אין מקום להתערבות בג"ץ באופן ניהול המו"מ להשבת החטופים - טוענת המדינה, בתגובה לעתירתם של בני משפחות חטופים, המבקשים לקבוע שהנושא יידון במליאת ה
ממשלה ולא יוכרע בידי ראש הממשלה,
בנימין נתניהו, לבדו. התגובה הוגשה לקראת הדיון שיתקיים היום (14.11.24) בפני ממלא-מקום הנשיא
יצחק עמית והשופטים
עופר גרוסקופף ו
אלכס שטיין.
המדינה אומרת כי החוק קבע שורה מצומצמת של נושאים מלחמתיים המחייבים דיון והכרעה במליאת הממשלה או בידי הקבינט המדיני-ביטחוני. בנוגע לחטופים, רק החלטה על שחרור אסירים במסגרת עסקה מחייבת החלטת ממשלה. בשלב זה אין עסקה שניתן להביא לאישור הממשלה, היא מוסיפה.
"אשר ליתר העניינים הקשורים בנושאים מעין אלה, נקודת המוצא היא כי מקום בו ענייננו בסוגיות בעלות היבטים מדיניים-ביטחוניים דומיננטיים, אשר אינם מוסדרים בחוק, הרי שבידי הדרג המדיני מצוי מרחב שיקול דעת רחב, ובאפשרותם לבחור להתייעץ בפורומים שונים. זאת, כפוף לכך שאותן היוועצויות אינן מרוקנות מתוכן את תפקידו הסטטוטורי של הקבינט המדיני-ביטחוני או עוקפות הפעלת סמכויות אחרות על-פי חוק", מוסיפה המדינה.
"משכך, לגבי סמכויות או תפקידים שלא הוקנו במפורש בחקיקה לממשלה, לקבינט המדיני-ביטחוני, או לשר מסוים (כדוגמת ראש הממשלה או שר הביטחון), קיים מרחב של שיקול דעת לגבי הפורום שיעסוק בהם, בשים לב לאופי ההחלטה, למידת חשיבותה, לנגיעתה לתחומי עיסוק ממשלתיים שונים, וכיוצא באלו.
"לצד האמור, במישור הסבירות התהליכית, יש להבטיח כי החלטות תתקבלנה בפורום ההולם את מהותן ונפקותן, על יסוד עבודת מטה סדורה המציגה בפני הפורום את כלל השיקולים הצריכים לעניין לשם קבלת החלטה מושכלת, המתבססת עליהם בצורה עניינית וסדורה, תוך שיתוף כלל הגורמים הנוגעים בדבר.
"בכלל זאת, ככל שמדובר בהחלטות בתחום המדיני-ביטחוני שהן משמעותיות יותר ובעלות השלכות פוטנציאליות רחבות יותר, כן גוברת ההצדקה כי אלה יידונו בפורומים העליונים של קבלת ההחלטות בממשלה - הממשלה ולמצער הקבינט המדיני-ביטחוני". עם זאת, נושא השבויים והנעדרים מרוכז מזה שנים בידי ראש הממשלה, ממשיכה המדינה, ומאחר שהוא כרוך כעת בהיבטי המלחמה - שר הביטחון חבר בכל הפורומים בהם הוא נדון "ויהיה מעורב בגיבוש ההנחיות לצוות המו"מ".
העותרים ביקשו לקבוע שנושא החטופים יידון במליאת הממשלה ולא בידי הקבינט, ועל כך משיבה המדינה באומרה, כי תקנון הממשלה חל על הקבינט המחויב לקיים דיונים העומדים באמות המידה שצוינו לגבי ישיבות הממשלה. התגובה הוגשה באמצעות עוה"ד דניאל מארקס ושרון הואש-איגר.