סגן נשיא ארה"ב, ג"ד ואנס, קורא (13.2.25) למנהיגי אירופה להסיר את החרם על שיתוף מפלגות ימין קיצוני בממשלות היבשת. דבריו של ואנס (בעיר שהיא ערש הנאציזם) הדהימו את משתתפי ועידת מינכן לביטחון, ובאו שבוע לפני שמפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) צפויה להגיע למקום השני בבחירות לבונדסטג.
ואנס קרא כמעט במפורש למנהיגי גרמניה לבטל את החרם על AfD.
הקנצלר המיועד ומנהיג הנוצרים-דמוקרטים, פרידריך מרץ, הבטיח שלא יצרף אותה לממשלתו, וספג ביקורת עזה לאחר שהסיעה תמכה בהצעת החלטה בלתי מחייבת של AfD להגברת המאבק נגד מסתננים. "אין מקום לחומות אש", אמר ואנס לקול קריאות תדהמה באולם. ואנס גם נפגש עם מנהיגי המפלגות ובהם אליס וויידל, מנהיגת AfD - מהלך חסר תקדים ערב בחירות.
ואנס גם טען, כי האויב המסוכן ביותר של אירופה אינו רוסיה או סין, אלא מה שכינה "האויב מבפנים" - הפגיעה בחוש הביטוי. בכך חזר ואנס על ביטוי בו משתמש טראמפ נגד הדמוקרטים, התקשורת והדרג המקצועי של הממשל. בכך רמז ואנס, כי
דונלד טראמפ מבקש להרחיב לחו"ל את תפיסותיו - בעוד רוסיה מחזיקה ב-20% משטח אוקראינה.
בעיני טראמפ ותומכיו, הפגיעה ב
חופש הביטוי היא בדמות האיסור שהטילו רשתות חברתיות על הפצת דברי שקר ושטנה, הבאים לרוב מן הימין הקיצוני. רשת X (של מאסק) וחברת מטא הסירו ויסירו מגבלות אלו, אולם החוק באירופה מטיל על הרשתות אחריות לתכנים כאלה ומאפשר לקנוס אותן בסכומי עתק על הפרתו; מדובר בין היתר בתעמולה שמקורה ברוסיה ואשר מבקשת להתערב בבחירות באירופה.
לטענתו של ואנס, המגבלות על פעילות הימין הקיצוני הן חלק מנסיגה אירופית מערכי הדמוקרטיה והתקפה על חופש הביטוי. "אם אתם נסים מפני הבוחרים שלכם, ארה"ב לא יכולה לעזור לכם", אמר. ואנס התעלם לחלוטין מכך שאירופה פועלת על-פי עקרונות הדמוקרטיה המתגוננת, שנוצרו לאחר מלחמת העולם השנייה, כדי למנוע מתנועות קיצוניות להרוס את הדמוקרטיה מבפנים.
"נראה יותר ויותר שבעלי אינטרסים ישנים מסתתרים מאחורי מילים מכוערות מהעידן הסובייטי כמו 'מידע כוזב' ו'דיסאינפורמציה'. הם פשוט לא אוהבים את הרעיון שמישהו עם השקפה אחרת יכול להביע דעה אחרת, או חס וחלילה להצביע אחרת ואולי גרוע מכך - לנצח בבחירות", אמר ואנס לקהל ההמום. הוא התעלם מכך שגופי המודיעין במדינות רבות, כולל ארה"ב, קבעו שרוסיה עומדת מאחורי מסעות הסתה כאלה.
ואנס גם חזר על הדרישה שאירופה תעשה יותר כדי להגן על עצמה: "ממשל טראמפ דואג מאוד לבטחונה של אירופה וסבור שאפשר להגיע להסדר סביר בין רוסיה ואוקראינה. אנחנו גם מאמינים שחשוב שבשנים הבאות אירופה תתקדם בצורה משמעותית כדי להגן על עצמה". בעבר אמר טראמפ, שמבחינתו רוסיה יכולה לעשות "מה שבא לה" למדינות בנאט"ו שלטעמו לא ישקיעו די הצורך בבטחונן.