נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ, אמר הלילה (יום ב', 10.3.25) לכתבים במהלך טיסה במטוס הנשיאותי אייר פורס 1 כי ההשהיה בשיתוף המודיעין הצבאי עם אוקראינה “כמעט הסתיימה”.
הצהרתו של טראמפ מגיעה לאחר שבועות של דיונים בוושינגטון על המשך הסיוע האמריקני לאוקראינה, הכולל תמיכה צבאית, מודיעינית ופיננסית. ההשהיה עוררה דאגה בקרב גורמים ביטחוניים, אשר הזהירו כי עיכוב ממושך עלול לפגוע ביכולת של קייב להתמודד עם המתקפות הרוסיות.
ההחלטה לעצור זמנית את שיתוף המודיעין הצבאי התקבלה על-רקע מאבקים פוליטיים פנים-אמריקניים, כאשר חלק מהמחוקקים הרפובליקנים הביעו ספקות לגבי המשך הסיוע לאוקראינה. עם זאת, הבית הלבן הבהיר כי אין מדובר בשינוי במדיניות ארה”ב וכי התמיכה בקייב תימשך.
תגובות והשלכות
דוברת הפנטגון מסרה בתגובה כי "לארצות הברית יש מחויבות בלתי מעורערת לשותפות עם אוקראינה", אך לא התייחסה ישירות להצהרת הנשיא.
בכירים באוקראינה טרם הגיבו רשמית להודעה, אך מקורות ביטחוניים במדינה אמרו כי מדובר בהתפתחות חיובית שעשויה לשפר את יכולתה של אוקראינה להתמודד עם הלחימה המתמשכת.
ההצהרה של טראמפ צפויה לעורר תגובות גם בקרב מחוקקים אמריקנים, בעיקר מצד הדמוקרטים שתמכו בהגברת הסיוע הצבאי לקייב, בניגוד לעמדתם של חלק מהרפובליקנים שביקשו לצמצם את המעורבות האמריקנית במלחמה.
עדיין לא ברור מתי בדיוק יתחדש שיתוף המודיעין במלואו ומה יהיו התנאים לכך, אך גורמים בממשל מציינים כי מדובר בצעד נוסף לשימור שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות.