ירידה חדה בפעילות הבנייה ברבעון השני של השנה. התחלות הבנייה ירדו לשפל רבעוני של 13.8 אלף יחידות - הנתון הנמוך ביותר מאז 2020. גם סיומי הבנייה נמצאים בירידה, עם רמה רבעונית של 11.3 אלף יחידות בלבד. הנתונים הללו, לצד העלייה במספר המפונים מהצפון בעקבות הלחימה, גורמים ללחץ הולך וגובר על שוק השכירות - ומעלים את הציפייה שהאינפלציה תמשיך לעלות בחודשים הקרובים.
מה צפוי בעתיד הקרוב?
הדוח החמור של מודי'ס עשוי להשפיע משמעותית על צעדי הממשלה בשנה הבאה. האוצר כבר פרסם תוכנית לצמצום הגירעון התקציבי לרמה של 4% בלבד, אך שאלות רבות עדיין נותרות לגבי הכלים שבהם ייעשה שימוש כדי להשיג יעד זה. ייתכן שנראה העלאות מיסים נוספות לצד קיצוצים משמעותיים בתקציב המדינה.
השוק הפיננסי המקומי אומנם מגלה עמידות מסוימת להפחתת הדירוג, אך האיום על מדיניות הריבית ברור - הריבית לא צפויה לרדת בקרוב, בשל העלייה בסיכון המדינה והחשש מאינפלציה גואה.
סקירה גלובלית: התאוששות כלכלית לצד סיכונים
ה-
OECD עדכן את תחזיות הצמיחה הגלובלית כלפי מעלה, אך עדיין קיימים סיכונים משמעותיים, כולל המלחמה במזרח התיכון. התחזית צופה צמיחה עולמית בשיעור של 3.2% ב-2025. בשוקי ההון הגלובליים, נמשכת המגמה החיובית בעיקר באסיה ובאירופה, כאשר גם בארה"ב נרשמו עליות בשבוע האחרון.
למרות התמונה הקודרת,
בנק הפועלים מציין כי אם המלחמה תסתיים, ישראל תוכל לשוב למסלול של יציבות כלכלית. גם אם נדרש להתמודד עם חוב גבוה יותר בעתיד, היתרונות הכלכליים של ישראל ויכולת משקי הבית לשמור על רמת חיסכון גבוהה מספקים תקווה לשיפור עתידי.