עמותת משמר הדמוקרטיה מבקשת מבג"ץ (30.10.24) למנוע את העברת היועץ המשפטי של המשטרה, תת-ניצב אלעזר כהנא, לתפקיד ראש חטיבת התביעות של המשטרה. העמותה טוענת, כי יש לאפשר ליועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, להשלים את בדיקת חוקיותו של המהלך ויש להורות למפכ"ל דני לוי להיוועץ בה לפני קבלת החלטה. היא גם מבקשת צו ביניים שיקפיא את המהלך ואת החלפתו של כהנא.
לוי החליט על ההעברה בשבוע שעבר, בניגוד לדעתו של כהנא, והיא אמורה להיכנס לתוקף ב-1.2.25. מיארה התריעה בו ביום, כי מדובר לכאורה בהדחה של שומר סף עצמאי והורתה להקפיא אותה עד לבירור חוקיותו של "המהלך החריג שמוטלת בספק". לוי השיב, כי המשטרה היא גוף עצמאי ואין הוא חייב להיוועץ במיארה במינויים בכירים בה. מיארה הבהירה שוב, כי המהלך הוא בניגוד לדין וכי עצמאות המשטרה אין משמעותה שחרור מחובת הציות לחוק.
לוי השיב לפניית משמר הדמוקרטיה באומרו, כי מדובר בסבב נרחב של 11 קצינים בדרגת תת-ניצב, "כחלק מהליך התחלופה הרגיל והמתבקש בדרגות הבכירות בארגון, שנועד להבטיח רענון ופיתוח שדרת הפיקוד במשטרת ישראל, תוך שמירה על עקרונות המינהל התקין... מדובר במינוי רוחב משפטי, ראוי ומשמעותי ביותר כראש חטיבת התביעות" האחראית להגשת רוב כתבי האישום.
העמותה טוענת תחילה, כי יש לה זכות עמידה למרות שכהנא לא עתר בעצמו, שכן מדובר בשאלה רוחבית בדבר ציותו של לוי להנחיותיה של מיארה ולעקרונות שלטון החוק. הפסיקה הכירה בכך שלעיתים עותר ציבורי יכול לפנות גם אם הנפגע הישיר אינו עושה זאת, וכי בג"ץ עצמו דן בעתירה דומה נגד הדחתו אשתקד של מפקד מחוז תל אביב דאז,
עמי אשד.
לגופם של דברים נאמר בעתירה, כי יש צורך באישורו של היועץ המשפטי לממשלה לכל שינוי באיוש תפקיד היועץ המשפטי למשטרה, בשל היותו חלק ממערך הייעוץ המשפטי. עצמאות הייעוץ המשפטי ברשות המבצעת נהנית ממעמד חוקתי, ולכן פגיעה בה מחייבת בחינה חוקתית, ודאי אם פגיעה באחד היועצים מאותתת לעמיתיו שגורלם עלול להיות דומה אם לא יתיישרו עם השר. עוד שבה העמותה ומזכירה את העיקרון לפיו חוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה מחייבת את הממשלה ושלוחותיה, כל עוד לא פסק אחרת בית המשפט.
לטענת משמר הדמוקרטיה, קיים חשש לפיו הזזתו של כהנא נובעת משיקולים זרים: התנגדותו המקצועית למהלכיו של לוי התואמים את האינטרסים הפוליטיים של השר
איתמר בן-גביר. מדובר בין היתר בקידומו של רב-פקד מאיר סוויסה ומהלכים הנוגעים לחובתה של המשטרה לאפשר את חופש ההפגנה והמחאה. טענה נוספת היא, שההליך היה רצוף פגמים: אי-היוועצות עם מיארה, מינויו של כהנא לתפקיד אליו לא הגיש מועמדות, אי-רצונו לעזוב את תפקידו הנוכחי וכהונתו בו תקופה קצרה בהרבה מהמקובל. העתירה הוגשה באמצעות עוה"ד
יובל יועז, אוהד שפק ורינה ענתי.