X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ניתן לפתור את המשבר בליכוד על-ידי ביזור הכוח הפוליטי בין נתניהו לבין פעילי השטח של מרכז הליכוד כך ששני הצדדים יקבלו את מחצית תאוותם לידם
▪  ▪  ▪
שואף לשמור את הכוח הרב מרוכז בידיו. נתניהו [צילום: AP]

המשבר הפנימי בליכוד, שמצטייר לכאורה כמחלוקת בין תומכי נתניהו לתומכי דני דנון, הוא רק המשך למשבר שהחל עוד בשנת 2006, כאשר בנימין נתניהו זכה שוב בראשות הליכוד והחל מיידית בצעדים להוציא את הכוח מידי פעילי השטח ולהעבירו לידיו באופן מוחלט, כפי שלמד מאריק שרון.
הצעד הראשון היה להעביר את בחירת חברי הכנסת מידי חברי המרכז אל המתפקדים. בהמשך הקפיא נתניהו בהדרגה את התקציבים לכל סניפי הליכוד ושיתק לחלוטין את מוסדות התנועה - המזכירות, הלשכה ורוב האגפים הביצועיים. במקביל העביר שינויים בחוקה שאִפשרו לו להיוותר כשליט יחיד, ללא כל תלות בפעילי השטח. הדבר גרם כבר אז לתסיסה שהלכה וגברה במשך השנים והגיעה לשיאה בימים אלה, במאבק של היו"ר מול המרכז ובעיקר ביושב-ראש שלו.
השגת הסכמה - קריטית לעתיד הליכוד
אם נקלף את כל הסטיגמות והקלישאות העוטפות את שתי ההצעות לשינוי חוקת הליכוד, של נתניהו ודנון, ונבחן את משמעותן הגרעינית, נבין שנתניהו שואף לשמור את הכוח הרב מרוכז בידיו, בעוד שהמרכז - פעילי השטח המרכזיים - שואף להחזיר לידיו שוב את הכוח שנלקח ממנו לפני שבע שנים.
במובן מעשי יותר: נתניהו רוצה להשאיר את בחירת רשימת הליכוד לכנסת רק בידי המִתפָּקדים (ורצוי עוד יותר מבחינתו - בחירה על-ידי ועדה מסדרת), ובנוסף הוא מבקש שמספר מועמדים ייבחרו רק על ידו, במקומות ריאליים. ההצעה הנגדית תובעת להחזיר את הזכות לבחירת כל מועמדי הליכוד לכנסת לידי חברי המרכז בלבד. זו למעשה המחלוקת העיקרית, בעוד שעל כל שאר ההצעות לשינוי החוקה ניתן להגיע להסכמה.
יש יתרונות וחסרונות פוליטיים משמעותיים לשתי הגישות כאחד והבחירה קשה מאחר שהיא קריטית לעתיד הליכוד. מחד-גיסא - יש לתמוך בראש הממשלה מטעם הליכוד שסביר שיהיה גם המועמד בבחירות הבאות והפסד שלו עלול לפגוע עוד יותר בתדמיתו הפגועה בלאו הכי, מה שעלול לעלות ביוקר לליכוד כולו. מאידך-גיסא - דחיקת פעילי השטח של הליכוד עלולה להביא גם היא לרפיון בפעילות לקראת הבחירות וגם זה עלול לגרום להפסד דומה לזה ב-1992 שהביא עלינו את הסכמי אוסלו רוויי הדם.
הצעה לביזור הכוח בין השטח לבין ההנהגה
לא נותרה אפוא כל ברירה במצב הנוכחי ויש להביא לפשרה. יישוב התסבוכת המביכה ייתכן כמו בכל סוג של פשרה: שני הצדדים יקבלו מחצית תאוותם בידם, מבלי שהמפסיד יישאר ללא כלום, מה שעלול לגרום לקרע והתפוררות. יתרון השיטה המוצעת להלן נעוץ בעיקר בביזור הכוח בין יו"ר הליכוד לבין פעילי השטח, ושילוב בין בחירות ארציות לבחירות אזוריות.
שינוי החוקה המוצע מורכב מחמישיות שירכיבו את רשימת הליכוד לכנסת. החמישייה הראשונה תיבחר על-ידי חברי המרכז. המועמד השישי יהיה מי שיציע יו"ר הליכוד. את חמשת המועמדים לכנסת ממקום 7 עד 12 יבחרו מִתפָּקדי חמשת מחוזות הליכוד: מחוז גוש-דן, מחוז ירושלים רבתי, מחוז הצפון, מחוז הדרום, מחוז יהודה ושומרון, כאשר כל מחוז בוחר את נציגו. המועמד במקום ה-13 יוצע על-ידי יו"ר הליכוד. המועמד ה-14 ישוריין לאישה.
חמשת המועמדים ממקום 15 עד 20 ייבחרו על-ידי חברי המרכז. המקום ה-20 ישוריין לאישה. המועמד ה-21 יוצע על-ידי יו"ר הליכוד. חמשת המועמדים ממקום 22 עד 27 ייבחרו על-ידי כלל מִתפָּקדי הליכוד. מקום 27 ישוריין לאישה. המועמד ה-28 יוצע על-ידי ראש הממשלה. המועמדים ממקום 29 עד 34 ייבחרו על-ידי חברי המרכז. מקום 34 ישוריין לאישה. גם המקומות הבאים יסודרו כך שחמישה מועמדים ייבחרו על-ידי כלל המתפקדים וחמשת הבאים אחריהם - על-ידי חברי המרכז.
השיטה המוצעת עשויה לחזק את האחדות בתנועת הליכוד ולמנוע היווצרות קרע שעלול לגרום להתפוררות קריטית.

הכותב הוא ממייסדי הליכוד, חבר מרכז, חבר מזכירות וחבר לשכה, מוותיקי תנועת בית"ר, עיתונאי, פובליציסט, עורך כתבי עת, איש הסברה ויחסי ציבור מזה יובל שנים, בעל תואר ראשון במדע המדינה ויחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית, משלים בה תואר שני בפילוסופיה של המדעים.
תאריך:  10/11/2014   |   עודכן:  10/11/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
יישוב המשבר הפנימי בליכוד
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ומה עם המיעוטים
האדי אבו זלף  |  10/11/14 13:25
2
דרוש שידוד מערכות
רפי לאופרט  |  11/11/14 09:52
3
הכותב הוא מאנשי פייגלין
היתממות  |  11/11/14 18:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נסים גבאי
עיזבו את מקום העבודה. עיזבו את הבית והמשפחה. בטלו טיולים ונופשים וצאו לרחובות. צאו לרחובות עם פחים – והשמיעו קול. צאו לרחובות עם רמקולים – ודרשו מכל 120 המושחתים לפנות כיסאם
יוני בן-מנחם
הציבור הערבי והיהודי נמצאים בפני עימות מסוכן בעקבות האירועים בכפר כנא ויש לעצור אותו לפני שייצא מכלל שליטה. על מח"ש למצות ברצינות את החקירה בנסיבות מותו של חמדאן. אינתיפאדה חדשה תפגע בערביי ישראל אך גם על הממשלה לנקוט צעדים להרגעת המצב ולבניית אמון עם האזרחים הערבים
רפי לאופרט
הפוליטיקה של רבין ושותפיו הישראלים קרסה בזכותם של שותפיו הערבים ותומכיהם במערב האנטישמי, ושום סיסמה או תיקונים של ההיסטוריוגרפיה אינם יכולים לטשטש עובדות אלה ולהחזיר את הגלגל לאחור
יואל גוז'נסקי, סמי קרוננפלד
לנשיא האדי אין קלפים משמעותיים שיסייעו לו לייצב את המדינה המתפוררת, מלבד תמיכתה של הקהילה הבינלאומי. פירוקן של יחידות העילית של צבא תימן עקב הזדהותן עם קבוצות כוח פוליטיות ותהליכי הרה-ארגון המקיפים שעברו כוחות הביטחון בעקבות זאת, פגעו באופן משמעותי ביכולתם להשליט סדר ומרות במדינה
חניאל פרבר
בספר שלפנינו - אירוע לב, פרי ביכורים, שנכתב על-ידי ברוריה פלונצ'ק, מורה ותיקה מפתח-תקוה, המלווה את בעלה סא"ל הרב מנחם רפאל פלונצ'ק שהיה מבכירי הרבנות הצבאית לקראת ניתוח השתלת לב שלבסוף לא מתבצע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il