ועדת הכספים הזמנית קיימה (יום ב', 6.4.20) ישיבה בנושא תוכנית המענקים לעצמאים - בהשתתפות מנהל רשות המיסים,
ערן יעקב.
יו"ר הוועדה הזמנית, ח"כ
עודד פורר, קרא ליעקב בפתח הדיון לעבור לפעול דרך קרן הפיצויים ברשות המיסים, שפועלת על-פי חוק מס רכוש: "שיטת הפיצוי המתבצעת כרגע לא באמצעות קרן הפיצויים, לא עובדת בלשון המעטה. בנוסף לזריקה מהירה של כסף ואשראי לעסקים, הפעילות צריכה להיות דרך הקרן, ודרך כך לאפשר לעסקים כן להעסיק את העובדים. הקרן היא הדרך הנכונה והסדורה ביותר, שתעניק לכולם".
בפתח דבריו הציג יעקב כי: "105 אלף עצמאים כבר קיבלו זכאות למענק בגובה ממוצע של 4,000
שקלים. הפוטנציאל הוא ל-300 אלף עצמאים". הוא הוסיף: "קיימנו את דברינו והצגנו מודל לעצמאים, בו כמו שאתם יודעים פוטנציאל ל-300 אלף עצמאים. גם רשות המיסים היא במגבלת תקציבית, היינו צריכים למקסם תחת האילוץ הזה. בסוף צריך לזכור שעם כל השיח, יש מעל 100 אלף איש שלחשבונם יגיע סכום הכסף, בממוצע הוא 4,000 שקל. כפי שהבטחנו. המספר הולך וגדל. נכון זה לא נותן לכל העצמאים, כך נבנה המודל, ואני בטוח שיהיו רבים מאוד שיקבלו."
דובי אמיתי, נשיאות הארגונים העסקיים: "המגזר העסקי החליט לא לחכות יותר ועתר אתמול לבג"ץ למימוש קרן הפיצויים של מס רכוש. מדובר במנגנון פשוט שקיים בחוק ולא צריך להמציא שום דבר חדש".
ח"כ
קרן ברק: "אין שום הישג בהעלאת סכום שבסוף לא ייתן את ההזרמה הנכונה לעסקים כדי שימשיכו להתקיים. אנחנו לא מחלקים נדבות לאף אחד, אנחנו עושים טובה לעצמנו ולמשק. אם העסקים יפשטו רגל, לא יהיה ממי לגבות מיסים בעוד חצי שנה. יש 600 אלף בעלי עסקים ועצמאים, איך אתה מגיע ל-300? טובי המומחים ניסו לחשב את הנוסחה שלך ולא הצליחו להבין מי מקבל וכמה. בנוסף, שכירים בעלי שליטה בחברות קטנות, הם עצמאים לכל דבר, אין שום שונות, יש לכלול אותם באותה נוסחה שקבעת".
יעקב ציין כי יוענק פיצוי או מענק לעצמאים: "אני בא מישיבה עם שר האוצר, לגבי מענק או פיצוי שיאפשר למרבית העסקים חמצן. האופן בו הוא יועבר עדיין לא נקבע, אך הוא יינתן. יהיה סוג של מענק או פיצוי לחלק גדול מהעסקים, שייתן להם מענה על מה שקרה מאמצע מרץ ועד היום. באיזה אופן ואיך, אני מקווה שהיום או מחר יקבע שר האוצר".
לעניין בעלי שליטה בחברות השיב יעקב: "בסוף זו חברה, הליך הפיצוי הוא לעצמאים, אנחנו רוצים בפעימה הזו לתת לעצמאים. בעלי שליטה הם בד"כ גם מחזיקי חברות, זה שהוא שולח תלוש משכורת אתה לא יודע מה ההכנסות מעבר לזה, ברמת סדר העדיפות זה יובא, ראינו את העצמאים לפני בעלי שליטה. בהמשך נראה אם ביכולתנו לתת גם לבעלי שליטה ברמה כזו אחרת, זאת דרך כך שנמיין את מי שמושך את רוב הכנסתו החייבת, והוא דומה כפי שאמרתם לשכיר".
יו"ר הוועדה דרש מיעקב תשובה לעניין פיצוי העסקים דרך קרן מס רכוש. יעקב השיב כי הקרן "הינה לצורך מאוד מוגדר והתכלית מאוד ברורה, זה טרור ומצב מלחמה, אנחנו לא עוסקים בזה". פורר: "זה בדיוק מצב מלחמה". יעקב: "הכל נבחן, אם יהיה מודל מענקי, או יותר פיצוי, באיזה מודל ישולם, האם בצורת מס רכוש או בצורה אחרת. גם להפעיל מודל כזה של קרן הפיצויים זה לא פשוט, זה מאוד מורכב, זה מצריך את הזמן שלו והבחינה שלו, הוא מאוד מורכב, ככל שיוחלט על דבר כזה, היישום שלו כרוך במספר שבועות, אין מודל שיכול לעבוד מחר בבוקר. הוא לא בהכרח הכי מהיר. יהיה מודל פיצוי או מענק, נראה איך הוא יהיה".
יועמ"ש הוועדה, עו"ד שגית אפיק: "שמסתכלים על האיזון בין מהיר למענק מדויק, אין ספק שמס רכוש נותן את שניהם, ראינו את זה בעוטף עזה. יעקב: "המשמעות של דבר כזה היא לרתק 50-60 איש למשך שנתיים, יש הבדל עצום בין לעשות את זה לשטח גאוגרפי קטן לבין שטח כל מדינת ישראל. אפשר אך יש לזה את הזמן שלו וזה מאוד מורכב במצב הנוכחי".
לעניין מס רכישה ציין יעקב: "לגבי הארכת תקופה לעניין מכירת דירה לאנשים שיש להם דירה בחצי שנה נוספת, הדבר הזה נבחן. מקווה שבקרוב תהייה גם החלטה. גם אם הייתה פגיעה לאנשים האלה, היו להם 18 חודש, בכל מקרה הדבר נבחן".