שופט בית המשפט העליון בדימוס,
עוזי פוגלמן, מאשרר בעיקרה את תוכנית הענק לבנייה על מתחם תעש לשעבר ברמת השרון. פוגלמן דחה (17.12.24) את רוב הערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתל אביב, בו נדחו עתירות נגד התוכנית, אם כי הורה לבצע מספר פעולות תכנון נוספות.
מדובר ב-7,500 דונם המיועדים לבניית 22,700 דירות, איזורי תעסוקה, מרכז עסקים ראשי, פארק איזורי ושטחים ציבוריים פתוחים. השטח בעייתי במיוחד משום שעשרות שנות פעילות תעש יצרו זיהום קרקע קשה מאוד, שלטיהורו הוקצבו 600 מיליון שקל. התכנון החל לפני למעלה מ-20 שנה, הליכי האישור נמשכים מזה 14 שנה ובהמשך יהיה צורך להוציא תוכניות בנייה מפורטות לשמונת מתחמי-המשנה להם חולק השטח.
העתירות נגד התוכנית הוגשו בידי עיריות רמת השרון והרצליה ועמותות אחל"ה, ריב"ה ואדם טבע ודין, והועלו בהן טענות רבות בנוגע לערכי הטבע והשטחים הפתוחים, אופן טיהור השטח, הליכי התכנון והעובדות שעמדו בבסיס ההחלטות בהם, ההשלכות התחבורתיות, התסקירים הדרושים ועוד. הן נדחו בידי השופטת המחוזית
מיכל אגמון-גונן, וכאמור פוגלמן דוחה בעיקרו את הערעור על פסק דינה, באומרו שאין סיבה להתערב בממצאים העובדתיים המונחים בבסיסו.
פוגלמן מזכיר, כי "הלכה מושרשת עימנו כי בית משפט זה אינו 'מתכנן-על' ובמסגרת הביקורת השיפוטית לא ימיר את שיקול דעתו של מוסד התכנון בשיקול דעתו שלו". הוא גם מציין שמדובר בתוכנית חריגה, וש"לצד הצורך הברור בקידום תוכנית תעש כך שניתן יהיה לעשות שימוש בשטחים שעליהם חלה התוכנית, קיימת חשיבות רבה בהקפדה על הליך התכנון כך שהאיזון בין השיקולים השונים שבבסיסו יישמר; זאת, בפרט מקום שבו מדובר בשטח מזוהם שנדרש לטהרו".
לדברי פוגלמן, "מדובר בהליך ארוך ויסודי, שבמסגרתו נבחנו מספר חלופות תכנוניות, ולבסוף נבחרה החלופה שאותה מצא מוסד התכנון כחלופה שמאזנת בצורה המיטבית בין השיקולים המתחרים. טענותיהן של המערערות בנוגע לקביעת ייעודי השטח וחלוקת התוכנית למתחמי המשנה, מכוונות לחלופה התכנונית שבחרה הוועדה המחוזית המשותפת. אולם הכרעה זו משקפת את שיקול הדעת הנתון למוסד התכנון בביצוע מלאכת האיזון בין השיקולים המתחרים בהליך התכנוני", והיא התקבלה על בסיס עובדתי מספק.
עוד מעיר פוגלמן, כי "הגם שתוכנית תעש השרון החלה לקרום עור וגידים לפני למעלה מ-20 שנים, ואף אושרה לפני מספר שנים, טרם בוצע סקר קרקע מלא אף בלא אחד ממתחמי המשנה, ומרבית מלאכת טיהור המתחם טרם בוצעה. על-אף שמורכבות טיהור המתחם מובנת,
מצופה ממשיבות המדינה והרשויות המעורבות בדבר כי יעשו את המאמצים הנדרשים לקידום הליכי הטיהור, כך שניתן יהיה לפתח את אזור תוכנית תעש השרון לטובת הציבור כולו".
לצד זאת קובע פוגלמן, כי אישור הקמת מתקני הטיהור בשטח ניתן על סמך תשתית עובדתית חסרה, ללא סקר קרקע וללא תסקיר השפעה על הסביבה - וממילא לא ניתן היה להגיש התנגדויות אפקטיבית. לפיכך הוא הורה לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לדון מחדש רק בנושא זה, תוך תיקון הפגמים שצוינו. המדינה חויבה בהוצאות בסך 50,000 שקל. השופטים
עופר גרוסקופף ו
אלכס שטיין הסכימו עם פוגלמן.