X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לקונות עצומות ממדים בחקיקה הישראלית מובילות לכך שעם ישראל עשוי לחוות שוב בעתיד את הטראומה שבה אדם עם קופת שרצים מכהן כאזרח מספר אחד
▪  ▪  ▪
ויצמן. נאלץ להתפטר [צילום: פלאש 90]
קצב. הדחה? [צילום: פלאש 90]

בן-אליעזר. חקירה [צילום: פלאש 90]

שטרית. הסכם [צילום: פלאש 90]

   רשימות קודמות
  "אני מתחרט על הרגע שנבחרתי להיות נשיא המדינה"
  סיפור בזיגזג

מסע הבחירות לנשיאות המדינה, שבסופו נבחר ח"כ ראובן ריבלין לנשיאה העשירי של ישראל, היה רווי לכלוך פוליטי, לצד הליכים פורמליים יותר בתחום אכיפת החוק. על כך יש כמובן להצר. במרקם הממשלתי שהתבסס בישראל, כהונתו של הנשיא מתאפיינת במדד סמלי, טקסי, א-פוליטי מובהק.
"בראש המדינה עומד נשיא", מצהיר בחגיגיות סעיף 1 לחוק יסוד: נשיא המדינה. בראש המדינה, לא בראש אחת הרשויות, המחוקקת או המבצעת, בין אלה המפשילים שרווליהם וטובלים בקלחת היומיום. משכך, טוב היה אם הליך בחירתו של הנשיא היה מופרד מהזירה הפוליטית. אם לא בהוצאת כוח הבחירה מידי הכנסת, לפחות בהוצאת כוח ההיבחרות מחבריה, וקביעת תקופת צינון של שבע שנים עד שיוצא המערכת הפוליטית יהיה רשאי להיבחר לנשיאות.
אך מה שמטריד יותר, עם שוך סערת בחירתו של הנשיא הבא, הוא לא ההשפעה החזקה של האווירה הפוליטית על המרוץ, השאלות הכלכליות או תהיות על נחיצות המוסד, אלא נוכחותו של המשפט הפלילי והשפעתו על התהליך.
המועמדים שנפלו
הנשיא השביעי, עזר ויצמן, היה נתון בעת כהונתו בחקירה פלילית בחשד לקבלת שוחד מאיש העסקים אדוארד סרוסי - חקירה שהסתיימה בסגירת התיק והפרישתו מהנשיאות. הנשיא השמיני - משה קצב, מרצה כעת עונש של שבע שנות מאסר, בעקבות הרשעתו בביצוע מעשי אונס, חקירה שהחלה בעוד קצב מכהן כנשיא.
פרשות אלה הכתימו לעד את מוסד הנשיאות, ואף שכהונתו של שמעון פרס, היוותה דוגמה ומופת מבחינה זו, איש איננו רוצה להסתכן בבחירתו של אדם לנשיא, רק כדי לגלות בהמשך את קופת השרצים שהוא היא עימו למשכן נשיאי ישראל.
החשש הזה, מנשיא נוסף שיסתבך בפלילים, הביא להסרת מועמדותם של שני מתמודדים על הנשיאות, ודבק במועמד שלישי, שכמעט וזכה בתפקיד הנכסף. הטענות בדבר עבירות מין שביצע השר סילבן שלום בעובדות שהיו כפופות לו לפני שנים רבות נבדק ע"י המשטרה, בהוראת היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין; החשדות נגד ח"כ בנימין בן-אליעזר הביאו לפתיחתה הבהולה של חקירה פלילית נגדו; והפרסומים על אודות הסכם שתיקה שנחתם בין ח"כ מאיר שטרית לעובדת משק הבית שלו לפני שנים אחדות, במטרה להשתיק טענות בדבר הטרדה מינית, עשויים להוביל גם הם לפתיח הליכי בדיקה או חקירה. לכל התלונות, החשדות, הבדיקות והחקירות היה תפקיד של ממש בתהליך הבחירה, שבסופו הוכרז ריבלין כמנצח, כמעט על דרך האלימינציה.
התנהגות שאינה הולמת
אין ספק כי מקומם של חשדות פליליים להיבחן בחקירת משטרה. ואולם באותה נשימה יש לזכור, כי הסטנדרט הערכי-מוסרי שאנו דורשים מנשיא המדינה, הוא גבוה יותר מאשר רף המינימום של אדם שזוכה מאשמה פלילית, או שהתיק הפלילי נגדו נסגר בשל התיישנות או היעדר ראיות מספיקות. אלה אינם הרהורי לב גרידא. סעיף 20 לחוק יסוד: נשיא המדינה מסמיך את הכנסת להעביר את הנשיא מכהונתו, "אם קבעה כי אין הוא ראוי לכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו כנשיא המדינה".
לא הרשעה פלילית אם כך, אלא עניין פעוט בהרבה, התנהגות שאינה הולמת, עשוי להוות הצדקה להפסקת כהונתו של הנשיא. ואם קביעה שכזו מהווה עילה להדחה, קל וחומר שהיא מצדיקה הצבת מחסום שימנע מלכתחילה מאדם מהתמודדות על הכהונה הרמה.
השאלה היא מי יקבע התנהגות שאינה הולמת מהי. ביחס לנשיא מכהן, העניק חוק היסוד את הסמכות לוועדת הכנסת, ובהמשך למליאתה, בהליך מיוחד הדורש רוב מיוחס בכל שלבי ההדחה. בהיסטוריה הישראלית רשום ניסיון אחד בלבד, שכשל לבסוף, להפעיל את הסעיף - בעניינו של קצב, לאחר שהיועץ המשפטי דאז, מני מזוז, החליט להעמידו לדין בעבירות אונס, בכפוף לשימוע. חברי הכנסת לא טרחו להעמיק בשאלה האם אכן מדובר בהתנהגות שאינה הולמת; החשדות הפליליים החמורים, שלגבי ביצועם עמדה אותה עת "ראיה מנהלית" בדמות ההחלטה להעמיד לדין, היוו תשתית עובדתית מספקת לדעת חברי הכנסת.
אך כיצד יתבצעו הליכי חקירה, וכיצד ייקבעו ממצאים, אם מדובר בהתנהגות שאינה הולמת, שאיננה נכנסת לתחום הפלילי? וכיצד יתבצע הליך הבירור בעניינים של מועמדים לנשיאות, להבדיל מנשיא היושב על כסאו? אלה הן לקונות עצומות ממשים בחקיקה הישראלית. כפי שהתברר בפרשת קצב, המחוקק והמכונן עשויים למצוא עצמם מופתעים נוכח המאורעות שהמציאות מזמנת להם. אולי יתמלא החסר בעתיד, בתקווה שהצורך בהסדרים מפורטים לא יתעורר בשבע השנים הקרובות, שנותיו של ראובן ריבלין כאזרח מספר אחת.

המאמר פורסם במקור במגזין "הפרקליטים", יוני 2014
תאריך:  10/07/2014   |   עודכן:  10/07/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הנשיא והלקונה הפלילית
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
הכל כלול?
אביתר בן-צדף  |  10/07/14 09:04
 
- לא מדובר באויב אלא בפרטנר ל"ת
ספוילר  |  10/07/14 10:01
2
פרס?
יונני  |  10/07/14 10:19
3
הכנסת ביודעין בחרה מרגל לנשיא
ירון זכאי 1  |  10/07/14 11:07
4
הפתרון הפשוט ביותר
אהרון שחר  |  10/07/14 16:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד מאיר קפוטא, רו"ח ומשפטן ג'קי מצא
רשות המיסים מרחיבה את רשת הגבייה מהכנסות של ישראלים בחו"ל וסוגרת שורה של פרצות דרכן התחמקו מי שעובדים בחו"ל באמצעות חברות
אלעזר לוין
מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום אחר-הצהריים את תוכנית "מחיר מטרה" של היו"ר, בעוד שר האוצר לפיד נתקל לפני הצהרים, בביקורת חריפה על תוכנית המע"מ שלו, בוועדת הכספים של הכנסת    שבעת היתרונות של תוכנית אריאל
יצחק מאיר
מי שרוצה למשול תוך דיכוי רוחות הרחוקות מרוחו והעדפת בעלי רוחות הקרובות לו, לא רק שימשול רק בחלק מנתיניו, אלא שגם בחלק הנוטה להסכים עימו לא ישלוט. הרוב נזיל. נדמה לו תמיד כי המיעוט מזנב בו. הוא שואל עצמו לעולם אם לא ראוי לו להיות נכון תמיד להיות חלק מרוב אחר. רוב הוא מכשיר להכרעה לא להסכמה. סוד יצירת הסכמה הוא במתן כבוד ללגיטימיות של המחלוקת
אדוה נוה
כלל לא בטוח שהנסיעה בתחבורה ציבורית בטוחה יותר מאשר נסיעה בטרמפים    במקרים רבים בעיקר בשעות העומס נאלצים תושבי השומרון להישאר בתחנות כשאוטובוס מלא בפלשתינים חולף על פניהם
משה חסדאי
לעולם הערבי והמערבי החפץ בתרבות המקדשת את החיים ואת האחווה האנושית, קיימת האפשרות להאיץ את חיסול הקנאים. זה מה שעם ישראל מצווה ועושה כעת נגד החמאס והמערכה תלך ותתרחב עד הכרעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il