X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הזכות להורות היא זכות יסוד. התקנה החדשה היא ניסיון של המדינה והמנהיגים להתערב באוטונומיה ההורית, כמו במדינות המכתיבות הגבלה חקיקתית על תכנון המשפחה ואפילו קובעות מהי המכסה הראויה להולדה
▪  ▪  ▪
קארן ספילמן. פעילה בעל-כורחה

חוזר מינהל הרפואה של משרד הבריאות, שפורסם לפני שישה ימים, החליט להגביל את מספר מחזורי טיפולי הפוריות ובכך הוא גוזר את גורלם של עשרות אלפי זוגות, נשים וגברים, שכל רצונם הוא להגשים את חלומם להביא ילד לעולם. בימים אלו מתגבשת קבוצה גדולה של מטופלי פוריות אשר מטרתם היא אחת: לבטל את רוע הגזרה ולהסיר את הגרדום ששרת הבריאות, יעל גרמן, הנחיתה מעל לראשם.
קארן ספילמן, מטופלת פוריות בת 42 וממנהיגי המחאה, פרסמה עצומה ברשת שהפכה בתוך שעות ל"להיט ויראלי" אשר מועבר בין הגולשים וזוכה לתמיכות נלהבות. בתוך זמן קצר חתמו על העצומה כבר מעל ל-1,600 אנשים.
ספילמן: "בסך-הכל כתבתי את מה שאני מרגישה, את מה שעובר על כל מטופלת פוריות ומסתבר שרבים הזדהו עם הדברים. הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל, מאות אנשים כותבים לי מכתבים מרגשים ורוצים לעזור. מאז פרסום העצומה והקמת קבוצת המחאה, אני ישנה שעות בודדות בלילה כדי לתת מענה לכל אלו שההחלטה גזרה את גורלם".

פוריות זו זכות

עיון בדף הפייסבוק שהוקם במיוחד למען מטרה זו "לכולנו מגיע להיות הורים" מעלה כי אכן תגובות הגולשים תומכות והנושא הוא רגיש ונוגע באבני היסוד של כל אדם. הזכות להורות היא זכות יסוד, וכבר קבעה השופטת שפרה גליק בהחלטתה מיום 5.3.2012 כי "אין ספק שהזכות להורות ולמשפחה היא זכות יסוד של הקיום האנושי".
בפסק דין נחמני כתב בית המשפט העליון: "האינטרס בהורות מהווה ערך בסיסי וקיומי, הן עבור הפרט והן בעבור החברה כולה".
התקנה החדשה היא ניסיון של המדינה והמנהיגים להתערב באוטונומיה ההורית. בכתב העת "רפואה ומשפט" התייחסו לעניין זה שתי המשפטניות מירי בומבך ורונלי שקד [רפואה ומשפט, גיליון מס' 26 – מאי 2002]. במאמר פרי עטן הן כתבו שרעיון זה, של התערבות המדינה בתא המשפחתי, קיים כיום במדינות המכתיבות הגבלה חקיקתית על תכנון המשפחה ואפילו קובעות מהי המכסה הראויה להולדה. הגישה הדמוקרטית דוגלת בכך שהמדינה לא תתערב בזכויות היסוד של הפרט ובזכויות הנגזרות מהן דוגמת ההתערבות בזכות להורות.
סעיף 7 לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו קובע כי הזכות לפרטיות ולצנעת הפרט היא החרות של ההחלטה העצמית בעניינים הנוגעים לחיים הפרטיים. הזכות להוליד ילדים נחשבת כזכות יסוד הנגזרת מן הזכות להקים משפחה שהיא תא היסוד של חיי החברה. שינוי של חוק יסוד יכול להתבצע רק בחוק יסוד אחר. סעיף 8 לחוק יסוד: כבוד האדם וחרותו מדבר על כך שניתן להגביל את הזכות להעמיד צאצאים רק בחוק אחר אשר עומד בפסקת ההגבלה.
חייבים להבין כי החלטת משרד הבריאות מובילה מדיניות ברורה של צמצום הילודה. הפעלת מנגנוני התערבות ופיקוח מנהליים בעלי אפקט ענישתי כגון אלו מהווה פגיעה אנושה בציבור גדול מאד של צעירים (בני 45-25) וגזירת גורל אכזרית שלא תעלה על הדעת בייחוד במדינת ישראל של שנות האלפיים.
"אנו נחושים יותר מכל מארגני מחאה אחרת. מתברר כי הרצון לחוות הורות הינו חזק מכל כוח אחר אשר קיים ביקום ושום דבר לא יעצור אותנו. אנו נמשיך במאבק זה עד ששרת הבריאות תבין שהיא נגעה בפרה הקדושה, בחלום האולטימטיבי שאסור לפגוע בו. ישנה רשימה ארוכה מאוד של מקומות בהם ניתן לקצץ עוד הרבה לפני מטופלי הפוריות", אומרת בלהט קארן ספילמן.
הקבוצה הוקמה לפני כשלושה ימים וכבר מונה מאות אנשים. אין מדובר רק בנשים, אלא גם בבני זוגן הגברים, אשר טוענים בתוקף כי החלום לילד הוא משותף לשני המינים. "הכי חשוב לי שיובן מהמאבק שלנו כי היחידים שיוכלו לקבוע אם הם רוצים להפסיק את טיפולי הפוריות הם הזוג המטופל בלבד ולא אף אחד אחר. לא ייתכן שהמדינה לה הקרבתי את מיטב שנותיי, לחמתי ותרמתי ועדיין תורם ומחנך ילדים רכים – תגזור את גורלי לחיות את חיי ללא ילדים".
ש' בן ה-40, גם הוא מראשי המאבק, אינו מוכן לקבל את החלטת הוועדה העלומה שהוציאה את החוזר. "מי זו הוועדה הזו? מי הקים אותה? מי ישב בה? על סמך אלו נתונים הם החליטו את אשר החליטו? למה דווקא 8 טיפולים? למה לא הגבילו ל-6 או ל-7 או ל-10? מהיכן שאבו מספר שרירותי זה?"
ד"ר איליה בר, מנהל המרכז הרפואי לפוריות, עונה חד-משמעית: "אין לי מושג ולאיש אין מושג למה החליטו לעצור דווקא בטיפול השמיני. הדבר אינו מסתדר עם שום הגיון רפואי. המערכת זקוקה לשינוי חשיבה יסודי. במקום להסתער על בני הזוג עם אינספור מחזורי טיפול מתישים ויקרים, יש לבצע, בטרם מתחילים בטיפולים עצמם, בירור מקיף ויסודי של שני בני הזוג, על-פי עקרונות הרפואה המיושמים בכל תחום אחר. קביעת אבחנות מדויקות עשויה להתוות את הטיפול הנכון לזוג הנכון ולמנוע טיפולים הנעשים כיום לפי שיטת 'ניסוי וטעיה', שגובה מחיר יקר", דברי בר.

לעצור ומיד

התומכים במאבק מוסיפים כי יש לעצור בדחיפות את מימוש מסקנות הוועדה, בעיקר משום שההחלטה הינה גורפת ואינה מתייחסת למורכבות הנושא. "אי-אפשר לקחת אוכלוסייה שלמה ולהכניס אותה לאותה העוגה", ממשיכה ספילמן, "בין מטופלי הפוריות יש מגוון רחב של בעיות ואם כבר רוצים להסדיר את העניין יש להתייחס לכל בעיה בנפרד ולקבוע לגביה את הכללים המתאימים לה. יש נשים שהבעיה שלהן היא איכות הביציות, ויש זוגות שהבעיה שלהן היא בכלל בזרע של הגבר ויש אינספור סוגים של בעיות שמצריכות טיפולי פוריות. אי-אפשר וזה לא מקצועי ורציני להחליט שלכל הבעיות הרפואיות יש רק פתרון אחד והוא הגבלת הטיפולים לשמונה בלבד. אנו סבורים שההחלטה צריכה להיות אינדיבידואלית לזוג המטופל ורק כאשר ברור שאין יותר כל סיכוי להריון".
ד"ר בר מסכים עם טענות אלו ומוסיף כי "יש מקרים שבהם יש כשל במערכת הרבייה של האישה, של הגבר או בעובר הנוצר מהחיבור ביניהם. בחלק מהכשלים ניתן ומחויב בטיפול בטרם ביצוע ההפריה. אם הבעיה לא תטופל תחילה לא יעזרו אינסוף מחזורי טיפולים".

לחץ נפשי מפחית סיכויי ההצלחה

ידוע כי טיפולי הפוריות הם עניין לא קל ותהליך כואב לנשים וגם לגברים העוברים אותם. מומחים מעידים כי לחץ נפשי הוא הגורם הראשי לאי-הצלחת הטיפולים. "הפחתת הלחץ היא גורם בעל חשיבות רבה להגדלת סיכויי ההצלחה של הטיפול", קובע בר.
"לשים לנו תקרה, גרדום מעל הראש לא מועיל בכלל. גם כך הלחץ והמתח הנפשי הינם עצומים בכל טיפול. אין צורך להוסיף עוד ממד מאיים שכזה. אני מקבלת עשרות פניות של נשים וזוגות אשר מעידים כי דווקא הטיפול העשירי, האחד-עשר, השנים-עשר הוא זה שהצליח ואשר בזכותו זכו לחבק את ילדם. אותם אנשים נחרדים להבין כי לו התקנות החדשות היו מונהגות בזמנם הם לא היו זוכים להיות הורים", אומרת קארן ספילמן.
ד"ר בר טוען כי לו היו מבצעים לפני התחלת הטיפולים בדיקות מקיפות לשני בני הזוג, ניתן היה לחסוך מספר רב של טיפולים וזה אף היה משפר את סיכויי ההצלחה. "מניסיוננו, בדיקה מקדימה ומקיפה יכולה להקפיץ את אחוזי ההצלחה בכל מחזור לפחות בכפליים, תוצאה המביאה אותנו לאותם שיעורי הצלחה ומניעת הפלות כמו העולם המערבי".
"נכון" - הוא מוסיף - "בדיקה מקדימה עולה כסף ולא מעט. במיוחד אם היא כוללת גם בירור גנטי (פי-ג'י-די). אבל מה שנראה יקר בהתחלה מתברר כזול ונכון אם משקללים את עלות מחזורי הטיפול הכושלים".
ספילמן, שהפכה לפעילה ומובילה כמעט בעל-כורחה, מבקשת להדגיש: "מדובר באנשים נחושים ביותר שנגעו להם בחלום הבסיסי: להיות הורים. ואנחנו לא נוותר עד אשר החלטה אומללה זו תבוטל על הסף ויגלו קצת יותר הבנה למצבנו הרגיש ממילא. אנו קוראים לכל מי שהעניין חשוב לו לחתום על העצומה ולהצטרף למאבקנו הבסיסי, האנושי והצודק".

תאריך:  26/01/2014   |   עודכן:  18/02/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הפוליטיקה של פוריות המין האנושי
תגובות  [ 22 ] מוצגות  [ 22 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה דמגוגית מדרגה ראשונה
בלי קשר לעובדות  |  26/01/14 19:53
 
- זאת ועוד...
תוכי יוסי  |  26/01/14 20:54
 
- יתרה מזו, רוב המטופלות
ברוריה מהקריות  |  27/01/14 05:54
 
- ברוריה יקרה
קארן   |  27/01/14 08:12
 
- זאת הבעיה
מעיין נב  |  26/01/14 22:43
 
- מכתיבתך ניכר שלא היית בסרט
יא-צק  |  31/01/14 01:51
2
כתבה מרושעת או מטופשת
כנניהו המיסר  |  26/01/14 20:16
 
- נכון.
אומדן  |  27/01/14 10:59
 
- ....אפשר לאמץ.................
1  |  27/01/14 13:15
3
איזו בורות
גולדבלט משה  |  26/01/14 21:13
4
מגיבים 1-3 ממש לא הבנתם
איילת123  |  26/01/14 22:18
 
- לא כל מי שלא מסכים איתך מתלהם!
במבה  |  26/01/14 22:50
 
- מגיבים 1-4 המשך
איילת 123  |  26/01/14 23:32
 
- שימי לב
תוכי יוסי  |  27/01/14 13:32
5
הזכות להורות היא זכות יסוד
עו"ד מישל חדאד  |  26/01/14 23:48
 
- עו"ד חדאד, מחפש לקוחות אולי??? ל"ת
ברוריה מהקריות  |  27/01/14 06:07
 
- ברוריה, לא מתאים לך. ממש הערה ל"ת
מרושעת.  |  27/01/14 07:25
 
- חובה עלינו
זכות שלהם  |  29/01/14 08:34
6
למיספר שמונה משמעות מיסטית.
אף אחד  |  27/01/14 12:45
7
מתמתיקה פשוטה
ארז החושב  |  29/01/14 11:50
8
אולי נגדיר את הדברים אחרת
מיכאל ב  |  30/01/14 08:39
9
אני לא רוצה הורים מאותו מין
התינוק שטרם נולד  |  3/02/14 13:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
חברת ההנדסה אמי מתום מספקת שירותים למשרדי ולמוסדות הממשלה, ובהם לרכבת ישראל, כמתכננת ומפקחת על פרויקטים ענקיים בתחום התשתית    נציגה הבכיר, ג'ק טבול, מפקח על החברות המבצעות ובהן גם על דניה סיבוס, שנציגה הבכיר באותו תחום הוא בנו, נדב טבול, האחראי על פרויקטים המבוצעים לרכבת ישראל
חגית כהן
יש בתים שבזים בחשאי לדיירים שלהם. האדריכל אריך מנדלסון הבין זאת, אך לא הבין אולי שהיצירה, כמו הגאולה, זקוקה גם לטינופת האנושית
א. איל, א. אורן, נ. ויינטרוב
הגדילה, התפקוד, ההתפתחות המינית והפוריות, תקינים אצל ילדים, מתבגרים ומבוגרים עם סוכרת מסוג 1, שאיזון הסוכרת שלהם סביר    בזכות האמצעים הקיימים כיום, ניתן לטפל בסוכרת מסוג 1 בצורה מיטבית המאפשרת לילדים ולבני הנוער אורח חיים בריא ורגיל
רפי מן
הקריירה הפוליטית של שולמית אלוני נסקה בראש ובראשונה הודות לתוכנית הרדיו "מחוץ לשעות הקבלה" בקול-ישראל בשנות ה-60
ד"ר נמרוד פרידמן
ניתוחים פלסטיים תפקידם לשפר את המראה החיצוני, וברוב המקרים הם גם משפרים משמעותית את הדימוי ואת התחושה הפנימית    אך מה קורה כשהרצון לשיפור המראה הופך לאובססיה? מה קורה כשלא יודעים להפסיק בזמן?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il