X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שיעור בצניעות. פרופסור מריו ליביו [צילום: באדיבות (NASA, ESA, and J. Coyle Jr. (for STScl]
האדם כנגזרת
כך נבעט המין האנושי ממרכז היקום שיחה מדעית עם פרופסור מריו ליביו, אסטרופיזיקאי בכיר במכון למדעי טלסקופ-החלל בטכניון

   רשימות קודמות
  מגע בדיוני
  איש הקשר
  נשק חדש במלחמה בסרטן
הצעה שאי-אפשר לסרב לה
מריו ליביו נולד ברומניה בשנת 1945. אביו ואמו - רוֹבֵּן, סופר במקצועו ודורותיאה, זמרת שתתפרסם לימים בישראל - נאלצו לברוח מרומניה עקב רדיפה פוליטית, ומריו עלה לישראל בגיל חמש עם סבו וסבתו. אמו חברה אליהם, והמשפחה נשלחה לאחת ממעברות חיפה. מריו שהה כמה שנים בפנימייה ובמעין 'בית ילדים', ואחר כך חזר הביתה - כעת היה הבית בתל אביב.
ב-1963 סיים ליביו את לימודיו בתיכון עירוני ה' - "היו לי שם כמה מורים מצוינים, חדורי שליחות, שבהחלט השפיעו עלי" - והתגייס לצה"ל. השירות הסדיר עבר בשלום, תרתי משמע, אבל במילואים הוא הספיק לשרת כחובש בשלוש מלחמות. לאחר שירותו הסדיר עשה תואר ראשון (מתמטיקה נופיזיקה) באוניברסיטה העברית, תואר שני (פיזיקת חלקיקים תאורטית) במכון ויצמן למדע, ודוקטורט (אסטרופיזיקה תאורטית) באוניברסיטת תל אביב. לטכניון הצטרף כחבר סגל בשנת 1981. "בתחילת שנות השמונים הקים הטכניון את תחום האסטרו-פיזיקה בפקולטה לפיזיקה, ואני גויסתי עם המנחה שלי לדוקטורט, פרופסור גיורא שביב. אלה היו שנים מעניינות ומצוינות, שבהן הנחיתי בין השאר את הדוקטורנט נועם סוקר, שעומד היום בראש הפקולטה לפיזיקה."
לצד הצטיינותו במחקרים היה פרופסור ליביו גם מרצה מצטיין סדרתי, וההרצאות הטכניוניות שלו ביוטיוב הן להיט עד היום. "אני באמת מופתע מהעובדה שעד היום סטודנטים רבים שולחים לי מייל כדי לציין עד כמה ההרצאות הועילו להם. זו הוכחה לכך שהיוזמה הטכניונית החלוצית ההיא - להקליט הרצאות בווידאו - הייתה יוזמה מבורכת."
לישראל, הוא אומר, אין מה להתבייש בתחום האטרופיזיקה. "בטכניון, ובשאר האוניברסיטאות בישראל, יש מחקר מתקדם מאוד בתחומי האסטרופיזיקה, אבל ברור שהמגבלות התקציביות הן אילוץ כבד מאוד בתחום התשתיתי. 'האבל' עלה עד היום יותר מעשרה מיליארד דולר. ולמרות המגבלות האלה, יש כמה הישגים ישראלים מרשימים מאוד בתחום הלווינים - לדוגמה, לווין הטכניון ולוויני תקשורת למיניהם."
בשנת 1991 נפרד ליביו מהטכניון והצטרף למכון שבו הוא חבר עד היום. "זו הייתה הצעה שאי-אפשר לסרב לה: עבודה בפרויקט הגדול בתולדות האסטרונומיה. השנה הייתה 1991, שנה אחרי שיגורו של 'האבל', וקשה לי לחשוב על מישהו שהיה דוחה הצעה כזו."

"תורת האבולוציה הייתה מהפכה מדעית דרמטית מפני שפתאום הייתה לאנושות תיאוריה שמסבירה את כל עולם החי והצומח - מלבד ראשית החיים."
אפשר לומר שזו הייתה המהפכה המדעית הגדולה בהיסטוריה?
בהקשר של עולם החי - כן, אבל אסור לשכוח מהפכות משמעותיות אחרות, כמו המהפכה הקופרניקאית, שבעטה אותנו ממרכז היקום.
וכעבור שלוש מאות שנה - בעיטה דומה מדארווין.
נכון, כי כפי שבעקבות קופרניקוס אנחנו מבינים שכדור-הארץ הוא פלנטה קטנה ונידחת, הרי שבעקבות דארווין ברור לנו שאנחנו - בני האדם - איננו אלא נגזרת של מינים אחרים, קודמים, ולא יצירה אלוהית נשגבת.
קצת מעליב, לא?
אולי. אבל זה גם שיעור חשוב בצניעות.
מריו ליביו, מבכירי המכון למדעי טלסקופ-החלל (STScl) ומהמדענים הבולטים בעולם, מתגלה בראיון איתו כאדם צנוע ונטול פאתוס, שאוהב שאלות לא פחות משהוא אוהב תשובות. סקרנותו מזכירה ילד שגילה לראשונה שהשמש אינה שוקעת בים.
אז במובן מסוים מדובר כאן במהפכות פילוסופיות?
בהחלט. שני המדענים הדגולים האלה לימדו אותנו שהאנתרופוצנטריות - התפיסה שלפיה האדם הוא מרכז הכל - היא תכונה של התודעה האנושית, לא של המציאות עצמה. בהקשר האסטרונומי אנחנו מבינים כיום שכדור הארץ הוא פלנטה נידחת במערכת השמש, שהיא עצמה ישות שולית מאוד בגלקסיה כולה. והגלקסיה שלנו? יש עוד מאתיים מיליארד כמוה! בדומה לכך, בהקשר הביולוגי, למדנו שאנחנו לא נזר הבריאה אלא תוצר של תהליך סיבתי ארוך, שיש בו אפילו אלמנטים אקראיים. לכן ברור שמדובר במהפך תודעתי ופילוסופי אדיר.
קשה לנו עם השיעור הזה בצניעות. זה לא פשוט להפסיק 'לחשוב אנתרופוצנטרי'.
זה נכון, כי גם כשאנחנו מבינים שהיקום מתפשט, אנחנו מדמיינים אותו מתפשט מאיתנו והלאה. למה? כי המחשבה שלנו מוגבלת. כשאנחנו חושבים על המפץ הגדול אנחנו מדמיינים פיצוץ כפי שאנחנו רואים בסרטים - פצצה או רימון שהפיצוץ 'יוצא' מהם. עם המפץ הגדול זה עובד אחרת, כי הוא לא נוצר במרחב אלא יצר את המרחב. קצת קשה לתפוס את זה, אבל זו עובדה.
תוכל להזכיר לנו מה היה כאן קודם?
לא. כי כפי שהמפץ הגדול לא התרחש במרחב קיים, הוא לא התרחש בזמן קיים. כלומר, הדיבור על 'קודם' בהקשר הזה חסר משמעות. המאורע הראשון שאנחנו יכולים לדבר עליו כיום, בכלים המדעיים העומדים לרשותנו, הוא 'האינפלציה הקוסמית'.
עכשיו הכל ברור.
מדובר באירוע דרמטי מאוד, שהתרחש שבריר-שנייה אחרי לידת היקום. זו הייתה התפשטות של פלוקטואציות קוונטיות לממדים מאקרוסקופיים, ואם המילים האלה קצת מסובכות, אז נגיד בקיצור: התפשטות עצומה, שהובילה למבנים המוכרים לנו כיום - גלקסיות, צבירי גלקסיות וכו'.
ואנחנו יושבים במקום נידח מאוד ביציע. בקצה השמיים, בסוף המדבר.
נכון. מצד שני, אנחנו - בני האדם - חוקרים ומצליחים להבין יותר ויותר מהיקום שסביבנו. קודם את השכונה הקרובה, אבל לאט-לאט גם את העומק. זה לא מעט.
הרבה בזכות 'האבְּל'.
בעיקר בזכות 'האבל', שהבהיר לנו סופית, באופן תצפיתי, שלא זו בלבד שהיקום מתפשט, אלא שהתפשטותו מואצת. אפשר לומר ש"האבל" כותב מחדש את ספרי הלימוד בכל ענפי האסטרונומיה. הוא גם גילה לנו כוכבי לכת רחוקים ולימד אותנו על האטמוספירות שלהם.
שמעוררות בנו פנטזיות על צורות חיים נוספות בחיים.
לא פנטזיות אלא השערות מבוססות. לפי התנאים בחלק מכוכבי הלכת האלה, סביר להניח שיש שם חיים.
וכאות הוקרה ל'האבל' אתם הולכים להטביע אותו באוקיינוס.
מה לעשות? המדע רוצה להמשיך להתקדם, והטלסקופ 'ג'יימס ווב', שיחליף של האבל אחרי תקופת חפיפה של כמה שנים, יוכל לעזור לנו בעניין הזה. במונחים של קוטר-מראָה הוא יהיה גדול מ'האבל' כמעט פי שלושה. פירוש הדבר שנוכל לראות לעומקים שקשה לתפוס היום, ובמילים אחרות - שנתקרב יותר ויותר למפץ הגדול.
אמא'לה!
כן, אנחנו מעריכים ש"ג'יימס ווב" יאפשר לנו לראות 13.5 מיליארד שנה אחורה, משהו כזה.
ואולי סוף-סוף נבין לשם מה נוצר היקום?
שאלות 'לשם מה' הן שאלות עקרות מבחינה מדעית. המדע עסוק בסיבות ובתוצאות, לא בתכליות, וזו אחת מתרומותיה הגדולות של תורת האבולוציה: שהיא הבהירה לנו שהתפתחות החיים אינה טֶלֶאוֹלוֹגִית (תכליתית) - שאין בה שום "תוכנית אסטרטגית" ארוכת-טווח אלא רק השתלשלות סיבתית, מורכבת ככל שתהיה. כי מנקודת הראות המדעית כך פועל העולם: בשרשראות של סיבה ותוצאה.

שגיאות מבורכות: לטעות ולשמוח

במקביל לעבודתו ב-STScI מוצא פרופסור ליביו זמן לכתיבה של ספרות-מדע פופולרית. "הכיף הגדול שלי בהקשר הזה הוא המחקר, שמחייב אותי ללמוד תחומים חדשים. אני הרי לא מומחה לאבולוציה, לביולוגיה ולכימיה, ולכן אני לא מפרסם 'ספר על האבולוציה'; אבל אני יכול להשתמש בהבנה המדעית שלי, ובניסיון שלי, כדי לתאר את התהליכים שהובילו לשגיאה, לגילוי, לפריצת דרך."
המילה 'שגיאה' במשפט האחרון אינה מקרית; הספר האחרון שלו - 'שגיאות גאוניות' - מציג את הנכונות-לִטעוֹת כתנאי להתקדמות מדעית. "למען הסר ספק, אני לא ממליץ לאף אחד לטעות מתוך רשלנות, אבל מדען חייב לחשוב 'מחוץ לקופסה', ולשם כך דרוש אומץ ונכונות לעשות שגיאות. מי שהולך רק בתלם, על בטוח, לא יגלה שום דבר משמעותי. למי הספר פונה? אולי למדענים צעירים, כי הוותיקים כבר יודעים, אבל בעיקר לקהל הרחב; הרי לציבור מגיע להבין איך המדע פועל - הרי הוא מממן את המחקר המדעי."
בספרו, המציג חמש שגיאות גאוניות בהיסטוריה של המדע, דוחה פרופסור ליביו את התפיסה הנאיבית של התפתחות המדע כסיפור ליניארי 'נקי'. "העשייה המדעית היא הליכה במסלול מפותל מאוד, עם הרבה נסיגות לאחור, לפעמים עד לנקודת המוצא. ואנחנו, המדענים, חייבים להיות נאמנים לאמת - גם במחקר הנקודתי שלנו וגם באופן שבו אנחנו מתארים את הפרקטיקה המדעית. המדע כמובן מתקדם - מתקדם לעבר תיאוריות טובות יותר - אבל הדרך אינה ישרה ואלגנטית כמו שנהוג לחשוב."
ומהי תיאוריה טובה?
תיאוריה פשוטה ככל האפשר, שאמנם מסבירה כמה שיותר - האידיאל הרחוק הוא כמובן 'תיאוריה של הכל' - אבל יש בה מספר מינימלי של חוקים ומשתנים. הדרך לשם עוד ארוכה, אבל אין ספק שעשינו כברת דרך מרשימה מאז יוון הקדומה. לכן, כשחיפשתי 'מועמדים' לספר 'שגיאות גאוניות' החלטתי לא ללכת אחורה יותר מדי, כי אם אתה הולך רחוק מדי אתה מגלה תיאוריות שגויות לחלוטין, למשל כל התיאוריה הפיזיקלית של אריסטו. אז כן, אנחנו עם הפנים קדימה, אבל צריך להבין שההתקדמות המדעית הרבה יותר מזוגזגת מהתמונה היפה, הליניארית, שלפעמים מציירים לנו.
למה מציירים לנו תמונה נקייה ושקרית כזו?
אולי כי נדמה לאנשים שכך הם מצדיקים את המתודה המדעית, שסופגת כיום מהלומות רבות מכל מיני כיוונים כגון בריאתנות (Creationism) - אותה תפיסה שלפיה הכל נברא "במכה אחת" בידי אלוהים. לצערי, בארה"ב זו מגמה משמעותית ומסוכנת מאוד; לשמחתי המצב הרבה יותר טוב בישראל ובאירופה.
מה אומרים עמיתיך הדתיים?
מדענים דתיים אינם רואים שום סתירה בין אמונתם לעיסוקם המדעי, כי הם תופסים את כתבי הקודש לא כסמכות מדעית אלא כטקסטים בעלי מסר רוחני, היסטורי, חברתי ותרבותי. נדמה לי שההפרדה הזאת בין דת ומדע חזקה יותר אצל היהודים, ולכן הם 'מוגנים' יותר מהנוצרים בהקשר הזה.

פורסם במקור: מגזין הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל
בהכנת הכתבה נעזרנו ברשימתו של חוקר המוזיקה בכתבותיהם של אבנר אברהמי (הארץ), טלי בנדו לאופר (זמן ראשון, מעריב) וחוקר המוזיקה דודי פטימר.
תאריך:  30/11/2014   |   עודכן:  11/01/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האדם כנגזרת
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
בצניעותי אני רוצה לומר לגולם
אהרון שחר  |  4/12/14 10:10
2
התורה לא מדברת על פיזיקה
דויד פיזאנטי  |  19/07/15 17:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חובב לויטס
השוק המוסדי בישראל יכול להוות מחולל צמיחה משמעותי במשק בשנים הקרובות, וזאת במקביל לשמירת ערך כספי העמיתים. כך מצהיר רו"ח גיל גזית, לשעבר מנכ"ל חברת הדירוג מדרוג. אולם כדי שכך יקרה, על המוסדיים להרחיב את המימון הניתן לחברות פרטיות שמחזורן נאמד בכמה עשרות עד מאות מיליוני שקלים
ד"ר אדית דניאל
הסוכרת איננה תוצר דווקא של השמנת יתר    היא יכולה לתקוף כל אחד כמעט עם נטייה תורשתית לחולשה בתפקודי לבלב, נטייה תורשתית לצורך במתוקים או נטייה נרכשת לאהוב מתוק מעבר למה שהגוף מסוגל לתפקד בעודפים שמעמיסים עליו
צילה שיר-אל
האנרגיה של יופיטר גורמת לדברים להיעשות בגדול. כל אנרגיה שתחושו בהשפעה כוכבית זו תהיה רבת עוצמה בחווייתה מהרגיל
רונית ורדי
הקרבות נגד אשכנזי, העסקים חובקי העולם, המחשבות על קאמבק, הקשרים עם העיתונאים, הספר המתבשל, התחקירים המאיימים
אלעזר לוין
מינהל מקרקעי ישראל חתם עם היזם דניאל גרוסברד על חוזה פיתוח, במקום חוזה חכירה, ובכך פטר אותו מתשלום היטל השבחה ב-32 מיליון שקל    המינהל: "טעות משרדית טכנית"    גרוסברד: חוזה הפיתוח תוכנן ונחתם שוב ושוב
רשימות נוספות
מגע בדיוני  /  מגזין הטכניון
איש הקשר  /  מגזין הטכניון
נשק חדש במלחמה בסרטן  /  מגזין הטכניון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il