X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ביטול האגרה על הפקדה מחודשת של צוואה אצל הרשם לענייני ירושה: הזדמנות טובה להתחיל לחשוב על עידכון או עריכת צוואות הדדיות בין בני זוג
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]
שלל הוראות
בין שני הקצוות הללו, ניתן לקבוע שלל הוראות עם מדרגים שונים של זכויות שיירש בן הזוג ויירשו הילדים. כמו-כן, במסגרת ההוראה המעניקה את כל הזכויות לבן הזוג הנותר ורק לאחר פטירתו לילדים, ניתן לקבוע מגבלות שונות לשימוש בנכסים, על-מנת שלא ייווצר מצב שבן הזוג הנותר מכלה את העיזבון ולמעשה לא מותיר לילדים דבר לאחר פטירתו

   רשימות קודמות
  חובות של הורים מתגרשים
  דירה משותפת בגירושין
  זכות בנכסי הקריירה של הבעל

ועדת החוקה של הכנסת אישרה לאחרונה הקלות בתשלום האגרה בגין הפקדה ומשיכה של צוואות אצל הרשם לענייני ירושה, במטרה לעודד עידכון של צוואות והפקדתן במשרדי הרשם. זוהי הזדמנות טובה להתחיל לחשוב על עידכון צוואה או עריכתה, בפרט בהתחשב במכלול השיקולים הנוגעים לצוואות הדדיות בין בין זוג וליתרונות הרבים הקיימים בהסדרת צוואה מסודרת שיש בה כדי למנוע מחלוקות ועימותים רבים במשפחה לאחר הפטירה.
בגיל השלישי עולה ביתר שאת המודעות לחשיבות עריכת צוואה. כאשר מדובר בבני זוג החיים יחדיו, מתווסף לכך הצורך להבטיח את בן הזוג הנותר בחיים ולמנוע ממנו יריבות מול יורשים אחרים (כגון ילדים משותפים או ילדים מנישואין קודמים). בהתאם לכך, בני זוג רבים מבקשים לערוך צוואות הדדיות (שהן תמונת מראה זו של זו), על-מנת לדאוג שבן הזוג שייוותר בחיים, יוכל להמשיך ולחיות ברווחה ובכבוד.
אולם לצד רצון זה, עומד כמעט תמיד רצון נכבד נוסף: לדאוג לילדים במסגרת הצוואה והוראותיה (בין אם מדובר בילדים משותפים ובין אם בילדים מקשר קודם). כיצד, אם כן, ניתן לאזן בין הרצון לדאוג לבן הזוג ורווחתו לבין הרצון לדאוג לילדים?
ניתן לספק את האיזון במסגרת מגוון הוראות בצוואה, לפי בחירת בני הזוג שעורכים אותה. כך, יכולות הוראות הצוואה ההדדית לנוע ממתן זכות מגורים לבן הזוג הנותר בדירת המגורים עד לסוף ימיו ושנותיו (על-מנת למנוע מצב שהילדים יבקשו להוציאו מן הדירה) וכל יתר הרכוש מועבר לילדים, כאשר הילדים יוכלו לקבל לידיהם את הדירה רק לאחר פטירת בן הזוג הנותר. בנסיבות אלה חשוב לקבוע בצוואה, שזכות המגורים תכלול גם את האפשרות להשכיר את הנכס ולקבל את דמי השכירות ולא רק מגורים בפועל.
אפשרות אחרת היא הורשה מלאה של כל הרכוש והזכויות לבן הזוג הנותר, כאשר רק לאחר פטירתו יקבלו הילדים (כיורשים שניים) את מה שבן הזוג יותיר אחריו בעת פטירתו. במסגרת הוראה זו, הילדים אינם יורשים דבר בשלב הראשון, אלא רק לאחר שבן הזוג הולך לעולמו ורק את מה שהותיר אחריו.
בין שני הקצוות הללו, ניתן לקבוע שלל הוראות עם מדרגים שונים של זכויות שיירש בן הזוג ויירשו הילדים. כמו-כן, במסגרת ההוראה המעניקה את כל הזכויות לבן הזוג הנותר ורק לאחר פטירתו לילדים, ניתן לקבוע מגבלות שונות לשימוש בנכסים, על-מנת שלא ייווצר מצב שבן הזוג הנותר מכלה את העיזבון ולמעשה לא מותיר לילדים דבר לאחר פטירתו.
כאשר מדובר בבני זוג המצויים במערכת יחסים בפרק ב' לחיים, חשוב לצד הצוואה לערוך גם הסכם ממון, שכן הצוואה מסדירה רק את זכויות הירושה ולא את ההסדרים הרכושיים הנובעים מכוח החיים המשותפים.
עוד חשוב לדעת שקיימות הוראות חוק מיוחדות החלות על צוואות הדדיות. הללו קובעות שלאחר עריכתן, ככל שמי מבני הזוג מבקש לשנותן באופן חד-צדדי, ביכולתו לעשות כן, אולם הוא מחויב להודיע על כך לבן הזוג השני ואז גם צוואתו מתבטלת. כלומר: קיים קשר ישיר בין הצוואות, ואם מישהו רוצה לשנות את צוואתו, הרי שגם צוואת האחר התלויה בה ונסמכת עליה, מתבטלת.
ככל שבן הזוג שנותר בחיים רוצה לשנות את צוואתו ההדדית, לאחר שכבר נהנה מקבלת זכויות על-פי צוואת בן הזוג שנפטר, הרי שהוא יכול לעשות זאת בכפוף לכך שיחזיר את הזכויות שקיבל מצוואת הראשון. כלומר: לא ניתן ליהנות מן הצוואות ההדדיות ולאחר מכן לשנות את הוראותיהן.
עריכת צוואה ברורה, מסודרת ומפורטת תאפשר את הבטחת זכויות בן הזוג מחד וזכויות הילדים מאידך-גיסא, ויהיה בה כדי לצמצם את הסיכוי לעימותים משפטיים וסכסוכים משפחתיים מיותרים.

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה וירושה
תאריך:  10/06/2014   |   עודכן:  10/06/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים הלפרין
עינינו לא צרה בדירות המרובות של חלק מהמועמדים לנשיאות, אך היות כל כך הרבה דירות בכל כך מעט ידיים, לא מתחילה ולא מסתיימת במועמדים לנשיאות, כל מי שהפרוטה מצויה בכיסו אוסף עוד ועוד דירות, מה עוד שאם אתה סלב או סלבית, הבנקים פחות בררנים במתן הלוואות, והתוצאה היא מחסור ענק בדירות
רועי אורן
הגיע הזמן שמהלך כזה יצא לפועל אך השאלה הנשאלת היא: כיצד ניתן לשים פירות וירוקות בצוותא עם מוצרי הצריכה הנוספים? בתוכנית זו כרגע אין מענה לשאלה זו    לא ברור האם מהלך זה ייושם או שמדובר בעוד רעיון חביב שיעלה אבק על המדף, אך צריך לתת הזדמנות לכל תוכנית ראויה ואפקטיבית    הרי ככלות הכל, רוב המהלכים הגדולים מתחילים בצעדים מזעריים
צ'לו רוזנברג
אין מערכת שאין בה שחיתות, בין אם המדובר בכסף ישיר, בין אם המדובר בטובין ומטלטלין, בין אם בשיטת ה"שמור לי ואשמור לך". יש כאן רקב מן היסוד ועד הטפחות והפוליטיקאים שבויים בידיהם של בעלי ממון כחומר בידי היוצר
ראובן לייב
איך להתמודד עם אירוע לבבי שפוקד אותך בשעת נהיגה, כשאתה לבדך, בלא שמתאפשרת לך קבלת עזרה ראשונה ובלא להגיע לבית החולים
ציפורה בראבי
המרוץ לנשיאות לקראת סופו    מדי פעם אנו מדווחים על רצים נופלים אבל המרוץ אף על-פי כן נוע ינוע    צלילים מביכים בדרך לבית הנשיא    פעם זה היה מקום של כבוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il