חשוב מאוד ובכלל לא סקטוריאלי.
הכנסת היא המקום שבו נחתכים ענייני העם ודרכה של המדינה, על-פי מפתח של חילוקי הדעות האידיאולוגיים והערכיים שבעם. כדי לא להיראות תמים ומנותק אבהיר שכך לפחות זה אמור להיות. כל תנועה ערכית אידיאולוגית שיש לה מסר בעל ייחוד מובנה ומשמעותי רשאית, אולי אף מחויבת, להיות מיוצגת בפרלמנט הזה. אינני יודע אם יש עוד תנועה בעלת השקפת עולם כה מובנית וייחודית כמו "הציבור שלנו", ולכן יש עניין גדול בכך שהשקפה זו תיוצג בכנסת על-ידי מפלגה שזוהי ראייתה.
ברוך ה' זכינו למועמדים, עם הציבור וראשיו שעומדים מאחוריהם, שאכן מאמינים בערכים אלו ויכולים להשמיע את הקול הצלול הזה בבהירות.
דומני שהתמיכה הגדולה שהבית היהודי צפוי בעז"ה לקבל בבחירות נובעת מכך שרבים, גם בציבור הכללי, חשים שלקול הזה הם רוצים להתחבר. את ההשקפה הזאת שלנו נוכל לקדם ברובד הפוליטי לפי מידת הכוח האלקטורלי שנזכה לו, ולא על-ידי קומבינות של הצבעה פעמיים, פעם על-ידי הכנסת אנשים "מתאימים" לליכוד ופעם על-ידי הצבעה בבחירות למפלגה ימנית יותר (ואיני מתייחס כאן לקלקול המוסרי שיש בזה).
שבח שטרן מתייחס בסוף מאמרו לקמפיין המכוער והשקרי שערך הליכוד נגד הבית היהודי, וכותב: "נכון, בשבועות האחרונים פגעו במדורת השבט שלנו". לא, ידידי. הם לא פגעו ב"מדורת השבט" - ביטוי קטן וסקטוריאלי - הם פגעו וזלזלו בערכים שלנו. ולאו-דווקא בגלל "דברים פוגעים ברבנים בכירים", כלשון שבח, אלא בגלל הדיבור הדמגוגי המזלזל בערכים של קדושה וצניעות ואהבת העם והארץ.
לכן לא "הלב והרגש מקשים על הצבעה למחל", אלא השכל אומר שצריך לחזק את המפלגה שתישא בגאון ובקול צלול את האמירה הגדולה, שבעזרת ה', בעוז עם ענווה גדולה, תלך ותתרום יותר ויותר את השפעתה לחיזוקה של מדינת ישראל בדרך העולה אל המשך התחייה הלאומית של עם ישראל בארצו.

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
הכותב הוא רב הישוב דולב
תאריך:  20/01/2013   |   עודכן:  20/01/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2013
איתי כהן
מדגמי 2 ו-10 מנצלים עובדים ועוברים על החוק
עידן יוסף
הרב יוסף נגד מנהיגי הציבור הדתי: "שונאי תורה, כולם רשעים. כופרים כמו חילונים"    בנט: "באנו להיות גשר בין דתיים לחילוניים, בין ספרדים לאשכנזים"
עידן יוסף
מאשים את יו"ר הליכוד ביתנו בשגיאה ערכית איומה שגורמת לקרע בעם באמצעות קמפיין שפל    נתניהו: "קשקוש. אני מעריך מאוד את הציבור הדתי-לאומי"
יואב יצחק
ליברמן מעריך כי הסקרים האחרונים שנתנו 33-32 מנדטים בלבד לליכוד-ביתנו, שגויים    דוחה את הביקורת החריפה על ראש הממשלה נתניהו מצד הנשיא אובמה ומבטיח: נמשיך לבנות בירושלים
יובל ברנדשטטר
נקווה כי ממשלת ישראל הבאה תשים את האמת על השולחן ותתחיל להתמודד איתה, אבל באמת
רשימות נוספות
איילת שקד: לצמצם סמכויות היועץ המשפטי  /  עופר וולפסון
"לפיד המדיני" נטוע חזק בימין  /  עופר וולפסון
הרב אמנון יצחק: "ניסו להתנקש בחיי"  /  עידן יוסף
למה רק ביבי  /  ד"ר חיים משגב
למי יצביע משה פייגלין?  /  צחית שושני
זהו יום הבוחר  /  עליס בליטנטל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il