שר האוצר הבריטי, רישי סונאק, הכריז (יום ד', 8.7.20) על חבילת צעדים בהיקף כולל של 40 מיליארד ליש"ט, כדי לסייע למשק הבריטי להיחלץ ממשבר הקורונה. 30 מיליארד ליש"ט מתוך הסכום יופנו לשוק העבודה.
בבריטניה נתגלו עד כה 287,000 מקרי קורונה ומתו למעלה מ-44,500 בני אדם - שיעור פטירות גבוה במיוחד של 15.5%. ממשלתו של בוריס ג'ונסון הגיבה באיטיות יחסית למשבר, והסגר הוטל בצורה הדרגתית ומהוססת - אך לבסוף הוטל ונאכף בצורה מלאה. בריטניה הצליחה כמעט לשטח את העקומה, עם 700 מקרים חדשים בלבד ביממה - מחצית מן המספר בישראל.
בריטניה נכנסה למשבר הקורונה כאשר היא בעיצומו של תהליך הברקזיט, אשר העסיק את ממשלתה בצורה כמעט בלעדית בשלוש השנים האחרונות. הדבר גרם להזנחת הטיפול בנושאים אחרים, והפרישה מ האיחוד האירופי גם מחייבת את בריטניה להיערך למציאות חדשה לחלוטין ברוב תחומי החיים. גם בשל כך, הפגיעה מן הקורונה היא קשה במיוחד.
סאנוק מסר לפרלמנט על "מיני תקציב", שבמרכזו "הגנה, תמיכה ויצירה של מקומות עבודה", לצד סיוע מיוחד לפאבים ולמסעדות שנסגרו בצורה חסרת תקדים. כמו-כן יינתן סיוע נקודתי לענף האירוח. הצעדים המרכזיים:
- הפחתה של 50% בשיעור המע"מ במסעדות, בתיירות ובאירוח.
- המע"מ על מזון, משקאות לא-אלכוהוליים, חדרי מלון ואטרקציות תיירותיות יופחת מ-20% ל-5%.
- כל אזרח בריטי יקבל שובר של "לאכול ולסייע": ארוחות בימי שני-רביעי במסעדות בחודש אוגוסט יוזלו ב-50% עד למחיר של עשר ליש"ט. המדינה תסבסד את ההפרש.
- ביטול זמני של מס הבולים בעסקות נדל"ן ברכישת נכסים במחיר של עד 500,000 ליש"ט. שווי הפטור: 15,000-4,500 ליש"ט. הפטור ייכנס לתוקף מיידי ויחול עד סוף מארס 2012.
- כל מעסיק יקבל 1,000 ליש"ט על כל עובד שיחזיר מחופשה ללא תשלום ויועסק עד סוף ינואר 2021, במשכורת של לפחות 520 ליש"ט לחודש בנובמבר, דצמבר וינואר. אם כל העובדים יוחזרו, המחיר לממשלת בריטניה יהיה 9 מיליארד ליש"ט.
- 2 מיליארד ליש"ט יושקעו בסובסידיה להעסקת מובטלים צעירים: הממשלה תממן את מלוא שכר המינימום להעסקת בני 24-16 במשך שישה חודשים במשרה של עד 25 שעות בשבוע. המעסיקים יוכלו לשלם שכר גבוה יותר.
- 111 מיליון ליש"ט יופנו למימון הכשרת עובדים, במטרה להכפיל פי שלושה את המשתתפים בתוכניות הקיימות, המעסיקים יוכלו לקבל 1,000 ליש"ט לכל עובד שיכשירו, עד תקרה של עשרה עובדים.
- בששת החודשים הבאים תשלם ממשלת בריטניה למעסיקים עד 2,000 ליש"ט לכל מתמחה חדש מתחת לגיל 25, ו-1,500 ליש"ט לכל מתמחה חדש מעל גיל זה.
- השקעה של 3 מיליארד ליש"ט ביוזמות בתחום איכות הסביבה, אשר יובילו ליצירת אלפי משרות. מיליארד ליש"ט יופנו לשיפור הידידותיות לסביבה של מבני המגזר הציבורי.
- קרן של 2 מיליארד ליש"ט תסייע לבעלי בתים פרטיים להפוך אותם לחסכוניים יותר באנרגיה. המדינה תנפיק שוברים של עד 5,000 ליש"ט, ואילו משקי בית עניים יותר יקבלו עד 10,000 ליש"ט לביצוע השדרוג. המענק הממשלתי יהיה לפחות כפול מהסכום שיוציאו בעלי הבתים מכיסיהם, והממשלה צופה שהתוכנית תיצור 100,000 משרות.
- 40 מיליון ליש"ט יושקעו ביצירת 5,000 משרות במלכ"רים ובגופים ציבוריים העוסקים באיכות הסביבה. 100 מיליון ליש"ט יוקצבו לפיתוח טכנולוגיה לניקוי האוויר מפחמן, ו-10 מיליון ליש"ט - למיזמים חדשים בתחום הרכב החשמלי.
|