ממשלת הודו שוקלת שורת צעדים אפשריים, בהם הפחתת מכסים, הגדלת יבוא והתקשרות בהסכם סחר חדש עם ארה”ב, וזאת בתגובה לאיומי מכסים שהשמיע נשיא ארה”ב
דונלד טראמפ. גורמים ממשלתיים מסרו כי צעדים אלה נבחנים כדי לשמור על יחסים כלכליים יציבים ולמנוע החרפה במתיחות המסחרית בין המדינות.
לפי הדיווחים, הודו מתמקדת בזיהוי מוצרים בגינם ניתן להפחית מכסים או להגדיל את היקפי היבוא מארה”ב - בניסיון לתת מענה לטענות וושינגטון בדבר גישה מוגבלת לשוק ההודי וחוסר איזון מסחרי. ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי מוביל את היוזמה לרצות את הנשיא טראמפ.
בכיר הודי מסר: “אנו שוקלים את כל האפשרויות על-מנת להבטיח שמערכת היחסים הכלכלית עם ארה”ב תישאר איתנה ותשרת את שני הצדדים.” לדבריו, הודו מבקשת למנוע הסלמה שתפגע במגזרים חיוניים כמו חקלאות, תרופות וטכנולוגיה.
חששות ארה”ב והצעדים האפשריים
טראמפ הביע בעבר אי-שביעות רצון ממדיניות הסחר של הודו, כשהוא מאיים בהטלת מכסים גבוהים על מוצרים אמריקניים ומגבלות בגישה לשוק. ארה”ב דורשת ויתורים משמעותיים בעיקר בתחומי יצוא חקלאי, מכשור רפואי וסחר דיגיטלי.
ב-2019 ביטלה ארה”ב את מעמדה של הודו בתוכנית ההעדפות הכלליות (GSP), אשר העניקה פטור ממכס על מוצרים הודיים רבים. מאז, התקיימו מגעים בניסיון להגיע להסכמות בנושאי מכסים ונגישות לשווקים.
אסטרטגיה כלכלית והשלכות פנימיות
ממשלת הודו שואפת לאזן בין האינטרסים של התעשיה המקומית לבין הצורך להתמודד עם הדרישות האמריקניות. גורמים ממשלתיים ציינו כי כל הפחתת מכסים תיעשה תוך התחשבות במגזרים הרגישים שעלולים להיפגע.
בפרט, מגזרי האנרגיה זוכים להתמקדות, כאשר הודו כבר הרחיבה את רכישות הנפט הגולמי והגז הטבעי הנוזלי מארה”ב. כמו-כן, הודו צפויה לבקש בתמורה החזרת הטבות GSP וגישה משופרת לשוק האמריקני בתחום הטקסטיל והשירותים.
המתיחות המסחרית בין הודו לארה”ב גברה בשנים האחרונות, כאשר שתי המדינות נקטו צעדים של הטלת מכסים על מוצרי היבוא. עם זאת, היקף הסחר הדו-צדדי הגיע לשיאים חדשים בשנים האחרונות, תוך מאמצים לשמר את שיתוף הפעולה הכלכלי.