חברת X (לשעבר טוויטר), שבבעלות אילון מאסק, תשלם כ-10 מיליון דולר במסגרת הסדר פשרה עם נשיא ארה"ב
דונלד טראמפ. ההסכם נחתם בעקבות תביעה שהגיש טראמפ נגד החברה לאחר חסימתו מהפלטפורמה בינואר 2021, בעקבות המהומות בגבעת הקפיטול.
רקע: החסימה של טראמפ והתגובה המשפטית
לאחר אירועי ה-6 בינואר 2021, חברות טכנולוגיה גדולות כמו טוויטר, פייסבוק ויוטיוב השעו את חשבונותיו של טראמפ, בטענה כי דבריו עלולים לגרום להסתה לאלימות.
ב-8 בינואר 2021, טוויטר הודיעה: "לאחר סקירה מעמיקה של הציוצים האחרונים מחשבון @realDonaldTrump וההקשר שלהם, החלטנו להשעות את החשבון לצמיתות בשל הסיכון להסתה נוספת לאלימות".
ביולי 2021, טראמפ הגיש תביעה נגד טוויטר ומנכ"ל החברה דאז, ג'ק דורסי, בטענה שהחסימה פגעה בחופש הביטוי שלו.
החלטות בית המשפט והסדר הפשרה
במאי 2022, השופט ג’יימס דונאטו מבית המשפט הפדרלי של מחוז צפון קליפורניה דחה את התביעה, וקבע כי טוויטר לא הפרה את התיקון הראשון לחוקה, מאחר שמדובר בפלטפורמה פרטית.
טראמפ ערער לבית המשפט הפדרלי לערעורים של המחוז התשיעי, אך באוקטובר 2022, לאחר שאילון מאסק השלים את רכישת טוויטר, הוא השיב את חשבונו של טראמפ.
השבוע, בית המשפט קיבל בקשה משותפת לביטול הערעור, והוסכם כי כל צד יישא בעלויותיו. ההסדר כולל תשלום של כ-10 מיליון דולר לטראמפ.
מאסק וטראמפ: יחסים קרובים והשפעה על ענקיות הטכנולוגיה
מאז הרכישה, מאסק הפך לתומך משמעותי בטראמפ. בתקופה האחרונה, הקשרים ביניהם התחזקו עוד יותר, במיוחד לאחר שטראמפ מינה את מאסק לראש "המשרד לייעול ממשלתי" (DOGE) - תפקיד שמעניק לו השפעה רחבה על הממשל הפדרלי.
הסכם דומה עם מטא
X היא החברה השנייה שמגיעה להסדר דומה עם טראמפ. בחודש שעבר, חברת מטא (Meta) חתמה על הסכם פשרה במסגרתו היא תשלם כ-25 מיליון דולר, כאשר 22 מיליון דולר מתוכם יוקצו לקרן לספרייה הנשיאותית של טראמפ.
מנכ"ל מטא, מארק צוקרברג, פועל בשנים האחרונות לחיזוק הקשרים עם ממשל טראמפ. בעבר, הוא תרם מיליון דולר לטקס ההשבעה של טראמפ, ביטל את מנגנון בדיקת העובדות של פייסבוק ואת מחלקת הגיוון והשוויון - מהלכים שתואמים את עמדותיו של טראמפ.
תביעות נוספות נגד חברות טכנולוגיה
טראמפ גם תבע את גוגל ומנכ"ל החברה סונדר פיצ'אי ב-2021, בטענה שהחברה צינזרה אותו לאחר שהשעו את ערוץ היוטיוב שלו. עדיין לא ברור אם תיחתם עסקת פשרה גם בתביעה זו.