X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מה משותף ליריב אופנהיימר, לרזי ברקאי, ליעל פז מלמד ולעקיבא אלדר (חוץ מהעמדות הפוליטיות)? ובכן, כולם ספגו תביעות או איומי תביעות ממתנחלים בעקבות דברים שפרסמו בגנותם. יוסי דגן, סגן ראש מועצת שומרון, משוכנע שהאסטרטגיה כבר משפיעה בשטח: "אנחנו בסך הכול מבקשים שאנשים ידברו אמת"
▪  ▪  ▪
יוסי דגן. כסף הוא ההתנצלות הטובה ביותר
שיקרת - שילמת
עורך הדין של ועד מתיישבי השומרון לא חושש לומר שמבחינתו ניצחון הוא קודם כול הוצאת כסף מהעיתונאים. טעיתם - תשלמו. שיקרתם - תשלמו כפול. "אני חושב שכסף זו ההתנצלות הטובה ביותר", מהרהר בקול ניר-צבי. "כמובן שהבהרות והתנצלויות הן דבר חשוב, אבל ההבהרה הטובה ביותר של עיתונאי שכשל בדבר אמת היא כשהוא נאלץ להוציא כסף מכיסו ולשלם על טעויותיו"

על השנאה
יוסי דגן
לאורך עשרות שנים הסיתו פוליטיקאים ו"אישי רוח" בשמאל כנגד ציבור המתנחלים * העדר אכיפה משפטית על דברי הסתה וקריאות מפורשות לרצח מתנחלים, כמו גם רוח גבית מצד עיתונאים ופוליטיקאים פופוליסטיים, הפכו את ההשתלחות והפצת דברי הבלע לתופעה בממדים של סטייה חברתית פתולוגית
לרשימה המלאה

היחסים בין ציבור המתנחלים לתקשורת הישראלית היו תמיד מתוחים. אם היה נערך סקר הבוחן את מידת האמון של תושבי יהודה ושומרון באנשים שמסקרים אותם מדי יום, סביר להניח שהתוצאות היו נמוכות במיוחד. רבים מהמתנחלים בטוחים שהתקשורת רודפת אותם ומציגה אותם באופן עקבי באור שלילי. חשדנות מאז ולתמיד.
בשנים האחרונות החלה תופעה חדשה ביחסי השנאה-סלידה של המתנחלים ואנשי "התקשורת העוינת". הראשונים החלו לתבוע את האחרונים. באופן שיטתי וסדרתי, כל עיתונאי שחרג באופן שאפשר היה לגרור אותו לבית משפט אכן נתבע בתביעות דיבה והוצאת לשון הרע. מדובר בהחלטה מחושבת של מספר מתנחלים, שהחליטו לעבור מסטטוס של נרדפים לרודפים.
בשנים האחרונות הוגשו למעלה מחמישים תביעות נגד עיתונאים וכלי תקשורת מטעם ארגוני מתנחלים כמו ועדי המתיישבים בשומרון ובבנימין, יישובים מקומיים וסתם תושבים שגויסו למאמץ המלחמתי. בין הנתבעים אפשר למצוא את איש גלי צהרזי ברקאי, את עקיבא אלדר מהארץ, את בני ליס ועוד מספר מכובד של כתבים ופרשנים. לא מעט כלי תקשורת מרכזיים נאלצו לכתת רגליהם לבית המשפט, וחלקם נאלצו להוציא עשרות אלפי שקלים בתהליכי גישור מייגעים על-מנת להגיע לפשרה.
האם הדבר משנה את יחסה של התקשורת לציבור המתנחלים? כצפוי, תלוי את מי שואלים. כך או כך, אין ספק שתופעת התביעות הפכה לכאב ראש גדול עבור עיתונאים שכותבים על המתנחלים. כיום צריך להיות מאוד מדויק על-מנת "להיכנס" במתנחלים בלי לספוג תביעה (אלא אם כן קוראים לכם "ארץ נהדרת", ובכסות הסאטירה אפשר להתפרע).

התנצלות בשידור חי

מייסד השיטה הוא סגן ראש מועצת השומרון, יוסי דגן, שמסביר את התפישה בשורה אחת: "עידן המתנחל הפראייר נגמר. עברנו מהגנה להתקפה ואנחנו לא לוקחים שבויים". מצד אחד הוקם בשומרון מערך הסברה שמזמין עיתונאים ומערכות תקשורת לסיורים בשטח ("האויב הכי גדול של ההתיישבות הוא הבורות"), ומצד שני הוקם מערך של עורכי דין שעסוקים בתביעות נגד עיתונאים, מערכות תקשורת וארגונים כמו שלום עכשיו.
בפעם האחרונה שבה נפגש 'שלום עכשיו' ויוסי דגן בבית המשפט נקבע ששלום עכשיו תשלם פיצוי בסך 23 אלף שקלים ותפרסם התנצלות בשני עיתונים, לאחר שהתנועה טענה שהיישוב רבבה יושב ברובו על אדמה פלשתינית. עו"ד דורון ניר-צבי, שחקן מרכזי באסטרטגיית תביעות הדיבה, ייצג את 'הקרן לגאולת הקרקע', הבעלים החוקיים של השטח, ותבע את שלום עכשיו. בסיבוב נוסף מול שלום עכשיו נאלצה תנועת השמאל לפרסם הבהרה באתר הבית שלה במשך 90 יום, לאחר שאופנהיימר אמר כי ועד מתיישבי השומרון עמד מאחורי חיילי גולני שבטקס סיום מסלול הציגו חולצות עם הכיתוב: "גולני נלחם באויבים ולא מגרש יהודים". ועד מתיישבי השומרון הגיש תביעה, ושלום עכשיו פרסמה הבהרה ("בפונט 14", מדגיש עו"ד ניר-צבי) שלא היה שום קשר בין ועד מתיישבי השומרון לחיילים מגולני.
במקרה אחר, נאלץ שדר גלי צהרזי ברקאי להתנצל בשידור חי. ברקאי ראיין את הרב הראשי יונה מצגר על-רקע פרשת שרפת המסגד בכפר יאסוף לפני כשלוש שנים. ברקאי אמר שהיישוב תפוח הוא "התנחלות פרועה" וכי "המפגעים" יוצאים ממנו "באופן קבוע". בין השאר שאל את הרב מצגר האם לא ראוי להסיר את ההתנחלות כמו שמסירים יבלת. מתיישבי תפוח איימו בתביעה וברקאי חזר בו בשידור. כיפופו של השדרן הוותיק נתפס כהישג, וההתנצלות של ברקאי שנמשכה מספר שניות פורסמה מהר מאוד כהודעה לעיתונות בכל אתרי החדשות והברנז'ה.
לאחרונה נאלץ ראש עיריית חיפה להתנצל בפני תושבי איתמר על דברים שאמר בכנס אילת לעיתונות, כשקרא לימין לעשות חשבון נפש ותחקיר עמוק "איך הימין מוליד עשבים שוטים כמו יגאל עמיר, כמו תושבי איתמר". יוסי דגן, שישב גם הוא בפאנל, הודיע בו במקום שהתביעה בדרך. למחרת בבוקר שלח עו"ד דורון ניר-צבי מכתב הדורש מיהר להתנצל פומבית, אחרת הם ייפגשו בבית המשפט. יהב התנצל וסגר את הסיפור מהר. "99 אחוז מההתנגשויות הללו נגמרות בדרך כלל או בהתנצלות כלפי המתנחלים או בפשרה כשהצד השני, זה שלא אמר אמת, נאלץ להוציא מכיסו כסף ולתקן את המעוות", קובע יוסי דגן.
בימים אלה שוקד דגן יחד עם עו"ד נדב העצני על תביעה נגד יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו. אופנהיימר כתב בדף הפייסבוק שלו שגרשון מסיקה, ראש המועצה האזורית שומרון, היה אורח הכבוד של מפלגת הימין הקיצונית האוסטרית מבית היוצר של יורג היידר, ושהוא משתף פעולה העם הגרועים שבאנטישמים. עו"ד העצני שלח בתגובה מכתב תביעה לאופנהיימר בטענה שמסיקה לא הוזמן על-ידי מפלגות ימין אנטישמיות אלא על-ידי פיורלו פרוברה, סגן נשיא הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט האירופי. סכום התביעה- חצי מיליון ש"ח.
"אפשר לבקר אותנו הכי חריף שאפשר", אומר יוסי דגן, "אבל הגיע הזמן לשים סוף לשקרים. המתנחלים הם המגזר היחיד שאפשר לדרוך עליו וכולם עוברים לסדר היום. ההתמודדות הכי טובה מול התקשורת היא היכולת לעמוד על שלך, לא לוותר. כשמכים אותך בעזות מצח באמצעות שקר אפשר גם להכות בחזרה, לאיים וגם לתבוע כשצריך".

להוציא כסף מהעיתונאים
עקיבא אלדר [צילום: יח"צ]

סימנו אותי
עקיבא אלדר: "אני יכול לומר שהם סימנו אותי. הם חרוצים והם עושים את העבודה שלהם בצורה מאוד יעילה ושיטתית. זו הטרדה מתמשכת, וגם כשאין להם קייס הם יודעים איך לבזבז לך את הזמן עם תביעות ועתירות והסברים ארוכים. יש כאן בהחלט הרתעה כלפי אלו העוסקים במתנחלים, אפילו בתת ההכרה. אחרי שהם הצליחו להטריד מישהו הוא חושב שאולי מוטב לו למצוא תחום אחר לעסוק בו"

עו"ד דורון ניר-צבי התחיל את מלחמתו בעיתונאים עוד בהיותו מתמחה, לפני 17 שנים. זה היה בימים לאחר אירועי הטבח במערת המכפלה. ועדת שמגר זימנה תושבים מחברון ומקריית-ארבע למסור עדות. בין המוזמנים היה אילן תור, תושב קריית ארבע וחמיו של ניר-צבי. עיתונאי ידיעות אחרונות נחום ברנע, שסיקר את הדיונים, כתב את הדברים הבאים: "אתמול הגיעו להעיד בפני ועדת החקירה החלכאים והנדכאים, תחתית החבית של קריית-ארבע". מדובר היה באנשי מניין הוותיקין של קריית-ארבע, ביניהם אילן תור. שמו אומנם לא הוזכר בכתבה, אבל תמונתו פורק את הנשק בכניסה לבניין התנוססה על דף העיתון. "תבעתי את ברנע ואת ידיעות אחרונות כסטאז'ר", מספר ניר-צבי. "הגיעה סוללה של עורכי דין מהצד השני. אני הבאתי את משה שמיר שיעיד על חמי והוא אמר שמדובר באחד מאנשי המעלה הכי גדולים שהוא מכיר. הוצאתי מהם 10,000 ש"ח"
העיתונאי השני שנקרא לבית המשפט על-ידי ניר-צבי היה אמנון אברמוביץ', שבטורו ב'מעריב' כינה את אנשי חברון "משוגעים" וגם קבע שאילן תור הואשם ברצח אישה פלשתינית. הוא רק שכח לציין שתור זוכָּה לחלוטין. ניר-צבי הוציא ממנו סכום של 12 אלף ש"ח. "חמי אמר לי בהתחלה: עזוב אותך, אני עלוב נפש ודוד המלך אמר שהוא תולעת ולא איש אז מי אני", מספר ניר-צבי, ומגביר את טון הדיבור: "אמרתי לו: אם אתה תולעת אז העיתונאים האלה הם אפילו לא הגללים של התולעת. אתה לא מוותר על שמך הטוב".
בשנים האחרונות עוסק ניר-צבי לא מעט בתביעות מסוג זה. לאחרונה, למשל, הגיש תביעה נגד אתר וואלה על סך 300 אלף שקלים, לאחר שפרסמו תמונות קטינים שנחשדו בזריקת בקבוק תבערה על מונית ערבית. על-פי חוק הפרטיות, אסור לפרסם תמונות קטינים ללא טשטוש פניהם.
עורך הדין של ועד מתיישבי השומרון לא חושש לומר שמבחינתו ניצחון הוא קודם כול הוצאת כסף מהעיתונאים. טעיתם - תשלמו. שיקרתם - תשלמו כפול. "אני חושב שכסף זו ההתנצלות הטובה ביותר", מהרהר בקול ניר-צבי. "כמובן שהבהרות והתנצלויות הן דבר חשוב, אבל ההבהרה הטובה ביותר של עיתונאי שכשל בדבר אמת היא כשהוא נאלץ להוציא כסף מכיסו ולשלם על טעויותיו".
באחד המקרים נפגש ניר-צבי עם "עיוות עיתונאי", כלשונו, הנוגע לביתו הוא. קרני אלדד כתבה בעבר עבור 'הארץ' רשימות הסוקרות מקומות בילוי ביהודה ושומרון. אחת הרשימות עסקה בצימר שהוקם בחוות יאיר, המאחז שבו מתגורר ניר-צבי. אלדד התעוררה בבוקר וכשפתחה את 'הארץ' גילתה שהעורך הוסיף שורות שלא יצאו מתחת ידה. למשל, "מחלון הצימר אפשר לראות את הכפר הפלשתיני הסמוך". "אין שום כפר פלשתיני סמוך", אומר ניר-צבי. "זו המצאה של אותו עורך שהכניס את האג'נדה שלו לכתבה של אלדד. התקשרתי לבני מוזר, היועץ המשפטי של הארץ, ועדכנתי אותו שיש הרבה לכלוך בעיתון שלו וגם איימתי בתביעה. הם רצו לדאוג שאף אחד לא יגיע לצימר בחוות יאיר".
לדבריו, העיתונאים "הבעייתיים ביותר" הם סופרי הארץ גדעון לוי, עקיבא אלדר ועמירה הס. הוא מכנה אותם "משמיצים זהירים". "הבעיה עם זוללי מתנחלים מקצועיים היא שקשה לתבוע אותם. הם כותבים באופן ערטילאי ולא מציינים כתובת ברורה, מה שיאפשר לתבוע אותם", אמר ניר-צבי, אבל לא מתייאש: "אנחנו מחכים להם בסיבוב, וכמו חיילים טובים בגולני מוכנים לשכב במארב כמה זמן שנצטרך". מעקיבא אלדר הצליחו לסחוט התנצלות, מגדעון לוי עדיין לא.
ומה חושבים העיתונאים עצמם? גדעון לוי לא מתרגש ומבטל בהינף יד את האסטרטגיה החדשה של ארגוני המתנחלים. "הם רחוקים מלשנות את השיח בתקשורת", אומר לוי, "שלא יספרו סיפורים. הם מנסים להפחיד את כולם. הם ניסו לתבוע אותי ולא יצא מזה שום דבר. עיתונאי מקצועי לא צריך לפחד מהם. ממני הם לא הצליחו ולא יצליחו להוציא כלום".
לעומת לוי שלא מתרגש, עקיבא אלדר מודה שמדובר במלחמת התשה יעילה. "אני יכול לומר שהם סימנו אותי. הם חרוצים והם עושים את העבודה שלהם בצורה מאוד יעילה ושיטתית", אומר אלדר. "גם אם הם לא זוכים זו מלחמת התשה. זו הטרדה מתמשכת, וגם כשאין להם קייס הם יודעים איך לבזבז לך את הזמן עם תביעות ועתירות והסברים ארוכים. יש כאן בהחלט הרתעה כלפי אלו העוסקים במתנחלים, אפילו בתת ההכרה. אחרי שהם הצליחו להטריד מישהו הוא חושב שאולי מוטב לו למצוא תחום אחר לעסוק בו".
יריב אופנהיימר, מזכ"ל שלום עכשיו, טוען שמדובר ב"חבורה של אנשים משועממים" שמנהלים מלחמת התשה תוך שימוש בכספי ציבור. "הם לא ראויים להתייחסות", אומר אופנהיימר, "זו מלחמת התשה מיותרת ומטופשת. יש כאן ראש מועצה ועוד כל מיני אנשים שמשתמשים בכספי ציבור על-מנת להשתעשע בשטויות שלהם. חבל על הכסף של עורכי הדין שהציבור נאלץ לממן מכיסו".
יוסי דגן שומע את הקולות והוא דווקא די מרוצה. לדבריו, סיקור ההתיישבות מאז שמונפת חרב האיום בתביעות הוגן הרבה יותר. "גם כשעיתונאי מנצח בתביעה, הוא עדיין נאלץ לשכור עו"ד, להגיע לבית משפט, להתרוצץ, לבדוק את עצמו. בפעם הבאה שהוא יכתוב על המתנחלים הוא יחשוב פעמיים על מה שהוא כותב ויבדוק את עצמו היטב בגוגל.
"מה שאנחנו רואים היום זה לא מה שהיה לפני עשר שנים. הכתבים היום יחסית הוגנים יותר ממה שהיו בעבר. אנחנו בסך הכול מבקשים שאנשים ידברו אמת ולא ישקרו".

חושבים פעמיים

מלבד החשש מתביעות, עיתונאים שמסקרים את יהודה ושומרון מבינים שההגינות משתלמת ומאפשרת יחס טוב ממושאי הסיקור. באחד המקרים עיתונאי שהיה רכז פעילות בשלום עכשיו בעברו היה אמור להתמנות לכתב שטחים בערוץ טלוויזיה. הכתב לא הצליח להתגבר על מעטה החשדנות, ובעקבות לחץ של המתנחלים הוא נאלץ להחליף תחום סיקור.
במקרה אחר צוות צילום של ערוץ 1 צילם את הרב אליעזר מלמד באופן לא מכובד, לטענת המתיישבים. כתוצאה מכך צוות הצילום לא יכול היה להיכנס ליישוב הר-ברכה בזמן שפרשת הישיבה ואהוד ברק היו בשיא הכותרות. גם על כתב ערוץ 10 אור הלר, שלטענת המתנחלים התבטא לא פעם באופן לא מאוזן, נאסר להיכנס ליישובי השומרון. כשהגיע לאיתמר סילקו אותו מתיישבים מהיישוב בשידור חי. כמו-כן, תמונות של ראש הממשלה מבקר בבית משפחת פוגל באיתמר הועברו לכל הערוצים וכלי התקשורת מלבד ערוץ 10.
יוסי דגן לא מאשר את הדברים אך גם לא מכחיש. אם עיתונאי "עובר את הגבול" הוא יכול להסתכן בהחרמה מצד המתיישבים ובדרך כלל זה יפעל לרעתו, מה שמוביל כמעט תמיד לישיבה משותפת בין מנהלים בערוצי הטלוויזיה או במערכות עיתונים ובין המתנחלים על-מנת להגיע להבנות.
רק לאחרונה נאלץ ראש עיריית חיפה להתנצל בפני תושבי איתמר על דברים שאמר בכנס אילת לעיתונות, כשקרא לימין לעשות חשבון נפש ותחקיר עמוק "איך הימין מוליד עשבים שוטים כמו יגאל עמיר, כמו תושבי איתמר". יוסי דגן, שישב גם הוא בפאנל, הודיע בו במקום שהתביעה בדרך. למחרת בבוקר שלח עו"ד דורון ניר-צבי מכתב הדורש מיהב להתנצל פומבית, אחרת הם ייפגשו בבית המשפט. יהב התנצל וסגר את הסיפור מהר. "99 אחוז מההתנגשויות הללו נגמרות בדרך כלל או בהתנצלות כלפי המתנחלים או בפשרה כשהצד השני, זה שלא אמר אמת, נאלץ להוציא מכיסו כסף ולתקן את המעוות", קובע יוסי דגן. "התוצאות מדברות בעד עצמן, יש פחות הסתה נגד המתנחלים בכלי התקשורת, כבר אין השמצות ארסיות כמו שהיו פעם, כשכל עיתונאי היה יכול לדרוך על מאות אלפי אזרחים בלי לחשוב פעמיים. היום הם חושבים פעמיים, ומי שלא - כנראה יפגוש אותנו בבית המשפט".

פורסם במקור: יומן, מקור ראשון
תאריך:  15/02/2013   |   עודכן:  15/02/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תקוף את העיתונות
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
כספי ציבור
אורי פ  |  17/02/13 08:10
2
יפה. צריך להגן על המתנחלים
עמנואל גרטל  |  17/02/13 12:41
3
איחולים למתנחלים
משה, עורך-דין  |  19/02/13 18:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ריקי רט
לא רק התועלת החומרית מניעה את החרדים להתגייס - גם הרצון לחלוק בנטל. לצד רכישת מקצוע ויציאה ממעגל העוני, חרדים שמתגייסים עושים זאת גם מתוך אמונה שמי שאינו לומד חייב לשרת בצבא, כמו שאר בני עמו. בנט ולפיד, בבני-ברק מסירים לפניכם את הכובע
יאיר שלג
השופט מנחם אלון ייזכר כמי שכתב את ספר היסוד בתחום המשפט העברי - וכמי שפעל ליישומו לאורך שנים בעשייה השיפוטית. לצד מאבקו למען הטמעת המשפט העברי במשפט הישראלי, הוא לחם למען כבודו של המשפט הישראלי מול פוסקי הלכה שהגדירו אותו כ'ערכאות'
יורם מרקוס
תעלומה מהקשות ביותר לפיצוח: פרשת התרסקות מטוס נוסעים. מובאת דרך עיניו ותיאורו של נדב, רופא קרדיולוג שהיה שם. תעלומה מסתורית בלתי פתורה מהסבוכות שהוצגו אי-פעם, שאיש, הן בעולם הזה בו התרחשה והן ב"עולם הבא" שאליו היא מתפרשׂת, לא יוכל לפענח. כשאת העובדות, בלתי ניתן לסתור. עלילת מתח. לא מומלצת לקריאה למי שמתקשה לעמוד בו. עם סוף בלתי-צפוי
עידן יוסף
זעם באקדמיה ללשון העברית על משרד התחבורה וחברות התחבורה הציבורית על התעלמות מבקשותיה לתקן את שיבושי הלשון במערכות הכריזה באוטובוסים וברכבות    כעת מתברר שכבר לפני שנה העמידה האקדמיה את שירותיה לרשותם ונתקלה בהתעלמות
רפי מן
כך פעלו רשויות המדינה משך שנים להסתיר את זהותו של מרדכי (מוטקה) קידר ומעשיו באמצעות הצנזורה הצבאית וצווי איסור פרסום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il