צום יום כיפור הינו אחד מהצומות הארוכים, כ-25 שעות צום ללא אכילה ושתייה. מבחינת משק המזון, חשוב לדעת מה לאכול לפני הצום, ומאחר שצום זה מתקיים עדיין בימות הקיץ החמים, הרי שגם משק הנוזלים חשוב לא פחות. כל אלו הכרחיים בכדי שהצום יעבור בקלות יחסית במינימום חולשה וללא כאבי ראש במהלכו או בסיומו.
המלצות חשובות טרם הצום ולאחריו:
- שתייה מרובה עד לשעת תחילת הצום: לפחות שמונה כוסות שתייה, רצוי מים ולא שתייה ממותקת, שעלולה להצמיא אותנו עוד יותר לתחילת הצום. אך מי שמאיתנו שאינו רגיל ואינו אוהב לשתות, הרי ששתייה ממותקת עדיפה ורצויה במקרה זה על-פני הימנעות מוחלטת משתייה;
- ביום הצום רצוי לאכול ארוחת בוקר וארוחות ביניים קלות, ולכלול בהן מנת פחמימה כלשהי כדוגמת לחם, דגני בוקר, גרנולה, פירות, וזאת בכדי לגרום לתחושת שובע וצבירת אנרגיה למהלך הצום;
- מומלצת ארוחת צהריים קלה כגון כריך בתוספת: גבינה לבנה או פסטרמה או פרוסת גבינה צהובה;
- הארוחה המפסקת היא הארוחה המרכזית והגדולה באותו היום, אך עם זאת יש להשתדל שלא תהיה זו ארוחה גדולה ועמוסה מדי. זכרו, הצום הוא בסך-הכל כיממה ולעיתים אנו נוהגים לאכול ארוחה שיכולה להספיק לצום של מספר יממות ואז התלונות הרווחות בסיום ארוחה זו הן של כאבי בטן, מלאות, נפיחות, ודווקא תחושות אלו הן שמונעות את תפקודינו הסביר בתחילת הצום. ארוחה מפסקת סבירה בגודלה כוללת מרק, למנה ראשונה קלה מומלץ דג או סלטים, ומנה עיקרית בשרית בתוספת של חמש-שש כפות תוספת פחמימות: אורז או תפוחי-אדמה;
- מומלץ שהמאכלים שאנו אוכלים במהלך אותו היום לא יהיו מלוחים מדי, ולהימנע עד כמה שניתן מאבקות מרק ורטבים מוכנים, שהם בעלי נטייה למליחות יתר.
לסיים צום ארוך, בהרגשה טובה
ראשית, מומלץ לשתות כוס שתייה ממותקת, על-מנת להחזיר לגוף את הסוכר הדרוש לו בדרך המהירה ביותר. ניתן לאכול לאחר-מכן פרוסת עוגה או פרוסת לחם מרוחה בריבה או דבש בתוספת לכוס שתייה חמה. יש שיעדיפו לאחר-מכן לאכול פרי או שניים ויש שיעדיפו צלחת מרק או כריך. בכל מקרה, רצויה ארוחה קלה ולא סעודה כבדה כמו סעודת הצום.