אזהרת משרד החוץ הגרמני: משרד החוץ הגרמני פרסם ביום שישי (01.11.24) הודעה חריגה, בה הוא קורא לכל אזרחי גרמניה השוהים באירן לעזוב את המדינה בשל החשש הגובר למעצר. אזהרה זו באה בעקבות הוצאתו להורג של האזרח הגרמני-אירני ג’משיד שארמהד, שהואשם בטרור. דובר משרד החוץ הבהיר כי “כבר מזה זמן ישנה אזהרת מסע לאירן, וביקשנו מאזרחינו לעזוב את המדינה. כפי שנראה במקרה של הוצאתו להורג של האזרח הגרמני-אירני, טהרן מחזיקה אזרחים גרמנים כבני ערובה”.
מעצרה של נהיד תג'אבי והקריאה לשחרורה
נהיד תג'אבי, אזרחית גרמניה-אירנית בת 70, כלואה באירן בכלא הידוע לשמצה אווין מאז שנת 2020. היא נעצרה במהלך ביקור, נחקרה ללא סיוע משפטי, והורשעה במשפט ראווה ל-10 שנות מאסר על-רקע פוליטי. גורמים בגרמניה דורשים שוב ושוב את שחרורה ומביעים דאגה מתמדת ממצבה, תוך שהם מדגישים את הפגיעה בזכויותיה ובתנאי מאסרה.
הוצאתו להורג של שארמהד והתגובה הדיפלומטית
ג'משיד שארמהד, חבר בקבוצת האופוזיציה האירנית הגולה "תונדר", הוצא להורג באירן ביום שני, לאחר שהורשע בטרור במשפט שנערך בתחילת 2023 בבית המשפט המהפכני באירן. שרת החוץ הגרמנית אנאלנה ברבוק דרשה מהמשטר האירני לבטל את גזר הדין, והגנה על עמדתה כי מדובר במשפט ראווה פוליטי. בעקבות ההוצאה להורג הודיעה ברבוק על סגירת שלוש קונסוליות אירניות בגרמניה, צעד שנחשב להסלמה משמעותית בתגובה הדיפלומטית.
הקשרים הדיפלומטיים בין גרמניה ואירן
הפרשות של שארמהד ותג'אבי מסמלות את ההחרפה במתיחות הדיפלומטית בין גרמניה לאירן, בעיקר סביב מעצרי אזרחים בעלי אזרחות כפולה. הממשלה הגרמנית קוראת להפעיל לחץ בינלאומי על המשטר בטהרן, בטענה שאירן מנצלת אזרחים בעלי אזרחות כפולה ככלים פוליטיים ומבצעת הפרות חמורות של זכויות אדם.