X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יהודים וישראלים מגיעים בכל זמן ללמוד באירופה. יש אוניברסיטה יהודית שמציעה אלטרנטיבה
▪  ▪  ▪
וינה, אלטרנטיבה [צילום: איתמר לוין]

הם נאספו סביבי, צעירים יהודים בשנות העשרים המוקדמות מיוון, טורקיה, קולומביה, קרואטיה, בולגריה, מוסקבה, גרמניה, רמת השרון וירושלים. דעתנים ונמרצים. סטודנטים בביה"ס הגבוה למינהל עסקים שהקים רון לאודר בווינה (lbs). המוסד היפהפה שוכן בארמון קיסרי ומתַפקד כאוניברסיטה יהודית ראשונה באירופה אחרי מלחמת העולם השנייה. הכיוון הוא להתרחב לרמתה של אוניברסיטת ברנדייס בבוסטון. הוזמנתי להרצות שם והופתעתי. החוויה התעצמה על-רקע הסצנה הישראלית המתפתחת בברלין. מעין אנטי-תזה.
החידוש הוא במסגרת היהודית. לא מסגרת דתית, לבטח לא מסיונרית. שנת הלימודים מתחשבת בלוח השנה העברי, חוגגים את החגים היהודיים, בשבתות מתגבשת קהילה סביב חדר האוכל ומנהגי המסורת. כל זה, נוסף על העושר התרבותי שמציעה וינה.
לא קל להסתובב בווינה. ההיסטוריה צועקת מכל רחוב. יהודים גורשו ממנה ושבו אליה לסירוגין. בין לבין נרצחו בהמונים. המוזאון היהודי בעיר משרטט היסטוריה מצמררת של הקהילה. מה לנו ולווינה, אני תוהה.
אבל יהודים וישראלים מגיעים בכל זמן ללמוד באירופה. האוניברסיטה הזאת מציעה אלטרנטיבה. בדרכה הצנועה היא מתחרה באוניברסיטאות הטובות, ובמקביל מספקת מסגרת מחזקת ולא מבוללת. והביקוש רב על ההיצע. פרנסי המוסד משתדלים לשלב כ-20% ישראלים, לשמש "ראש גשר לישראל". בחופשות מושכים הישראלים את חבריהם לבקר בישראל. לחלקם זאת הפעם הראשונה. רבים יעלו לבסוף ארצה. ולהפך: בת קיבוץ מספרת שבעקבות לימודיה בווינה הלכה לראשונה בחייה לבקר בירושלים.
בצד המסלול האקדמי המפרך בכלכלה, הם נחשפים במקביל לפילוסופיה ולמחשבה יהודית. נכחתי בהרצאה שבה התווכחו אפלטון ואריסטו עם חכמי התלמוד ועם ר' שניאור זלמן מלאדי, מחבר ספר ה"תניא", על-רקע אמנות ימי הביניים והרנסאנס.
"יש סיבות רבות לעזוב עכשיו את יוון", אומרת בטי מאתונה. "צעירים יוונים אינם יכולים לחלום מה שחלמנו בילדותנו". פאולה מקולומביה מספרת שרבים מהצעירים בארצה חולמים להגר לארה"ב. האוניברסיטה היהודית עבורה הייתה בחירה להישאר בתוך עמה.
לורה מבולגריה הגיעה לישראל בעקבות תגלית, והביקור "הדליק עניין בזהות היהודית". סלאבו מאיסטנבול חווה באוניברסיטה "חיים יהודיים, לא רק השתייכות סוציולוגית, אלא משהו מהותי".
אני שואל, מה זה להיות יהודי מבחינתם, ותמרה מקרואטיה עונה: "יהודי הוא אאוטסיידר תמידי הרוצה להיות אינסיידר". עוד אמרה שזאת אחריות גדולה. "הצל הגדול של סבי וסבתי (שהיו במחנות ריכוז) מֵצֵל עליי". פאולה מקולומביה אומרת, "אם שואלים אותי, 'מי את?' והדבר הראשון שעולה הוא 'אני יהודייה'". לפתע אנחנו מגלים שאצל כל החמישה דיברו לדינו בבית. צאצאים למגורשי ספרד נאספו בווינה מקצות הארץ כדי לגלות את זהותם.
מהי ישראל עבורכם? "ישראל היא ארצי", משיבה בטי, "למרות שנולדתי וגדלתי ביוון, ההרגשה כלפי ישראל שונה מההרגשה כלפי יוון. הזהות שלי בישראל היא טבעית". היא שוקלת לעלות. סלאבו מאיסטנבול אומר שבטורקיה הוקף ב-99 אחוז מוסלמים, "וזה הגביל את הדיבור". בישראל "אינני צריך לחשוב על מה שאני מדבר". לורה אומרת שתעדיף לחיות בעולם, אבל מעוניינת ללמוד עברית באולפן, "ואז נראה".
מריה נולדה במוסקבה וחייתה ברמת השרון. מוסיקאית מוכשרת. לא שירתה בצבא. "הייתי מפונקת". בעקבות הלימודים היא מתכוונת לשוב ולהתגייס. "הגעתי עם הרבה סטריאוטיפים אבל למדתי להכיר את הטבע האנושי".
נינה נולדה בסטלינגרד, גדלה באפגניסטן ועברה לגרמניה. הלימודים באוניברסיטה היהודית סיפקו לה הזדמנות "לחקור את זהותי". בווינה גילתה את המסורת. "היהודים צריכים מולדת לחיות בחופשיות. אני יודעת שישראל תוכל להיות בית עבורי".
בצהריים קפצנו לביקור ברחוב ברגאסה 19. לשעה קלה נעצר העולם, ועלינו במדרגות המפורסמות אל המבואה, בואכה ביתו של יהודי, שאֵי שם במפנה המאות, שינה את העולם. הרבה לא נשאר מהריהוט, אבל הקירות דיברו. אנחנו שמענו וליבנו החסיר פעימה. "אתה רואה", אמר לי המרצה המבריק לפילוסופיה, חסיד חב"ד, "יש מי שהולך לאוּמַן לרֶבֶּה שלו; אנחנו עולים לרגל לפרויד".

פורסם במקור: ישראל היום (ג', 3.12.13)
[קישור]/
תאריך:  04/12/2013   |   עודכן:  04/12/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 רון לאודר
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בין וינה לברלין
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
אוני' בוינה - סטודנטים יהודים
דאגנית  |  4/12/13 10:46
2
וחיים באירופה ולא בישראל.
דיבורים כמו חול,  |  4/12/13 11:12
 
- הרי אינך יהודי
מר לא נכבד  |  7/12/13 20:43
 
- החיים יפים.  ל"ת
קח הכל בצ'יל  |  11/12/13 09:26
 
- להסית נגד המדינה
בטח יפים  |  18/12/13 15:49
3
תגובה ל 2==================
יוד יוד  |  10/12/13 22:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לאון יעקובי
מסחר אוטומטי בעזרת מכונות מתוכנתות, המוכר יותר כ"אלגו טריידינג", תופס חלק משמעותי ובלתי פורפציונלי מהמסחר בשוק ההון בארץ ובעולם
פרופ' ארנון כהן
טיפול באור מוכר מזה שנים רבות כטיפול יעיל ובטוח בחולי אקנה    בדומה לאטופיק דרמטיטיס אצל ילדים ותינוקות, גם הגרד בעור מחמיר בחורף כתוצאה מחשיפה לחום מזגנים, ולכן גם כאן מומלץ להתחיל טיפול מאסיבי ופשוט באמצעות מריחה יומיומית של קרמי לחות
אורן פרסקו
על-רקע האיום בסגירה, מליאת רשות השידור הצליחה לקבל היום החלטות ראשוניות בדרך לטיפול בשתי בעיות חמורות: תפקוד אגף הגבייה והיעדר מנהל לערוץ הראשון
יוסי קרמר
אבנר יאראק
מדובר במשימה לא פשוטה: חלק מהילדים לא אוהבים את טעם התרופה, במיוחד אם מדובר בתרופה הנלקחת בצורת סירופ, במקרים אחרים יש ילדים שפשוט חוששים לבלוע טבליות    להלן שישה טיפים שיקלו על ההורים המודאגים במתן תרופות חורף לילדים חולים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il