למרות התנגדות הייעוץ המשפטי, הצעת החוק למניעת העסקת מורים בעלי תארים אקדמיים מהרשות הפלשתינית עברה בוועדת שרים לחקיקה ותעלה לקריאה טרומית במליאת הכנסת השבוע.
עיקרי הצעת החוק:
- סמכות מנכ"ל משרד החינוך: המנכ"ל יוכל לסרב להעסקת מורים בעלי תואר אקדמי ממוסדות ברשות הפלשתינית, אם התואר נדרש לצורך העסקתם.
- סמכות הממונה על רישיונות הוראה: הממונה יוכל למנוע מתן רישיון הוראה למי שתוארו האקדמי נרכש ברשות הפלשתינית.
- הוראת מעבר: מורים שכבר עובדים או שסיימו את רוב לימודיהם טרם תחילת החוק, יוכלו להמשיך לעבוד כפוף ללימודי השלמה בישראל.
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין כי בשנים האחרונות חלה עלייה במספר אזרחים הלומדים במוסדות אקדמיים ברשות הפלשתינית. לטענת יוזמי ההצעה, תכני הלימוד במוסדות אלו כוללים הסתה חמורה, אנטישמיות ושלילת קיומה של מדינת ישראל.
ח"כ
עמית הלוי, מיוזמי הצעת החוק: "החוק הזה הוא צעד נוסף במאבק בתשתיות הטרור, ובראשן התשתית החינוכית. מי שהוכשר במוסדות שמטיפים לדה-לגיטימציה של מדינת ישראל, לדמוניזציה של העם היהודי ולהאדרת פעולות טרור - לא יוכל להיות מורה בישראל. מקומו בטהרן וברמאללה, אך לא במערכת החינוך שלנו".
ח"כ אביחי בוארון, יו"ר ועדת המשנה לפיקוח על תוכניות הלימודים במזרח ירושלים, שאינו נמנה עם יוזמי החוק: "במערכת החינוך במזרח ירושלים מלמדים כיום כ-6,720 מורים, מתוכם כ-5,000 למדו במוסדות אקדמיים ברשות הפלשתינית. מתוכם, כ-1,000 כלל אינם אזרחים או תושבי ישראל. איך ייתכן שהם מקבלים משכורות ממשרד החינוך? זהו עיוות שהחוק בא לתקן - שכל המורים בישראל יוכשרו במוסדות ישראלים או במוסדות הידידותיים למדינה, ולא באוניברסיטאות של הרשות הפלשתינית".
הצעת החוק הוגשה על-ידי חברי הכנסת עמית הלוי,
אושר שקלים,
צגה מלקו, משה פסל,
דן אילוז,
אריאל קלנר,
משה סעדה,
בועז ביסמוט, לימור סון הר מלך,
אברהם בצלאל,
אוהד טל ו
סימון מושיאשוילי, וקיבלה תמיכה עקרונית להצבעה בקריאה טרומית, כפוף להתניות מצד הממשלה.
הצעת החוק צפויה לעלות לקריאה טרומית במליאת הכנסת במהלך השבוע הקרוב, וצפויה לעורר דיון ציבורי ופוליטי נרחב.